Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Informace, díky kterým vás přejde chuť na sladkosti

Pokud denně mlsáte sladké dortíky, čokolády a sušenky, není to ta pravá cesta ke štíhlosti. To ale asi víte.

Ovšem nadměrný příjem cukru neškodí jen vaší figuře, ale také vašemu zdraví! A to daleko víc než si myslíte…

Aby nedošlo hned v úvodu ke zmatkům, musím uvést na pravou míru, jak to s těmi cukry, které se často zaměňují za sacharidy, ve skutečnosti je. Už ve škole nás totiž pletli, když nás učili, že základní živiny jsou tři – cukry, tuky, bílkoviny. Ale není cukr jako cukr.

Ovoce

Sacharidy nejsou samozřejmě jen kostka cukru. Ve větší či menší míře je obsahuje většina potravin, a je proto naprosto scestné snažit se je kompletně vyloučit z jídelníčku. Ty správné sacharidy jsou totiž hodně zapotřebí i při hubnutí.

Luštěniny, brambory, obilniny, ovoce či zelenina jsou zdrojem sacharidů, které tělo opravdu potřebuje. Sacharidy, o kterých se budeme bavit my a které tělo naopak opravdu nepotřebuje, jsou jednoduché přidané cukry, jež se nacházejí v průmyslově zpracovaných potravinách.

  • Jednoduše – řeč je o všech čokoládách, zmrzlinách, zákuscích, bonbonech, balených tyčinkách, sladkém pečivu a dalších oblíbených cukrovinkách.

Řada lidí ví, že škodí, přesto se nedovedou tomu pokušení ubránit. Snad pomohou následující řádky, které velmi zjednodušeně shrnují fakta ohledně negativního působení cukru.

Jaké následky může mít neustálé mlsání?

Zhoršujete si imunitu

Cukry jsou velkou zkázou pro obranyschopnost organismu, která se jejich vlivem výrazně oslabuje. V první řadě cukry snižují činnost imunitních buněk, které pak těžko ustojí boj s bakteriemi a viry. Mimo to ale cukry také soupeří s vitaminem C, který je pro obranyschopnost organismu velice důležitý. Vitamin C je do buněk přenášen hormonem inzulinem. Při nadměrném příjmu cukru je ale inzulin zaneprázdněn právě přenosem cukru, a vitamin C tak zůstává z velké části nevyužitý.

Poškozujete si mozek

Cukry mají negativní dopad na vaši paměť. Spotřebovávají totiž zásoby vitaminu B, jenž je pro správné fungování mozku takřka nezbytný. Co je ovšem horší, je skutečnost, že nadměrný příjem cukrů pravděpodobně vede k rozvoji Alzheimerovy choroby. Touto problematikou se již zabývala řada studií. Jeden z významnějších výzkumů poslední doby proběhl na Arizonské univerzitě, kde vědci potvrdili vztah mezi Alzheimerovou chorobou a opakovaně zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Zaděláváte si na zdraví nebezpečnou obezitu

Nadměrným přijímáním velkého počtu sacharidů (rozuměj cukrů) – navíc v kombinaci s minimem pohybu – se vystavujete velkému nebezpečí obezity. A obezita – jak známo – přináší další rizika velice závažných onemocnění.

Přivoláváte si špatnou náladu

Když jste ve stresu, tak si dáte dva větrníky a jste na první pohled možná v pohodě. Ano, z krátkodobého hlediska to takhle asi funguje. Každopádně z dlouhodobého výhledu je efekt cukru zcela opačný. Cukr rozkolísává glykémii, a tím i vaši náladu. Působí negativně na mozkové neurony, což může vést i k depresím a schizofrenii. Cukr spouští kaskádu chemických reakcí. Mimo jiné podporuje chronickou zánětlivost organismu a narušuje imunitu, a to opět vede k většímu riziku depresí.

Ničíte si pleť

Další látkou, se kterou cukr není kamarád, je kolagen. Jedná se o bílkovinu, jež zajišťuje pružnost kůže. Kolagenu přirozeně začne ubývat s postupujícím věkem, ovšem vliv má na něj i hladina cukru v krvi. Čím je vyšší, tím více dochází k narušení kolagenu, a pleť tak stárne rychleji.

Rada na závěr – omezte konzumaci těchto sladkostí a „pochutin“ na minimum a pokud to je možné, vůbec je nejezte! Nahraďte je přírodními cukry – ovoce, zelenina atd. Nejen že prospějete svému zdraví, ale také zhubnete.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Největší vliv na zdraví má vlastní životní styl. Nejčastější bariérou pro více pohybu je nedostatek vůle a vlastní motivace uživatelů

Michal Dlask
https://plus.google.com/+MikeDlask/posts

Fit coach projektu Health Plan Academy s licencí IDEA (International Association of Fitness Professionals) s platností pro EU.

7.1.2016 Články, Jak zhubnout

Související články

Pět kroků, než se do hubnutí pustíte naplno

Pět kroků, než se do hubnutí pustíte naplno

Ve dnech, kdy se začínají objevovat vyšší teploty a tím pádem zásadní změny oblečení, přichází každoročně větší vlna hubnutí. To je zkušenost z praxe.

A lidé také řeší, jak mají vlastně s hubnutím začít, na co se zaměřit, jaké kroky zvolit, aby nepřepálili start.

Celý článek 2.5.2024

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Markéta Nevěčná – fitness instruktorka: Rozhovor s klientkou, jež zhubla úpravou stravy a pohybem

Když se v naší skupině někdy v únoru objevila úchvatná proměna mladé a sympatické Štěpánky (50 kg za rok!), bylo nám hned jasné, že její příběh může být obrovskou motivací pro ostatní.

Díky trenérce Markétě Nevěčné, s kterou dlouhodobě spolupracujeme a která vedla tuto maminku roztomilých dvojčátek na její cestě, se nyní můžete začíst do následujících řádků. Ať jsou vám k užitku.

Celý článek 28.4.2024