Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Lucie Boháčová: Detoxikace organismu – tlustí, nemocní a téměř mrtví na vlastní tělo

Detoxikace organismu je proces, při němž jsou z těla odplaveny všechny škodlivé látky – paraziti, viry, toxické látky aj.

Tyto toxiny jsou v dnešní době součástí potravin častěji, než myslíme.
Toxiny se do těla se mohou dostat i pomocí vody a vzduchu. Jsme jim vystavováni každý den, proto je důležité pomáhat tělu se této zátěže zbavit. Známe mnoho způsobů, které detoxikaci těla pomáhají.

Lucie Boháčová - Osobní fitness trenérka a výživová poradkyně
Moje detoxikace

Ráda bych se však tentokrát zaměřila na jeden konkrétní, který jsem vyzkoušela na vlastní kůži. A co mě vůbec dovedlo k tomu takový detox vyzkoušet? Byl to dokument „Fat, sick and nearly dead“, jenž vypráví několik příběhů obyčejných lidí, kteří doposud nijak nedbali na zdravý životní styl a nyní se kvůli tomu potýkají s nadváhou a spoustou nemocí (na něž užívají mnoho léků). Kvůli těmto problémům se následně rozhodnou podstoupit šedesátidenní detoxikaci založenou na konzumaci šťáv z čerstvého ovoce a zeleniny. Tento program jim podle dokumentu pomohl zhubnout mnoho kilogramů a navíc se postupně zbavili všech léků, které užívali. Je nutné podotknout, že následně  najeli na zdravější způsob života, jenž spočívá v dostatku pohybu a vyvážené stravě.

  • Samozřejmě jsem se nepouštěla bezhlavě do tak dlouhé doby, ale rozumově se nechala inspirovat k tomu, abych vyzkoušela zmíněnou proceduru na jeden týden.

Den 1

Protože jsem do této chvíle dodržovala objemový jídelníček, můj žaludek byl zvyklý na velké porce jídla a během dopoledne se dostavil pocit hladu. Vzhledem k tomu, že během detoxu je důležité pít čistou vodu, která pomáhá škodlivé látky z těla odplavovat, rozhodla jsem se hlad zahnat právě pitím.

  • Během dne mě pocit hladu úplně přešel, postupně se však dostavila mírná bolest hlavy, jež  může být jedním z projevů detoxikace.

Následný trénink v posilovně byl pro mě velmi náročný – nechtěla jsem své tělo přepínat, a tak jsem ho zkrátila a zařadila lehčí cviky. Večer jsem šla brzy do postele a dopřála si dlouhý desetihodinový spánek.

Den 2

Ráno po probuzení byla bolest hlavy pryč. Tentokrát jsem se rozhodla (zcela výjimečně) trénink vynechat úplně a nechat své tělo odpočívat a prát se s toxiny.

  • Pocit hladu mě zcela přešel, přesto člověku tak nějak najednou začne chybět normální jídlo a přemáhají ho chutě. Proto doporučuji doma v ledničce nemít nic, co by vás lákalo detoxikaci porušit.

Den 3

Třetí den ráno jsem vyrazila na trénink s klientkou a cítila jsem v sobě spoustu energie. Myslím, že tento den by mé tělo zaznamenalo přelomový bod, o kterém byla řeč v dokumentu. Bohužel jsem ale byla nucena třetí den s detoxikací přestat. Proč? Postavila jsem se na váhu a ta ukázala o 3 kg méně než před začátkem detoxu. Počítala jsem samozřejmě s nějakým váhovým úbytkem, ale 3 kilogramy během dvou dnů je na mne příliš.

  • Nelituji však, že jsem se rozhodla takovou detoxikaci vyzkoušet. I během těchto několika dnů se začalo mé tělo pročišťovat a dodržováním zdravého jídelníčku, ke kterému se vrátím, tento proces bude pokračovat.

Zřejmě díky tomu, že se snažím co nejvíce vynechávat ze své stravy potraviny, které obsahují chemické přídatné látky, průběh prvních dnů mé detoxikace nebyl tak bouřlivý, jako tomu bylo v dokumentu.

Lucie Boháčová - Osobní fitness trenérka a výživová poradkyně

Doporučení pro detoxikaci – obecná pravidla

  • Je důležité konzultovat s vaším lékařem.
  • Doporučuji vypít alespoň 400 ml ovocné či zeleninové šťávy a to každé 2 – 3 hodiny.
  • Mezitím nezapomeňte na dodržování pitného režimu.

Je na vás, na jak dlouho se rozhodnete detoxikaci podstoupit. Vhodné je 7 – 10 dnů, aby mělo tělo čas odplavit všechny škodliviny z těla. Pokud u vás však nastanou jakékoliv zdravotní komplikace, ukončete ho dříve.

Pozor, nepřehlédněte:

Detox je vhodný k nastartování organismu před úspěšným hubnutím. Váhový úbytek je opravdu velký, proto ho nedoporučuji těm, kteří nemají velké tukové zásoby. To však neznamená, že by snad lidé bez nadváhy nemohli své tělo zbavit toxinů také.

Odšťavňování ovoce a zeleniny může být něčím, co skvěle doplní i váš jídelníček a nese s sebou nespočet výhod. Ovoce a zelenina obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, fytoživin, enzymů a vlákniny. Mezi fytoživinami najdeme velké množství antioxidačních látek, které snižují nebo úplně blokují činnost volných radikálů v těle. Proto jejich konzumací předcházíme vzniku nádorových, cévních, srdečních a imunitních onemocnění.

Proč pít doma připravené šťávy?

K odšťavnění jedné sklenice je potřeba několika kusů ovoce a zeleniny, které bychom nebyli schopni sníst naráz. Odšťavňováním tak do svého těla dostaneme větší množství blahodárných látek, než při pouhé konzumaci jednoho jablka ke svačině.

Džus, který si sami doma odšťavníte, je mnohem chutnější než ten, který koupíte v supermarketu. Navíc kupované džusy již prošly úpravou a i přes to, že se může jednat o 100% džus, nebude nikdy obsahovat takové množství vitamínů a dalších tělu potřebných látek, jako ten, který si vyrobíte sami doma.

Jak dlouhodobě udržovat své tělo vitální a co nejméně ho zatěžovat:

  • nekonzumovat potraviny, které obsahují škodlivé E-přídatné látky
  • vařit z čerstvých potravin, vyhýbat se polotovarům
  • konzumovat každý den čerstvé ovoce a zeleninu
  • nekonzumovat uzeniny, smažená jídla, sladkosti a slazené vody
  • dodržovat pitný režim – pít neperlivou vodu (případně můžete vyzkoušet mou oblíbenou zázvorovou limonádu: nastrouháte zázvor, necháte vylouhovat ve vodě, osladíte medem a přidáte šťávu z citronu)
  • být aktivní a v pohybu každý den
  • odšťavňovat
  • konzumovat potraviny, které mají silné detoxikační účinky (červená řepa, česnek, zázvor, citrony, zelí, listová zelenina, …)
  • užívat chlorellu, spirulinu a zelený ječmen (např. formou tablet)

Držím palce všem, kteří se rozhodnou detoxikaci vyzkoušet. Nezapomeňte však, že se jedná jen o očistu a nastartování organismu, po němž je nezbytně nutné mít dostatek pohybu a začít dodržovat vyvážený jídelníček.

Lucie Boháčová lucie-bohacova-fitness8.webnode.cz

Osobní fitness trenérka a výživová poradkyně

16.4.2015 Lucie Boháčová Články, Recepty a výživa

Z archivu

Cibule včera, dnes a zítra

„Cibule, nebo pistole?“ ptal se ve filmu Vůně cibule Franco Nero vždy svých protivníků. A ti se divili, když zvolili cibuli, neb s ní Franco Nero dovedl roztodivné věci.

Ostatně se není co divit, protože cibule se užívala nejen k jídlu a v kulinářství, ale i k léčebným elixírům, magickým účelům, a koneckonců i babské rady často na různá čištění doporučují cibuli.

Celý článek 23.3.2015

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner