Michaela Bebová: Jak si v době potravinového boomu zachovat selský rozum?

Výživa 21. století nám přinesla nové potraviny, nové technologie, nové pojmy, ale hlavně marketing.

Nabídka trhu je enormní a způsobila to, že jsme nenasytní, neumíme si správně vybrat a neumíme si hlavně vybrat to nejdůležitější a nejpotřebnější.

Neustále se obnovující podoby obalů nás lákají na nové a staronové výrobky, rádoby vylepšené receptury slibují lepší a kvalitnější produkty. Je nám nabízeno tak mnoho, přitom nám stačí tak málo.

jak dobře nakoupit potraviny

Pokud má být výrobek kupován, musí o něm být slyšet co nejvíce, musí být propagován, takže marketingový tlak je cítit ze všech stran. Jak si v tom všem člověk ještě má zachovat zdravý rozum? Jde to?

Vliv reklamy a marketingu

Slyšeli jste již o obchodě, kde se vše prodává bez obalů? Stačí přijít s vlastní krabičkou a pytlíkem, nechat si příslušné potraviny navážit a odnášíte si jen to, co je jádrem nákupu – jídlo. Nikde široko daleko žádná značka.

A nebo si představte, že byste přišli do supermarketu a veškeré potraviny by byly zabalené do průhledných obalů, na které by byl jen štítek s názvem produktu, složením a základními informacemi. Žádné značky, žádné barvy, žádné slogany…. svět potravin čistý jak lilie. Utopie? V téhle době určitě, ale nebylo by to osvěžující a svobodné? Teď se vraťme zpět do reality, která je propastným rozdílem výše uvedeného.

jak nakoupit levně a zdravě

Orientujte se jen na to, co je kvalitní a potřebné

Při nákupu je dobré si u každé potraviny vždy položit otázku: „Co mi tato potravina dá dobrého?“ Pokud si na ni nedokážete odpovědět (v případě barevných lízátek, trvanlivých sušenek plných ztuženého tuku, chipsů…), raději ji do košíku ani nedávejte.

  • Kvalitní potraviny by měly být složeny z co nejmenšího počtu složek, z nichž každá by měla být co nejpřirozenější – tedy jak co nejméně zpracovaná, tak co nejméně „umělá“.

To vše korunuje původ potraviny a podmínky, ve které vznikla. Nekvalitní potravinou může být čokoláda s nicotným obsahem kakaové sušiny, palmovým olejem namísto pravého kakaového másla a dalšími aditivy, které zvýší celkový počet složek na deset.

Kvalitní potravinou naopak může být certifikovaná čokoláda s 80% obsahem kakaové sušiny, bez cukru a dalších zbytečných látek. Základem každé kvalitní potraviny je tedy i adekvátní cena. Nesnažte se proto za každou cenu ušetřit – méně, ale kvalitní je lepší než více, ale nekvalitní! Kupujte reálné potraviny, ne jejich náhražky.

Čtěte a buďte všímaví!

Investujte do sebe o trochu více času a nakupujte jen kvalitní a „zdravé potraviny“. Čtěte etikety potravin, zajímejte se o původ zeleniny a ovoce a také masa. Že se v tom vůbec nevyznáte? Postupným studováním a srovnáváním jednotlivých výrobků se sami naučíte vidět nedostatky, či například v případě soli přebytky.

  • Žijeme v době, kdy potravinám vládne chemie – genetické modifikace, aditiva, nové technologické postupy, to vše tu dříve nebylo a nyní je potřeba tyto faktory sledovat.

jak nakupovat potraviny

Nevěřte všemu, co se říká

Odborníků, kteří nám v médiích radí co jíst a co nejíst je aktuálně víc než dost. Internetem kolují různá tvrzení o nejrůznějších výživových stylech, superpotravinách, zaručených dietách – to vše nejlépe podloženy vědeckými výzkumy.

  • Vždy mějte na paměti, že je vše potřeba brát s jistou rezervou.

Vše lze podat velmi věrohodně a často se setkáváme s reprodukovanými tvrzeními, které nejsou postaveny na správně prezentovaných výsledcích vědeckých studií. Buďte bystří a pamatujte, že každý člověk je individuální a to co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Důvěřujte také sami sobě, zkušenosti s vlastním tělem, co vám dělá či nedělá dobře.

Jídlo na nás křičí ze všech stran a je dobré si získat jistou imunitu. To, co do svého těla dobrovolně (!) přijmeme v dlouhodobém měřítku, ovlivňuje naše zdraví – máme tedy do jisté míry zdraví ve svých rukách a můžeme ho ovlivnit vlastními rozhodnutími a vůlí. Nezneužívejme toho, využijme toho!

Michaela Bebová biochemicka.cz

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 10 let. Studium tak krásného oboru jakým je biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně. Mým úkolem je tedy sloužit jako jakýsi můstek mezi reálnými vědeckými poznatky o výživě a širokou laickou veřejností.

Každý člověk je jedinečný, a tak by se k němu mělo přistupovat. Výživová doporučení, trendy a nejrůznější výživové směry nelze slepě aplikovat na všechny bez rozdílu. Snažím se bojovat proti mediálním bublinám a raději každého navedu selským rozumem ke správnému přístupu a řešení.

Přidat komentář

Související články