Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Hana Málková: Proč bychom měli jíst luštěniny? A čeho se naopak můžeme u luštěnin obávat?

Co nám konzumace luštěnin přinese?

Kromě nadmutého břicha, které, jak se později dočtete, nemusí být nutností, nám konzumace luštěnin přináší hlavně mnoho pozitiv.

Luštěniny jsou zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, vlákniny, některých vitaminů, minerálních látek a řady biologicky aktivních látek, které chrání před vznikem civilizačních onemocnění.

Výhodou luštěnin je také jejich nízký glykemický index, nevychýlí nám tolik hladinu cukru v krvi a na dlouhou dobu nás zasytí.

fazole
Pro zvídavé – podrobnější rozbor luštěnin

Pokud nejste zrovna milovníkem chemie, tak se asi budete chvíli nudit, ale na druhou stranu je dobré vědět, proč bych měl to či ono jíst.

Sacharidy

Hlavní složkou luštěnin jsou sacharidy, především ve formě škrobu, v němž převládá obsah amylosy. Obsah cukrů (mono- a disacharidů) je v luštěninách poměrně nízký, nejvíce je zastoupena glukosa a fruktosa.

  • Nezralá semena, která se řadí mezi zeleninu (například zelený hrášek), obsahují cukrů oproti suchým semenům více.

Významný je obsah oligosacharidů (alfa-galaktosidů), které mají největší podíl na nadýmání (tzv. flatulenci) po konzumaci luštěnin. Ale o tom více později.

Luštěniny obsahují poměrně vysoké množství vlákniny, což má řadu pozitivních účinků. Ve větším množství je zastoupena vláknina nerozpustná a rozpustná vláknina tvoří jen zhruba čtvrtinu obsažené vlákniny.

Bílkoviny

Obsah bílkovin v luštěninách se pohybuje okolo 20 g na 100 g suchých semen. Výjimkou jsou sójové boby, ve kterých je obsaženo téměř dvojnásobné množství bílkovin. V porovnání s ostatními rostlinnými zdroji (např. obilovinami) jsou luštěniny výrazně bohatším zdrojem bílkovin.

Bílkoviny luštěnin však stejně jako jiné rostlinné bílkoviny nejsou plnohodnotné a obsah některých esenciálních aminokyselin je nedostatečný. Mají však zcela jiné složení než bílkoviny v obilovinách –  těm chybí zase jiné aminokyseliny, kterých mají luštěniny naopak dostatek.

  • Velmi výhodné je proto kombinovat v jídelníčku luštěniny s obilovinami, čímž můžeme získat  v podstatě plnohodnotné bílkoviny i z rostlinné stravy.

Luštěniny neobsahují lepek a mohou být proto využívány i v bezlepkové dietě.

Tuky

Tuk obsažený v luštěninách má příznivé složení, většinu tvoří nenasycené mastné kyseliny. Celkový obsah tuku v luštěninách je však nízký, výjimkou je sója, která obsahuje kolem 20 % tuku. Sójový olej má však vhodné složení mastných kyselin a je významný také díky obsahu fosfolipidů a fytosterolů.

fazole
Vitaminy a minerály

Luštěniny obsahují také řadu vitaminů, jedná se hlavně o vitaminy rozpustné ve vodě, ve významném množství je zastoupen především vitamin B9 (kyselina listová) a vitamin B6 (pyridoxin), ale i další vitaminy s výjimkou vitaminu B12.

  • Vitamin C je v suchých semenech luštěnin obsažen jen v malém množství, vyšší obsah mají nezralá semena a naklíčené luštěniny.

Vitaminy rozpustné v tucích jsou významněji zastoupeny pouze v luštěninách obsahujících větší množství tuku, tedy v sójových bobech a v menším množství i v cizrně. Významný je především obsah tokoferolů, které se vyznačují antioxidační aktivitou.

Luštěniny jsou v porovnání s obilovinami bohatším zdrojem minerálních látek, zejména draslíku, fosforu, vápníku, mědi, železa, zinku a některých dalších. Naopak nízký je zde obsah sodíku, což lze z hlediska vlivu na zdraví považovat za pozitivní. Využitelnost minerálních látek v luštěninách však může být snížena díky přítomnosti antinutričních látek.

