Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Michaela Bebová: Jak si v době potravinového boomu zachovat selský rozum?

Výživa 21. století nám přinesla nové potraviny, nové technologie, nové pojmy, ale hlavně marketing.

Nabídka trhu je enormní a způsobila to, že jsme nenasytní, neumíme si správně vybrat a neumíme si hlavně vybrat to nejdůležitější a nejpotřebnější.

Neustále se obnovující podoby obalů nás lákají na nové a staronové výrobky, rádoby vylepšené receptury slibují lepší a kvalitnější produkty. Je nám nabízeno tak mnoho, přitom nám stačí tak málo.

jak dobře nakoupit potraviny

Pokud má být výrobek kupován, musí o něm být slyšet co nejvíce, musí být propagován, takže marketingový tlak je cítit ze všech stran. Jak si v tom všem člověk ještě má zachovat zdravý rozum? Jde to?

Vliv reklamy a marketingu

Slyšeli jste již o obchodě, kde se vše prodává bez obalů? Stačí přijít s vlastní krabičkou a pytlíkem, nechat si příslušné potraviny navážit a odnášíte si jen to, co je jádrem nákupu – jídlo. Nikde široko daleko žádná značka.

A nebo si představte, že byste přišli do supermarketu a veškeré potraviny by byly zabalené do průhledných obalů, na které by byl jen štítek s názvem produktu, složením a základními informacemi. Žádné značky, žádné barvy, žádné slogany…. svět potravin čistý jak lilie. Utopie? V téhle době určitě, ale nebylo by to osvěžující a svobodné? Teď se vraťme zpět do reality, která je propastným rozdílem výše uvedeného.

jak nakoupit levně a zdravě

Orientujte se jen na to, co je kvalitní a potřebné

Při nákupu je dobré si u každé potraviny vždy položit otázku: „Co mi tato potravina dá dobrého?“ Pokud si na ni nedokážete odpovědět (v případě barevných lízátek, trvanlivých sušenek plných ztuženého tuku, chipsů…), raději ji do košíku ani nedávejte.

  • Kvalitní potraviny by měly být složeny z co nejmenšího počtu složek, z nichž každá by měla být co nejpřirozenější – tedy jak co nejméně zpracovaná, tak co nejméně „umělá“.

To vše korunuje původ potraviny a podmínky, ve které vznikla. Nekvalitní potravinou může být čokoláda s nicotným obsahem kakaové sušiny, palmovým olejem namísto pravého kakaového másla a dalšími aditivy, které zvýší celkový počet složek na deset.

Kvalitní potravinou naopak může být certifikovaná čokoláda s 80% obsahem kakaové sušiny, bez cukru a dalších zbytečných látek. Základem každé kvalitní potraviny je tedy i adekvátní cena. Nesnažte se proto za každou cenu ušetřit – méně, ale kvalitní je lepší než více, ale nekvalitní! Kupujte reálné potraviny, ne jejich náhražky.

Čtěte a buďte všímaví!

Investujte do sebe o trochu více času a nakupujte jen kvalitní a „zdravé potraviny“. Čtěte etikety potravin, zajímejte se o původ zeleniny a ovoce a také masa. Že se v tom vůbec nevyznáte? Postupným studováním a srovnáváním jednotlivých výrobků se sami naučíte vidět nedostatky, či například v případě soli přebytky.

  • Žijeme v době, kdy potravinám vládne chemie – genetické modifikace, aditiva, nové technologické postupy, to vše tu dříve nebylo a nyní je potřeba tyto faktory sledovat.

jak nakupovat potraviny

Nevěřte všemu, co se říká

Odborníků, kteří nám v médiích radí co jíst a co nejíst je aktuálně víc než dost. Internetem kolují různá tvrzení o nejrůznějších výživových stylech, superpotravinách, zaručených dietách – to vše nejlépe podloženy vědeckými výzkumy.

  • Vždy mějte na paměti, že je vše potřeba brát s jistou rezervou.

Vše lze podat velmi věrohodně a často se setkáváme s reprodukovanými tvrzeními, které nejsou postaveny na správně prezentovaných výsledcích vědeckých studií. Buďte bystří a pamatujte, že každý člověk je individuální a to co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Důvěřujte také sami sobě, zkušenosti s vlastním tělem, co vám dělá či nedělá dobře.

Jídlo na nás křičí ze všech stran a je dobré si získat jistou imunitu. To, co do svého těla dobrovolně (!) přijmeme v dlouhodobém měřítku, ovlivňuje naše zdraví – máme tedy do jisté míry zdraví ve svých rukách a můžeme ho ovlivnit vlastními rozhodnutími a vůlí. Nezneužívejme toho, využijme toho!

RNDr. Bebová Michaela

www.biochemicka.cz

Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již více jak 15 let. Studium biochemie mi umožňuje nahlédnout do této problematiky z té nejzákladnější úrovně. Bojuji proti mediálním bublinám, výživovým trendům, dezinformacím a snažím se jít cestou zdravého selského rozumu. Lektoruji, přednáším a jsem zakladatelkou webu Vitalweb. Mezi mou specializaci patří doplňky stravy. Jsem propagátorka suplementace vitamínu D, náročná uživatelka (protože nekvalitní doplněk je horší než teplé pivo), ale také nadšená experimentátorka. Věřím, že kvalitní a dobře sestavené doplňky stravy mohou pozitivně ovlivnit náš život a naše zdraví.

7.7.2016 RNDr. Bebová Michaela Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Proč jíst okurky, zelí a meruňky? Zázračný vliv ovoce a zeleniny na zdraví člověka III.

Už víme, že denně bychom měli sníst alespoň 400 g ovoce a zeleniny, přičemž zeleniny by mělo být poměrně více než ovoce.

Zeleninu bychom měli zařazovat prakticky do každého jídla, ovoce je vhodné konzumovat spíše v dopoledních hodinách – a to z toho důvodu, že obsahuje cukr. A zejména u lidí s nadváhou je třeba si množství cukru ve stravě hlídat.

Celý článek 17.11.2016

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner