Eliška Růžičková: Změna stravování a pohybového režimu nám s manželem změnila postavu a pohled na život

Opravdu platí „nikdy neříkej nikdy“. Dříve by mě nenapadlo, že budu patřit k těm, kteří napíší o tom, jak jim stravovací návyky a změna pohybu změní figuru a vlastně i život.

Všichni tenhle bonmot asi znáte…

A popravdě mě tyhle články vždycky nudily. Přišly mi spíše stále o tom samém a trochu sci-fi.

A najednou jsem autorkou jednoho z nich. Pro přehlednost jsem jej  rozdělila na před a po. Třebas vás to bude inspirovat a dáte mi za pravdu, nebo si jen poklepete na čelo a řeknete si: „Zase další švihlí blázni, co jen neustále cvičí a nejedí tučné, prostě divní to lidé.“

  • Každý si na všechno musí přijít sám.

Stravování před

Byla jsem dítě, které vyrostlo na vepřovém a bílé mouce. Prošla jsem si i zabíjačkovými hody. Nejsem člověk  s „hubeňourským“ genem, takže i tvary ženskosti ke mně patří. Co si pamatuji, tak jsme vždycky museli sníst vše, co bylo na talíři. Nevím, jestli je tahle výchova ideální, ale já s tím problém nikdy neměla. Vždycky mi chutnalo všechno. Byla jsem převážně masové dítě. Uzeniny taky nechyběly. Myslím, že prostě klasika, kterou většina z vás zná.

Eliška Růžičková: Změna stravování a pohybového režimu nám s manželem změnila postavu a pohled na život

Rok 2011

V období puberty (když mi bylo asi 15 let) jsem poprvé začala experimentovat s jídlem, ale ne v tom dobrém slova smyslu. Přestala jsem asi cca na půl roku takřka jíst. Nezvracela jsem, to pro mě vždycky bylo potupné. Ale vydržet celý den nejíst, bylo pro mě vítězství. Byla jsem hlavně na ovoci. A když jsem měla fakt ukrutný hlad, udělala jsem si bílou kávu s hodně mlékem, abych si žaludek zaplácla.

  • Teď to vůbec nechápu, jaký „pako“ jsem byla.

Rodina si všimla, že není něco v pořádku, když jím jen jablka a na Vánoce si dělám „spešl“ nebramborový salát. Myslím, že podobným obdobím hladovění s následným nacpaním nebo něco podobného charakteru prošlo hodně žen, které chtěly nějakým způsobem zhubnout a změnit svou postavu.

  • Mně tohle stravovací období života totálně rozházelo metabolismus a samozřejmě jsem pak přibrala a pěkně se zakulatila.

Lila jsem do sebe hodně kávy. Vodu jsem pila naštěstí vždycky, ale chutnala mi i coca cola a sladké „juice“.  Dlouho mi trvalo, než jsem se dostala do optimální roviny příjmu a výdeje. Měla jsem pocit, že když jsem cvičila, tak si můžu dovolit se najíst – „oblíbené příjem vs. výdej“. Ohledně alkoholu nejsem také žádný „svatoušek“. Nazvala bych tenhle stravovací styl takovou českou klasikou. Prostě celkem dost živočišných tuků, sladkého pití, alkoholu – a sem tam něco alibistického zdravého.

Stravování nyní

Nedržíme žádnou dietu, jen jsme nahradili některé věci jinými a zpestřili jsme si jídelníček. Nejsme žádní boháči a i přesto jíme dle mého názoru kvalitní plnohodnotnou stravu.

Rok 2015

Rok 2015

Také jsme s manželem dost přehodnotili výběr masa. Jíme hlavně kuřecí, krutí, hovězí, jehněčí, ryby. Většinou děláme vše na domácím grilu. Používáme stále i olej – jak klasický, tak olivový, dokonce jsme vyzkoušeli i rýžový.

Poslední dobou hodně maso nahrazujeme tofu (nejraději mám marinované, s bazalkou nebo s chilli). Dělám denně saláty na různé způsoby. Nebojím se do nich dát klidně i tučnější parmezán nebo balkánský sýr, případně lepší cottage. Nejsme králičí typy, takže abychom do sebe naházeli jen ledový salát nebo samotnou syrovou zeleninu, to by prostě nefungovalo.

  • Připravuji saláty tak, aby prostě chutnaly, a nebyly za trest.

Pijeme hodně kohoutkové vody. Bohužel kávu se mi nepodařilo omezit. To je jedna z mých neřestí. A to nemluvím o vínu. Naštěstí už vínu dovedu trochu odolat. Co se týče příloh, máme velikou spotřebu jasmínové rýže, těstovin, ale i brambor. Knedlíky nedělám a vůbec nám nechybí.

