Andrea Mokrejšová: Pět chyb, na které bychom si měli dát pozor při dodržování novoročních výzev
S tipy na hubnutí se s blížícím se novým rokem zase roztrhl pytel.
Tento článek je pro všechny, kteří se chtějí od ledna více hýbat a zdravěji jíst.
V povědomí lidí je zmrzlina řazena mezi sladkosti, které by se v jídelníčku neměly objevovat příliš často, a ještě o to méně, pokud se snažíme redukovat svou hmotnost.
Ale ve skutečnosti je to se zmrzlinou o mnoho pozitivnější a pokud si vybereme tu správnou, může být vhodnou součástí našeho jídelníčku.
Především v horkých letních dnech může určitě zmrzlina fungovat jako osvěžující a nutričně hodnotná svačinka, na které si navíc i bez výčitek pochutnáme. Ovšem není zmrzlina jako zmrzlina a je tedy potřeba se v široké nabídce trochu zorientovat a vybrat tu správnou.
Zmrzliny mléčné a smetanové obsahují výhradně mléčný tuk, mléčné minimálně 2,5 % a smetanové minimálně 8 %. Maximální množství tuku stejně jako cukru nejsou limitována, a proto se u různých výrobků liší. Výrobky se tedy významně liší i ve své energetické hodnotě.
Výrobky označené „s rostlinným tukem“ mají mléčný tuk nahrazen tukem rostlinným. Rostlinný tuk, který se používá pro výrobu mražených krémů a zmrzlin (nejčastěji tuk kokosový a palmojádrový), nemá pro svůj vysoký obsah nasycených mastných kyselin zcela příznivé složení, zejména z hlediska nemocí srdce a cév. Bohužel se jedná o valnou většinu balených zmrzlin, které se v současnosti na trhu objevují. Ale nezoufejte, určitě se vám podaří objevit i nějakou opravdu mléčnou zmrzlinu, která rostlinné tuky neobsahuje. A i kdyby ne, tak jednou za čas vám ani kokosový tuk určitě neublíží.
Základem těchto zmrzlin je většinou jen voda, cukr, ochucovací složky a barviva. Tyto zmrzliny obsahují jen minimální množství bílkovin a tuků, energetická hodnota je ve srovnání se smetanovými zmrzlinami výrazně nižší – většinou do 500 kJ na balení.
Na rozdíl od vodových zmrzlin obsahují tyto zmrzliny určitý podíl ovoce. Ovocné zmrzliny musí obsahovat minimálně 15 % ovoce, v případě sorbetů je to minimálně 25 %. Samozřejmě zde platí pravidlo, že čím více ovoce zmrzlina obsahuje, tím lépe.
Zmrzlina by nám kromě energie v podobě cukru a tuku měla přinést i nějaké příznivé živiny, a i takové zmrzliny lze určitě najít. U balených zmrzlin je to o dost jednodušší, tam nám ve většině případů dosti napoví údaje na obale.
Soustředit bychom se měli zejména na složení, nutriční hodnoty a velikost balení. Ve složení zmrzlin je velký rozdíl. Měli bychom si vybírat zmrzliny, které obsahují kvalitní suroviny – mléko, tvaroh, jogurt, ovoce či ovocné šťávy, kakao, ořechy. Jak již bylo zmíněno, vyvarovat bychom se raději měli zmrzlin s rostlinným tukem, vhodné nejsou ani zmrzliny, u kterých je ve složení na prvních místech uvedena voda a cukr.
U kopečkových či točených zmrzlin je to samozřejmě složitější a často se o složení příliš mnoho informací nedozvíme. V nabídce českých zmrzlin prodávaných do kornoutů jsme ještě světa, zejména italského, nedosáhli. U nás se jedná většinou o zmrzliny připravované z polotovarů, kdy chybí čerstvé ovoce, ale také smetana, vejce a mnoho dalších přísad, které činí zmrzlinu uměleckým dílem, často ovšem také kalorickou bombou. Zmrzliny prodávané na ulici nebo v cukrárně mohou být složením velmi rozdílné podle toho, zda se používají průmyslové směsi nebo se připravují podle vlastních receptur. Zkuste se tedy na složení zeptat obsluhy a uvidíte, zda uspějete.
Pokud si chcete pochutnat na zmrzlině, vybírejte si vhodný druh v rozumném množství. Rozhodně neprohloupíte, když budete kupovat menší balení nebo si řeknete o menší kopeček – platí heslo „vychutnáte první sousta, další už jsou setrvačnost“. Vždy jsou lepší zmrzliny bez polevy, u zmrzlin s polevou volte alespoň takovou, která je vyrobena opravdu z čokolády a ne ze ztuženého tuku. Z hlediska výživového jsou nejvhodnější ty zmrzliny, které obsahují tvaroh nebo jogurt. Hlídejte však, aby neobsahovaly větší množství tuku.
Tvarohová zmrzlina je českou specialitou, jinde po světě ji většinou nenajdete. Naopak velmi oblíbené a rozšířené jsou zmrzliny jogurtové. Pokud jsou vyrobeny opravdu z jogurtu a nejedná se jen o jakousi jogurtovou příchuť, tak mohou být také nutričně velmi hodnotné a dodat nám i nezanedbatelné množství vápníku, plnohodnotných bílkovin a probiotických kultur.
Volit můžete i zmrzliny ovocné, ideálně takové, které obsahují kromě vody a cukru také co nejvyšší podíl ovocné složky.
Na svačinu může dobře posloužit malé balení, např. méně tučné tvarohové, jogurtové nebo ovocné zmrzliny s malým množstvím přidaného cukru a vyšším podílem ovoce o hodnotě okolo 400 kJ. Stejně tak i jeden kopeček nebo menší porce kvalitní točené zmrzliny. Zatímco velký pohár se smetanovou zmrzlinou, šlehačkou, čokoládou a případně alkoholem může převýšit svojí kalorickou hodnotou celý vydatný oběd, ten tedy raději nevolte.
Menší zmrzlina s hodnotou 400-500 kJ se energeticky vyrovná například dvěma sušenkám, polovině čokoládové tyčinky, třem a půl kostičkám čokolády, méně než polovině koblihy, třetině čokoládového muffinu nebo jedné müsli tyčince.
Díky vysokému obsahu vody ve zmrzlině a jeho našlehané konzistenci je výsledný obsah kilojoulů, cukru a tuku daleko menší než u pochoutek, jako je čokoláda, sušenka nebo sladké pečivo. Ty obsahují jen minimum vody a proto jsou mnohem koncentrovanějším zdrojem energie a živin.
Zmrzliny se většinou vyrábějí našleháním vzduchem. Množství vzduchu, které zmrzlina obsahuje, může být různé, čím je zmrzlina našlehanější a nadýchanější, tím zaujímá při zachování stejné hmotnosti větší objem, což je při redukci hmotnosti pozitivní. 100 g zmrzliny většinou tedy neodpovídá 100 ml, a tudíž energetická hodnota a obsah živin na 100 g je jiný než na 100 ml.
Značení není jednotné a u některých výrobků se tedy můžeme setkat s hodnotami odpovídajícím 100 g a někde zase 100 ml zmrzliny. Udává-li výrobce energetickou hodnotu zmrzliny přepočtenou na mililitry, může nám vycházet energetická hodnota u našlehaných zmrzlin podstatně menší než hodnota uváděná na 100 g zmrzliny. Nejdůležitější jsou však hodnoty přepočtené na 1 kus, to nám opravdu řekne, kolik reálně zkonzumujeme. Většina výrobců na obale i tuto hodnotu uvádí, případně si ji můžeme snadno spočítat.
Dnes jsou k mání zmrzliny v podstatě z čehokoliv, můžete ochutnat i zmrzlinu ze zeleniny, například z řapíkatého celeru, chřestu, dýně, rýžovou zmrzlinu, zmrzlinu z čaje nebo s dalšími zajímavými příchutěmi, jako jsou lékořicová, levandulová, zázvorová, bazalková nebo třeba parmezánová zmrzlina. Tak co, máte chuť, nebo dáte přednost klasice?
Více informací nejen o zmrzlinách ale i všech dalších potravinových kategoriích se můžete dozvědět v knize Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí. Objednat lze na www.stob.cz.
9.7.2015 Ing. Málková Hana Články, Recepty a výživaS tipy na hubnutí se s blížícím se novým rokem zase roztrhl pytel.
Tento článek je pro všechny, kteří se chtějí od ledna více hýbat a zdravěji jíst.
Celý článek 29.12.2023
V průběhu ledna proběhla ve facebookové skupině „Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami“ výzva #nebudulednacek, jež měla pomoci zrealizovat novoroční předsevzetí.
Spousta z vás se ale do hubnutí nebo jen změny životního stylu pouští také nyní na jaře s nadějí, že se budou v létě (zejména na dovolené) cítit o mnoho lépe.
Celý článek 5.4.2025
Rozpoznávání vyfocených jídel a odhad gramáže je další věc, která do Kalorických Tabulek přistála – umělá inteligence jako pomocník při zápisu.
Celý článek 1.4.2025
V našich skupinách na Facebooku se často setkáváme s povzdychem „já těm TABULKÁM“ vůbec nerozumím.
Dotyční mají na mysli samozřejmě aplikaci Kalorické Tabulky, kterou stovky lidí roky úspěšně využívají ke kontrole svých jídelníčku. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak jednoduché to může být…
Celý článek 31.3.2025
Doteď byly výpočty v aplikaci tak trochu magické, vše se odehrávalo na pozadí a mohlo být matoucí, kde se která čísla berou. Proto padlo rozhodnutí, že je objasníme.
Celý článek 27.3.2025
Trend snižování spotřeby lepkového pečiva a lepku obecně je poslední dobou v módě.
Chce to však opravdu přemýšlet, jestli třeba není vhodnější jen se více věnovat svému jídelníčku a trochu přehodnotit stravovací návyky než začít držet bezlepkovou dietu, protože to streemoval někdo slavný na instáči…
Celý článek 23.3.2025