Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak Lucie Horská zlikvidovala následky svých dvou těhotenství nejen v oblasti břicha: Moje malá proměna a velké poznání

V životě ženy je několik kritických mezníků, při kterých ručička na váze „tak nějak sama od sebe“ začne ukazovat číslo, s kterým nejsme spojené…

Je dobré být na tento fakt připravena a hlavně nevzdávat boj o vysněnou postavu.
Lucii znám už nějaký ten rok. Poznala jsem ji jako mladou slečnu, jež pracovala pro jedno vydavatelství a ve volném čase holdovala turistice, o které také psala do několika časopisů. Jak čas běžel, posílala mi místo informací o nových knížkách spíš fotografie roztomilých dětiček.

Lucie Horská

A nedávno přidala větu, že díky aplikaci Kaloricketabulky.cz a pravidelnému pohybu po dvou porodech dosáhla opět rovnováhy, kterou ztratila během těhotenství a kojení. No, tady je její příběh, jenž bude – jak doufáme – motivovat další maminy na mateřské. Je to krásné, ale náročné období. Víme…

Nikdy jsem nebyla obézní. Mám to štěstí, že mi byla do vínku dána drobnější postava, ale po dvou těhotenstvích, kdy jsem při každém přibrala přes 20 kg, to bylo na postavě znát. Povadlá kůže, nikde ani náznak svalu, spíš tvaroh,“ začíná své vyprávění Lucie, jež sice prý stále nemá ten vysněný pekáč buchet, ale jak je vidět na fotografii, na svém bříšku skutečně krásně zapracovala.

A jak to všechno u Lucie začalo

Po šestinedělí přišel leden a internet zahltila vlna zázračného cvičení s Jillian Michaels. Líbilo se mi, že bych měla každý den odcvičit 30 minut a do měsíce vidět výsledek. Ostatně jako mamina na mateřské s malými dětmi jsem ani víc jak půl hodiny volnějšího času neměla,“ vysvětluje jasně své rozhodnutí o volbě programu Lucie, která přiznává, že první dny byly i tak velmi náročné.

Měla však velkou motivaci: Po druhém porodu se prý na sebe už nemohla dívat. Všechno se na ní třáslo a těšila se na pohyb, který jí pomáhal také psychicky, protože na mateřské se dvěmi malými dětmi to není vždycky med. A i když už necvičí denně a také Kaloricketabulky.cz nevyužívá tolik jako na začátku, má to už zakódované v hlavě.

  • Po prvních 10ti dnech jsem se zvážila, změřila a byla naprosto nadšená z výsledku. Centimetry skákaly dolů snad samy. A to mě motivovalo do další dnů. Jenže po pár týdnech se váha zastavila, centimetry taky. A co teď?

Vyvážená strava na prvním místě

Lucie, která nikdy před tím svou váhu neřešila, nevěděla, že je potřeba upravit také jídelníček a hlavně přibrzdit se sladkostmi. „Do té doby jsem dost často doháněla energii tabulkou čokolády. A největší problém nastal vždy večer, když šly děti spát. Sedla jsem si k televizi, vyčerpaná po celodenní honičce,  a pohodu si dotvářela různými nezdravými dobrotami. Brambůrky, popcorn, topinky v půl desáté večer, chleba se sádlem a cibulí, čokoláda,“ popisuje situaci, kterou zná asi důvěrně nejedna maminka na mateřské, Lucie.

Nejdřív jsem si říkala, že to přeci vycvičím, ale když už cvičení nepomáhalo, musela jsem tyhle svoje „večerní chvilky“ rázně ukončit. A to byl pro mě asi ten největší boj. Začala jsem jíst pravidelně 6x denně. Poslední jídlo většinou miska zeleniny na chroupání večer u televize,“ popisuje svou zásadní životní změnu sympatická maminka, která dál podniká výlety se svou rodinkou.

Za pár dnů začaly centimetry prý zase ubývat a navíc se cítila velice dobře. „Lehká a přesto pořád sytá,“ popisuje.

A jak vypadal jídelníček Lucie?

Neodpírala jsem si nic, jen jsem to jedla třeba dopoledne a postupem dne jídelníček zlehčovala. Když přišla chuť na čokoládu, dala jsem si dva čtverečky hořké, kvalitní. Když jsem viděla, že jde pohybem a lepší stravou tak krásně formovat postavu, bylo mi pak až líto to kazit nějakým nezdravým jídlem, ze kterého jsem se okamžitě nafoukla a bylo by těžko jako bych spolkla kamenolom.

Lucie Horská

Nový životní styl ala Lucie

Cvičím a jím lépe už přes rok a je mi prostě fajn. Před nedávnem jsem zkusila také běh a naprosto mě pohltil. Když si tedy nestihnu zacvičit a toužím po endorfinech, jdu si večer zaběhat. Nemůžu o sobě říct, že bych byla nějaký velký sportovec, ale díky pohybu a zdravější stravě se cítím lépe. Upřímně však říkám, že když dostanu občas chuť na chleba se sádlem nebo grilované maso, s chutí si jej dopřeji. Nic se nemá přehánět.

Můj jídelníček nyní – jak to vidí Lucie

  • Mám ráda sladké snídaně, proto většinou snídám bílý jogurt nebo nízkotučný tvaroh s müslli. Jednou týdně, většinou o víkendu, snídám vajíčka s žitným pečivem.
  • Dopoledne svačím buď žitné pečivo se šunkou, sýrem a nějakou zeleninou, nebo misku ovoce a mrkev k tomu.
  • Obědvám cokoli. Jelikož mám dvě malé děti, vařím každý den a snažím se, aby bylo jídlo vyvážené. Milujeme jídla z jednoho hrnce, proto je papiňák v kuchyni jeden z mých nejlepších kamarádů. Hodně jíme luštěniny, pohanku, zeleninu na milion způsobů. Rozhodně se ale nevyhýbám ani pečeným masům. K obědu si prostě dovolím opravdu vše.
  • Odpolední svačina je většinou v pohybu, když jsme s dětmi venku. Takže kefír, knackebrot, zelenina…
  • Večeřím společně s dětmi, buď pečivo se šunkou nebo dojídáme zbylý oběd či polévku. Většinou mám v plánu jít po večeři běhat, tak mi stačí menší porce. S plným žaludkem se mi špatně běhá a nedělá mi to dobře.
  • Když se vrátím z běhání a doplním tekutiny, přichystám si misku zeleniny. Někdy jen tak, samotnou, někdy si k zelenině dám nízkotučný tvaroh. Když mám i potom ještě na něco chuť, hrst lískových ořechů nebo mandlí ji zaručeně zažene.

Po celý den piji vodu, tu obyčejnou z vodovodu. Mám ji nejraději. Dvakrát denně si také dopřeji poctivé kafe s mlékem, bez cukru.

  • Dost jsem se začala zajímat o složení a kvalitu potravin, které kupuji. A co se pečiva týká, poznala jsem tu božskou chuť domácího žitného chleba i rohlíků. Hodně používám ovesné vločky. Peču z nich moučníky pro děti. Vločky jsou také skvělé jako zavářka do polévky, případně jimi zahušťuji, co je třeba.
  • Ráda zkouším pořád nové věci. Na internetu je spousta zajímavých receptů, které mě lákají. Nedávno jsem poznala, jak dokáže být výborná a na spoustu způsobů použitelná červená řepa. Už jsem z ní pekla brownies, řepelky (něco jako brambůrky) k televizi, dělala saláty na různé způsoby, dusila k masu a zítra si ji dám k večeři jen tak uvařenou, s cottage sýrem k tomu…

Lucii fandíme. A vám samozřejmě taky.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Deset kroků k úspěšnému hubnutí

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

11.5.2015 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024