Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Na kulinářské návštěvě v Maďarsku

Jaké dobroty a speciality nabízí maďarská kuchyně?

Vyzkoušel jsem…

Na kulinářské návštěvě v Maďarsku

Grilované maso

Vlastně první, co mne u maďarské kuchyně nejvíce překvapilo, byly talíře. Nemyslím tím teď nějakou majoliku nebo jiné okrasné zdobení, ale rozvržení jídla na talíři. Protože připomínalo talíř Kalorických Tabulek, pouze bez oněch návodných obrázků při krajích. Polovinu talíře tvořila prostě zelenina, čtvrtinu bílkoviny v podobě grilovaného masa a čtvrtinu vláknina v podobě přílohy.

Takhle vypadal náš první oběd a měli jsme se přesvědčit, že nejde o žádnou výjimku. I když si synci objednali v lokálním fast foodu burger s hranolky (domácími), dostali k tomu velkou porci zeleniny, v podstatě středně velký zeleninový salát. Maďaři mají grilované (ale i pečené či dušené) maso rádi, jedno, jestli jde o vepřové, hovězí, drůbeží, jehněčí, telecí… Každopádně ze všeho nejméně maso smaží, takže jejich tepelná úprava masa nabízí i menší množství kalorií. Nu a když k tomu připočítáme, že v Maďarsku k masu musí být hodně zeleniny, čerstvé či grilované, zakápnuté olivovým olejem, máme zde zajímavou kaloricky zdravou nabídku.

Grilované maso

Guláš

Správný guláš je bez brambor, řekl mi číšník, když jsem se divil, kde jsou brambory. Všechny ty naše buřtguláše jsou totiž jen naší místní variací této maďarské klasiky. A správný guláš je dokonce bez knedlíků. Správný guláš se jí maximálně s vekou nebo jinou obdobou bílého chleba. Správný guláš se také nezahušťuje moukou. Protože guláš v podstatě původně znamenal (a dodnes se v tom nedělají v Maďarsku moc rozdíly) hustší polévku z kostek hovězího podušených v hrnci se zeleninou, cibulí a paprikou, někdy i s mrkví. Mimochodem, u nás oblíbený segedinský guláš nemá s Maďarskem nic moc společného a s městem Segedín už vůbec ne.

Guláš

Perkelt

To, co u nás považujeme a vydáváme za guláš, je perkelt. V podstatě zahuštěný guláš s daleko menším množstvím vody a s přílohou. V Maďarsku nejčastěji s tarhoňou (viz níže), případně s noky, výjimečně s rýží.

Tarhoňa

O těchto těstovinách jsme psali už v článku o slovenských národních jídlech. Z pšeničné mouky a vajec se připravily nočky, jež se daly usušit a takto dehydrované pokrmy nejenom, že vydržely několik let, ale daly se poměrně jednoduše brát s sebou na cesty. Tarhoňa se používá nejenom jako příloha k perkeltu či leču, ale také samostatně jako těstovinová kaše, opečená se slaninou a cibulí, do grenadýrmarše (viz níže), vařená v mléce apod.

Perkelt

Langoše (a lečo)

Pravé maďarské langoše se poněkud liší od oněch mastných českých verzí, které ještě donedávna vládly stánkům s rychlými jídly, než je (podobně jako smažák v housce, grilované kuře, krokety nebo párek v rohlíku) vystrnadily kebaby. Jde spíše o koblihové než pizza těsto a smaží se tak, že vám na talíři nepřistane mastný flek.

Kromě klasické úpravy s česnekem nebo jen strouhaným sýrem (kečup se v Maďarsku moc nepoužívá) dělají Maďaři i různé kombinace – například langoše s lečem, s ratatouille, případně ve formě jakési tortilly s masem (grilovaným, trhaným). A k tomu opět velká porce zeleniny.

Pravé maďarské langoše

Ostatně, když jsme u leča – jde o klasické středoevropské a jihoevropské jídlo, které ale má určitá pravidla. Totiž že se dělá jen z rajčat, paprik všech tří barev a cibule. Všechny ostatní naše přídavky jako klobása, nahrazení paprik cuketou, vajíčko apod., by klasičtí milovníci a znalci opravdového leča odmítli.

Grenadýrmarš 

Nedávno jsem objevil nový recept, který jsem neznal a o němž jsem zjistil, že je rovněž z Maďarska. Jde opět o jídlo ze zbytků, jedno z těch, která se narychlo vařila vojákům, aby se rychle zasytili. Těmi zbytky se zde myslí už uvařené brambory a těstoviny. Podivná kombinace, že? Ale kupodivu se smaženou cibulkou, česnekem, případně se slaninou či uzeným masem, a okořeněné paprikou a pepřem jde o velmi dobré jídlo, jak můžu potvrdit z vlastní zkušenosti.

