Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zmrzliny při hubnutí? Určitě ano, ale je třeba vybírat!

V povědomí lidí je zmrzlina řazena mezi sladkosti, které by se v jídelníčku neměly objevovat příliš často, a ještě o to méně, pokud se snažíme redukovat svou hmotnost.

Ale ve skutečnosti je to se zmrzlinou o mnoho pozitivnější a pokud si vybereme tu správnou, může být vhodnou součástí našeho jídelníčku.

Především v horkých letních dnech může určitě zmrzlina fungovat jako osvěžující a nutričně hodnotná svačinka, na které si navíc i bez výčitek pochutnáme. Ovšem není zmrzlina jako zmrzlina a je tedy potřeba se v široké nabídce trochu zorientovat a vybrat tu správnou.

Zmrzlina

Zmrzlina mléčná, smetanová a s rostlinným tukem

Zmrzliny mléčné a smetanové obsahují výhradně mléčný tuk, mléčné minimálně 2,5 % a smetanové minimálně 8 %. Maximální množství tuku stejně jako cukru nejsou limitována, a proto se u různých výrobků liší. Výrobky se tedy významně liší i ve své energetické hodnotě.

Výrobky označené „s rostlinným tukem“ mají mléčný tuk nahrazen tukem rostlinným. Rostlinný tuk, který se používá pro výrobu mražených krémů a zmrzlin (nejčastěji tuk kokosový a palmojádrový), nemá pro svůj vysoký obsah nasycených mastných kyselin zcela příznivé složení, zejména z hlediska nemocí srdce a cév. Bohužel se jedná o valnou většinu balených zmrzlin, které se v současnosti na trhu objevují. Ale nezoufejte, určitě se vám podaří objevit i nějakou opravdu mléčnou zmrzlinu, která rostlinné tuky neobsahuje. A i kdyby ne, tak jednou za čas vám ani kokosový tuk určitě neublíží.

Vodové zmrzliny

Základem těchto zmrzlin je většinou jen voda, cukr, ochucovací složky a barviva. Tyto zmrzliny obsahují jen minimální množství bílkovin a tuků, energetická hodnota je ve srovnání se smetanovými zmrzlinami výrazně nižší – většinou do 500 kJ na balení.

  • Po vychutnání vodové zmrzliny se však rozhoupe naše glykemie a brzy bude následovat opět chuť na sladké.

Ovocné zmrzliny a sorbety

Na rozdíl od vodových zmrzlin obsahují tyto zmrzliny určitý podíl ovoce. Ovocné zmrzliny musí obsahovat minimálně 15 % ovoce, v případě sorbetů je to minimálně 25 %. Samozřejmě zde platí pravidlo, že čím více ovoce zmrzlina obsahuje, tím lépe.

Jak vybírat zmrzlinu?

Zmrzlina by nám kromě energie v podobě cukru a tuku měla přinést i nějaké příznivé živiny, a i takové zmrzliny lze určitě najít. U balených zmrzlin je to o dost jednodušší, tam nám ve většině případů dosti napoví údaje na obale.

Soustředit bychom se měli zejména na složení, nutriční hodnoty a velikost balení. Ve složení zmrzlin je velký rozdíl. Měli bychom si vybírat zmrzliny, které obsahují kvalitní suroviny – mléko, tvaroh, jogurt, ovoce či ovocné šťávy, kakao, ořechy. Jak již bylo zmíněno, vyvarovat bychom se raději měli zmrzlin s rostlinným tukem, vhodné nejsou ani zmrzliny, u kterých je ve složení na prvních místech uvedena voda a cukr.

U kopečkových či točených zmrzlin je to samozřejmě složitější a často se o složení příliš mnoho informací nedozvíme. V nabídce českých zmrzlin prodávaných do kornoutů jsme ještě světa, zejména italského, nedosáhli. U nás se jedná většinou o zmrzliny připravované z polotovarů, kdy chybí čerstvé ovoce, ale také smetana, vejce a mnoho dalších přísad, které činí zmrzlinu uměleckým dílem, často ovšem také kalorickou bombou. Zmrzliny prodávané na ulici nebo v cukrárně mohou být složením velmi rozdílné podle toho, zda se používají průmyslové směsi nebo se připravují podle vlastních receptur. Zkuste se tedy na složení zeptat obsluhy a uvidíte, zda uspějete.

Pokud si chcete pochutnat na zmrzlině, vybírejte si vhodný druh v rozumném množství. Rozhodně neprohloupíte, když budete kupovat menší balení nebo si řeknete o menší kopeček – platí heslo „vychutnáte první sousta, další už jsou setrvačnost“. Vždy jsou lepší zmrzliny bez polevy, u zmrzlin s polevou volte alespoň takovou, která je vyrobena opravdu z čokolády a ne ze ztuženého tuku. Z hlediska výživového jsou nejvhodnější ty zmrzliny, které obsahují tvaroh nebo jogurt. Hlídejte však, aby neobsahovaly větší množství tuku.

