Cecílie Jílková: Jak vyzrát na jojo-efekt?

Kdo někdy zkoušel hubnout, jistě ví, že shodit kila nebývá to nejtěžší. Těžké je si novou váhu udržet napořád. Respektive těžké je to pro toho, kdo nepochopil princip jojo-efektu...

Hubnout lze mnoha způsoby...

Od hladovění přes jednostranné diety až po intenzivní cvičení. Způsobů, jak si nízkou váhu držet nastálo, ale už tolik není. Svých 25 kilogramů jsem zhubla stylem pokus-omyl, ale svou novou váhu si držím již několik let bez jojo-efektu díky těmto jednoduchým poznatkům:

Myslete napřed

Dieta, kterou nelze držet napořád, vede k jojo-efektu. Ať už jste se rozhodli hladovět, nebo jste přestali jíst veškeré sacharidy, věřte, že do konce života to nevydržíte. Při hladovění máte jen dvě možnosti – umřít, nebo začít jíst. Jakmile začnete jíst, přiberete. Nesnažte se chlácholit tím, že budete jíst jen minimálně. Vyhladovělé tělo vás bude nutit jíst alespoň tolik, aby získalo trochu těch živin pro přežití, a současně si bude ukládat tukovou tkáň (příznačně) „jako o život“.

Cecílie Jílková

Cecílie Jílková

Pokud se vám osvědčila dieta bez sacharidů (která je skutečně často velmi účinná), zamyslete se. Opravdu už takto chcete a jste schopni jíst až do smrti? Většina žen to nezvládne. Zatímco muži (i když také ne zdaleka všichni) mají rádi proteiny, ženy nejčastěji inklinují k sacharidům všeho druhu. Když je nemají, touží po nich, zdá se jim o nich, trápí se bez nich. Nízkosacharidová dieta je pro tělo náročná a vyčerpávající. Navíc je ochuzuje o mnoho vitaminů, minerálů a enzymů, pokud odmítáte jíst ovoce – nejpřirozenější zdroj zdravých sacharidů. Nezřídka se stává, že po několika týdnech, měsících či letech s dietou skoncujete a kila letí nahoru.

Nedržte diety

Ostatně ono už slovo „dieta“ jakoby naznačovalo, že se jedná o jakési přechodné stádium. (Po kterém následuje návrat nebo částečný návrat ke starým zvyklostem.) Daleko raději bychom měli toto slovo vnímat v jeho anglickém významu, kdy „diet“ znamená zkrátka jídelníček. Na to už je však v našich končinách patrně pozdě. Dietu si zkrátka každý Čech spojí s představou nějakého bojovného omezování se, ostražitého hlídání se a obecně spíše se strádáním. Dieta v našich představách má svůj začátek i konec. Po tomto konci budeme jíst patrně jinak či „normálně“. Že právě tento bod ale vede k jojo-efektu, už mnozí přehlíží.

Jak změnit životní styl

Stále to všude čteme dokola – nedržte diety, musíte změnit životní styl. Jak ten styl změnit, už nám ale nikde pořádně neporadí. Je to proto, že každý člověk je trochu jiný. Jednomu chutnají ráno sladké snídaně, druhý po ránu nemá na jídlo ani pomyšlení a tak podobně. Univerzální návod na životní styl ve výživě neexistuje.

Nicméně je několik obecných doporučení, se kterými nemůžete šlápnout vedle, jako je například omezení škrobových pokrmů (pečivo, knedlíky, brambory, rýže, těstoviny, pizza) ve prospěch čerstvého ovoce a zeleniny, dále snížení množství živočišného tuku (maso, máslo, sýry, uzeniny, smetana) ve stravě ve prospěch zdravých tuků (ryby, ořechy, semena, avokádo), omezení konzumace zpracovaných potravin (sušenky, tyčinky, paštiky, konzervované potraviny) a polotovarů či fast foodu, omezení konzumace smažených a fritovaných pokrmů a tak dále. Jenže jak všechna tato omezení zvládnout najednou, netrápit se a vydržet s tím?

Správný jídelníček vás baví

Dám vám jednoduchou radu: zavádějte do svého jídelníčku jen takové změny, které vás těší a plně vám vyhovují. Budete je totiž dodržovat už napořád. Ve stravě není prostor na hrdinství a zatnuté zuby, ale právě naopak. Cokoli, co vás znervózňuje, otravuje, překáží vám, je nevhodné. Pokud se trápíte bez čokolády, správná cesta není se o ni obírat, ale naopak musíte vymyslet, jakou čokoládu, kolik této čokolády a kdy jíst, aby to nebránilo vašemu hubnutí. V případě, že milujete smažený sýr, správná cesta není si ho odpírat. Správná cesta je vymyslet: jaký sýr, jaké množství, jak často, případně v čem obalený, nebo dokonce i jak jinak tepelně upravený jíst, aby vám to chutnalo stejně dobře a nebránilo to vašemu hubnutí.

Pokud se vám zdá takový návod směšný, uvědomte si, že ačkoli někdo se smaženého sýra vzdá s naprostým klidem a ani si na toto jídlo nevzpomene, pro jiného třeba právě toto jídlo může symbolizovat stravu, při které se cítí šťastný. A právě pocity spokojenosti a štěstí jsou klíčem k úspěšné změně životního stylu.

Neměňte sebe, měňte okolnosti

Naprostá většina lidí žije s pocitem, že nejsou dost schopní nebo dobří, a proto mají nadváhu. Schopnost jíst správně ale není produktem železné disciplíny. Je to pouze dovednost nacházet alternativy. Pokud vím, že z klasických koláčů tloustnu, musím vymyslet, jak tento problém obejít. Někomu postačí nahradit koláče banány, někdo si najde recept na mrkvovo-pohankové nízkotučné koláče, někomu vyhovuje omezit množství klasických koláčů na jeden týdně a plně si tuto chvilku užít. Ve všech případech nejde o to změnit svou lásku ke koláčům, ale pouze o to, jak touhu po nich uspokojit bez toho, aby to ohrozilo naše hubnutí.

Cecílie Jílková

Cecílie Jílková

Rady a triky

Ačkoli prodejci pilulek na hubnutí tvrdí něco jiného, problém jojo-efektu je čistě problém nevyhovujícího jídelníčku. Pokud nám něco nevyhovuje, nevydržíme to napořád. A zase ztloustneme. Zde je několik rad a triků, jak najít ten nejvhodnější jídelníček, který vám pomůže dostat svou váhu na optimální hmotnost a udržet ji tam:

  1. Nemějte hlad. Jezte třeba častěji a menší porce, ale nesmíte hladovět. Tělo si potom začne ukládat více tuku.
  2. Neokrádejte se o cukr. Mozek bez něho trpí a bude vás nutit jíst skryté cukry v podobě škrobů večer nebo spustí záchvaty přejídání. Správná doba pro cukr je dopoledne. Když se dopoledne neošidíte, večer už si žádný sacharid dát nemusíte a budete hubnout.
  3. Nahraďte nekvalitní věci kvalitními. Raw čokoláda například neobsahuje sacharózu, živočišný tuk, sůl, emulgátory ani jiné látky, po kterých nejvíce tloustneme. A více vás zasytí. Bio nebo farmářské maso má zdravější tuky. A tak dále.
  4. Naučte se nové stereotypy. Podívejte se po obchodech se zdravou výživou ve vašem okolí a naučte se tam pravidelně nakupovat. Tím automaticky zmizí z vašeho jídelníčku mnoho potravin, které jste si dříve běžně kupovali v supermarketu.
  5. Respektujte své vnitřní dítě. Zní to pateticky, ale pokud dětská (a tedy citová) část vaší duše touží po rohlíku s marmeládou, je potřeba jí vyjít vstříc, jinak se tato její potřeba později vrátí s neodbytnou silou. Existují bezlepkové rohlíky a marmelády slazené hroznovou šťávou. Na mém webu najdete dokonce recepty na raw chleby a raw marmeládu. Nic zdravějšího už ani neexistuje!
  6. Nezačínejte s ničím, s čím se chystáte později přestat. Pokud už nyní tušíte, že bez chleba dlouho nevydržíte, ani se o to nepokoušejte, byla by to ztráta času. Čas naopak věnujte hledání druhu zdravějšího chleba, který vám bude také chutnat. Pokud vás nebaví sport, ani s ním nezačínejte. Vymyslete místo toho pohyb, který budete dělat s nadšením a nebudete chtít už nikdy přestat. Mohou to být procházky v přírodě nebo tanec. U toho se přece také hubne – a jak!

Pár slov na závěr

Vlastně je to velmi prosté: hubnutí nesmí být řehole, ale musí nás to bavit. Potom není důvod rušit nové zvyklosti a vracet se zpět ke špatnému jídelníčku a kilům navíc. Přeji vám hodně zábavy a štěstí s vaším novým jídlem i tělem!

foto: Mirek Lepeska, www.fotomirekle.cz

Cecílie Jílková www.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Je také lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

Komentáře

1

Martin Fiala
4.6.2015 17.37

Plně s poradkyní Cecílií souhlasím. Mnozí si řeholy vytváří různými úpravami nutičních příjmů. Je tolik rozmanitých jídel z různých surovin a přesto hledá každý ten svůj dle jeho chuti. Je však dobré vědět, že jíme abychom svou tělesnou schránku udržovaly zdravou a nekrmily navíc přebytečnou tukovou tkáň, kterou si mnozí nosíme nebo si nosily. Mnoho zdraví a štěstí při redukci jídel a hmotnosti.
S pozdravem
Martin

2

Jana
5.6.2015 10.40

Tento článek mne velice potěšil, jako když mi paní poradkyně mluví z duše. Ráda bych ještě připomněla, že by nikdo neměl hubnout z povrchních pohnutek , „hlavně být štíhlá, abych se líbila ostatním“, jde hlavně o to uvědomit si co všechno konzumace nezdravého jídla a nadváha udělá s Vaším zdravím..také znám pár takových co se jednostrannou dietou nebo hladověním „propracovali“ ke štíhlé postavě..do budoucna to ale bude mít fatální následky…mějte se rádi, hýčkejte svůj organismus, přemýšlejte o tom co svému tělu dáváte a půjde to samo..možná pomaleji…odměnou Vám ale bude nejen to, že budete vypadat dobře, ale hlavně to, že budete zdraví a dlouho mladí..zdraví by totiž mělo být vždy prioritou…

3

Petr
14.6.2015 23.53

Moc pěkně napsáno.
Ten postřeh o významu anglického termínu „diet“ je zásadní.

4

Magda
15.6.2015 21.34

No… já to mám tak, že čím víc jím, tím mám větší hlad. ne že po půl dnu učení se ve škole a bez svatčiny mi ve 4. hodině kručí mírně v břiše, ale jsem spokojená. Samozřejmě se prostě musím pak najíst oběda….. dnes jsem nebyla ve škole, v této chvíli jsem měla možnost jíst co chci a proč chci a jako vždycky, když mám volný přístup k potravinám se najím a po hodině mám zase hlad a tak pořád. HROZNĚ mě to štve, moji rodiče mě kvůli tomu přihlásili do lázní, protože mám prý 33 kg nadváhu… s mojí výškou 154 a věkem 14 je to hrozné… 🙁 žádám vás o radu, jak mám co udělat…

5

O.Pasíř
22.6.2015 7.06

Trochu jsem pohledal různé raw recepty, ale pořád mi vychází, že snad 90% z nich se neobejde bez cizokrajných surovin. Jistě, je to dobrý kšeft, prodávat je, ale spotřebiteli to moc nepomůže. Není možné, že i naši předkové se stravovali kdysi zdravě a s využitím pouze místních zdrojů? Lze si vystačit s běžně dostupnými místními potravinami, nebo je to vše opět záležitost jen pro lépe situované obyvatele, zejména velkých měst? Lze fungovat plnohodnotně „raw“ i s místními zdroji a potravinami, běžnými v našich podmínkách? (A to podotýkám, že i naše domácí pohanka je dnes v cenové kategorii „bio“, „eko“, takže pro běžného občana s běžnými – podotýkám běžnými!, nikoliv podle statistiky průměrnými! – příjmy, cenově rovněž trochu výše.) Je tedy nějaká reálná šance vystačit si s nejméně třeba dvoutřetinovou většinou tuzemských surovin v raw stravě? Nebo je to cesta ke zdraví opět jenom pro lépe situované?

6

Cecílie
23.6.2015 10.20

Raw recepty bez superpotravin a drahých surovin tvořit lze. I na mém webu nějaké najdete, například pohankové mléko, jablečný štrúdl apod. Důvod, proč lidé vymýšlí spíše ty dražší varianty, je to, že je to pro ně možná zábavnější, více možností kombinací nejrůznějších neobvyklých přísad, chutí.
Problém ceny u obyčejných zdravých potravin ale bude vždy. Zvykli jsme si totiž na nekvalitní levné potraviny ze supermarketu a nyní máme pocit, že za stejnou cenu bychom měli dostat potraviny kvalitní. To je ale v současném světě nemožné, protože výrobní cena kvalitních potravin je vyšší. To, co ale připlatím za chemicky neošetřené ovoce nebo kozí jogurty z malého chovu, na druhé straně ušetřím za léky a doktory.

7

Petr
27.6.2015 15.24

Mezi těmi šesti závěrečným pravidly jsou dvě, která nejenže nepovažuji za důležitá, ale dokonce za poněkud mylná.
Hned ta dvě první.
Strach z hladu je neopodstatněný, pokud jím nebudete trpět dlouhodobě. Kratší půsty jsou pro tělo dokonce zdravé a prospěšné. Je vhodné je kombinovat (netřeba současně) s posilováním.
A sacharidy hned ráno taky nejsou tak nutné, jak si mnozí myslí ~ tělo si dovede sáhnout pro energii jinam (zde si dovoluji předpokládat, že článek čtou lidé, kteří nejsou v top fitness formě a že na sobě mají nějaký ten tělesný tuk).
Jinak ok. 🙂

8

felima
16.7.2015 11.20

Věřím,že pár jedinců to takto zvládnet,ale většina lidí to má v hlavě.Tak jestli bude jíst převážně ovoce a zeleninu a chroupat oříšky,v hlavě bude stejně myslet na svoje oblíbené tučné a jiné nedoporučované potraviny.A je jen otázkou času ,kdy se vrhne opět na své milované jídlo.Je to úplně stejné jako dieta.Jen se tomu říká jinak

9

Katka
7.8.2015 23.13

Cecílii mám ráda, myslím, že toho ohledně jídla ví dost, jen se mi pořád nejde naladit na její vlnu.. s tou dietu máte pravdu, taky si to myslím, že raw food je v podstatě jiný druh diety, i když se k němu velmi velmi ráda vracím 🙂 Cítím se tak opravdu lépe, problém je asi s chutěmi a rodinou – hádání se kvůli jídlu apod.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články