Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Co možná nevíte o houbaření

Každý chodí na houby. A houbařská sezona se právě rozjíždí.

Nebo ne?

To, že každý rád chodí na houby, není žel tak docela pravda. Třeba v Británii nebo Kanadě se na vás budou dívat minimálně jako podivína, ne-li na sebevraha. Kromě slovanských zemí (Česko, Slovensko, Polsko, Rusko) se houby ve světě sbírají sporadicky. Něco málo v Africe a Střední Americe, ale jinak se houby sbírají ve velkém už jen ve Vietnamu, Číně a Japonsku.

Co možná nevíte o houbaření

Třeba jedním z japonských národních jídel je sukijaki ze tří druhů hub: ze  šii–také (houževnatce jedlého), enoki–také (penízovky sametonohé) a simezdi (líhy klubčité). V čínské kuchyni najdeme Jidášovo ucho, ale houby obecně mají velmi důležitou roli v tradiční čínské medicíně.

Pomyslným houbařským králem je Rusko. Odborníci odhadují, že Rusové ročně snědí až 1,3 milionu tun hub. Jedině v Rusku vyjíždějí z měst ráno speciální houbařské vlaky, které se vracejí až večer. Naopak podivně na vás budou koukat, pokud budete houbařit v Řecku, Belgii, Nizozemí, Švédsku, Norsku, Finsku, v Austrálii, v USA a ve Velké Británii. Kromě toho, že Britové považují všechny houby za prašivky, říkají jim navíc toadstools, tedy doslova žabiny neboli ropuší exkrementy. Za 2. světové války, když ve Velké Británii panoval velký hlad, tak lidé z neznalosti konzumovali kdovíproč muchomůrku zelenou – což k oblibě hub na ostrovech nijak moc nepřispělo.

Většina západních zemí z hub uznává jen žampiony. Ty se pěstují ve speciálních farmách v Anglii, Francii, Belgii, Nizozemí. Ve Francii navíc uznávají ještě houby lanýže. A z Francie pochází první návod k pěstování žampiónů, kdy v roce 1600 popsal Olivier de Serres v knize Théatre d’Agriculture des Champs zkušeností pařížských zahradníků, kteří žampiony nacházeli v pařeništích pro melouny. První anglický návod k jejich pěstování pak pochází z roku 1779.

Přestože se houby v Evropě moc nesbírají, byly vydány různé předpisy a kodexy pro jejich sběr. Nejstarší a první kodex s velmi přísnými pravidly pro sběr hub vyšel v Rakousku v roce 1792. Také proto dnes v Rakousku houbaří pouze každý desátý člověk. Kodex tak odněkud opožděně reagoval na smrt Karla VI., jenž zemřel 20. října 1740 údajně na otravu houbami.

Přísná pravidla platí i v jiných zemích. Ve Švýcarsku má každý kanton jiná pravidla a sbírat se smí pouze jednou, maximálně dvakrát v týdnu. V Itálii je nutné mít povolení od majitele lesa, lze sbírat maximálně jedno kilo a pouze v sudé dny.

Věda, která zkoumá historické dějiny z pohledu sbírání hub, houbařství a historie lidstva se nazývá etnomykologie. Díky ní víme, že houby se třeba to, že houby se kdysi nazývaly maso chudých a že o rozšíření jejich sběru a požívání ve slovanských zemí se zasloužily války a epidemie.

Věda, která zkoumá historické dějiny z pohledu sbírání hub, houbařství a historie lidstva se nazývá etnomykologie

Nebo že houby v podobě, v jaké je známe a sbíráme dnes, se na Zemi nacházejí od pradávna – nejstarší nalezená houba dnešního typu je stará 5 miliónů let. Což zavdalo některým spisovatelům sci-fi podnět k myšlenkám, jestli nejsou houby inteligentními mimozemskými tvory. Však si zkuste přečíst třeba povídku Raye Bradburyho s názvem Hoši! Pěstujte i vy obří houby doma ve sklepě!

V Africe pak najdeme největší houby na světě. Jde o termitovník obrovský, jehož klobouk dosahuje nezřídka průměru 80 a někdy až 100 cm, případně hřib sudánský, u něhož klobouk dorůstá do obvodu až 120 cm, obvod nohy mívá 50 cm a váží kolem 5 kg.

Lidová pojmenování hub jsou leckdy poetická – liškám se říká jurčíky nebo rezounky, křemenáči na Domažlicku říkají výpravčí. Pod názvem dědkovo štětky i prstíčky se skrývají houby kuřátka.

Na závěr vám ještě prozradíme, že lze sehnat atlas hub, k němuž je přibaleno CD se symfoniemi. Pokud jste věrnými čtenáři blogu Kalorických tabulek, tak pro vás nejde o žádnou novinku, protože článek Mykokosmická symfonie o žel již nežijícím skladateli a vášnivém houbaři Václavu Hálkovi jste jistě četli. Pokud ne, dozvíte se v něm i mnohé informace z historie houbaření ze starého Říma i českých kronik, pár historek a receptů a samozřejmě kalorické a nutriční údaje.

foto: cz.depositphotos.com


Chcete zhubnout? Mohlo by se vám hodit:

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

15.8.2022 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

12 tipů na rychlé letní svačinky

Jedna z nejčastějších otázek mých klientů bývá: „Co mám jíst na svačinu během dne?“

Aby to bylo snadno dostupné, rychlé na přípravu, zdravé, výživné, dodalo nám to energii a nepřibírali jste po tom zbytečný tuk.

Celý článek 28.6.2018

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner