Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Vláknina – kde ji vzít, a nekrást

Vláknina je jedno z koleček, které se v aplikaci Kalorické Tabulky plní horko těžko, dokud se v tom člověk nenaučí trochu “chodit”.

Pojďme si připomenout, jak na to…

Je tak nějak obecně známo, že vláknina je prospěšná a že bychom měli v dostatečném množství konzumovat potraviny, jež ji obsahují. Vše má ale samozřejmě své hranice a není dobré hodnoty, které vám aplikace KalorickéTabulky.cz stanoví, překračovat. Vyšší denní příjem než 35 g (pro dospělého člověka) může způsobit plynatost, nadýmání, křeče a průjem nebo dokonce vyplavení vitaminů a minerálních látek z těla.

Vláknina - kde ji vzít, a nekrást

Pokud s Kalorickými Tabulkami teprve začínáte a doteď jste si příjem vlákniny nehlídali, buďte úplně v pohodě, pokud není kolečko zelené. Vlákninu je dobré přidávat postupně, aby si trávicí trakt na její přísun zvykl. Myslete také na to, aby se zároveň s přibývajícím množstvím vlákniny zvyšoval přísun tekutin, které na sebe vláknina váže.

Všichni už od školních let asi tušíme, že dobrým zdrojem vlákniny jsou:

  • ovoce (maliny, ostružiny, hrušky, švestky, jablka…)
  • zelenina (hrášek, brokolice, celer, zelí, mrkev…)
  • celozrnné potraviny (těstoviny, pečivo…)
  • luštěniny (fazole, cizrna, hrách, čočka…)
  • obiloviny (žito, pohanka, špalda, oves, quinoa, amarant, bulgur, jáhly)
  • ořechy a semínka (chia semínka, dýňová semínka, mandle, sezam, lískové ořechy, arašídy, slunečnice…)

Vláknina - kde ji vzít, a nekrást

Mělo by stačit, pokud budete výše uvedené potraviny baštit v dostatečném množství. Pokud tomu tak není, máme eso v rukávu. Vlastně hned několik, ale všeho s mírou.

  • PSYLLIUM (dá se vypít samostatně nebo přimíchat do jogurtu nebo kaše)
  • INULIN (známe hlavně z čekankového sirupu)

A máme tu i další překvapivé zdroje vlákniny – viz body níže, přes které se kliknutím dostanete na recepty, kde jsou tyhle zdroje vlákniny využity (IG autorky články – poznámka redakce KT).

Vláknina - kde ji vzít, a nekrást

Pár zásad pro zdravou konzumaci vlákniny

1. Vláknina v každém jídle

Tahle rada má hned dvě pozitiva. První – lépe se pak splní denní cíl, druhé – nebude problém s jejím strávením.
Jak toho dosáhnout? Úplně jednoduše. Každé jídlo by mělo obsahovat porci ovoce nebo zeleniny, a tím je zajištěna určitá dávka vlákniny.

2. Vybírat celozrnné výrobky

Pokud máme na výběr, je dobré si zvolit celozrnnou nebo neloupanou variantu – celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, rohlíky, toustový chléb, tortilly, knackebroty, rýži natural a mnoho dalších.

3. Neodšťavňovat a neokrajovat

Nejvíce vlákniny se skrývá ve slupkách, v dužině už méně. Proto je hloupost vymačkat si pomeranč a připravit se tak o pořádnou dávku vlákniny. Stejně tak se ochudíme, pokud si jablíčko nebo okurku okrájíme.

4. Ke každému mléčnému výrobku zařadit zdroj vlákniny

Ořechy, celozrnné obiloviny, ovoce nebo i čekankový sirup. Mléčné výrobky žádnou vlákninu neobsahují, proto je dobré k nim vždycky něco přidat. Určitě bude i chutnat mnohem lépe.

5. Vyhýbat se zpracovaným potravinám

Zpracované potraviny a polotovary jsou zpravidla ochuzeny o vlákninu. Jednak proto, aby vás na dlouho nezasytily a vy si dali brzy další dávku, a jednak proto, že celozrnné varianty jsou dražší. Místo balené bílé bagety si kupte celozrnné pečivo, šunku a salát. Kalorickým Tabulkám i bříšku to udělá rozhodně větší radost.

6. Dostatek tekutin

Už tady bylo zmíněno, že vláknina na sebe váže vodu, proto je důležité dávat pozor na dostatek tekutin.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Markéta Nevěčná
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063938746465

Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.

3.6.2023 Články, Recepty a výživa

Související články