Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Prvky, techniky a zásady boxerského zápasu pro normální smrtelníky? Nic není nemožné, je tady Fitboxe® a GroupSparring®!

Přiznejme si, že jsou chvíle, kdy máte chuť cokoliv rozbít, do něčeho praštit, zkrátka vyventilovat stres, který nás obklopuje.

Po celém světě již vznikají místa, která umožňují klientům tzv. „demoliční terapie“ – ventilaci stresu ničením věcí.

Cvičební programy Fitboxe® a GroupSparring® v současné době tuto ventilaci přináší i do našich zeměpisných šířek, nikoliv demolicí věcí, ale přenesením technik úderů a kopů do prostor fitness centra.

Ing. Lucie Drahozalová

S myšlenkou propojení fight a fitness oblastí přišel před pár lety zakladatel italské Groupboxing® akademie Vincenzo Mazzarella.

Co je to tedy ten Fitboxe®?

Jedná se v o velice funkční trénink. Během této lekce dojde ke kompletnímu posílení svalů celého těla.

Jak je to možné? Lekce je založená na různých kombinacích kopů, úderů a úhybných technik – všechny tyto pohyby jsou prováděny celým tělem, koordinací všech svalových skupin.

  • K ventilaci stresu dochází především díky tomu, že údery jsou vedené na speciální boxerské totemy. Tyto totemy se plní vodou či pískem, boxuje se na ně ze dvou stran a perfektně tak doplňují boxerské prostředí.

Hlavní zásadou je nevytvářet žádné složité choreografie, ale pouze plynule na sebe navazující kombinace, které ale také nesmí být nikterak složité. Komu by se po celém dni chtělo ještě přemýšlet nad tím, co bude dalším prvkem.

box ve fitku

Mladší bráška GroupSparring®

Pokud jde o propojení světa fightu a fitness, tento cvičební program zabíhá ještě o malinko dále. Nejde o údery na totemy, ale proti sobě máte živého „protivníka“, tedy člověka, který drží pro změnu speciálně vytvořené lapy.

  • Jedná se o novinku a jedno z mála párových cvičení.

Hlavním principem je reakce svalových skupin na pohyblivý „terč“, ale také provádění pohybů nejen útočných, ale pro držitele lap také technik obranných. Během hodiny dojde několikrát k vystřídání pozic, takže nikdo se ničemu nevyhne.

Nejkrásnější na této hodině je, že údery jsou vždy po pár minutách provázeny smíchem. Tento program se v současné době šíří do celého světa a získává si velice rychle své příznivce.

Ať už zamíříte na kteroukoliv z těchto hodin, na první hodinu je potřeba si opatřit ochranné pomůcky – bavlněné bandáže nebo pytlové rukavice. Ze své vlastní osmileté instruktorské zkušenosti můžu slíbit, že negativní myšlenky, se kterými dorazíte, se z vašeho těla velice rychle vyplaví, stejně jako pár decilitrů potu.

Odchod s úsměvem je 100% zaručen. Tělo spaluje, posiluje a cítíte se skvěle.

box ve fitku

Bezpečnostní upozornění:

Dalo by se říci, že Fitboxe® i GroupSparring® je pro všechny – bez rozdílu věku, váhy i pohlaví. Nicméně je nutné se těmto programům vyhnout během těhotenství, při problémech s páteří (zejména krční) a také pokud vás trápí vysoký tlak.

Poznámka redakce:

Z archivu aneb přečtěte si také:

Rozhovor s Michaelou Weissovou o výživě pro zdraví, očistných kúrách a hledání slunečného života

Lucie Habalová
lucihabal.blog.cz

Na půl úvazku matka na rodičovské, na půl úvazku trenérka, na půl úvazku hokejová manželka. A aby to – na první pohled nespojitelné – dokázala spojit do celku, začíná být výborný manažer.

Instagram lucihabal

15.2.2016 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023