Luštěniny jsou významné také díky obsahu polyfenolů, což je rozmanitá skupina sloučenin s antioxidační aktivitou a dalšími pozitivními účinky na lidský organismus. V sójových bobech je významný obsah fytoestrogenů, které působí pozitivně především u žen v menopauze.

Čeho se můžeme u luštěnin obávat?

Bohužel, jak už to tak bývá, i luštěniny mají své zápory. Jedná se především o přítomnost tzv. antinutričních látek (inhibitory enzymů, lektiny, saponiny, fytáty a nestravitelné sacharidy). Problematický je zejména obsah alfa galaktosidů, díky kterým nastávají známé trávicí potíže.

  • Vhodnou úpravou lze však obsah těchto látek významně snížit, některé se ničí tepelnou úpravou, některých se zase můžeme zbavit máčením nebo klíčením.

Luštěnin se ale určitě nemusíme bát a pokud je nebudeme jíst denně po kilech, tak nám určitě nehrozí žádné nebezpečí. Zkrátka tak jako všude i zde platí všeho s mírou. Výjimkou jsou samozřejmě jedinci s určitými onemocněními, luštěniny je třeba omezovat například při šetřící dietě nebo u pacientů trpících dnou.

Využijte pozitivních účinků luštěnin a zařaďte je pravidelně do svých jídelníčků! Praktické rady, jak na to a jak předcházet nadýmání, se dočtete v dalším pokračování článku o luštěninách.

Ing. Málková Hana

ww.stob.cz

odbornice na výživu společnosti STOB

absolventka VŠCHT (zaměření Kvalita a bezpečnost potravin) a řady výživových kurzů a seminářů

spoluautorka knih a dalších pomůcek pro rozumné hubnutí

14.9.2015 Ing. Málková Hana Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jana: Nevzdala som sa žiadnej známej chute, len som robila kompromisy

Další proměna z aplikace Kalorické Tabulky pro vaši motivaci.

Tentokrát se o svůj příběh podělila Jana (výška 152 cm, věk 43 let) ze Slovenska.

Celý článek 20.11.2020

Související články

Deset důvodů, proč nehubnete podle svých představ

Snažíte se dodržovat kalorický deficit, ale stejně se v určitou chvíli zastaví váha na jedné jediné hodnotě a nejde dál? V čem může být problém?

Tomuto tématu jsme se už několikrát věnovali, ale pojďme si pár bodů jen tak v krátkosti shrnout. Ostatně, opakování je matka moudrosti, jak se říká.

Celý článek 17.9.2024

Ing. Barbora Karásková: Tajemství úspěšné změny stravovacích návyků

Když se mě klienti ptají, kde začít se změnou stravovacích návyků, aby dosáhli štíhlé postavy a podpořili své zdraví, tak moje odpověď je vždy stejná: vyváženou stravou.

Často vidím, že lidé mají tendenci přeskočit základy a zabývat se složitostmi a detaily ve stravě. Tím jim uniká podstata a neuvědomují si zásadní chyby ve svém jídelníčku, což vede ke ztrátě času, vůle, energie i financí.

Celý článek 11.9.2024

Když to nesníš, nedostaneš sladkost aneb jak vzorce chování z dětství ovlivňují nejen vztah k jídlu v dospělosti

Vzorce chování, které si osvojíme v dětství, nás následně formují a ovlivňují po celý život.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké stopy v nás zanechávají fráze, které jsme slýchávali jako děti?

Celý článek 9.9.2024

Průvodce vhodnými sporty pro pacienty s křečovými žílami

Křečové žíly jsou často spojeny s nepříjemnými pocity, které se souhrnně označují jako žilní bolest. U pacientů s chronickým žilním onemocněním patří fyzická aktivita obecně mezi doporučovaná režimová opatření.

Některé druhy cvičení a sportování jsou z hlediska žil pro pacienty prospěšnější, některé méně, jiná se dokonce vůbec nedoporučují.

Celý článek 6.9.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Vliv spánku na proces hubnutí

Spánek je přirozená a základní lidská potřeba, přičemž potřeba délky a kvality spánku se individuálně liší.

Jsou lidé, kteří bez svých osmi hodin spánku „nezačnou den“, a pak jsou tací, kterým stačí spát pět hodin na to, aby přes den běžně fungovali.

Celý článek 2.9.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner