Jak si zařídit moderní kuchyni
Občas dojde k tomu, že si lidé chtějí renovovat, vylepšit nebo rovnou nově nechat postavit kuchyni.
S čím dopředu počítat, jak postupovat, čemu věnovat pozornost?
Našla jsem si několik článků, kde se haní stravovací styl paleo a pokusím se tyto mýty objasnit.
Je smutné, že autoři takových článků se fakticky nezabývali touto stravou do hloubky a ani si ji nikdy nevyzkoušeli na vlastní kůži. Bohužel kritizovat bez zkušenosti umí každý.
Chápu, že někteří amatéři se domnívají, že základem tohoto stylu je pojídání masa k snídani, obědu i k večeři, ale není tomu tak. Ten, kdo zapojí selský rozum či se o tento styl stravování zajímá do hloubky, si jistě uvědomí, že ani v paleolitu nebylo maso na denním pořádku.
Nejprve se zvíře muselo vystopovat, poté ulovit a nakonec se muselo dopravit k ostatním, což dalo velkou námahu. Pokud se tedy někdo mylně láduje přemírou masa či jiných bílkovin, nedělá správně.
Dalším důležitým faktorem je i kvalita masa, tedy odkud maso pochází. Jak jste se mohli dočíst v předešlém díle, maso z velkochovů doporučováno rozhodně není. Sledujte proto původ masa a upřednostňujte maso z menších farem či maso v biokvalitě.
Živočišné tuky byly v paleolitu velice ceněnou složkou potravy, jelikož měly největší sytící schopnost a byly spojovány s přežitím jedince. Je pravda, že v posledních letech byly tuky hodně očerňovány, ale bohužel neprávem.
Pokud se neládujeme tuky, které pocházejí ze zvířat chovaných ve velkochovech a jsou krmena obilovinami či kukuřicí, či rybami a mořskými plody, které byly chovány uměle na farmách, nebo těmi průmyslově vyráběnými, nemusíme se jich v žádném případě obávat. I zde tedy platí, že na kvalitě rozhodně záleží a doporučuji jíst tuky pokud možno v biokvalitě.
Omezující je jen pro ty, co se nechají omezovat. Naopak si myslím, že běžná strava je více omezující než ta paleo. Ano, běžnou stravu máme všude okolo nás, můžeme po ní sahat na každém kroku. Ale copak je to tak správné? Jíme potom spoustu průmyslově zpracovaných potravin a ty nám co? Škodí. Je tedy lepší být obklopen nekvalitní stravou plnou prázdných kalorií? Nebo je výhodnější nad jídlem přemýšlet, plánovat ho, zkoušet nové kombinace a vědět, že tělu dáváme to nejlepší, co můžeme?
To samé platí pro dlouhodobou udržitelnost. Kdo si tento styl nevyzkouší, nemůže ucítit ty báječné benefity, které mu tato strava přináší. A pokud se cítíte na paleu o dost lépe než na běžné konvenční stravě, nemáte potřebu se již přece vracet.
Že je tento styl stravování finančně náročný? Je jasné, že kvalitní potraviny jsou dražší, ale také si musíte uvědomit, že neutrácíte za zbytečnosti. Tím, že jíte kvalitní jídlo s větším podílem tuků, odpadají vám i některé denní porce, jelikož zůstáváte déle syti. Již nemusíte jíst 6 porcí, jak jste byli zvyklí, ale vaše jídlo se zredukuje na 2-3 porce denně. A co je lepšího než investice do svého těla? Chcete snad za pár let raději investovat do léků a drahých procedur? Já tedy ne.
Ano, pravěcí lidé žili kratší dobu – uváděný věk je však průměrný, ne ten skutečný. Oni se potýkali s mnoha nepříznivými faktory. Mnoho dětí nepřežilo první roky života. Neexistovali léky a vědomosti, které máme dnes, tudíž lidé umírali na infekce a jiná onemocnění, která by pro nás v dnešní době byla banální. Mnoho z nich zemřelo při napadení zvěří. Kdybychom my měli stejné podmínky k životu, jaký by byl asi náš průměrný věk?
Naše doba přináší přebytky. V zimě si kupujeme plodiny (ovoce a zelenina), které byly dříve k dostání pouze v období, ve kterém zrály/rostly. Plody jsou šlechtěny tak, aby byly sladší a měly pro nás přijatelnější chuť. To vše s sebou nese více kalorií pro naše tělo. Pokud bychom tolerovali sezónnost a jedli jen plané druhy plodin, naše zdraví by na tom bylo lépe.
Někoho to může vylekat, ale hned vysvětlím, proč jsou i půsty užitečné a mají ohromný přínos pro náš organismus. Vraťme se opět do minulosti. Člověk nikdy nežil v takovém přebytku, v jakém žije dnes. Vždy se střídalo období nadbytku s obdobím hladu. Když se ulovilo velké zvíře (nebo jich bylo více), jedlo se dosyta. Když jídlo chybělo, buď se hladovělo, nebo se pojídalo jen to, co se zrovna našlo kolem. A proto ani přerušované půsty či dokonce několikadenní půsty nejsou zdraví škodlivé.
S těmito pravidly se můžeme ještě dnes setkat u primitivních kmenů, které doposud nejsou zasaženi vyspělou civilizací. Jejich členové se dožívají velmi dobrého zdraví a mnozí z nich i velice vysokého věku.
Nedoporučují se potraviny, které nesplňují určitý standard dobrého jídla. Správné jídlo by mělo podporovat zdravou psychologickou reakci, zdravou hormonální reakci, zdravé trávení, zdravé fungování imunitního systému a minimalizovat záněty v těle. Jelikož průmyslově zpracované potraviny, cukr, sladidla, alkohol, maso z velkochovů, obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky a nestabilní průmyslově zpracované tuky tento standard nesplňují, jsou vyřazeny ze seznamu paleo potravin.*
Věřte, že žádné živiny vám chybět nebudou, pokud váš jídelníček bude dostatečně pestrý. Naopak vaše tělo bude spokojeně vrnět blahem a vy brzy ucítíte mnohé z benefitů této stravy.
*Tento bod bych velice ráda vysvětlila podrobně, avšak rozepisováním by vznikl jeden samostatný článek. Pokud se chcete dozvědět více, doporučuji k přečtení např. knihu Jídlo na prvním místě či knihu Přirozená strava našich předků.
Osobně se tímto stylem stravuji přes čtyři roky. Do té doby jsem vyzkoušela na svém těle mnohé. Paleo však dává mně i mému tělu smysl. Netvrdím však, že je to styl pro všechny.
Bohužel průmyslově zpracované potraviny jsou všudypřítomné a velmi nám škodí. Jsem proto nesmírně šťastná, když mohu pomáhat těm, kdo se rozhodou své stravovací návyky alespoň trochu změnit, a předávat jim to, co znám a co se mně samotné osvědčilo.
29.2.2016 Julie Zákostelecká Články, Recepty a výživaObčas dojde k tomu, že si lidé chtějí renovovat, vylepšit nebo rovnou nově nechat postavit kuchyni.
S čím dopředu počítat, jak postupovat, čemu věnovat pozornost?
Celý článek 14.3.2016
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Celý článek 22.7.2024
V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.
S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.
Celý článek 19.7.2024
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Celý článek 16.7.2024
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Celý článek 14.7.2024
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.
Celý článek 12.7.2024