Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Kuchařka ze Svatojánu: Jak vypadá můj den a jídelníček

Jsem ranní ptáče – skřivan. V deset večer už mi padá hlava a v půl šesté ráno jsem na nohou.

Musím našlapovat tichoučce, protože můj muž je sova, chodí spát ve dvě a vstává v devět.

Ještě v pyžamu jdu pustit z kurníku slepičky, v létě bosa, v zimě si přes sebe hodím kabát. Slepice už mě vyhlíží ze svého okénka, netrpělivě přešlapují a rozčileně kvokají.

Když je hezky, obejdu zahradu, zhluboka dýchám. Když něco kvete, přivoním si silně a mocně, aby se mi ta dokonalá vůně dostala i do těch nejhlubších plicních sklípků. Mezi moje voňavé favority patří šeřík, černý bez a rozemnuté jehličí douglasky. Mám ráda, když procházím zahradou a vůně se střídají, prolínají, slábnou a zesilují.

Kuchařka ze Svatoján

Když se vrátím do domu, vypiji sklenici vody, umyji se a obléknu. Pyžamo je na spaní a nerada v něm trávím víc času než je nutné.

Ráno si zuby čistím kokosovým olejem, jednou nebo dvakrát do týdne na kartáček dám i špetku jedlé sody. Každé oko vypláchnu sedmkrát ledovou vodou. Vlastně ani nevím proč, nejspíš to mám z nějaké jogínské poučky. Ale dělá mi to dobře a stal se z toho zvyk.

Snídám ovesné vločky s oříšky, semínky, medem a sušeným i čerstvým ovocem. Večer předem všechno kromě čerstvého ovoce namočím do čisté studené vody a nechám přes noc nabobtnat. Ráno jen přidám ovoce podle sezóny. Nikdy se mi to nepřejí! Piji  zelený nebo vlastní bylinkový čaj, výhradně půllitrák.

Snídám bohužel u počítače. Hanba mi! Otevřu si svou stránku Kuchařka ze Svatojánu a vyřizuji dotazy a připomínky. Nahraji pranostiku, často i recept pro dnešní den a přečtu si e-maily.

Kuchařka ze Svatojánu

Dopoledne strávím v kuchyni. V zimě vařím a peču v kamnech na dřevo a už jen z toho důvodu mi zima nevadí. V našem domě je zima krásná, teplá a útulná. V létě netopíme, samozřejmě, takže musím vzít zavděk střídavému proudu. Také peču chleba, téměř denně. Během té doby, ve chvilkách technologických pauz, odbíhám k počítači a reaguji na komentáře k receptům a dalším příspěvkům. Možná to působí dojmem, že sedím u počítače nepřetržitě, ale není to tak. Jsou to několikaminutové chvilky a čistého času strávím nad klávesnicí a u monitoru přibližně dvě hodinky denně.

Kuchařka ze Svatojánu

Během vaření fotím jednotlivé kroky a suroviny a nakonec i hotové jídlo. Všichni už jedí a já si svou porci fotím, často až do vystydnutí. Po obědě fotky nahraji do počítače, upravím je a napíši recept. To mi trvá zpravidla hodinu. Když je třeba, uklidím, vyperu a podobné nezbytnosti . A pokud je venku hezky, jdu na zahradu pracovat nebo lelkovat, podle ročního období a stavu zahrady.

Pokud je zima či jen nevlídno, čtu si nebo se věnuji dalším aktivitám, píši články nebo kreslím. Někdy vyrazím na výlet do přírody, do lesa, k řece nebo potoku, mám ráda sakrální architekturu, úplně nejraději malé, zapomenuté kaple a kostelíky, oprýskané a nefrekventované.

Kuchařka ze Svatojánu

Občas přiberu i foťák nebo psy. Jet nakupovat je pro mě nepříjemná povinnost a proto se jí snažím vyhýbat a posílám členy rodiny, pokud neprotestují.

Večeři většinou nevařím, dojídá se to, co zbylo od oběda, nebo se jí chleba s pomazánkou, máslem nebo jen zeleninou. Já nevečeřím, naposledy v pět odpoledne sním něco lehkého, třeba ovoce nebo zeleninu, hrst oříšků. Jeden den v týdnu držím hladovku, to znamená, že nejím, jen piji. Vodu, bylinné čaje nebo zeleninové šťávy – ty jen když mě trápí pocit hladu.

Kuchařka ze Svatojánu

V podvečer zadělám na chleba, namočím vločky, mandle, mák nebo slunečnici na rostlinné mléko a vločky s oříšky ke své snídani. V tuto dobu si s rodinou sedneme a povídáme si, to je pro mě důležitá část dne.

Večer jsem nějaký čas opět on-line, Kuchařka ze Svatojánu. Také musím vymyslet, co budu vařit. Dnes už v kuchařkách nelistuji, plánuji oběd podle stavu spíže a úrody v zahradě. Anebo prostě podle chuti. Večer píšu i pár slov do deníčku, jde jen o to, co se ten den událo, jaké bylo počasí, žádné hluboké úvahy. Nakonec si zacvičím Pět Tibeťanů, bez nich nikdy spát nejdu. Pak už jen sprchu a do pelechu.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Břicháč Tom: Proč je lepší se pustit do hubnutí sám za sebe. A co můžeš SÁM dokázat?

Kuchařka ze Svatojánu
kucharkazesvatojanu.blogspot.cz

Výtvarnice na volné noze, autorka úspěšného blogu Kuchařka ze Svatojánu a fotografka.
Denně doplňuje zásobárnu vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček.
Je moudrá a výjimečná.

11.6.2015 Články, Jak si udržet zdraví

Komentáře

1

Ivana Pilařová

11.6.2015 09:53

Moc vám děkuji za krásné vypravování, máte moc krásnou práci- jestli se to dá takto nazvat. Jste moc nápaditá a činorodá, bylinky jsou asi váš život. Nemám tolik zkušeností, ale chtěla bych se naučit aspoň trochu vašich receptů a hlavně využívat ty bylinky. Mám mateřídoušku, majoránku tymiánek, šalvěj,pažitku, kudrnačku, bazalku, oregano,citronovou mátu, šaturejku,dobromysl a musim se je naučit používat. Moc vám děkuji. Pilařová Iva

2

Božena

11.6.2015 12:18

Zdravím, pravidelně sleduji váš pořad v telce a to každou neděli!Moc se mi líbí! Závidím Vám v dobrém slova smyslu práci-zaměstnání doma v kruhu rodinném. To musí být úžasné pracovat bez píchaček a propustek k lékaři. Přeji Vám hodně pracovních úspěchů a zdravíčka. Vildmanová Božena.

3

Dana Tökölyová

11.6.2015 13:25

Vaše povídání je plné energie, pohody a lásky k vaší domácnosti, zahradě a rodině. Není nad to, když je práce koníčkem. Letos jsem také propadla bylinkám a zdravému vaření. Rozhodně se cítím lépe nejen fyzicky ale i psychicky. Moc mě to nabíjí. Moc vám děkuji za inspiraci.

4

Dagmar

12.6.2015 14:07

Žiju téměř stejně jako vy 😉 Sice jím maso (nejsem vegetariánka), ale máme mnoho společného. Také ráno obcházím „latifundie“, snažím se žít jako před 100 lety. Tedy maximum surovin do kuchyně z vlastních zdrojů, chleba peču 2x – 3x týdně, bylinky a brambory z vlastní sklizně jsou nezbytné. V létě houby, tedy jak se říkalo „maso chudých“. Hlavně musí být pohoda a klid!

Oříšky jím pouze tehdy, když se urodí. Vločky k snídani absolutně nepozřu, zato taková vejce … , hmmm, prostě slaná snídaně.

Mým (dnes již) životním krédem je: nespěchat! Možná i proto jsem dobrovolně opustila báječné a dobře placené zaměstnání a odstěhovala se na téměř samotu. Žijeme s přítelem velmi skromně na úrovni životního minima. A ono to kupodivu funguje! Báječná harmonie, svoboda a hlavně zdraví a životní optimismus.

Díky vám vím, že nejsme sami, kdo chce žít přirozeně. Pište dál!

P. S. Tibeťany necvičím a místo psů mám 12 koček 🙂

5

Markéta

15.6.2015 08:03

Jste báječná a inspirativní a proto Vás ,,odebírám,, 🙂 Těším se na další Vaše příspěvky.

6

Hanka

15.6.2015 10:15

Krásný den přeji. Úplnou náhodou jsem se dostala k Vaší kuchařce a ihned jsem se zamilovala :-). Je moc pěkně psaná a recepty jsou velmi jednoduché a nápadité. Už léta si dělám bylinkovou zahrádku, ale jen v mysli. Jakmile jsem si kuchařku koupila, zahrádka byla během týdne hotová :-). Chci Vám jen poděkovat za nový a velmi pěkný pohled nejen na to co jíme, ale také jak žijeme. Jste báječná. 🙂

7

Eva Francová

15.6.2015 18:31

Děkuji všem za milé komentáře, udělaly mi radost!

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články

Jak se stravovat a přistupovat k životu v období přechodu, radí Martin Řezníček, terapeut a lektor tradiční čínské medicíny

Jak se stravovat a přistupovat k životu v období přechodu, radí Martin Řezníček, terapeut a lektor tradiční čínské medicíny

Menopauza, neboli ukončení menstruačních cyklů, je vyvrcholením klimakterického období. Literárně nastává ve věku 49 let, jak psáno ve Vnitřním kánonu Žlutého císaře (Huang Di Nei Jing).

Průměrný věk menopauzy žen v západní Evropě je 50 let. Co dělat, aby se žena i v tomto čase cítila stále co nejlépe?

Celý článek 15.7.2020 0

Jana Najbrtová: Seniorem s radostí i v době koronaviru?

Jana Najbrtová: Seniorem s radostí i v době koronaviru?

V důsledku výjimečné situace se mnohým seniorům obrátil život vzhůru nohama. A trvá to už dlouho…

Myslete na svoje rodiče a prarodiče a pomáhejte jim co nejvíce udržovat život v „normálu“. Vaši pomoc velmi ocení i senioři ve vašem okolí, kteří třeba zůstali úplně sami…

Celý článek 8.5.2020 0