Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Vláknina – kde ji vzít, a nekrást

Vláknina je jedno z koleček, které se v aplikaci Kalorické Tabulky plní horko těžko, dokud se v tom člověk nenaučí trochu “chodit”.

Pojďme si připomenout, jak na to…

Je tak nějak obecně známo, že vláknina je prospěšná a že bychom měli v dostatečném množství konzumovat potraviny, jež ji obsahují. Vše má ale samozřejmě své hranice a není dobré hodnoty, které vám aplikace KalorickéTabulky.cz stanoví, překračovat. Vyšší denní příjem než 35 g (pro dospělého člověka) může způsobit plynatost, nadýmání, křeče a průjem nebo dokonce vyplavení vitaminů a minerálních látek z těla.

Vláknina - kde ji vzít, a nekrást

Pokud s Kalorickými Tabulkami teprve začínáte a doteď jste si příjem vlákniny nehlídali, buďte úplně v pohodě, pokud není kolečko zelené. Vlákninu je dobré přidávat postupně, aby si trávicí trakt na její přísun zvykl. Myslete také na to, aby se zároveň s přibývajícím množstvím vlákniny zvyšoval přísun tekutin, které na sebe vláknina váže.

Všichni už od školních let asi tušíme, že dobrým zdrojem vlákniny jsou:

  • ovoce (maliny, ostružiny, hrušky, švestky, jablka…)
  • zelenina (hrášek, brokolice, celer, zelí, mrkev…)
  • celozrnné potraviny (těstoviny, pečivo…)
  • luštěniny (fazole, cizrna, hrách, čočka…)
  • obiloviny (žito, pohanka, špalda, oves, quinoa, amarant, bulgur, jáhly)
  • ořechy a semínka (chia semínka, dýňová semínka, mandle, sezam, lískové ořechy, arašídy, slunečnice…)

Vláknina - kde ji vzít, a nekrást

Mělo by stačit, pokud budete výše uvedené potraviny baštit v dostatečném množství. Pokud tomu tak není, máme eso v rukávu. Vlastně hned několik, ale všeho s mírou.

  • PSYLLIUM (dá se vypít samostatně nebo přimíchat do jogurtu nebo kaše)
  • INULIN (známe hlavně z čekankového sirupu)

A máme tu i další překvapivé zdroje vlákniny – viz body níže, přes které se kliknutím dostanete na recepty, kde jsou tyhle zdroje vlákniny využity (IG autorky články – poznámka redakce KT).

Vláknina - kde ji vzít, a nekrást

Pár zásad pro zdravou konzumaci vlákniny

1. Vláknina v každém jídle

Tahle rada má hned dvě pozitiva. První – lépe se pak splní denní cíl, druhé – nebude problém s jejím strávením.
Jak toho dosáhnout? Úplně jednoduše. Každé jídlo by mělo obsahovat porci ovoce nebo zeleniny, a tím je zajištěna určitá dávka vlákniny.

2. Vybírat celozrnné výrobky

Pokud máme na výběr, je dobré si zvolit celozrnnou nebo neloupanou variantu – celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, rohlíky, toustový chléb, tortilly, knackebroty, rýži natural a mnoho dalších.

3. Neodšťavňovat a neokrajovat

Nejvíce vlákniny se skrývá ve slupkách, v dužině už méně. Proto je hloupost vymačkat si pomeranč a připravit se tak o pořádnou dávku vlákniny. Stejně tak se ochudíme, pokud si jablíčko nebo okurku okrájíme.

4. Ke každému mléčnému výrobku zařadit zdroj vlákniny

Ořechy, celozrnné obiloviny, ovoce nebo i čekankový sirup. Mléčné výrobky žádnou vlákninu neobsahují, proto je dobré k nim vždycky něco přidat. Určitě bude i chutnat mnohem lépe.

5. Vyhýbat se zpracovaným potravinám

Zpracované potraviny a polotovary jsou zpravidla ochuzeny o vlákninu. Jednak proto, aby vás na dlouho nezasytily a vy si dali brzy další dávku, a jednak proto, že celozrnné varianty jsou dražší. Místo balené bílé bagety si kupte celozrnné pečivo, šunku a salát. Kalorickým Tabulkám i bříšku to udělá rozhodně větší radost.

6. Dostatek tekutin

Už tady bylo zmíněno, že vláknina na sebe váže vodu, proto je důležité dávat pozor na dostatek tekutin.

Markéta Nevěčná

Facebook profil

Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.

3.6.2023 Markéta Nevěčná Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jak začít s Kalorickými Tabulkami, vydržet a nezbláznit se z toho

Možná se také ptáte, jak to udělat, aby vyplňování aplikace Kalorické Tabulky nestálo moc úsilí, nezabralo příliš času, ale naopak to bylo dlouhodobě udržitelné, efektivní, praktické a komfortní.

Věřím, že v tomto mohou pomoci tipy, jak to dělám já.

Celý článek 20.12.2022

Související články

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Romana (minus 38 kg): Císařovna tančící v dešti

Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.

Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.

Celý článek 19.10.2024

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner