Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Mýty o paleo stravování

Našla jsem si několik článků, kde se haní stravovací styl paleo a pokusím se tyto mýty objasnit.

Je smutné, že autoři takových článků se fakticky nezabývali touto stravou do hloubky a ani si ji nikdy nevyzkoušeli na vlastní kůži. Bohužel kritizovat bez zkušenosti umí každý.

Jaké jsou nejčastější námitky proti paleo stravování?

1. je založeno na přílišné konzumaci masa a bílkovin celkově

Chápu, že někteří amatéři se domnívají, že základem tohoto stylu je pojídání masa k snídani, obědu i k večeři, ale není tomu tak. Ten, kdo zapojí selský rozum či se o tento styl stravování zajímá do hloubky, si jistě uvědomí, že ani v paleolitu nebylo maso na denním pořádku.

Nejprve se zvíře muselo vystopovat, poté ulovit a nakonec se muselo dopravit k ostatním, což dalo velkou námahu. Pokud se tedy někdo mylně láduje přemírou masa či jiných bílkovin, nedělá správně.

Dalším důležitým faktorem je i kvalita masa, tedy odkud maso pochází. Jak jste se mohli dočíst v předešlém díle, maso z velkochovů doporučováno rozhodně není. Sledujte proto původ masa a upřednostňujte maso z menších farem či maso v biokvalitě.

Paleo dieta

2. je založeno na přemíře živočišných tuků

Živočišné tuky byly v paleolitu velice ceněnou složkou potravy, jelikož měly největší sytící schopnost a byly spojovány s přežitím jedince. Je pravda, že v posledních letech byly tuky hodně očerňovány, ale bohužel neprávem.

Pokud se neládujeme tuky, které pocházejí ze zvířat chovaných ve velkochovech a jsou krmena obilovinami či kukuřicí, či rybami a mořskými plody, které byly chovány uměle na farmách, nebo těmi průmyslově vyráběnými, nemusíme se jich v žádném případě obávat. I zde tedy platí, že na kvalitě rozhodně záleží a doporučuji jíst tuky pokud možno v biokvalitě.

  • Chci upozornit na to, že naopak u mnoha lidí vede strava s nízkým obsahem tuků, která se často skládá z přemíry prázdných sacharidů, k rychlému přibírání na váze, výraznému nedostatku základních živin a celkové frustraci či vybírání nevhodných potravin k jídlu.

3. je velice omezující, dlouhodobě neudržitelné a finančně náročné

Omezující je jen pro ty, co se nechají omezovat. Naopak si myslím, že běžná strava je více omezující než ta paleo. Ano, běžnou stravu máme všude okolo nás, můžeme po ní sahat na každém kroku. Ale copak je to tak správné? Jíme potom spoustu průmyslově zpracovaných potravin a ty nám co? Škodí. Je tedy lepší být obklopen nekvalitní stravou plnou prázdných kalorií? Nebo je výhodnější nad jídlem přemýšlet, plánovat ho, zkoušet nové kombinace a vědět, že tělu dáváme to nejlepší, co můžeme?

To samé platí pro dlouhodobou udržitelnost. Kdo si tento styl nevyzkouší, nemůže ucítit ty báječné benefity, které mu tato strava přináší. A pokud se cítíte na paleu o dost lépe než na běžné konvenční stravě, nemáte potřebu se již přece vracet.

Že je tento styl stravování finančně náročný? Je jasné, že kvalitní potraviny jsou dražší, ale také si musíte uvědomit, že neutrácíte za zbytečnosti. Tím, že jíte kvalitní jídlo s větším podílem tuků, odpadají vám i některé denní porce, jelikož zůstáváte déle syti. Již nemusíte jíst 6 porcí, jak jste byli zvyklí, ale vaše jídlo se zredukuje na 2-3 porce denně. A co je lepšího než investice do svého těla? Chcete snad za pár let raději investovat do léků a drahých procedur? Já tedy ne.

4. nebere v potaz délku života pravěkých lidí

Ano, pravěcí lidé žili kratší dobu – uváděný věk je však průměrný, ne ten skutečný. Oni se potýkali s mnoha nepříznivými faktory. Mnoho dětí nepřežilo první roky života. Neexistovali léky a vědomosti, které máme dnes, tudíž lidé umírali na infekce a jiná onemocnění, která by pro nás v dnešní době byla banální. Mnoho z nich zemřelo při napadení zvěří. Kdybychom my měli stejné podmínky k životu, jaký by byl asi náš průměrný věk?

5. omezuje konzumaci ovoce a škrobnaté zeleniny

Naše doba přináší přebytky. V zimě si kupujeme plodiny (ovoce a zelenina), které byly dříve k dostání pouze v období, ve kterém zrály/rostly. Plody jsou šlechtěny tak, aby byly sladší a měly pro nás přijatelnější chuť. To vše s sebou nese více kalorií pro naše tělo. Pokud bychom tolerovali sezónnost a jedli jen plané druhy plodin, naše zdraví by na tom bylo lépe.

7. doporučuje půsty

Někoho to může vylekat, ale hned vysvětlím, proč jsou i půsty užitečné a mají ohromný přínos pro náš organismus. Vraťme se opět do minulosti. Člověk nikdy nežil v takovém přebytku, v jakém žije dnes. Vždy se střídalo období nadbytku s obdobím hladu. Když se ulovilo velké zvíře (nebo jich bylo více), jedlo se dosyta. Když jídlo chybělo, buď se hladovělo, nebo se pojídalo jen to, co se zrovna našlo kolem. A proto ani přerušované půsty či dokonce několikadenní půsty nejsou zdraví škodlivé.

S těmito pravidly se můžeme ještě dnes setkat u primitivních kmenů, které doposud nejsou zasaženi vyspělou civilizací. Jejich členové se dožívají velmi dobrého zdraví a mnozí z nich i velice vysokého věku.

Autorka článku Julie Zákostelecká vpravo

nutriční terapeutka Julie Zákostelecká

8. nedoporučuje některé potraviny, které obsahují důležité živiny

Nedoporučují se potraviny, které nesplňují určitý standard dobrého jídla. Správné jídlo by mělo podporovat zdravou psychologickou reakci, zdravou hormonální reakci, zdravé trávení, zdravé fungování imunitního systému a minimalizovat záněty v těle. Jelikož průmyslově zpracované potraviny, cukr, sladidla, alkohol, maso z velkochovů, obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky a nestabilní průmyslově zpracované tuky tento standard nesplňují, jsou vyřazeny ze seznamu paleo potravin.*

Věřte, že žádné živiny vám chybět nebudou, pokud váš jídelníček bude dostatečně pestrý. Naopak vaše tělo bude spokojeně vrnět blahem a vy brzy ucítíte mnohé z benefitů této stravy.

*Tento bod bych velice ráda vysvětlila podrobně, avšak rozepisováním by vznikl jeden samostatný článek. Pokud se chcete dozvědět více, doporučuji k přečtení např. knihu Jídlo na prvním místě či knihu Přirozená strava našich předků.

Osobně se tímto stylem stravuji přes čtyři roky. Do té doby jsem vyzkoušela na svém těle mnohé. Paleo však dává mně i mému tělu smysl. Netvrdím však, že je to styl pro všechny.

Bohužel průmyslově zpracované potraviny jsou všudypřítomné a velmi nám škodí. Jsem proto nesmírně šťastná, když mohu pomáhat těm, kdo se rozhodou své stravovací návyky alespoň trochu změnit, a předávat jim to, co znám a co se mně samotné osvědčilo.

Julie Zákostelecká

paleozdrave.cz

Diplomovaná nutriční terapeutka se skoro desetiletou praxí.
Motto: „Jen jediná cesta vede k dobré mysli, spokojenému žití, zdravému a opravdovému jídlu. Ta cesta jste vy.“ Na co se zaměřuji? Výživové poradenství dle nejmodernějších poznatků.Testování potravinové intolerance, DNA test k určení metabolického typu. Komplexní programy sestavené na míru zdravotním problémům, atd.

29.2.2016 Julie Zákostelecká Články, Recepty a výživa

Z archivu

Lucia: Moja cesta za šťastím

Mám 31 rokov, úžasného manžela a skvelého 2 a pol ročného syna. Bývam v hlavnom meste plnom nevyčerpateľných možností.

Tak asi by som začala…

Celý článek 2.4.2022

Související články

Veronika Mayová: Naučená bezmoc a hubnutí

„Nebudu to dělat. Proč bych měla? Ostatním se daří, jen mně ne. Už tolikrát jsem selhala…“

Poznáváš se v tom? Tak věz, že ses zavřel/a do pomyslné klece bezmoci.

Celý článek 17.11.2025

Jak vznikala kniha „Kalorické Tabulky – nejlepší recepty“, jež pomáhá lidem měnit jejich hmotnost i životy

Je to už neuvěřitelných pět let, kdy vyšla naše kniha Kalorické Tabulky – nejlepší recepty.

Rádi bychom tímto knížku doporučili novým čtenářům a hlavně poděkovali všem, kteří si ji doteď zakoupili…

Celý článek 13.11.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner