Cecílie Jílková: Změnit od základu jídelníček je snadnější, než myslíte. Jak na to?

Každý den potkávám v pražských ulicích, restauracích a obchodech stovky až tisíce lidí. Vlivem profesní deformace si všímám především jejich zdravotního stavu, fyzické kondice a samozřejmě jídelníčku.

Nedělám to ze zvědavosti, je to zkrátka něco jako mimovolný tik. Nemám ambici analyzovat cizí lidi na potkání, bohatě mi stačí práce s lidmi, kteří o to stojí – natož se zabývat těmi, kteří o to nejen že třeba vůbec nestojí, ale dokonce o tom ani neví. Nicméně i těch si všímám, protože tuto pozornost neumím nijak vypnout. A z tohoto pozorování vyvozuji několik poznatků.

Cecílie Jílková

Nevíme, co je to zdravá strava

Budu mluvit i za sebe, protože i mě se to ještě před pár lety týkalo. Lidé opravdu nevědí, co je pro ně zdravé. Reklamy v médiích a obchodech nám lžou přímo do očí. Zdravá cereální svačinka v podobě sušenek s bílou pšeničnou moukou, cukrem a troškou otrub NENÍ zdravá. Fit chlebíčky s polevou s obsahem transmastných kyselin NEJSOU zdravé. Pokud už se o stravu zajímáte více, můžete tato fakta znát. Potom je ale celá řada velmi relativních potravin a kombinací.

  • Nízkotučný jogurt s příchutí je sice stále zdrojem vápníku, ale daleko lepší by byl bio bílý klasicky tučný jogurt.

Kukuřičné chlebíčky jsou sice bez lepku, ale daleko lepší by bylo pár vařených brambor nebo třeba jen čerstvé ovoce. Tuňák v konzervě je také ryba, ale daleko vhodnější by byl čerstvý nebo mražený filet ze sledě. A tak podobně.  Bloudíme mezi regály a snažíme se rozvzpomenout, co to tuhle v televizi říkali o té které potravině. V hlavě nám rotují útržky informací z časopisů a internetu. Každý zdroj uvádí něco trochu jiného a my se v tom nedokážeme vyznat.

Neumíme si sestavit jídelníček na míru

Když už dojdeme tak daleko (a stojí nás to spoustu času a sil), že zvládáme nakupovat kvalitní zdravé potraviny, často je kombinujeme v nevhodných poměrech. Přeháníme to s olivovým nebo jiným rostlinným olejem, případně s mléčnými výrobky, zbytečně se krotíme u ovoce a ve snaze dát tělu dostatek živin kombinujeme čtyři různé druhy tuku v jediném pokrmu.

  • Neumíme si naplánovat stravu byť jen na pár hodin dopředu a později trpíme hlady, nepřekonatelnými chutěmi nebo je nám naopak těžko z nevhodné kombinace potravin.

Nemáme odvahu experimentovat

Málokdy mě zaujme nákup jiného člověka. Češi nakupují v první řadě pečivo, zeleninu, levné mléčné výrobky, uzeniny, vejce, maso, ovoce, brambory, těstoviny a rýži. Sladkosti a další pochutiny nezmiňuji, protože to lidé kupují „navíc“, aniž by si nalhávali, že jde o skutečnou stravu. Naopak málo se kupují luštěniny, pohanka, jáhly, semena, ořechy, ryby, plody moře, méně běžné druhy ovoce a zeleniny, kvalitní mléčné výrobky. Dokonce i pokud pro nás není nejdůležitější cena, bojíme se koupit něco, co nevíme, jak vlastně použít. Nejsme zvyklí pátrat po nových receptech.

  • A tak náš jídelníček nakonec obsahuje stále dokola pečivo „s něčím“, plus pár jídel z běžných surovin.

Nekupujeme skutečné jídlo

Při pohledu na pás u pokladny supermarketu je evidentní, že potravinářský průmysl je největším nepřítelem našeho zdraví. Domnívám se, že u většiny Čechů tvoří falešné jídlo více než polovinu denní stravy. Falešným jídlem míním balastní výrobky typu paštiky, pomazánky, konzervy všeho druhu, uzeniny, lahůdkové saláty, naprostou většinu pečiva, pochutiny typu sušenky, tyčinky, cukrovinky, chipsy, suchary, krekry, těstoviny, ochucená mléka, zmrzliny, slazené nápoje, nekvalitní džusy, sirupy atd.

  • Jenže výrobu těchto potravin podporujeme my sami. Dokud bude poptávka, bude také nabídka.

Cecílie Jílková
Jak z toho ven?

Při konfrontaci s tím vším většina lidí zpanikaří a rovnou kapituluje. Copak je možné jen tak najednou se z toho všeho vymanit a od základu vše změnit? Kde vlastně začít? Kde na to vzít čas a peníze? A tady přichází to největší překvapení. Změnit toto všechno je jednodušší, než si myslíte…

Kupujte základní neupravené potraviny.

Místo nakládaných fazolí prostě jen fazole. Místo tvarohové pomazánky prostě jen tvaroh.  Místo rajského protlaku prostě jen rajčata.

Kupujte kvalitu v rámci možností.

Nelze vše sehnat v nejvyšší kvalitě a také by to bylo velmi drahé. U rostlinných potravin proto nebazírujte na označení bio. U živočišných potravin se snažte bio kupovat, ale snižte jejich množství. Nikdo nepotřebuje jíst tři vejce denně. Někdo by dokonce ani neměl. Nikdo nepotřebuje jíst denně maso. A někdo by opět ani neměl.

Ke zdravé stravě patří domácí úprava potravin.

Pokud chcete jíst pestře, budete muset občas i něco uvařit. I kdyby to mělo být jen vejce natvrdo nebo lečo. Zaměřte se na nejjednodušší recepty – zeleninové polévky, sladké kaše, pečená a restovaná zelenina, vařené luštěniny. Naučte se používat obyčejný pařáček na něco jiného než na ohřívání knedlíků. Položte na něj brambory, květák, mrkev nebo rybu. Bohatě ale stačí jedno vařené jídlo denně.

Věnujte čas myšlenkám na nahrazení pečiva.

Možná to chvíli potrvá, než objevíte dostatečně pestrou škálu variant nahrazujících pečivo, ale je to naposledy, kdy toto v životě zkoumáte. Až to vyzkoumáte, budete to totiž už navždy znát. Takže je to dobrá investice. Někomu místo ranního pečiva vyhovují kaše, jinému ovoce. K obědu se nabízí přílohy typu rýže nebo brambory. Večer to může být zelenina či luštěniny. A to nemluvím o nejrůznějších kvalitních výrobcích typu raw krekry apod. Domácí bezlepkové pečivo je samozřejmě také vhodnou variantou.

Nebojte se jednoduchosti.

Jíst banán s banánem není hřích. Pravdpodobně vás více zasytí banánové smoothie s chia semínky, ale ani na samotném banánu není nic špatného, pokud potřebujete malou svačinku před cvičením. Pečená mrkev jako příloha ani nemusí vyžadovat koření, většině lidí bude chutnat jen tak samotná. Vařené jáhly stačí smíchat s trochou ořechů, strouhaným jablkem a medem. A tak dále.

Ignorujte reklamu.

Máte vlastní rozum. Vzpomeňte si na stravu našich předků. Opravdu nepotřebujete ochucené jogurtové mléko s přidanou vlákninou, ani speciální snídaňovou směs cereálií.

  • Vaše děti nepotřebují dětskou šunku a dětský tavený sýr. Místo toho kupte prostě kvalitní bílý jogurt, vločky, maso a sýr.

Dokonce není třeba shánět ani speciální bezlepkové potraviny. V ovoci není lepek. V bramborách není lepek. V čočce není lepek. V pohance není lepek. Kde není mouka a škrob, není zkrátka ani lepek. Místo speciálních výrobků slazených fruktózou prostě kupujte neslazené věci a doslaďte si je medem. Zpočátku se vám možná bude zdát, že najednou kupujete jen pár druhů potravin. Ve skutečnosti jich ale všichni ostatní kupují až příliš moc.

Jděte na to pomalu.

Nemusíte být hned zítra perfektní. Dejte si na každou změnu v jídelníčku dostatek času, abyste si na ni zvykli a případně doladili všechny detaily k vlastní spokojenosti. Jen kvalitní změny vydrží napořád. Odměnou vám bude pohodové stravování bez stresu, pocit klidu a nadhledu.

Nikdo není dokonalý.

Každý občas sní něco nevhodného. I já – a to dokonce často! Jídelníček nemá být řehole, ale má nás dělat šťastnými. Proto považujte určité procento nevhodných potravin v jídelníčku za běžný jev, nad kterým není třeba se nijak pozastavovat. Netýrejte se, ale naopak zcela svobodně si tu a tam dejte, na co máte chuť. Kvalitní a zdravé potraviny vás ale budou lákat stále častěji, pokud dáte tělu šanci si na ně přivyknout. Zdravě živené tělo ví, co je pro ně dobré, a umí si o to říct. Důvěřujte mu!

Cecílie Jílková www.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Je také lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

Komentáře

1

Jirka
20.8.2015 8.57

No tak to je nejlepší článek o zdravé stravě co jsem četl za posledních pár let. Ještě bych tam udělal pár osobních škrtů (různé druhy ptačího zobu fakt nemusím), ale jinak skvělé. Doporučit brambory (mnou milované) a škrtnout cereální tyčinky chtělo v dnešní době kuráž 🙂 Tak hlavně nekupovat polotovary, ale suroviny! 🙂

2

Honza
20.8.2015 13.38

Tleskam, smekam, gratuluji. Tenhle článek nepotřebuje víc komentovat…tisknout a roznášet místo PENNY a LIDL letáků.

3

Ivana
20.8.2015 13.52

Ač to běžně nedělám, tady se musím připojit jak k článku, tak i ke komentáři Jirky. Tady skutečně platí, že v jednoduchosti je síla. Není vůbec potřeba kupovat různé polotovary, hotové saláty s majonézou a jiné pro naše tělo nevhodné kombinace potravin. Hlavně nedat na reklamy, kde vám tvrdí, jak je to, či ono zdravé a ve skutečnosti vám to dokonce nejen neprospěje, ale může i ublížit. Je mi 52 let a zhruba od 45 mi šla pomalu, ale pořád váha nahoru z původních 57 kg až na 67 kg. V 50 ti letech jsem se na sebe naštvala a přestože mi všichni tvrdili, že žena po padesátce nemá téměř šanci jít s váhou dolů, tak pouze změnou jídelníčku jsem se dokázala dostat za rok a půl s v váhou opět na svou původní váhu 57 kg, kde se mi hubnutí zastavilo. Bez těch nadbytečných kil se cítím zase naprosto skvěle, dokonce jsem se zbavila i jiných zdravotních problémů. Přitom jsem nedržela žádnou dietu a netrpěla hladem. Začala jsem jíst pouze pravidelně a zdravější potraviny. Jen pro příklad – snídám, až na výjimky ovesné kaše, vždy s nějakým ovocem, banán, jablko a hlavně si je vařím sama, žádné práškové polotovary, Nebo mé tehdy oblíbené suché salámy jsem nahradila pouze kvalitní šunkou s vysokým obsahem masa. je to jen o zvyku. A šlo to úplně samo. 🙂

4

jarca
20.8.2015 15.46

suprove popsane, jak na to! clovek si mysli, ze o neco přijde, kdyz nebude jist pečivo, tavenaky, uzeniny….sladkosti…. v jednoduchosti je krasa a to platí o strave. Díky díteti, kteremu se snazim varit bezlepkove ,kvuli exemu, se i ja citim lepe. Kdyz pak zhresim, tak se chvilku citim fajn,ale pak tezce, nez to ztrávim. Pečivo-lepek je největsi zavislost. Doba je rychla a malo kdo ma čas si pripravovat vsechno jidlo cerstve…ale jde to určo z 90%. jakakoliv zmena je lepší, než nic. Tak se toho nebojte a jeste cerstve a zdrave…pak nebude tolik lidi posedavat po doktorech!

5

Johana
20.8.2015 15.57

Nejlepší článek o stravě! naprosto souhlasím a sdílím všem svým známým 🙂 Děkuji

6

Michaela
20.8.2015 18.30

Ahoj,

krásný článek. Myslím, že se docela dobře snažím. Jediné, co moc nevím, je co s tím lepkem. Aspoň tu nepíšete úplně ho vyloučit, ale jen omezit. Přesně o to se snažím. Mít čtyřikrát denně lepek s něčím je úlet. Ale takové to šílenství vynechat ho úplně, to je taky nic moc.

DNeska sjem sehnala domácí kuře. Má tři a půl kila, mám z něj ohromnou radost a přemýšlím, co nejlpešího s ním. I přes jeho krásnou velikost ho asi sníme celé, má z něj být oběd pro čtyři dospělé a šest dětí.

7

Lenka
20.8.2015 21.59

Článek se mi moc líbí.., nemám ráda řeči typu, že na zdravé jídlo není čas, kdo by .se s tím vařil, tělo má jít do hrobu zhuntované,ap. Každý by se měl nad sebou zamyslet a vést k tomu i své děti… Samozřejmě rozumně… I jim občas něco dopřát nebo jim alespoň vysvětlil, že jídlo je tu proto , abychom fungovali a ne, abychom do sebe cpali potraviny z reklamy, protože se nám líbí… Někdy je mi smutno, když vidím v supermarketu rodinku silných rodičů a stejných dětí a v košíku Kofolu, Colu ,Fantu, brambůrky, čokoládu, rohlíky ap. Těch mi je upřímně líto…

8

Hanka
21.8.2015 10.43

Na rozdíl od ostatních mi článek připadá jako stokrát opakovaná pravda. Kdo to chce vědět, už dávno ví, kdo nechce, na toho stejně nezabere. Jenom by mě zajímalo, jak opravdu chutně připravit pohanku. Znám jen dva lidi, kteří jsou schopni ji sníst bez nucení.

9

Karla
21.8.2015 19.54

Článek je moc hezky napsaný.Taky se dívám lidem do košíků a je mi vždy smutno,co všechno lidé nakupují.Vím,že když je rodina,musí se kupovat víc potravin, než když je člověk sám.Ale to,co a kolik toho někteří lidé snědí, je hrozné!! Vždy si říkám,že by se mělo o výživě učit povinně víc ve škole.Očekat od všech rodičů, že budou o výživě víc vědět,se asi moc nedá,ale učitelé by o výživě vědět měli a měli by dětem víc o výživě říkat. Jsou s dětmi denně a návyky ve stravování v dětství si lidé nesou celý život.Vidím to na svých,dnes už dospělých, dětech a dnes i na jejich životních partnerech. V rodinách,kde se o zdravé výživě doma nemluví,jsou často nemoci a podle toho vychovávají děti i své potomky.

10

Mlatečková
24.8.2015 21.58

Perfektní článek děkuji. To je ono.Budu to zkoušet!!!

11

Jana
26.8.2015 9.31

Supeeeer

12

Petra
27.8.2015 12.29

K paní Cecílii chodím pro inspiraci na její blog uz nějakou dobu,ale tenhle článek me upřímně potěšil a myslím, ze je skvělé, když výživový poradce klidně řekne, ze to není zas tak složité a s trochou selského rozumu se dá celkem dobře jist a nemusí to stát majlant. A taky,ze není třeba zacházet úplně do extrému.Fakt, zpět ke kořenům a k jednoduchosti.Perfektni článek, díky za nej 🙂

13

Janka
2.9.2015 12.44

WOW, to je článek!

14

Leona
2.9.2015 13.03

Článek se mi také moc líbí, mám k němu ale jen pár připomínek 🙂 Pokud si člověk přečte tento článek a ví o stravování alespoň nadprůměrně informací, nepozastaví se asi nad ničím. Jen si myslím, že zbytečně píšete o vejcích a mase, že vlastně nejsou každý den potřeba a občas je to i zdravotně závadné. Hned bych v tom viděla bubáka a těchto potravin se vyvarovala, když třeba brambory jsou podle mě vynikající ale zbytečně, protože mají vysoký glykemický index, zvedne se inzulin a člověk má pak prostě chuť na sladké. Příloha by měla tvořit minimum prostoru na talíři.

15

Jana Kaplanová
2.9.2015 13.35

Výstižný a pravdivý článek, vracení se ke kořenům není k zahození. Článek je psaný pro všechny srozumitelně a pokud chceme s naším tělem něco udělat tak se jím nechat řídit v rozumné míře.

16

Vilma
2.9.2015 13.45

To je opravdu kvalitní rada na snížení hmotnosti a funguje na 100 %

17

Martina
2.9.2015 14.11

Souhlasím. Vařit ze surovin a nekupovat polotovary.
A vzkazuji Hance, že si mě může dát do seznamu těch, kdo mají rádi pohanku. Mohu ji v jakékoliv podobě a v jakémkoliv množství.

18

Blanka
2.9.2015 16.09

Dobrý den,přečetla jem si Váš komentář ohledně jídla,já už jsem zkoušela kdejaké diety a už mě nebaví ,nebot´vždy přiberu znova a to ještě více.Už nemám pevnou vůlí ,jinak Vám fandím.Blanka

19

Iva
2.9.2015 16.25

Musím jednoduše souhlasit. Je pravda, že změna jídelníčku je naprostý základ. Sama bojuji s kily snad od dětství. Za poslední rok se mi podařilo dát dolů 36kg a je pravda, že je to zhruba rok, co jsem začala nakupovat „prostě jinak“ . Z počátku se zdálo, že jíst kvalitně a často bude finančně náročné, ale velice rychle člověk příjde na to, že kvalitních potravin sní mnohem méně, takže se cena v podstatě srovná. Určitě doporučuji najít si čas a přemýšlet nad nákupy. Vyplatí se to 🙂

20

Eva
2.9.2015 16.49

V podstatě souhlasím. Myslím, že kupujeme polotovary buď z lenosti (nechce se nám vařit) a nebo z nedostatku času. Jsou i tací, kteří mají mylný dojem, že koupený štrůdl je kvalitnější než domácí… Já k nim rozhodně nepatřím, ale znám takové.
Takže bojujme sami se sebou a zvítězme!

21

Martina
2.9.2015 21.56

Hezký článek, musím souhlasit. Já jsem změnou jídelníčku shodila 22 kg, nesnáším slovo dieta, dietu beru jako krátkodobou záležitost a ne jako změnu životního stylu. Vše je v naší hlavě. Pokud to nemáte srovnané, tak se do té změny ani nepouštějte. Já ráda experimentuju, zkouším nové potraviny a tzv. zdravé potraviny jíst mi nedělají problémy, ba naopak, chutnají mi. Proto nebyl problém vysadit „měkké“ pečivo a nahradit ho FIT celozrnnými chleby. Objevila jsem úžasnou quinou, chia semínka a spoustu dalších. Vše je o pravidelnosti stravování, celý den jíst a nehladovět a světe div se, kila jdou dolů ! I když máme před sebou různé oslavy, grilování, tak to přece neznamená, že se musíme zákonitě přežrat. A když náhodou upustíme uzdu a sníme toho více než obvykle, tak hlavně nezazmatkovat, nic se neděje a další den najedeme zase do našich „nových kolejích“ protože výsledek rozhodně stojí za to !!!!! Všem přeji pevnou vůli a nic není nemožné 😉

22

Andrea
3.9.2015 12.59

Naprostý souhlas. Vše začíná v hlavě. Já se donedávna stravovala na co jsem měla chuť, převážně jako běžný čech, pečivo s něčím, nesmyslné kombinace potravin a podobně. Ale od doby, co pracuji v dietologickém centru se mé myšlení od kořene změnilo a vařím si bezmasá bezlepková jídla s velkým množstvím zeleniny, pohanky, rýže, brambor a běžných potravin, na které se často zapomíná. Zhubla jsem jen tak 10kg bez cvičení a jde to!!! Vše si kupuju jen přírodní, neochucené a je to výborné. Nedám na zdravou stravu dopustit 🙂

23

Radka
4.9.2015 21.26

Zdravím!
Článek je opravdu moc hezky napsaný, ne všechny jsou vždy takto pěkné 🙂 Já se zdravému životnímu stylu věnuji něco přes rok, začala jsem zkoumat, zjišťovat, pídit se po informacích a zkoušet hlavně na sobě, neboť ne každá rada padne všem na míru. Vzhledem k tomu, že má slinivka nepracuje úplně jak by měla, zdravá strava je základ pro přežití. Přesto bylo ale ještě pořád něco, co mi vadilo a nutilo mě si minimálně 3x týdně brát zažívací sodu nebo se v noci dělit se smrtí s hlavou v záchodě 🙂 Před čtyřmi měsíci mi přišli na alergii na lepek a maso, hlavně teda kuřecí a ostatní s MÍROU 😉 Ještě více jsem se tedy ponořila do bádání o možnostech stravování bez lepku, masa, nejlépe i laktózy (také mám alergii na mléko) a vajec. Jde to! Žiju, mám co jíst 🙂 A jak tu píšete, nechápete některé nákupní košíky lidí v supermarketu, stejně jako já, též to sleduji, a řeči typu „není na to čas, je to drahé, nákladné“. Mě moje, dalo by se říct že i „nutná“, změna rozhodně nestála víc času, peněz, či čehokoli jiného. Ba naopak se cítím skvěle, ani omezená ve výběru, lehká, bez nevolností a s více energií.
Úspěch všem, kdo chtějí! :)) 😉

24

Maria
5.9.2015 20.36

Bezvadný článek, hezký napsaný a kdo tvrdí že to mejde ,podle toho se stravovat ,tak kecá.

25

Peter
6.9.2015 10.44

Jedného dňa mi ukázala váha 110 kg. Neviem ako je to možné, ale proste som sa rozhodol a zmenil si kompletne jedálniček a začal sa hýbať. Ubehol mesiac a 8kg je už dole. Je to všetko o psychyke. Dodržujem kalórie, jem čo chcem a ide to dole. Samozrejme vynechávam nezdravé tuky, jednoduché cukry a rohlík som nejedol už ani neviem kedy. Zo začiatku je to čudné prejsť na iné potraviny ale vlastnou vôlou sa to dá.

26

Jana Fialka
3.11.2015 13.13

Mluvíte mi z duše! Jen je hrozně těžké rozlišit kvalitu od lživé reklamy … a to nejen v jídle. Někdy mám dny, kdy každá návštěva supermarketu je pro mne noční můrou…

A děkuji moc za motivaci. Je nám jí všem třeba … 🙂

27

Veronika Š.
9.11.2015 17.42

Perfektní článeček a informace, které právě nyní potřebuji, Děkuji za ně. A Vám, Cilko, neuvěřitelně fandím. 🙂

28

Anna
3.11.2016 15.32

Moc hezký článek. Taky jsem bohužel jedna z těch, co narychlo zhltnou bagetu z automatu, zapijí to kávou, pochopitelně taky z automatu a to je moje celodenní jídlo. Pak se „divím“ jak ta kila letí nahoru. Ale dost. článek mi opravdu otevřel oči. Proč když udělám jednoduchou a zdravou večeři pro syna, proč to samé neudělám pro sebe a odbydu se rohlíkem s taveňákem.
Díky moc. Zítra jdu na nákup opravdových potravin.:-)

29

Peťka
4.11.2016 12.04

Hanko,
jsem další pozitivně naladěná na pohanku. Pohanku (lámanku nebo krupky) si dávám velice často vařit s lečem. Na pomazánky je super. Pohankovou moukou nebo špaldovou řežu prakticky všechny buchty, dcery si to pochvalují.
🙂

30

Markéta
28.3.2017 15.58

Dobrý den, jak se máte? Markéta Jakubcová skvělé

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články