Na kulinářské návštěvě v Maďarsku

Halászlé

Jestli mi v Čechách a na Moravě něco zoufale chybí, jsou to rybí bistra. A dobrou rybí polévku aby jeden pohledal. Jezdím na sladkovodní rybí dobroty buď do Velkého Meziříčí do Jelínkovy vily, nebo na Mušov a k Pohořelicím do rybích bufetů. Ve Velkém Meziříčí mají mimo jiné rybí speciality skvělou halászlé, což je maďarská rybí polévka, hustá a ostrá. Kromě ryb obsahuje i různou uvařenou a pasírovanou zeleninu (nejčastěji rajčata, papriky, česnek, cibuli) a kořeněná je pálivou paprikou. Chvíli trvá, než si jazýček, zmlsaný českými jemnými a krémovými rybími polévkami, zvykne, ale stojí to potom za to.

Halászlé

Kürtőskalács

V pouličních stáncích (a v Budapešti i ve stáncích v metru) narazíte na to, co najdete na různých českých předražených trzích určených pro turisty pod názvem trdelník. Vězte, že vůbec nejde o nějakou staročeskou specialitu, jak se vám podvodní marketéři snaží tvrdit, ale že jde o pečivo původem z rozhraní Maďarska a Rumunska, ačkoliv si na ně dělá nárok více států, včetně Švédska. Správný maďarský název zní kürtőskalács a můžete si tuto dobrotu dát buď samotnou se zkaramelizovaným cukrem a rozpuštěným máslem, nebo se zmrzlinou, ovocem, šlehačkou, čokoládou apod.

pečivo původem z rozhraní Maďarska a Rumunska

Piva a Unicum

Samozřejmě jsme v Budapešti vyrazili i po místních pivovarech, kde se věnují různým pivním stylům a poměrně úspěšně. Všude jsme však narazili také na Unicum. V asi třetím pivovaru už jsme nevydrželi a doptali se, co to je. Jde o hořký likér z asi 40 léčivých bylin, se 40 % procenty alkoholu (dobře se ta čísla pamatují, což?) a podávaný v namražené sklenici. Kdo má jako já v oblibě hořké likéry, bude myslím nadšený. Kam se hrabe jäger.

Piva a Unicum

ilustrační foto: cz.depositphotos.com a autor článku


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

17.8.2023 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Z archivu

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Na internetu – a rovněž jako mobilní aplikace – je již řadu let dostupná aplikace Kalorické Tabulky. Řada uživatelů se díky hlídání jídelníčku pomocí této aplikace zbavila léků a je zajímavé, že ji využívají ve svých ordinacích i praktičtí a odborní lékaři.

V čem může pomoci vám, podobně jako pomohla již tisícům lidí?

Celý článek 16.1.2023

Související články

Ing. Ladislava Dokoupilová: Jak minimalizovat potenciální intoxikaci mikroplasty a z čeho jsou nejvíce uvolňované

Zajisté už každý z nás slyšel minimálně jednou pojem mikroplasty, většinou ve spojení s tím, že se našly už i v lidském těle. Jak se však mikroplasty definují a odkud se nám do těla mohou dostat?

A jak minimalizovat potenciální intoxikaci?

Celý článek 4.7.2025

Nutriční terapeut o jídelníčku: Jsou bílkoviny vážně tak důležité?

V posledních pár letech se o bílkovinách a bílkovinných potravinách mluví mnohem víc než kdy dřív.

Stojí za to se o ně tak moc zajímat? A opravdu je vhodné produkty označené jako „proteinové“ (High Protein) zařazovat do jídelníčku? Pojďme se na to společně podívat.

Celý článek 30.6.2025

Aplikace Kalorické Tabulky: Solidní a cenově dostupní odborníci, kteří vám pomohou změnit životní styl k lepšímu

Ačkoliv je naší prioritou vývoj aplikace Kalorické Tabulky, začali jsme před časem zcela spontánně sbírat tipy na věrohodné odborníky v oblasti výživy a fitness.

Důvod byl prostý…

Celý článek 28.6.2025

Veronika Mayová: Srovnáváš se s ostatními? Možná si podkopáváš vlastní snahu!

Srovnávání. Děje se to rychle, automaticky – díváme se na ostatní, na to, jak žijí, jak jedí, jak hubnou, cvičí, co zvládají…

A podvědomě porovnáváme jejich život s tím naším.

Celý článek 26.6.2025

O kaloriích nevážně: Parodie na diety aneb čemu všemu jsou někteří lidé ochotni věřit

S různými „zaručenými“ dietami jako by se roztrhl pytel. 

A tak není divu, že se na internetu objevují články, které odhalují slabiny různých módních diet, nebo rovnou parodie na diety.

Celý článek 22.6.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner