Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Na kulinářské návštěvě v Maďarsku

Jaké dobroty a speciality nabízí maďarská kuchyně?

Vyzkoušel jsem…

Na kulinářské návštěvě v Maďarsku

Grilované maso

Vlastně první, co mne u maďarské kuchyně nejvíce překvapilo, byly talíře. Nemyslím tím teď nějakou majoliku nebo jiné okrasné zdobení, ale rozvržení jídla na talíři. Protože připomínalo talíř Kalorických Tabulek, pouze bez oněch návodných obrázků při krajích. Polovinu talíře tvořila prostě zelenina, čtvrtinu bílkoviny v podobě grilovaného masa a čtvrtinu vláknina v podobě přílohy.

Takhle vypadal náš první oběd a měli jsme se přesvědčit, že nejde o žádnou výjimku. I když si synci objednali v lokálním fast foodu burger s hranolky (domácími), dostali k tomu velkou porci zeleniny, v podstatě středně velký zeleninový salát. Maďaři mají grilované (ale i pečené či dušené) maso rádi, jedno, jestli jde o vepřové, hovězí, drůbeží, jehněčí, telecí… Každopádně ze všeho nejméně maso smaží, takže jejich tepelná úprava masa nabízí i menší množství kalorií. Nu a když k tomu připočítáme, že v Maďarsku k masu musí být hodně zeleniny, čerstvé či grilované, zakápnuté olivovým olejem, máme zde zajímavou kaloricky zdravou nabídku.

Grilované maso

Guláš

Správný guláš je bez brambor, řekl mi číšník, když jsem se divil, kde jsou brambory. Všechny ty naše buřtguláše jsou totiž jen naší místní variací této maďarské klasiky. A správný guláš je dokonce bez knedlíků. Správný guláš se jí maximálně s vekou nebo jinou obdobou bílého chleba. Správný guláš se také nezahušťuje moukou. Protože guláš v podstatě původně znamenal (a dodnes se v tom nedělají v Maďarsku moc rozdíly) hustší polévku z kostek hovězího podušených v hrnci se zeleninou, cibulí a paprikou, někdy i s mrkví. Mimochodem, u nás oblíbený segedinský guláš nemá s Maďarskem nic moc společného a s městem Segedín už vůbec ne.

Guláš

Perkelt

To, co u nás považujeme a vydáváme za guláš, je perkelt. V podstatě zahuštěný guláš s daleko menším množstvím vody a s přílohou. V Maďarsku nejčastěji s tarhoňou (viz níže), případně s noky, výjimečně s rýží.

Tarhoňa

O těchto těstovinách jsme psali už v článku o slovenských národních jídlech. Z pšeničné mouky a vajec se připravily nočky, jež se daly usušit a takto dehydrované pokrmy nejenom, že vydržely několik let, ale daly se poměrně jednoduše brát s sebou na cesty. Tarhoňa se používá nejenom jako příloha k perkeltu či leču, ale také samostatně jako těstovinová kaše, opečená se slaninou a cibulí, do grenadýrmarše (viz níže), vařená v mléce apod.

Perkelt

Langoše (a lečo)

Pravé maďarské langoše se poněkud liší od oněch mastných českých verzí, které ještě donedávna vládly stánkům s rychlými jídly, než je (podobně jako smažák v housce, grilované kuře, krokety nebo párek v rohlíku) vystrnadily kebaby. Jde spíše o koblihové než pizza těsto a smaží se tak, že vám na talíři nepřistane mastný flek.

Kromě klasické úpravy s česnekem nebo jen strouhaným sýrem (kečup se v Maďarsku moc nepoužívá) dělají Maďaři i různé kombinace – například langoše s lečem, s ratatouille, případně ve formě jakési tortilly s masem (grilovaným, trhaným). A k tomu opět velká porce zeleniny.

Pravé maďarské langoše

Ostatně, když jsme u leča – jde o klasické středoevropské a jihoevropské jídlo, které ale má určitá pravidla. Totiž že se dělá jen z rajčat, paprik všech tří barev a cibule. Všechny ostatní naše přídavky jako klobása, nahrazení paprik cuketou, vajíčko apod., by klasičtí milovníci a znalci opravdového leča odmítli.

Grenadýrmarš 

Nedávno jsem objevil nový recept, který jsem neznal a o němž jsem zjistil, že je rovněž z Maďarska. Jde opět o jídlo ze zbytků, jedno z těch, která se narychlo vařila vojákům, aby se rychle zasytili. Těmi zbytky se zde myslí už uvařené brambory a těstoviny. Podivná kombinace, že? Ale kupodivu se smaženou cibulkou, česnekem, případně se slaninou či uzeným masem, a okořeněné paprikou a pepřem jde o velmi dobré jídlo, jak můžu potvrdit z vlastní zkušenosti.

Na kulinářské návštěvě v Maďarsku

Halászlé

Jestli mi v Čechách a na Moravě něco zoufale chybí, jsou to rybí bistra. A dobrou rybí polévku aby jeden pohledal. Jezdím na sladkovodní rybí dobroty buď do Velkého Meziříčí do Jelínkovy vily, nebo na Mušov a k Pohořelicím do rybích bufetů. Ve Velkém Meziříčí mají mimo jiné rybí speciality skvělou halászlé, což je maďarská rybí polévka, hustá a ostrá. Kromě ryb obsahuje i různou uvařenou a pasírovanou zeleninu (nejčastěji rajčata, papriky, česnek, cibuli) a kořeněná je pálivou paprikou. Chvíli trvá, než si jazýček, zmlsaný českými jemnými a krémovými rybími polévkami, zvykne, ale stojí to potom za to.

Halászlé

Kürtőskalács

V pouličních stáncích (a v Budapešti i ve stáncích v metru) narazíte na to, co najdete na různých českých předražených trzích určených pro turisty pod názvem trdelník. Vězte, že vůbec nejde o nějakou staročeskou specialitu, jak se vám podvodní marketéři snaží tvrdit, ale že jde o pečivo původem z rozhraní Maďarska a Rumunska, ačkoliv si na ně dělá nárok více států, včetně Švédska. Správný maďarský název zní kürtőskalács a můžete si tuto dobrotu dát buď samotnou se zkaramelizovaným cukrem a rozpuštěným máslem, nebo se zmrzlinou, ovocem, šlehačkou, čokoládou apod.

pečivo původem z rozhraní Maďarska a Rumunska

Piva a Unicum

Samozřejmě jsme v Budapešti vyrazili i po místních pivovarech, kde se věnují různým pivním stylům a poměrně úspěšně. Všude jsme však narazili také na Unicum. V asi třetím pivovaru už jsme nevydrželi a doptali se, co to je. Jde o hořký likér z asi 40 léčivých bylin, se 40 % procenty alkoholu (dobře se ta čísla pamatují, což?) a podávaný v namražené sklenici. Kdo má jako já v oblibě hořké likéry, bude myslím nadšený. Kam se hrabe jäger.

Piva a Unicum

ilustrační foto: cz.depositphotos.com a autor článku


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

17.8.2023 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně, Recepty a výživa

Z archivu

Jak pracovat s Kalorickými Tabulkami?

Na internetu – a rovněž jako mobilní aplikace – je již řadu let dostupná aplikace Kalorické Tabulky. Řada uživatelů se díky hlídání jídelníčku pomocí této aplikace zbavila léků a je zajímavé, že ji využívají ve svých ordinacích i praktičtí a odborní lékaři.

V čem může pomoci vám, podobně jako pomohla již tisícům lidí?

Celý článek 16.1.2023

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner