Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Cecílie Jílková: Jak konečně zvládnout předsevzetí ohledně zdravého jídelníčku a zhubnutí

Svátky jsou za námi, včetně všeho, co k nim patří – cukroví, sváteční hodování, alkohol.

Možná jsme se tentokrát drželi a podařilo se nám nepřibrat pár kilogramů, možná jsme párkrát přimhouřili oko a dopřáli si nějaké ty dobroty navíc, a možná jsme sebekontrolu už při první rozsvícené prskavce hodili za hlavu a prostě si užívali všech chutí do sytosti.

S lednem ale přichází odhodlání začít nanovo a lépe. Nakupovat zdravé potraviny a starat se o své tělo nebo shodit kila nadváhy. Připomíná to trochu déjà vu – jev, popisovaný jako „již dříve viděno či zažito“. Možná jsme si stejné předsevzetí dali v životě už mnohokrát a možná ho dokonce opakujeme několikrát do roka. Tak proč se stále nedaří?

Cecílie Jílková
Cecílie Jílková

Pevná vůle neexistuje

Jak už jsem dříve psala v jednom ze svých článků, od jisté doby tvrdím, že nic jako pevná vůle neexistuje. Jediné, co existuje, je motivace. Není to tak, že jsme se narodili od přírody slabší a méně schopni dodržet, co jsme si předsevzali. Ve skutečnosti máme jen méně kvalitní motivaci.

Pokud tedy máte problém dostat pod kontrolu svůj jídelníček, problém bude ve vaší motivaci. Již od svých osmnácti let jsem se snažila zhubnout, podařilo se mi to však až ve třiceti. Mou spásou byla právě motivace. Pokud změníte něco ve svém jídelníčku, a ono to okamžitě funguje, vaše motivace vzroste. Vidíte výsledky a vidíte je hned. V mém případě okamžitě zafungovalo vysazení lepku a některých dalších potravin. Jinak jsem se v množství jídla nijak neomezovala, takže hubnutí bylo veskrze příjemné.

Nejlepší motivací jsou výsledky

Hledání motivace je věda. Potřebujeme motivaci, která vydrží. Takže termín svatby, narozenin nebo třídního srazu není to pravé. Po tomto termínu totiž náš mozek začne vysílat signály, že cíl byl splněn a je v pořádku se vrátit zpět do starých kolejí.

Pokud však děláme v životě správné změny, které nám plně vyhovují, není třeba od nich upouštět. V případě, že po drobných, ale důsledných krůčcích proměňujeme svůj životní styl tak, aby se nám změny vžily do denní praxe, a radujeme se z výsledků, motivace přichází zcela sama a zůstává.

Netrapte se!

Základním kamenem stálých a úspěšných změn je nedělat nic urputně. Nehladovějte, neodpírejte si celé skupiny potravin, nehoňte se na běžícím trenažéru do bezvědomí. Nic z toho totiž nevydržíte dělat ode dneška už napořád. Místo toho nacházejte afektivní a komfortní řešení.

Oblíbená nezdravá jídla najděte ve zdravých variantách. Nahraďte klasický cukr medem či rostlinným sirupem, místo pšeničného pečiva jezte pohankové, jáhlové, či jiné přirozeně bezlepkové. Snižte konzumaci živočišných produktů a zvyšte konzumaci těch rostlinných. Jídelníček rozporcujte tak, aby mezi jídly nepřicházel pocit hladu, zvyšte obsah vlákniny. Alespoň část denních přesunů z místa na místo absolvujte pěšky. Ignorujte výtah.

Cecílie Jílková

Vše je povoleno

Nejdůležitější je zbavit se pocitu, že hřešíme či selháváme. Nikdo z nás není dokonalý, a právě ta nedokonalost z nás dělá individuality. Přijměte své nedokonalosti a mějte se i s nimi rádi. Každý někdy má chuť na něco nevhodného. Stres, únava, osamělost a nejrůznější životní problémy nebo situace – to vše nás nutí vydávat se ze svých rezerv a poté hledat kompenzaci ve stravě.

Vžijte se do vědomí, že nic není zakázáno. Můžete tedy jíst, cokoli chcete. Před tím, než se ale rozhodnete pro danou potravinu, dejte si pár vteřin na zamyšlení. Opravdu chcete to či ono nevhodné jídlo právě nyní jíst? Opravdu chcete sníst tuto porci celou? Nebo lze udělat kompromis?

Budete překvapeni, že když zmizí pocit, že už si nikdy nesmíte dát jitrnici, zmizí i nutkavá chuť jíst jitrnice celé dny. Možná si dáte jednu jitrnici každou neděli k obědu, možná si ji dáte výjimečně na návštěvě u příbuzných a možná si dáte jen pár soust jednou ročně na posvícení. Závislost na jitrnicích zmizí společně s jejich podvědomým zákazem.

Přeji vám klidný a pohodový rok, co nejvíce úspěšných trvalých změn, které vás budou těšit a budete se s nimi cítit spokojeni. Hodně radosti do vašeho nového a zdravějšího života, který začal právě teď!

Cecílie Jílková https://eshop.najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování. Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

4.1.2016 Cecílie Jílková Články, Jak zhubnout

Z archivu

Radka: Pozitivní pocit přišel hned po prvních drobných změnách, byla jsem méně unavená, zlepšilo se mi trávení a zvládla jsem více práce

Představujeme další vydařenou proměnu uživatelky aplikace www.kaloricketabulky.cz.

Velmi děkujeme Radce nejen za možnost zveřejnit její příběh, ale také za krásné fotky jídel, kterými pravidelně zásobuje naši uzavřenou skupinu Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami.

Celý článek 1.3.2020

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner