Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cibule včera, dnes a zítra

„Cibule, nebo pistole?“ ptal se ve filmu Vůně cibule Franco Nero vždy svých protivníků. A ti se divili, když zvolili cibuli, neb s ní Franco Nero dovedl roztodivné věci.

Ostatně se není co divit, protože cibule se užívala nejen k jídlu a v kulinářství, ale i k léčebným elixírům, magickým účelům, a koneckonců i babské rady často na různá čištění doporučují cibuli.

Ale nejprve tedy, abychom zachovali jakýsi logický postup, se podívejme do historie.

Cibule
Historie

Sice se všude možně dočtete, že cibule pochází z Asie, nejspíše oblasti dnešního Afghánistánu, ale co jsem se ptal jednoho historika, tajuplně na mne kouknul a prohlásil, že co se týká historie, není jasné nic.

Podle archeologických vykopávek se však cibule používala od dávnověku, dost možná si s ní pračlověk ochucoval maso z mamuta. Když se pak podíváme do nejstarší světové literatury sumerské, indické, čínské či egyptské, všude už se o cibuli píše jako o běžné surovině, jakože v podstatě o žádnou extra novinku nejde.

Dokonce ve Starém zákoně se v knize Numeri 11, 5 dočteme: „Vzpomínáme na ryby, které jsme měli v Egyptě k jídlu zadarmo, na okurky a melouny, na pór, cibuli a česnek.“ Tak vidíte, žádná novinka.

Magie

Už v tom starém Egyptě prý cibuli považovali za posvátnou rostlinu a zasvětili ji bohyni Isis. Od té doby si cibule na magických dýcháncích užila svoje. Cibulí se otírala čepel magických nožů, používala se na ochranu proti exorcismu a přístupu zlu do domu (do cibule se píchaly špendlíky s černými hlavičkami a cibule se dávala na okno), vložená pod polštář měla přivolávat věštecké sny, měla přivolávat peníze a jediné, v čem se magie nemýlila, je využití cibule jako afrodiziaka – pravda, pokud si zvyknete na onen typický pach cibule.

  • Bylinkář Pavel Váňa pak přišel i s teorií, že na kořenu cibule se dá zjistit elektromagnetické záření, nazvané mitogenetické, které údajně usměrňuje dělení buněk a má vliv i na tkáně se zhoubným nádorovým onemocněním. Vědecky však teorie nebyla prokázána.

Podobně je tomu i s oním hoaxem, který nám neustále koluje a chodí do e-mailové pošty. Možná mnohé zklamu, ale věda nepotvrdila ani tvrzení, že rozpůlená cibule, ponechaná v místnosti, pohltí pachy, negativní energii, zlo a nemoci, a že vyčistí místnost od choroboplodných bakterií. Tento mýtus se pokusili lékaři (a ti, co to prakticky zkusili) už párkrát uvést na pravou míru, ale neuspěli.

Složení

Tak tedy, z čeho se ta cibule kromě nati, sukniček a bubáku skládá? Má v sobě velké množství vody, a najdeme v ní (bude to delší, ano?) bílkoviny, cukry, vlákninu, draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, zinek, mangan, vitamíny B, C, D a E, biotin, karoten, thiamin, allicin (ten nejlépe působí na nemoci nachlazení), kyselinu pantothenovou, nikotinovou a listovou, slizy a pektiny – a to jsem něco vynechal.

Důvod, proč při krájení cibule pláčeme (podle známého, zoologa, se tak cibule brání proti sežrání nějakým zvířetem), se jmenuje propathial S-oxid, což je těkavá látka, která se ve styku s vodou mění na propanol, kyselinu sírovou a sirovodík.

Cibule

Léčebné účinky

Léčebných účinků cibule je celá řada. Osobně mám nejlepší zkušenost s oním tradičním receptem, kdy nakrájíte při bolení v krku cibuli na kousíčky, dáte ji do hrníčku, přidáte med nebo cukr a necháte přes noc louhovat. Tekutinu ráno slijete a používáte po lžičkách třikrát denně. Mně to tedy pomohlo a poměrně rychle zabralo.

A co dalšího můžete od zázračné cibule čekat? Dezinfikuje ústní dutinu, dýchací cesty a nosní sliznici, podporuje růst vlasů, posiluje slabé nehty, léčí hemoroidy, údajně likviduje kuří oka a bradavice, posiluje unavené svaly, působí jako afrodiziakum (vědecky dokázáno!), ničí střevní parazity, používá se při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, při vysokém krevním tlaku, posiluje celkově imunitní systém, zlepšuje chuť k jídlu, snižuje hladiny cholesterolu a cukru v krvi, pročišťuje močové a u žen pohlavní ústrojí, dezinfikuje plíce, stimuluje srdce a oběhový systém.

Jenže tím seznam nekončí. Cibule prý má i dobré dezinfekční účinky a používá se na bodnutí a štípnutí hmyzem, kdy přiložený plátek cibule dokáže mírnit svědění a otok. Léčit má částečně i kožní nemoci, plíseň nebo dokonce bradavice, kdy se na postižená místa má přikládat kaše z drcené čerstvé cibule na několik hodin. Ale nějakou vědeckou studii nebo osobní zkušenosti z léčby bradavic cibulí jsem nenašel.

Cibulový med

Málo známou skutečností je, že kromě jarní cibulky, kdy se využívá v kulinářství zelená nať (samotná cibule se sbírá na přelomu září a října), se dá využít i květ cibule. Kvete každým druhým rokem a překvapivě je vynikajícím zdrojem nektaru i pylu. Cukernatost nektaru je 61 %, výživová hodnota pylu je vysoká.

Cibulový med je však vzácný. Má světle jantarovou barvu, krystalizuje jen jemně, a má jistou cibulovou vůni, ta však časem mizí.

Cibule jako čistidlo

A co by to bylo za článek o cibuli, kdyby v něm chyběly tzv. babské rady? Takže si pište, pokud to ještě zaznamenáno nemáte: Rozkrojená cibule čistí obrazy (ano, např. projasní olejomalby, nutno však lehkým dotykem stírat proužek za proužkem) i rámy, lakovanou obuv i kabelky, odstraňuje skvrny po žehlení.

Cibule je velmi dobrým čistidlem grilů a trub, zalepených spáleným jídlem a tukem. Stačí gril nebo troubu rozehřát, rozříznout cibuli napůl a jednu půlku napíchnout na vidličku rozříznutou stranou dolů – a můžeme začít čistit. Když přidáme sůl nebo prášek do pečiva, bude to zcela ideální. Cibule totiž obsahuje enzymy, které při styku s kyslíkem dají vzniknout kyselině sulfenové, a ta je docela účinným a netoxický čistícím prostředkem třeba na připálenou špínu.

Jo, a mimochodem, abych nezapomněl, cibule je dobrá taky na vaření. :–) A nejzdravější je v syrovém stavu. Což věděl i Franco Nero.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

23.3.2015 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024