Vít Schlesinger: Metabolická flexibilita – tajný klíč ke štíhlosti a zdraví

Naše tělo je protkané stovkami kilometrů cév, jejichž hlavním úkolem je zásobování živinami. Bez dostatečné potravy by totiž buňky nedokázaly pořádně plnit své funkce.

A opravdu se mnohdy stává, že jen přežívají, což se navenek projevuje našimi sklony ke kardiovaskulárním a civilizačním chorobám, včetně obezity, jíž trpí stále více lidí. Co s tím?

Nechte buňky svého těla, aby žily a pracovaly naplno. Naučte je být “metabolicky flexibilní”. Dokážou pak spalovat tuky, takže hubnutí je pak hračka a vy se hlavně budete cítit lépe po všech stránkách.

Mgr. Vít Schlesinger

Jednou tuky, podruhé sacharidy

Komplex desítek biliónů buněk, jež tvoří náš organismus, je uspořádán do různých, vzájemně komunikujících systémů. Cílem každé buňky, a tedy i všech systémů, ať už oběhového, lymfatického, nervového, svalového nebo kteréhokoliv jiného, je udržet se při životě. K tomu ovšem potřebují určitý druh paliva, které proměňují v energii.

A metabolická flexibilita je schopnost organismu přepínat mezi sacharidy a tuky jako hlavními energetickými zdroji, a to podle jejich dostupnosti a momentálních potřeb. Být metabolicky flexibilní také znamená efektivněji využívat energii z tukových zásob.

Přizpůsobivost se hodí

Dostupnost potravin a jejich zdroje se mohou výrazně měnit, a také se v historii měnily. Stejně jako se střídají podmínky, v nichž se ocitáme. Můžeme mít klidné nebo hektické období, přejídat se či hladovět, být vystavěni chladnému či teplému počasí, jíst maso, zeleninu nebo brambory. Naše schopnost přizpůsobit se tomu závisí do jisté míry na metabolické flexibilitě, především našich svalových buněk.

Například pokud:

  • sníme nějaký sacharid, metabolická flexibilita udrží stálou hladinu cukrů v krvi. Okamžitě totiž začne spalovat cukr místo tuků, a díky tomu se nadbytečný cukr v těle nepřeměňuje na tuky.
  • jíme více kvalitních tuků, metabolická flexibilita je spaluje a nedovolí, aby je tělo ukládalo.
  • hladovíme, metabolická flexibilita lépe spaluje tuky. Toto platí i pro dobu spánku.
  • cvičíme, tělo díky metabolické flexibilitě bere jako hlavní zdroj energie tuky.

Jsme jako malá továrna na energii. Podstatná část naší tělesné hmoty pracuje na jedné straně na neustálém přísunu paliva do každé z našich bilionů buněk, a na straně druhé se stará o odstraňování odpadních produktů, vznikajících při výrobě energie.

Mgr. Vít Schlesinger

Jak trénovat metabolickou flexibilitu

1. Místo pěti jídel denně jezte například jen tři

Při vyšším počtu porcí se častěji zvyšuje hladina inzulínu, která až o pětinu snižuje využívání tuků a zpomaluje tedy hubnutí .Dokonce jedna z posledních studií prokázala, že častější vyplavování inzulínu sníží využívání tuků o 22%. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10329975)

2. Jezte kvalitně

Dodržujte správný poměr živin a konzumujte kvalitní tuky, aby se tělo naučilo lépe je zpracovávat. V ideálním případě by měl váš jídelníček obsahovat kolem 40-50% zdraví prospěšných tuků.

3. Otužujte se

Tělo je díky otužování schopno spalovat velké množství tuku. Působení chladu také snižuje riziko zánětů v těle, mnohonásobně urychluje regeneraci a vytváří odolnost kardiovaskulárního systému.

4. Hýbejte se

Jak známo, že sportovci mají ve srovnání s těmi, kdo se pravidelně nevěnují žádné fyzické aktivitě,  výrazně efektivnější metabolismus a mnohem lepší schopnost spalovat tuky.

Já sám dlouhodobě spolupracuj s řadou vrcholových sportovců a mnohých českých reprezentantů. Absolvoval jsem na sobě experiment metabolické flexibility, kdy jsem během tří měsíců přijímal nízkosacharidovou stravu se 70 % příjmu z tuků a zároveň přerušovaně hladověl vždy po dobu 18 hodin. To znamená, že nesnídal ani nesvačil a den začínal až obědem. Výsledky najdete na mých webových stránkách.

Vít Schlesinger www.schlesinger.cz/cs

Vyhledávaný odborník na stravu a motivaci sportovců. Mezi jeho klienty patří proslulá jména z řad vrcholových sportovců a českých reprezentantů. Klade důraz na vzájemné propojení kvalitní stravy, vyrovnané psychiky a dokonalé regenerace. Všechny tyto oblasti zkoumá více než 10 let a získané poznatky aplikuje i sám na sobě. Je známý experimenty se svým tělem a posouváním hranic lidských možností. O optimálním životním stylu také pravidelně přednáší.

Komentáře

1

Haladir
19.10.2015 7.35

Blbost, složení jídla ano, má vliv na ukládání a spalování tuků, to je dokázáno, ale půlka článku je podle mne holý nesmysl. Co to znamená jezte 3 jídla denně – jaká 3 jídla, jedno jídlo je zde myšleno jablko nebo svíčková? Nedostatečný výklad důležitých kroků nabádá k hladovění. S tímto článkem se člověk prostě nemůže v mnoha větách ztotožňovat. Rozhodně by člověk neměl „zobat“ přes den, ale dodržovat intervaly mezi jídly a zvýšit s pohybem i přísun zeleniny.

2

vocho67
19.10.2015 20.00

Taky myslím, že ty tři jídla bylo vhodné objasnit příkladem

3

Hattori Hanzo
21.10.2015 14.26

No neviem čo na tom chcete páni ešte objasňovať. 🙂 Max. tri jedlá denne v ktorých sú zahrnuté zvolené kalórie a jednotlivé nutrienty. Bodka. Čo sa na tom dá nechápať? Je jedno či dve jedná budú len o tom jednom jablku a tretie bude kontrolované večerné prejedanie, alebo to bude rozložené na tri rovanko veľké jedlá. Alebo na dve. Je jedno či si doprajete bohaté raňajky alebo skôr neraňajkujete vôbec a doprajete si skôr veľkú večeru. Podstata napísaného je v tom, že ak celý deň tlačíme malé porcie sacharidového jedla, nie je to dobré pre spomínané horšie spaľovanie tukových zásob. Navyše, kto sa stravuje týmto spôsobom (buduje metabolickú flexibilitu) vie, že určité hormonálne pochody sa dejú až vtedy, ak nekaý čas ntrávime a neprijímame stravu. Metabolická flexibilita je teda aj o tom, že ak som napríklad na služobnej ceste, nerobí mi problém celý deň nejesť, necítim hlad ani žiadne negatívne pocity a pritom som schpný fungovať a večer si dať ťažký silový tréning nalačno, len s 10g BCAA a po tréningu sa poriadne najesť. To hladovanie je tam načrtnuté zámerne a má svoj význam, nie je to nejaké nabádanie omylom alebo pre vaše zlé pochopenie článku. Prerušovaný pôst alebo metabolická flexibilita je totiž skutočne aj o tom hlade a naozaj to ide dohromady so zdravotnými benefitmi aj tvrdým tréningom. Môžeme sa baviť aj o tom rozložení nutrientov počas dňa vzhľadom na dieétnu, telesnú aktivitu a tréningy. No základ je dať organizmu dostatočný čas bez jedla. Kľudne môžete jesť aj 10 porcií ak je to v 8 hodinovom časovom okne a zvyšok dňa nič nejete.

Inak súhlasím s tým, že v článku toho mohlo byť viac 🙂 ale predpokladám, že tu bude séria na túto tému, pretože je to fakt zaujímavá a u nás pomerne neznáma problematika.

4

Vítek
21.10.2015 16.20

Dobrý den, děkuji za komentáře. Ke komentáři Haladir: pochopil jste článek jinak, než-li byl míněn. Nicméně tímto děkuji Hanzovi, který vše objasnil a pochopil pravou podstatu tohoto článku. Pokud jíte 3 jídla denně, tak je důležité během těchto 3 jídel dát do těla dostatečnou kvalitu a kvantitu. Dohnat onen kalorický deficit. Je jasnéí, že jablko nestačí. Vycházel jsem nejen z vlastního experimentu, ale i z nezávislých studií. Ano, článek mohl být rozsáhlejší, souhlas, ale to by zřejmě velká část klientů tím pádem ani nečetla, jelikož by to byl až moc složité. Doporučuji si o dané problematice přečíst v mém experimentu, kde vše objasňuji dost do hloubky. Díky a mějte se, Vítek S. http://www.vit-schlesinger.cz/cs/novinky/experimment-hladoveni.html

5

makovec
24.10.2015 11.21

Zajímavý článek a užitečný zejména pro sportovce, nebo jedince připravující se na dlouhodobou zátěž. Pro ostatní jako příklad zajímavé alternativy pro fázi akutního snižování podkožního tuku určitě také….
Jestli jsem to správně pochopil, pak zmiňujete experiment s přechodem na ketometaboliísmus v kombinaci s přerušovaným hladověním – intermitent fasting. Studie jednoznačně potvrzují výhodnost ketometabolismu u vytrvalostních sportovců, ideálně extrémních maratonců všeho druhu – zejména a po přechodové fáze (3-4) týdny. Otázkou je, jak je tento způsob stravování udržitelný po fáze dosažení cílové hmotnosti pro BĚŽNOU SPORTOVNĚ ZALOŽENOU POPULACI, nebo lidi, kteří chtějí změnit svoje dosavadní nesprávné stravovací návyky a zhubnout, kteří jsou většinovými čitateli těchto stránek.
Navíc bych si dovolil oponovat názoru, že nějaký režim časování nebo frekvence stravy v období odbourávání podkožního tuku zaručuje prémiové výsledky, pokud se dodržuje denní/týdenní kalorický deficit a celkový denní/týdenní objem makro a mikronutrientů v kombinaci se silovým cvičením (samotné kardio bez elementu silového tréninku pro uchování nebo nárůst svaloviny v období odbourávání tuků nestačí). Pokud máte informace o nějaké metastudii, která by předchozí větu vyvracela, budu moc vděčný za referenci. Tím chci říct, že chápu reakci Haladira. A konečně, mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsem v průběhu 3 měsíců odboural 13 kg tuků, přidal 1 kg svaloviny a dodržoval smíšenou stravu ve složení B/S/T 25/45/30 % denního přijmu. Jednoduše proto, že rád snídám a nechtěl jsem tělo vystavovat dalšímu stresu z hladovění. 9-11 hodin „fyziologického“ hladovění mezi večeří a snídaní úplně stačilo. Tím nepopírám, že přerušované hladovění má dokladovaný pozitivní efekt. Pointa je v tom, že v kombinaci s převážně tukovou stravou nemusí být vhodná a dlouhodobě udržitelná pro „běžného“ hubnoucího. Přeji hodně úspěchů.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články