Pokud připravuji omáčky, vždy je zahušťuji hromadou zeleniny. Dost často chystám domácí vývary, kde používám hodně bylinky ze zahrádky. Ohledně pečiva jsem udělala radikální řez. Úplně jsem minimalizovala příjem bílého pečiva. Dělám i domácí žitný chléb, kde tedy i trocha té pšenice je, ale rozdíl je znát. Na svačinu a na zobání mám „knackebroty“ různých druhů.

  • Stále v podstatě jíme. Alespoň se snažíme.

Další výraznou změnou v našem jídelníčku jsou ořechy a semínka, které jsme začali hodně konzumovat.  Jde o různé druhy ořechů a semínek – mandle, kešu, lískové oříšky, chia semínka, slunečnicová semena, atd. To máme v podstatě na zobání přes den nebo si je dáváme ráno do „myslíků“, jogurtů nebo mléka. Jako sladidlo používáme převážně med, třtinový cukr.

Z ovoce je u nás nejvíce frekventované jablko a samozřejmě sezónní věci. Na mobilní zdroj energie máme banány, oříškové tyčinky nebo můj manžel zbožňuje sojový suk. Snažíme se jíst pestře a zároveň se vyvarovat živočišných tuků. Uzeniny máme jen velmi výjimečně.

Eliška s rodinou

Eliška s rodinou

Máme dvě malé děti, takže samozřejmě jíme vše, aby měly vyvážený jídelníček. Jen dost přemýšlím o úpravě potravin a čtu etikety, abych věděla, co kupuji. Naše děti pijí čistou vodu, ale milují i kakao. Nedržím jim žádný přísný režim.

  • Čokolády, sladkosti a bílou mouku a jiné jim nezakazuji, ale ani nedávám. Od toho máme babičky „jednou za čas“.

Musím tu i zmínit, snad mě omluvíte, vyprazdňování lépe řečeno průchodnost střev. Schválně, kolikrát denně jdete na záchod? Tím myslím na tu druhou. Měla jsem klientku, která chodila obden, a přišlo jí to normální. Když jsem ještě měla „klasickou českou“ stravu a pohyb, chodila jsem 1x denně. A teď, když neustále něco zobeme a jíme, pravidelně se hýbeme, tak chodím i 2x denně. A manžel i víckrát (smích).

Sním toho daleko více než před tím. Jsem vyrýsovanější a cítím se lehčí. Nemám neustále nafouklé břicho. I toto sem prostě patří. Opět jsme u výdeje a příjmu. S nafouklým břichem se prostě běhá mizerně. Jídlo si vychutnávám, necpu se vším, co se namane. Chci jen dobré věci. A proč ne? Nešidíme sebe ani děti.

Recept na žitný chléb podle Elišky

  • 2x hrnek žitné mouky
  • 1x hrnek pšeničné mouky
  • 1x hrnek vlažné vody (spíše teplejší)
  • 1x pytlík sušeného droždí
  • 1x kávová lžička kmínu
  • 1x lžička soli (může být i trochu více)
    +  možnost přidat i různé druhy semínek nebo smaženou cibulku (dle vaší fantazie)

Těsto zpracujeme a necháme odležet (nakynout) do druhého dne při pokojové teplotě (minimálně 8hodin). Těsto dost lepí, tak se nelekejte. Na pomoučený vál jej vyklepneme a uděláme tvar bochníčku. Předehřejeme si v troubě prázdnou zapékací mísu i s víkem asi na 20 minut. Nevymazáváme. Pak do vyhřáté misky vložíme bochníček, překryjeme víkem a necháme 35 min v troubě na 200 stupňů. Pak na 15 minut odkryjeme víko misky a doděláme. Záleží samozřejmě, jakou máte troubu. Tyhle časy mi sedí na mojí horkovzdušnou troubou.

A příště ještě více o pohybu…

Eliška Růžičková www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Lektorka Aerobics Body Balance Hip Hop, Interval Training, Kalanetika, kondiční cvičení, latinsko-americký tanec, plavání, zdravotní cvičení,  Zumba fitness

Komentáře

1

Vladimir
22.6.2015 7.43

Muj koment je ke vete, delame vestsinou vsechno na grilu. Jako professional jiste znate doplnek stravy pro sportovce Kreatin, ktery se prirozene vyskytuje v kazem svalu a tudiz v mase. Prectete si clanek o kreatinu na anglicke wikipedii, kde se jasne rika, ze maso pripravovane na grilu a smazene pri teplotach nad 148stC zpusobuje rakovinu a pak se rozhodnete jestli vam ta dobra chut stoji za to. https://en.wikipedia.org/wiki/Creatine, When creatine is mixed with protein and sugar at high temperatures (above 148 °C), the resulting reaction produces heterocyclic amines (HCAs). Such a reaction happens when grilling or pan frying meat. HCAs are known to cause cancer in animals and may cause cancer in humans as well.[35] This could be a mechanism why consumption of meat increases risk of colon, breast and prostate cancer.[36], ( „Meat Consumption and Cancer Risk“. Physicians Committee for Responsible Medicine.)

2

Eliška
22.6.2015 9.38

Dobrý den…. Děkuji…. Ráda si Váš odkaz přečtu. 🙂
Tento gril je trochu jiný s nastavitelknou tepolotou a teflonový. Nehledě na to, že každý druh masa mám svá specifika. 🙂
Nedělám samozřejmě vše jen grilu… 🙂 Používám i troubu a sporák…. A co se týče rakoviny…. To bychom se mohli dalekosáhle rozepsat.
Kreatin samozřejmě znám a proto maso jíme a to na různé varianty…
Krásný den

3

Vladimir
22.6.2015 22.22

Nechci se zde rozepisovat o skodlivosti teflonu, ktery se vsude uz nahrazuje litinou anebo keramikou, ale hlavne se obavam, ze na grilu velice tezko nastavite teplotu pod 148st C, protoze by priprava masa byla velice dlouha a take veskere smazeni masa a vetsina peceni masa, ktere se pohybuje nad teplotou 148stC je karcinogeni a tudiz vhodna priprava masa je jen varenim, dusenim a nebo velmi pomale peceni na 120stC, kdy se kachna pece 5 hodin. Ted se uz delaji i nizkoteplotni hrnce a trouby i na peceni chleba, ktery je zdravejsi a chutnejsi. Samozrejme, ze priprava jidla je vase vec ale chtel jsem jen upozornit, ze na tomto portale mate moznost ovlivnit ohromne mnozstvi lidi zajimajicich se o zdravou vyzivu a ze by se grilovani a smazeni nemelo propagovat hlavne u detskie vyzivy, kde se to povazuje za zvlast rizikove a maminky ve snaze udelat detem to nejlepsi jim pripravi smazeny rizek a o Vanocich si bez smazeneho kapra nedovedeme predstavit veceri. JInak jsem se vas nechtel dotknout a obdivuji vase i manzelovo bricho, ktere si myslim, ze se bez urcitych anabolickych doplnku stravy neda poridit a jsem i nadale vasim vernym ctenarem. Tesim se, ze v nejakem dalsim clanku poradite ctenarum jak na to.

4

Ruza
23.6.2015 10.05

Takové břicho je skutečně možné…s běžnou stravou…pokud je člověk ochoten „dřít“!

5

Walker
23.6.2015 18.08

Vladimíre, moje bývalá přítelkyně měla břicho ještě trochu vypracovanější než Eliška a žádná anabolika nezobala. Pokud neberete za anabolika maso, vejce, brambory a mléko 😉 Dokonce ani nechodila do posilky, jenom cvičila doma s vlastní vahou. Sedy-lehy nedělala na počet opakování, ale prostě dokud ji to nepřestalo bavit.

6

Walker
23.6.2015 18.22

Mimochodem, cancer.gov, kterému bych věřil o trochu více než Wikipedii, říká

„HCAs are formed when amino acids (the building blocks of proteins), sugars, and creatine (a substance found in muscle) react at high temperatures. PAHs are formed when fat and juices from meat grilled directly over an open fire drip onto the fire, causing flames. These flames contain PAHs that then adhere to the surface of the meat. PAHs can also be formed during other food preparation processes, such as smoking of meats (1).“

A tedy grilování samo o sobě žádné HCA nevytváří.

7

Eliška
24.6.2015 7.48

Vladimíre
Opravdu s manželem nejíme ani nezobeme žídná anabolika. Tohle jsou všechno poctivé svaly. V druhém díle článku se dozvíte trochu více, kde se bere tenhle six pack. 🙂
Jen bych byla velmi nerada, kdyby si někdo myslel, že cesta k vypracování břišních svalů, vede pouze a jen umělými doplňky stravy.
Nejsme příznivci instantní výživy a už vůbec ne anabolik.
Jinak moc děkuji za Vaši přízeň.
Krásný den.

8

Verča
24.6.2015 22.49

To je boži !!! Veliká inspirace!! Jste užasní !!

9

Vladimir
25.6.2015 14.27

Pro Walker, nemyslim si ze vas zaver z uvedene anglicke informace je spravny. PAH neni HCA a o HCA rikaji to same co je dole na https://en.wikipedia.org/wiki/Heterocyclic_amine_formation_in_meat.
Podivejte se potom dole na kopii casti z original clanku na https://en.wikipedia.org/wiki/Creatine
a na odkazy z kterych je cerpano, a myslim si ze jsou to naprosto duveryhodne zdroje a ze maji 100% pravdu. Pro jistotu to i s prekladem pisi znovu, protoze je to dulezita informace, o ktere se v ceskych medijich nedozvite a ani v lekarskych casopisech nebo na universitach se o tom neuci. Myslim si, ze kdyby se to masove rozsirilo, tak by to asi melo ohromny ekonomicky dopad na celou spolecnost, protoze by urcite vzrostl pocet vegetarianu a klesl by prodej fritovacich hrncu a grilu a prodejci smazenych klobas by asi nemeli moc prace. Neni moc lidi co ma rado varene maso mimo polevky a nizkoteplotni peceni neni u nas moc rozsirene, protoze kachna delana pri 120stC se dela 5 hodin, ale je bajecna.

Doporucuji vam precist si cely clanek na https://en.wikipedia.org/wiki/Heterocyclic_amine_formation_in_meat
Z clanku cast prekladam :
Heterocylicke aminy je skupina 20 chemickych sloucenin, ktere se tvori behem vareni. Jsou nalezany v mase, ktere je pripravovano na well done, to je do mekka ve smazicich panvich a vznikaji na povrchu masa, ktere ma chrupavou hnedou kurkcicku. Epidemiologicke studie ukazuji spojeni mezi konzumaci heterocyklickych aminu a rakovinou tlusteho streva, konecniku, prsu, prostaty, slinivky brisni, jater, zaludku a jicnu a studie s krmenim zvirat podporily toto vzajemne spojeni priciny a nasledku, ktere bude pravdepodobne i u lidi v nedavne Zprave o karcinogenech. Zmeny v technice vareni ukazaly snizeni hladiny heterocyklickych aminu v mase.
https://en.wikipedia.org/wiki/Heterocyclic_amine_formation_in_meat
Heterocyclic amines are a group of 20 chemical compounds formed during cooking. They are found in meats that are cooked to the well done stage, in pan drippings, and in meat surfaces that show a crispy brown crust. Epidemiological studies show associations between intakes of heterocyclic amines and cancers of the colon, rectum, breast, prostate, pancreas, lung, stomach, and esophagus, and animal feeding experiments support a causal relationship. The U.S. Department of Health and Human Services Public Health Service labeled several heterocyclic amines as likely to be carcinogenic to humans in its most recent Report on Carcinogens. Changes in cooking techniques have been shown to reduce the level of heterocyclic amines in meat.

Kreatin je soucasti vsech svalu a tim padem masa a proto prekladam cast clanku na https://en.wikipedia.org/wiki/Creatine:
Kdyz je kreatin smichan s bilkovinami, tak pri vysokych teplotach (nad 148 st. C) jsou vyslednou reakci heterocyklicke aminy (HCAs). Tato rekace nastava, kdyz se griluje a nebo smazi maso. HCAs jsou znamy tim, ze zpusobuji rakovinu u zvirat a mohou take zpusobovat rakovinu u lidi. To by mohla byt pricina proc pojidani masa zvysuje riziko rakoviny tlusteho streva, prsu a prostaty. Odkaz je na clanek: Chemikalie v mase pri vysokych teplotach a riziko rakoviny.napsal to Narodni rakovinovy institut USA. a clanek: Konzumace masa a riziko rakoviny (napala to Lekarska komise pro odpovednou medicinu, USA)
Kopie originalu:
When creatine is mixed with protein and sugar at high temperatures (above 148 °C), the resulting reaction produces heterocyclic amines (HCAs). Such a reaction happens when grilling or pan frying meat. HCAs are known to cause cancer in animals and may cause cancer in humans as well.[35] This could be a mechanism why consumption of meat increases risk of colon, breast and prostate cancer.[36] (Chemicals in Meat Cooked at High Temperatures and Cancer Risk“.National Cancer Institute. „Meat Consumption and Cancer Risk“. Physicians Committee for Responsible Medicine
Myslim si, ze vetsina lekaru o tom nevi a vsichni krmi sve deti smazenymi rizky, grilovanym masem a bez smazeneho kapra si nedovedeme predstavit Vanoce a pri tom je to rakovinotvorne. Nikdo by ditei cigaretu nedal a pritom jim pripravuji smazena jidla a udelaji grilovane maso a nebo spekacka na ohni a neuvedomi si, ze je to mozna horsi nez cigareta. Netvrdim, ze by se maso nemelo jist, ale asi bychom meli se naucit ho pripravovat jinak. podivejte se na http://gastro.kovosluzbaots.cz/pdf403/kovosluzba-casopis.pdf a http://www.sanapekarna.cz/proc-pect-pri-nizkych-teplotach.html

10

Hattori Hanzo
25.6.2015 16.33

Vladimír:
Brucho s viditeľnými „tehličkami“ je o percente telesného tuku. To je hlavne o strave a nie až tak o tréningu. Dá sa dosiahnuť aj obyčajnou diétou bez cvičenia.

Walker:
Výrazné brušné svalstvo sa dá dosiahnuť minimalizáciou opakovaní (10-12 v troch sériách s vyššou váhou), rozhodne nie brušákmi do zblbutia – tak sa dá akurát tak poškodiť chrbát. Môžete užívať doplnky koľko chcete, ak nedosiahnete tuk pod 10-12%, žiadne kocky vám vidno nebude, aj keď tam niekde určite budú …samozrejme pod vrstvou tuku 😉 Dosiahnutie tohto percenta tuku bez doplnkov je úplne bežné. Doplnky sú dnes extrémne preceňovaná záležitosť. Pravda je, že ak nemáte správny tréning a nastavenie stravy, žiadne doplnky fungovať nebudú.

Z reakcií vidno, že slovo anabolický si takmer každý (vrátane autorky) spojí so zakázanými doplnkami – anabolickými steroidmi. Pritom anabolizmus je jedeným zo základných biologických mechanizmov u KAŽDÉHO človeka. Anabolickú odozvu spôsobujú katabolické aktivity. Ak si teda dáte šprint alebo ľubovoľný intenzívny tréning, mikrotrhliny na svalových vláknach (svalovica) a katabolický stav spôsobia anabolickú odozvu, kedy si telo tieto poškodenia stalov opravuje. Čiže práve táto intenzívna svalová aktivita spôsobuje ANABOLICKÉ procesy. Podstatné je ako tento hormonálny efekt využijete – hlavne nastavením stravy a regenerácie. Doplnky sú druhoradé. Podstatné je celkové nastavenie stravy, tie doplnky sú len o tom, ako efektívne jednotlivé nutrienty dostať do organizmu. Napríklad proteíny a aminokyseliny z doplnkov môžete kľudne úplne vynechať a rovnaký efekt dosiahnuť stravou. Treba len vedieť ako kombinovať bielkoviny, tuky a sacharidy vzhľadom na tréning a regeneráciu.

Na čo sa najviac zabúda je, že najúčinejší anabolickým efekt má dostatočne dlhý a hlboký spánok. Čuduj sa svete, ak cvičením anabolický cyklus aktivujeme, najväčší anabolický efekt má hlboký spánok pri násnednej regenerácii 😀 Anabolický, bububu!

Myslel som, že pre čitateľov je táto základná informácia samozrejmosť, no vidno, že panuje hlboká neinformovanosť aj v týchto základných veciach, bez ktorých sa efektívne pracovať s váhou ani nedá.

11

Hendrychová
27.6.2015 18.58

Eliško, moc super článek!

12

Radek
27.6.2015 19.33

jo omezujete zivocisne tuky ?! nejvetsi chyba poznate az za cas hlavne ve stari. davate soju jo , asi vite ze 90% soji je geneticky modifikovana , kde obsahuje geny ryb!? fmm opet po dlouhodobem uzivani cca 2letech bylo zjisteno rakovinove bujeni primo souvisejici s konzumaci soji ( mam namysli soju prevazne z jizni ameriky) originalni soja z asie je malo dostupna ,ale je to SOJA,, prava . jinak vam jeste vytknu jednu vec a to knackenbroty a musly ve skutecnosti je to moderni obdoba bileho peciva nic vic nic min, nic zdraveho tam neni. a jeste dodatek ,,chces vybadat jako kure , jez kure,, rozumime si 🙂 jinak zbytek chvalim 🙂

13

Vladimir
28.6.2015 21.12

To Hattori Hanzo a pani Eliska

Souhlasim s vami. Nemyslel jsem tim anabolicke stereoidy, ke kterym by se stejne nikdo verejne nepriznal, protoze jsou na predpis a ohrozil by tim toho kdo mu je predepsal. Anabolicke, to znamena rust svalu podporujici a to jsou veskere zivocisne bilkoviny v mase, vejcich a mlece. Sportovci pri potrebe az 2g cistych bilkovin na kg vahy se bez doplnkovych bilkovin (vetsinou ze syrovatky, smozrejme je silne anabolicka) neobejdou, protoze by jinak zatezovli tukem a balasty zazivaci system a tloustli by diky tuku, ktery je v mase. Neni zadnym tajemstvim, ze skoro kazdy sportovec, ktery soutezi a snazi se o co nejlepsi vykon, ale i ten rekreacni, ktery si zaklada na svem tele, pouziva nejake povolene a bezne dostupne doplnky stravy at jde o bilkovinove doplnky nebo anabolicke doplnky jako jsou nektere z 22 esencialni mastnych kyselin (EMK), ktere si telo nedokaze samo vyrobit a musi se dodavat stravou nebo jako doplnek, treba BCAA (coz je kombinace 3 EMK L-Leucin, L-isoleucin, L-valin) nebo L-Tryptofan, ktery se prodava jako derivat 5-HTP, nebo vetvena aminokyselina Leucinu je doplnek HBM, L-glutamin, pro intenzivni sportovni vykon se pouziva L-Arginin coz je semi-EMK, nahore zminovany doplnek Kreatin se pouziva pro regeneraci ATP, ktery hlavnim zdrojem energie svalu. Pisi ze zahranici a proto bez diakritiky a nevim co je mozne sehant v prodejnach pro sportovce u nas, ale vetsinou se doplnky dovazi ze zahranici a je jich na trhu velke mnozstvi a je umeni se v nich vyznat. Nektere z techto aminokyselin jsou primo soucasti kupovanych proteinu a jejich mnozstvi je uvadeno na obale a chce to znalosti vedet ktera aminokyselina je dulezita pro urcity sportovni vykon.

Ten kdo sportuje dele nez 45 minut denne se bez doplnku stravy jako jsou antioxidanty, mineraly a chondrotiny neobejde, protoze diky oxidacnimu stresu rizkuje rakovinu nebo poniceni kloubnich chrupavek. Bylo by moc dobre kdyby a tomto webu byl take nejaky canek o povolenych doplncich stravy.

To ze nekdo rika, ze ji hodne zeleniny a ovoce a ze ma tim padem dostatek antioxidantu je pouhy mytus, protoze diky vycerpanocsti pudy a nehnojem hnojem, sklizenim nezraleho ovoce ktere dozrava umele, dlouhym transportem a skladovanim se techto nezbytnych latek snizilo za poslednich 60 let ohromne mnozstvi. Nekde jsem cetl, ze v USA se mnozstvi antioxidantu.v zelenine a ovoci snizilo az o 60% za poslednich 60 let.
.
Proto jsem si myslel, ze pani Ruzickova, jako absolvent prazske fakulty telesne vychovy a profesionalni trener, bude uprimnejsi, protoze o povolenych doplncich by mela vedet vic nez normalni smrtelnik a napise nam vic o tom co ma vyzkousene a co u ni funguje a jak na to.

Neverim, ze nekdo bez doplnku, bez presne analyzy potravin, to je vypoctu kalorii, bilkovin a tuku ve strave, sporttestru na pocitani spalenych kalorii behanim a podrobne analyzy makro i mikronutrientu, ktere lze delat podle teto webove stranky a specielnich cviku na bricho s velkou zatezi, si muze vypracovat six packs a bricho jako maji Ruzickovi.

Protoze si pani Elisky Ruzickove vazim (odstrasujici prikladem nezdraveho zivotniho stylu byla jeji jmenovkyne Helena) a ctu rad jeji clanky, tak bych rad ji chtel jen mirne a setrne upozornit, podle mych dole zminenych zkusenosti, ze pokud griluje a maso a nebo upravuje maso, ale i chleba pri teplote 200 C a take, ze kdyz do chleba, ktery si pece sama, nedava celozrnou mouku a nebo jine vlakniny, tak skodi sobe, ale hlavne svym malym detem.

Chapu, ze se o teto informaci v ceskych mediich nemohla jako vetsina ceske populace dozvedet a ze nema cas hledat informace na zahranicnich mediich a nebo na youtube, kde je spousta svedectvi o tom co funguje v alternativnim zivotnim stylu a i v alternativni leceni, ale bohuzel vetsinou v anglictine. Doporucuji se podivat na video s titulky o poslednich nutricnich vyzkumech na https://www.youtube.com/watch?v=8NRJFri9-LM

Pred trinacti lety jsem byl ubytovan jeden rok v hotelu, kde byla dole restaurace jen s grilovanymi jidly a kde jsem mel jidlo zaplacene zamestnavatelem. K veceri nebyla jina jidla nez grilovana na dreve a drevenem uhli. Po roce behani 10 az 20km denne, abych odboural extremni pracovni stres a v nadmorske vysce pres 2200m bez doplnovani antioxidantu a diky grilovanym vecerim jsem si vyrobil rakovinu prostaty, kterou jsem nastesti prekonal uspesne pomoci alternativni mediciny. Myslel jsem si, ze to bylo zpusobeno stresem a karcinogeny ze dreva a dreveneho uhli a teprve nedavno jsem narazil nahodou na nahore zminovane informace o nebezpecnych teplotach pri priprave masa o ktere jsem se chtel s pani Ruzickovou podelit, protoze si myslim, ze jsou zasadni pro zdravi jejich deti.

Z mych vlastnich zkusenosti doporucuji, pokud nekdo sportuje vic jak 45minut denne, uzivat vedle spousty cerstve, ale i varene zeleniny (rajcata a mrkev maji vice dulezitych nutricnich latek, kdyz jsou pripravena varenim nez cerstve) jeste prirodni antioxidanty v doplncich stravy. Cim pestrejsi, tim lepsi z duvodu synergickeho efektu a jist maso jen opravdu opatrne pri nizkoteplotni uprave, nejlepe v polevkach, kde se z nej dostane vetsi mnozstvi nutricni hodnoty a doporucoval bych jeste nahrazovat zivocisne bilkoviny co nejvice rostinymi v lusteninach a nebo pomoci doplnkovych proteinu.

14

Martin
29.6.2015 8.34

Hattori Hanzo: Tak to si myslím, že je pravda s tím sixpackem, ˇjen asi za předpokladu, že se daný jedinec i hýbe, jinak ani nízký podkožní tuk nezaruči viditelné cihličky 🙂 Sám mám tuk kolem 5%, nebo kolik mi naměřili, prý bych měl i nějaký nabrart, abych si „neohrozil život“ :-), ale bohužel, žádné cihličky nevidím – leda bych zatnul hodně břicho a ještě si pohrál s nasvícením – prostě normální stav je, že nic nevidím. Taky bych pověděl, že asi těch 5% tuku mám „snad jen opravdu na tom břiše“…. 🙁
No a to cvičím už rok doma s vlastní vahou a stravuji se tak, jak bych měl. Ale je pravda, že když jsem byl 3 měsíce vyloženě na RAW vegan stravě, tak jsem opravdu už začínal ty cihličky vidět. Takže asi fakt strava bez tuků pomůže hodně.

15

Hattori Hanzo
29.6.2015 17.36

Martin:
Asi je to dosť individuálne s tým six-packom, genetika je jednoducho najsilnejší faktor. Každopádne ak máš tak nízky tuk, viditeľný sixpack vybuduješ podľa mňa veľmi rýchlo a pomerne ľahko. Tak 2 mesiace a máš brucho s kopcami ako radiátor 🙂 Chce to len správne cviky – s vlastnou váhou to je ťažšie, ale určite sa dá nájsť správny cvik aj s vlastnou váhou, len treba robiť v takej intenzite, aby si zvládol max. tých 10-12 opakovaní v sérii – potom to ide perfektne. Skús ešte počas tohto cvičenia nastaviť mierny kalorický prebytok, dať dostatok esenciálnych aminokyselín (pri vegánskej strave môže byť toto limitujúcim faktorom, treba tam dávať pozor na limitné esenciálne aminokyseliny – skús vygoogliť Rubnerov zákon o limitoch aminokyselín a dodržuj). Skús nekombinovať silový a vytrvalostný tréning, aspoň na čas vylúč typické dlhé vytrvalostné kardio. Popri bruchu skús zapojiť aj viackĺbové základné cviky vo vysokej intenzite (drepy, deadlift, benchpress) aby mali svaly cez zaťaženie veľkých svalových partií impulz k rastu. Týmto impulzom je daný aj rast menšej svalovej partie. Splitovanie so zameraním na jednu menšiu patriu príliš zmysel nemá, nenastane tam ten efekt stimulácie a hormonálnej odpzvy ak zaťažíš len malé svalové partie. Jednoducho rast – aj tých malých partií – poriadne stimuluješ ak presvičíš celé telo a v jednom sviku zapojíš čo najviac veľkých svalových partií. S vlastnou váhou možno muscle-up a podobné cviky + samozrejme aj nohy, zadok, chrbát – to sú veľké svalové partie s dobrou odozvou. Deadliftu a drepom s veľkou váhou sa ale v tomto podľa mňa nič nevyrovná 😉 PS: Tiež sa smejem ak mi pri meraní odporúčajú pribrať, lebo tabuľkovo je v mojom veku (40) tuk pod 12% výrazný podpriemer 🙂 vraj by som mal mať 16-20% 🙂 aby som nebol podvýživený. Nebaví ma už vysvetľovať vzťah medzi percentom tuku, podvýživou a BMI… vždy sa len usmejem, poviem „poradkyni“ kde využívam Tanita váhu, že je mimo – nech si to poriadne naštuduje, zmeriam si tuk a idem preč 🙂 Opakuje sa to samozrejme aj pri ďalšom vážení 😀

Vladimir:
Tie doplnky sú naozaj preceňované. Samozrejme ide to s nimi ľahšie, ale rovnaká anabolická odozva sa dá dosiahnuť aj normálnou stravou. Z môjho podľadu tie doplnky majú význam v šepciálnych protokoloch ako je ťažký silový tréning nalačno po pôste, kde môže mať zmysel suplementovať BCAA, srvátkový proteín, ale aj to je otázka preferencií. Inak je to viacmenej vec pohodlia, pri doplnkoch sa dá požadovaný pomer nutrientov dosiahnuť ľahšie ako kombináciou bežnej stravy, kde je to pracnejšie. Inak je to absolútne rovnocenné, dokonca niektoré výživové smery preferujú bežnú stravu pred doplnkami a musím povedať, že so skvelými výsledkami. Podstatný je fakt ten tréning, regenerácia, nastavenie kalórií a pomer nutrientov v strave. Samotná rýchlosť vstrebávania a zameranie na malé anabolické okno hodinu po tréningu až taký efekt ako sa jej prisudzuje nemá. Preto nemá až taký efekt potréningová suplementácia rýchlovstrebateľnými bielkovinami a amonokyselinami. Nalinkoval by som jeden veľmi dobrý článok, no redakcia mi to minule zmavala asi kvôli tomu, že ide o konkurenčný portál. Tak len poradím, skús googliť frázu: „Doplnky výživy – nutnosť, alebo biznis“. A pri troche snahy nájdeš veľmi dobrý článok v slovenčine o doplnkoch s dobre vypracovanými podkladmi na základe štúdií. Snáď to takto redakcia nechá prejsť.

Čo sa týka grilovania a rakoviny je to zaujímavá téma, každopádne snaha vyhýbať sa prepálenému, vyprážanému a podobne nešetrne spracovanému jedlu by mala byť samozrejmosť. Grilovanú zeleninku si ale sám z času na čas neodpustím.

16

Vladimir
30.6.2015 13.02

To Hattori Hanzo:
Diky za podnetny a velice uzitecny comment. Zdravim.

17

Oldřich
6.7.2015 9.38

Grilováním se maso neprohřeje v celém objemu nad 148°C, to by se hodilo tak na podrážky bot.
Grilování je rychlá a zdravá úprava masa, hlavně když se griluje na plátu který zabrání okapávání tuku na zdroj tepla (jeho přepalování). Vnitřní teplota dobře propečeného hovězího steaku je cca75°C, kdo má radši méně propečené může jít až na 35°C ve verzi rare. Z toho plyne že k likvidaci keratinu dojde pouze u povrchu. Tím nezdravým na grilování je přepalování tuku, čemuž lze zabránit. Grilujte správně a pak je to nejen rychlé, ale i chutné a zdravé!!!

18

Vladimir
8.7.2015 15.22

Musim vas zklamat, ale nemate pravdu, mozna kdyz si to delate sam doma a jite to skoro uvnitr syrove. Take jsem si myslel, ze je grilovani zdravejsi nez smazeni. Po roce stravovani, kdy jsem mel k veceri kazdy den grilovane maso delane v restauraci, kde meli jen jidla grilovana na dreve, jsem dostal rakovinu. Nedavnou rekonstrukci jsem zjistil, ze ty teploty vzdycky prekroci 150 C. Na povrchu jsou i nad 200C. Ale nevnucji vam svuj nazor, pokud jite velke mnozstvi antioxidantu nemusi se nic stat. Je to jako ruska ruleta. Jen bych to nedoporucaval jako zdrave stravovani a nikdy bych to nedaval malym detem. Kdyz maso, tak jen varene treba v tlakovem hrnci a nebo specielne pripravovane pri hlidanych nizkych teplotach. Precte si o riziku pripravy masa pri vysokych teplotachi anglicky na https://en.wikipedia.org/wiki/Heterocyclic_amine. V nasi wikipedii ani jinde se cesky o tom nedoctete, mohlo by to mit negativni ekonomicke dusledky, Zdravotni dusledky se radsi opomijeji a nikdo nechce slyset o tom, ze to co delal cely zivot a na cem je zalozene ceske tradicni stravovani je rizikove.

19

Vladimir
9.7.2015 19.54

To Hattori Hanzo:
Diky moc za profesionalni rady a oba odkazy. Skoda, ze nejaky clanek o doplncich stravy neni na tomto servru.

20

Lenka K.
14.7.2015 20.37

Eliško, dík za skvělý článek! Formu máte oba báječnou, vaše dřina se zúročila 🙂 Snad se mi taky podaří… Jen tak dál!

21

Radek
14.2.2016 12.32

To s tou rakovinou bych vůbec neřešil. Asi snad každý už dnes ví že jednou řeknou doktoři že něco způsobuje rakovinu a za chvíli zas otočí s tím jak je to zdravé a prospěšné. A pak tu máme spoustu lidí, kteří se něčeho chytnou a jdou slepě za tím a ještě to tlučou do hlav jiným lidem.

Podle mě na té první fotce vypadáte lépe než jako hubeňouři. Hlavně ten chlapík vypadá že se tak 2x zmenšil. A ta ženská je taky více přitažlivější na první fotce. Dneska je trend být hubený a opálený, v minulosti to bylo obráceně.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články