Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zaměřeno na nohy: Jak o ně pečovat, abychom se vyhnuli nepříjemnému plísňovému onemocnění, a co případně dělat, když už tato situace nastala

Na své nohy prý často zapomínáme. Jednak považujeme za samozřejmost, že nám bezchybně slouží a pak jsou také až na druhém konci těla, jak praví tak trochu pravdivý lidový vtip.

Faktem zůstává, že dokud je vše, jak má být, o nohy nijak zvlášť nepečuje, samozřejmě kromě některých žen, které si dopřávají pedikúru.

Ve svém okolí mám několik lidí, kteří své nohy také dlouho neřešili. Samozřejmě si je pravidelně myli, ale tím veškerá péče končila. Jednoho dne však zjistili, že není vše tak, jak bývalo. Nohy svědily a dávaly najevo, že s nimi není něco v pořádku. Bohužel plísňové onemocnění může potkat kohokoliv. A často si je paradoxně „přineseme“ z míst, kam jsme začali chodit pro zdraví: ze sprch u bazénu, z erární jógové podložky, atd.

Jak bychom se měli o své nohy starat, abychom nebezpečí plísní omezili, a případně řešit už samotný problém, jsem se ptala ředitele Centra péče o nohy a tělo Jaroslava Fešara.

Můžete nám pro začátek, prosím, přiblížit, jak by měla vypadat standardní péče o nohy?
Ideální je spojení běžné domácí péče s pravidelnou profesionální. Domácí péče spočívá v důkladné hygieně, hydrataci pokožky – příležitostně spojené s masáží nohou a pečujícím ošetřením nehtů. Samozřejmostí je průběžné sledování případných změn na nehtech a pokožce a jejich případné bezodkladné řešení. Součástí domácí péče je i používání vhodných bot a ponožek a jejich důsledné ošetřování.

Profesionální centrum už se postará o ostatní. Jedná se zejména o preventivní a rekondiční péči, správnou edukaci a konzultace. Odborník na nohy si díky spolupráci s lékařskými specialisty poradí se všemi problémy nohou. Důkladně a odborně ošetří nehty, pokožku, odstraní všechny případné defekty.

Pokud člověk pravidelně sportuje, co by měl v této oblasti udělat pro své nohy tak nějak navíc?
Musíme si uvědomit, že při sportovních aktivitách se noha více potí a více namáhá. Je dobré myslet na nadstandardní hygienu ve smyslu prevence plísňových onemocnění, používat osvěžující a povzbuzující spreje a nezapomínat na relaxační aktivity po sportovním výkonu. Masáže nohou dokáží každému sportovci hodně pomoci.

Já osobně asi ujíždím na ponožkách, dá-li se to tak říci. Ne každé mi vyhovují a je někdy docela problém sehnat takové, které by odpovídaly mým představám. Zajímalo by mě, které ponožky považujete z hlediska profesionála za nejvhodnější?
Tady bych měl jednu zásadní připomínku směrem k výrobcům. Převážná většina mých klientů si stěžuje, že jejich ponožky příliš škrtí nohu nad kotníky. Takový tlak může způsobit zhoršenou cirkulaci krve, tok lymfy, otoky nohou a další komplikace. Tedy, nechť se zejména všichni kupující zaměří na to, aby jejich ponožky neškrtily. Částečně to lze vyřešit nízkými ponožkami pod kotníky. Jinak doporučuji ponožky s co největším obsahem bavlny.

Tak to s vámi stoprocentně souhlasím. Už několikrát jsem si koupila – ačkoliv to nepotřebuji – ponožky určené pro diabetiky, neboť jejich lemy bývají velmi příjemné. A také velmi často koukám, na použité materiály. Čím více bavlny, tím se mé nohy více radují… Pojďme ale k velkému problému poslední doby – plísním. Souvisí nějak náchylnost k plísňovým onemocněním s nadváhou?
Jak se to vezme. Primárně ne, ale nadváha často souvisí se životním stylem a stravováním. Obsahuje-li strava přemíru sacharidů, může to podporovat rozvoj plísňových onemocnění. Dále se nadváha může spolupodílet na ortopedických deformacích nožních kleneb, vzniku objemnější nohy, stěsnání prstců… A toto lze spolu s nevhodnými botami také považovat za příčinu vzniku plísňových komplikací.

Rozumím. Když už se plíseň tedy vyskytne, jak by měl člověk postupovat, aby se situace hned tak neopakovala?
V první řadě vždy doporučuji navštívit dermatologa, který plíseň potvrdí, nebo vyloučí. Mnohdy se jedná o různé formy neinfekčních kožních projevů, jako jsou psoriáza nebo ekzém a klienti zbytečně podporují farmaceutický průmysl a léčí často něco, co tam vůbec není, případně je léčba neúčinná nebo málo efektivní. V každém případě při podezření na plísňovou infekci podnikneme několik nezbytných preventivních hygienických opatření. Zvýšíme hygienu nohou a minimalizujeme rizika přenosu případné plísně.

Co konkrétně znamená to minimalizování rizik a je vůbec šance, že se plísně zbavíme úplně?
Na obuv existují dezinfikátory, které dokážou vnitřní prostor velmi účinně zbavit nežádoucích mikroorganizmů a také zároveň odstraní i případný zápach. Moderní jsou dezinfikátory s ozónem. Ty najdete v každé profesionální podologické praxi a klienti tak mohou využít možnosti vydezinfikovat obuv během ošetření nohou. Na domácí použití doporučuji používat desinfekční spreje do obuvi s antimykotických účinkem. Ponožky je pak třeba vyprat v desinfekčním pracím prášku a lze je také ošetřit antimykotických sprejem.

  • Co se týká každodenní hygieny, při podezření na plísňové onemocnění doporučuji používat jednorázové papírové utěrky a ty hned po použití vyhodit.
  • Než koupelnové předložky, do kterých si otře nohy každý rodinný příslušník, je lepší nepoužívat nic a podlahu po kontaminaci vytřít desinfekcí.

Plísňové nemoci se samozřejmě můžeme trvale zbavit, ale záleží na mnoha faktorech, zda se znovu objeví, či nikoliv. Rozhodující je celkový zdravotní stav, kvalita stravy, rozsah užívaných farmak, hygiena, vlastnosti obuvi a prádla, rozsah a druh pohybových aktivit atd.

  • Pokud chceme zabránit dalším infekcím plísňového charakteru, musíme po důkladném vyléčení provést revizi bot a ošetřit je.

Dále doporučujeme klientům dodržovat všechny zásady zvýšené hygieny a zdravého životního stylu.

Zmínil jste zdravý životní styl. Jak se díváte na souvislost mezi větší náchylností k plísním a nezdravým jídelníčkem?
Je to podobné jako u většiny kožních problémů. Doporučujeme ze stravy vyloučit nebo omezit sacharidy, sladké nápoje, přemíru kávy a koření, dále kouření a alkohol.
Z lidového léčitelství se s plísněmi umí poprat česnek, cibule, hřebíček, tymián nebo citrónová tráva. V každém případě doporučuji zvýšit přísun na vitamíny bohatých potravin a zlepšit pitný režim.

Děkuji za rozhovor.

Vizitka hosta:

Jaroslav Fešar

  • ředitel Centra péče o nohy a tělo, Praha 4
  • prezident České podologické společnosti, z. s.
  • jednatel PODOLOGIE s.r.o.
  • www.vasenohy.cz , www.podolog.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak Lucie Hantáková shazovala těhotenská kila: Ukázka jídelníčku a motivace pro všechny maminky, kterým hubnutí nejde snadno

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

22.5.2017 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024