Zmrzlina

Tvarohová zmrzlina je českou specialitou, jinde po světě ji většinou nenajdete. Naopak velmi oblíbené a rozšířené jsou zmrzliny jogurtové. Pokud jsou vyrobeny opravdu z jogurtu a nejedná se jen o jakousi jogurtovou příchuť, tak mohou být také nutričně velmi hodnotné a dodat nám i nezanedbatelné množství vápníku, plnohodnotných bílkovin a probiotických kultur.

  • Populární se v České republice stávají „jogurterie“, kde si zmrzlinu vyrobenou z jogurtu sami natočíte a přidáte i další přísady dle vaší volby. Pokud zvolíte čerstvé ovoce a vyvarujete se různých polev a posypů, tak se jedná téměř o ukázkovou svačinku, které vám dodá vše potřebné bez nadbytku tuku a velkého množství cukru. 

Volit můžete i zmrzliny ovocné, ideálně takové, které obsahují kromě vody a cukru také co nejvyšší podíl ovocné složky.

  • Novinkou letošního léta jsou ovocné zmrzliny UGO. Na rozdíl od většiny balených zmrzlin plných cukru a vody jsou opravdu vyrobeny z ovoce a obsahují jen malé množství přidaného cukru. Navíc obsahují díky ovoci i určitý podíl vlákniny a cenné vitaminy. Energeticky se pohybují okolo 400 kJ na porci.

Osvěžující svačinka

Na svačinu může dobře posloužit malé balení, např. méně tučné tvarohové, jogurtové nebo ovocné zmrzliny s malým množstvím přidaného cukru a vyšším podílem ovoce o hodnotě okolo 400 kJ. Stejně tak i jeden kopeček nebo menší porce kvalitní točené zmrzliny. Zatímco velký pohár se smetanovou zmrzlinou, šlehačkou, čokoládou a případně alkoholem může převýšit svojí kalorickou hodnotou celý vydatný oběd, ten tedy raději nevolte.

Menší zmrzlina s hodnotou 400-500 kJ se energeticky vyrovná například dvěma sušenkám, polovině čokoládové tyčinky, třem a půl kostičkám čokolády, méně než polovině koblihy, třetině čokoládového muffinu nebo jedné müsli tyčince.

A jak je možné, že má zmrzlina méně energie než ostatní sladké pochoutky?

Díky vysokému obsahu vody ve zmrzlině a jeho našlehané konzistenci je výsledný obsah kilojoulů, cukru a tuku daleko menší než u pochoutek, jako je čokoláda, sušenka nebo sladké pečivo. Ty obsahují jen minimum vody a proto jsou mnohem koncentrovanějším zdrojem energie a živin.

Jak se orientovat ve výživových hodnotách?

Zmrzliny se většinou vyrábějí našleháním vzduchem. Množství vzduchu, které zmrzlina obsahuje, může být různé, čím je zmrzlina našlehanější a nadýchanější, tím zaujímá při zachování stejné hmotnosti větší objem, což je při redukci hmotnosti pozitivní. 100 g zmrzliny většinou tedy neodpovídá 100 ml, a tudíž energetická hodnota a obsah živin na 100 g je jiný než na 100 ml.

Značení není jednotné a u některých výrobků se tedy můžeme setkat s hodnotami odpovídajícím 100 g a někde zase 100 ml zmrzliny. Udává-li výrobce energetickou hodnotu zmrzliny přepočtenou na mililitry, může nám vycházet energetická hodnota u našlehaných zmrzlin podstatně menší než hodnota uváděná na 100 g zmrzliny. Nejdůležitější jsou však hodnoty přepočtené na 1 kus, to nám opravdu řekne, kolik reálně zkonzumujeme. Většina výrobců na obale i tuto hodnotu uvádí, případně si ji můžeme snadno spočítat.

  • Pokud se snažíme redukovat hmotnost, vždy je lepší volit zmrzliny, které mají na 1 kus či porci co nejméně energie, co nejnižší obsah tuku a cukru a naopak obsahují co nejvíce bílkovin.

Dnes jsou k mání zmrzliny v podstatě z čehokoliv, můžete ochutnat i zmrzlinu ze zeleniny, například z řapíkatého celeru, chřestu, dýně, rýžovou zmrzlinu, zmrzlinu z čaje nebo s dalšími zajímavými příchutěmi, jako jsou lékořicová, levandulová, zázvorová, bazalková nebo třeba parmezánová zmrzlina. Tak co, máte chuť, nebo dáte přednost klasice?

Tip redakce Kalorické Tabulky

Více informací nejen o zmrzlinách ale i všech dalších potravinových kategoriích se můžete dozvědět v knize Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí. Objednat lze na www.stob.cz.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak Lucie Horská zlikvidovala následky svých dvou těhotenství nejen v oblasti břicha: Moje malá proměna a velké poznání

Ing. Málková Hana
www.stob.cz

odbornice na výživu společnosti STOB

absolventka VŠCHT (zaměření Kvalita a bezpečnost potravin) a řady výživových kurzů a seminářů

spoluautorka knih a dalších pomůcek pro rozumné hubnutí

9.7.2015 Články, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024