Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Cecílie Jílková: O ženě, která na stará kolena skákala jako kamzík

Paní Zdena ke mně přišla na doporučení MUDr. Jana Hnízdila, ke kterému ji přivedly letité problémy s koleny.

Už na první pohled vypadala jako „správná ženská“ plná energie a optimismu, pevně odhodlaná změnit svůj životní styl a pomoct si od bolesti kolen mimo jiné i tím, že shodí nadbytečná kila a vyčistí organismus díky zdravé stravě.

Nikdo mi už deset let neumí pomoct, tak mě napadlo, že se objednám k tomu Hnízdilovi,“ byla její první slova. „A když jsem potom četla váš web, řekla jsem si: jdu do toho! Nebude to lehké, ale musím!“ Změnit dosavadní stravovací návyky bylo pro Zdenu o to komplikovanější, že její postarší manžel si rád pochutnal na klasické české kuchyni a navíc se mu robusnější postava jeho ženy líbila. K motivaci tedy zbývaly „jen“ ty zdravotní problémy…

Jak zhubnout zdravě a snadno
Hubnout neznamená „nežrat“!

Po prostudování jídelníčku této šedesátileté devadesátikilové ženy jsem zjistila, že jí o polovinu méně než já, přestože měří o dobrých deset čísel více.

  • Byl to klasický jev pro ženu jejího věku, kterou dlouhodobě trápí kilogramy navíc.

Většina z nás má stále v hlavě zakódováno, že hubnout znamená „nežrat“. Že však restrikce kalorií až pod úroveň bazálního metabolismu vede k jeho zpomalení, už ví jen ti zkušenější. Udržet si hmotnost nebo dokonce dál ji snižovat při tomto stylu diety je bohužel slepá ulička vedoucí k dalšímu omezování stravy. Na takový režim mnohé tělo často reaguje záchvaty přejídání v zoufalé snaze získat důležité živiny.

Klientů, kteří potřebují detox, ke mně přichází mnoho. Nejčastěji je přivádí problémy s nadváhou, na něž už další omezování stravy nezabírá. Zdena měla pro detoxikaci navíc i další důvody. Když se dozvěděla, že v rámci „sacharidového půstu“ může jíst mimo jiné ovoce do sytosti, rozsvítily se jí oči. Už řadu let si sladké z pochopitelných důvodů pokud možno odpírala. Protože ráda vařila, potěšila ji i pestrost variant pro obědy a večeře. Zapečené brambory se zeleninou, hutné zeleninové polévky, rizota a další nízkotučná veganská jídla – to vše jí připadalo spíš jako opak půstu. Odcházela s radostným pocitem, že je to zdravé hubnutí „lepší, než čekala“.

Myslí si, že jsem se pomátla…

Než sestavím kompletní výživový plán, posílám každého klienta na změření bioimpedanční metodou, díky kterému se zjistí přesná rychlost bazálního metabolismu, poměr svalů a tukové tkáně, obsah vody v těle a další informace. Zdena měla na toto měření asi čtrnáctidenní objednací lhůtu. Do té doby měla jíst výlučně rostlinnou sacharidovou stravu s převažujícím poměrem tepelně neupravených potravin. Při našem dalším setkání po čtrnácti dnech přišla jako vyměněná. „Pět kilo dole!“ hlásila už ode dveří. Fakt, že ji k tomu navíc po deseti letech poprvé přestala bolet kolena, už sdělila jen tak mimochodem. „Manžel si myslí, že jsem se pomátla. Skáču po zahradě jako kamzík. A to už od šesti ráno, protože mám tolik energie!

Cecílie Jílková

Cecílie Jílková

Byl to jen začátek cesty, první krok. Byla to ale také obrovská dávka pozitivní motivace pro následující změny. Zdena dostala vyvážený redukční plán zahrnující dostatek zdravých tuků i bílkovin. Prozatím si přála sestavit jídelníček v raw vegan kvalitě, pokud bude ale v budoucnu uvažovat o zařazení kvalitních živočišných produktů, může přidat do stravy bio mléčné výrobky, ryby a bio maso. Jedinou mou podmínkou do budoucna bylo vysazení lepku. A hlavně už žádné hladovění.

Spolu s redukcí hmotnoti přijde časem nutnost vyměnit šatník. Protože se Zdena ráda strojí, tuším, že ji nebude tento aspekt příliš rmoutit… To nejdůležitější ale je, že Zdena nejen sobě, ale i svému okolí dokázala, že na to i ve svém věku má. A že změna životního stylu stojí za to, i když už jsou děti dávno z domu. A že celá proměna nakonec nebyla vůbec tak „strašná, jak čekala“…

Z archivu aneb přečtěte si také:

MUDr. Kristina Skulínková: Neviditelné trápení

Cecílie Jílková
https://eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

9.11.2015 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024