Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cecílie Jílková: Nadějná léčba anorexie a bulimie díky raw stravě?

Uzdravit se musí především duše. S podporou té nejkvalitnější výživy pro tělo to však jde snadněji.

Když jsem před několika lety začala vykonávat povolání poradce pro výživu, začaly mne oslovovat ženy a mladé dívky s poruchami příjmu potravy.

Na mém webu si přečetly, že mi raw strava pomohla s hubnutím a že si díky poměrně vysokému procentu čerstvé stravy v současném vyváženém jídelníčku zachovávám optimální hmotnost. Některé klientky chtěly pouze konzultaci, jiné měly zájem o něco na způsob koučingu. Naučit se zase jíst „normálně“…

Abych se přiznala, nikdy dříve mě nenapadlo, že by raw strava mohla kromě hubnutí také pomáhat lidem s anorexií nebo bulimií. Později mi ale došlo, proč budí tento směr v nemocných novou naději.

Porucha příjmu potravy nikdy nevzniká „jen tak“ bez hluboké psychologické příčiny. Kořeny nemoci mohou být skryté v podvědomí a je mnohdy velmi složité je odhalit a samostatně se s nimi vypořádat. Dle mého názoru by na prvním místě měla být psychoterapie zaměřená na posilování sebevědomí a vztahu k sobě. Osoby trpící anorexií nebo bulimií mají často komplikované vztahy vůči rodině nebo partnerovi, případně obojí. Kromě terapie je však třeba tělu dodávat stravu s takzvanou vysokou nutriční hustotou.

Ve zdravém těle zdravý duch Cecílie Jílková

Toto rčení znějící jako klišé se mi v praxi mnohokrát potvrdilo. Pokud jíme prázdné kalorie, náš nezdravý vztah k jídlu se prohlubuje. A naopak jakmile konzumujeme potravu bohatou na vitaminy, minerály a enzymy, celé tělo přechází do režimu sebeuzdravování. Nedostatečně vyživovaný či „přiotrávený“ mozek nemůže fungovat zdravě. Podvyživené tělo naléhavě volá po jídle. Deprese a jiné patologické stavy provázející anorexii a nekontrolovatelné záchvaty přejídání při bulimii mohou polevit při vysoce výživné stravě.

Panický strach z tloustnutí

Že se na raw stravě dobře hubne, není žádná novinka. Zásluhu na tom má vyloučení živočišných produktů, lepku, chemických přísad a celkový detox těla. Nemocní anorexií a bulimií proto snadno získávají dojem, že toto je konečně to zázračné jídlo, po kterém nebudou nabírat hmotnost, a přesto se dosyta najedí. Pravda je ale trochu jinde.

Tělo ztrápené anorexií či bulimií bude v procesu léčby více či méně přibírat z každé stravy. Rozdíl je však v tom, kolik kilogramů to nakonec bude. Organismus živený raw stravou zaznamená signál nasycenosti pravděpodobně dříve a přibírání nad rámec optimální hmotnosti se zastaví.

Přechod na stoprocentní vitariánství ale z psychologického hlediska nepomáhá zbavit se jistého asketismu, který je například u zmíněné anorexie stěžejním problémem. Je také dobré vědět, že raw strava poskytuje některých živin více, jiných má však méně. Proto je dle mého názoru pro návrat z podvýživy nejvhodnější kombinace raw stravy s vybranými kvalitními živočišnými produkty, případně vyváženým vegetariánským jídelníčkem.

Léčba pomocí pochopení

Když za mnou přišla psychoterapeutka Mgr. Markéta Sodomková s návrhem na společný projekt Rexie pro léčbu poruch příjmu potravy, ihned jsem souhlasila. Nemocní, kteří touží se svého problému zbavit, potřebují přátelské prostředí, klid, důvěru a pocit, že v „tom nejsou sami“. Pomoci může i společná příprava zdravých a vyvážených jídel, individuální i společné terapeutické techniky. Plné pochopení a respekt ze strany lektorů. Nucením a zákazy nelze poruchy příjmu potravy efektivně léčit. Uzdravit se musí především duše. S podporou té nejkvalitnější výživy pro tělo to však jde snadněji.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Eliška Růžičková: Co je funkční trénink

Cecílie Jílková
https://eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

28.9.2015 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024