Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

David Huf: O tělo a mysl je nutné vědomě pečovat. Já se to naučil až před nedávnem. A tady je můj recept, včetně jídelníčku

Po patnácti letech, kdy jsem byl stále v akci, jsem přehodnotil svůj dosavadní život.

Cítil jsem určité vyhoření a touhu se posunout někam jinam. Mimo jiné jsem si doplnil vzdělání v disciplíně koučink pro osobní rozvoj , který mne úplně pohltil a krásně mi navazuje na mou dosavadní dvacetiletou praxi fitness trenéra.

V současné době, ať je všední den nebo víkend, můj den díky nejmladšímu členovi rodiny, který řídí v naší rodině budíček, zahajuji svůj program kolem šesté hodiny ranní.

David Huf
David Huf, foto: Lenka Hatašová

Pracovní dny jsou u mne velmi různorodé. Řídím aktivity ve svých projektech větších sportovních akcí pro širokou veřejnost Do toho spolupracuji individuálně s klienty na osobním rozvoji a samozřejmě jako osobní fitness trenér. Abych zvládnul pracovní nasazení – poučen ze starých chyb, svou práci si plánuji v dlouhodobém i krátkodobém horizontu.

Co se týká mého stravování, tak si plně uvědomuji, že již nemám tak vysoký výdej jako v minulosti a dávám si tedy větší pozor na množství přijatých kalorií, složení jídelníčku a čas na regeneraci.

Byť je mi tento životní styl vlastní téměř 30 let, tak obzvlášť po překročení čtyřicítky vnímám tuto péči jako ještě více důležitou než v průběhu mé sportovní kariéry. Jsou to spojené nádoby pro mé zdraví i práci, na kterých vše stojí.

Jelikož za ta léta dobře znám svůj metabolismus, tak pro kontrolu se mi osvědčila pravidelná měření složení těla na diagnostice InBody 230 . Díky tomu přesně znám svou aktuální energetickou potřebu a mohu svůj příjem a výdej přizpůsobovat aktuálním potřebám…

Mým dlouholetým rituálem po probuzení je čerstvě vymačkaná citronová štáva s vodou. Dokonale nastartuje mé vnímání i můj metabolismus.

Před odchodem za svými klienty pravidelně stíhám vydatnou snídani – nejčastěji v podobě vařené pohanky s medem, oříšky, olivovým olejem, skořicí a chia semínky.

Většinou již den dopředu řeším, co mě druhý den čeká. A jídlo alespoň na dopolední část dne si chystám z domova – vždy odcházím se zásobou čerstvého ovoce, müsli tyčinek nebo kvalitních proteinových barů.

Olga Šípková a David Huf
Olga Šípková a David Huf – dvě legendy aerobiku v rámci aktuálního projektu Tělo a Mysl tour

Mám to velké štěstí, že můj program si mohu sám plánovat, a tak pokud nemám pracovní oběd či schůzky, tak se s radostí vracím během poledne domů, kde chvilku relaxuji. Moje žena mi nachystá zdravý oběd (čerstvé těstoviny, různá rizota, maso krůtí nebo hovězí jako minutku s lehkou přílohou) a potěším se se synem.

  • A co určitě nemohu po obědě vynechat, to je dobrá káva, na které jsme se ženou oba závislí a máme to jako svůj denní rituál (každý máme nějakou tu závislost).

Odpoledne mě většinou čeká administrativní část dne a další „kolo“ pracovních schůzek. Svačím tedy opět „z vlastních zdrojů“ nebo pokud se pohybuji ve fitku, rád si dám proteinový koktejl nebo tvaroh s ovocem…

V podvečer se scházíme doma celá rodina. Tento čas věnuji převážně dětem. Uvědomuji si s příchodem druhého syna, jak čas strávený s nimi utíká tak moc rychle, že si nechci tyto okamžiky nechat ujít. Rád chystám děti ke koupeli a trávím s nimi tento čas před spaním. Žena zatím chystá lehkou a zdravou (jinak to ani neumí) večeři (saláty, maso ryby, domácí pomazánky, atd.)

  • Večer někdy ještě usedám k práci, případně na své spinningové kolo, kde minimálně 60 minut relaxuji a vypínám hlavu, která to po celém dni potřebuje.

V průběhu dne samozřejmě kromě pár šálků kávy piji spoustu čisté pramenité vody, nejraději s různým ovocem, nebo okurkami, limetou atd. Rád mám i pivo. Někdy si jej dám s chutí večer před spaním nebo v létě při mých oblíbených cyklistických vyjížďkách či turistických výletech.

Na co si dávám hodně pozor, je, abych při svém tempu a pracovním nasazení dodržoval dostatečný spánek, a tak po několika přečtených stránkách knihy usínám kolem 22 hod.

David Huf davidhuf.cz

Akreditovaný profesionální kouč pro osobní rozvoj a fitness trenér

Organizátor Tělo a Mysl tour 2016 s Olgou Šípkovou, akcí Nepostradatelní – návrat aerobikových legend – a celoročních cvičebních aktivit pro seniory 60+

24.3.2016 David Huf Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Cecílie Jílková: Proč tak často hřešíme jídlem? Koloběh selhávání.

Snažíte se držet dietu nebo jíst zdravě, ale stále dokola selháváte? Máte za sebou nespočet pokusů o změnu jídelníčku, ale nikdy vám to nevydrží už napořád?

Prozradím vám jedno tajemství. To, co považujete za selhání, je ve skutečnosti úplně normální.

Celý článek 5.2.2015

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner