Vláknina je jedno z koleček, které se v aplikaci Kalorické Tabulky plní horko těžko, dokud se v tom člověk nenaučí trochu “chodit”.
Pojďme si připomenout, jak na to…
Je tak nějak obecně známo, že vláknina je prospěšná a že bychom měli v dostatečném množství konzumovat potraviny, jež ji obsahují. Vše má ale samozřejmě své hranice a není dobré hodnoty, které vám aplikace KalorickéTabulky.cz stanoví, překračovat. Vyšší denní příjem než 35 g (pro dospělého člověka) může způsobit plynatost, nadýmání, křeče a průjem nebo dokonce vyplavení vitaminů a minerálních látek z těla.
Pokud s Kalorickými Tabulkami teprve začínáte a doteď jste si příjem vlákniny nehlídali, buďte úplně v pohodě, pokud není kolečko zelené. Vlákninu je dobré přidávat postupně, aby si trávicí trakt na její přísun zvykl. Myslete také na to, aby se zároveň s přibývajícím množstvím vlákniny zvyšoval přísun tekutin, které na sebe vláknina váže.
Všichni už od školních lete asi tušíme, že dobrým zdrojem vlákniny jsou:
Mělo by stačit, pokud budete výše uvedené potraviny baštit v dostatečném množství. Pokud tomu tak není, máme eso v rukávu. Vlastně hned několik, ale všeho s mírou.
PSYLLIUM (dá se vypít samostatně nebo přimíchat do jogurtu nebo kaše)
INULIN (známe hlavně z čekankového sirupu)
A máme tu i další překvapivé zdroje vlákniny – viz body níže, přes které se kliknutím dostanete na recepty, kde jsou tyhle zdroje vlákniny využity (IG autorky články – poznámka redakce KT).
Tahle rada má hned dvě pozitiva. První – lépe se pak splní denní cíl, druhé – nebude problém s jejím strávením.
Jak toho dosáhnout? Úplně jednoduše. Každé jídlo by mělo obsahovat porci ovoce nebo zeleniny, a tím je zajištěna určitá dávka vlákniny.
2. Vybírat celozrnné výrobky
Pokud máme na výběr, je dobré si zvolit celozrnnou nebo neloupanou variantu – celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, rohlíky, toustový chléb, tortilly, knackebroty, rýži natural a mnoho dalších.
3. Neodšťavňovat a neokrajovat
Nejvíce vlákniny se skrývá ve slupkách, v dužině už méně. Proto je hloupost vymačkat si pomeranč a připravit se tak o pořádnou dávku vlákniny. Stejně tak se ochudíme, pokud si jablíčko nebo okurku okrájíme.
4. Ke každému mléčnému výrobku zařadit zdroj vlákniny
Ořechy, celozrnné obiloviny, ovoce nebo i čekankový sirup. Mléčné výrobky žádnou vlákninu neobsahují, proto je dobré k nim vždycky něco přidat. Určitě bude i chutnat mnohem lépe.
5. Vyhýbat se zpracovaným potravinám
Zpracované potraviny a polotovary jsou zpravidla ochuzeny o vlákninu. Jednak proto, aby vás na dlouho nezasytily a vy si dali brzy další dávku, a jednak proto, že celozrnné varianty jsou dražší. Místo balené bílé bagety si kupte celozrnné pečivo, šunku a salát. Kalorickým Tabulkám i bříšku to udělá rozhodně větší radost.
6. Dostatek tekutin
Už tady bylo zmíněno, že vláknina na sebe váže vodu, proto je důležité dávat pozor na dostatek tekutin.
Možná se také ptáte, jak to udělat, aby vyplňování aplikace Kalorické Tabulky nestálo moc úsilí, nezabralo příliš času, ale naopak to bylo dlouhodobě udržitelné, efektivní, praktické a komfortní.
Věřím, že v tomto mohou pomoci tipy, jak to dělám já.
Trenérka a výživová poradkyně, která nepíše jídelníček na papír, protože takový končí nejčastěji na dně šuplíku nebo v koši, ale snaží se pomocí Kalorických Tabulek své klienty vést k pochopení jídla, vytvoření povědomí o nutričních hodnotách potravin a zjednodušení cesty za jejich vysněnou postavou.
Takzvané „light“ výrobky zažívaly v minulých letech velkou přízeň. Ta poslední dobou naštěstí klesá. Lidem se dostává do podvědomí, že cesta ke zdraví a pěstěnější postavě většinou vede jinudy…
Pojďme se pro jistotu podívat na tuto skupinu potravin zblízka.