Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

David Huf: O tělo a mysl je nutné vědomě pečovat. Já se to naučil až před nedávnem. A tady je můj recept, včetně jídelníčku

Po patnácti letech, kdy jsem byl stále v akci, jsem přehodnotil svůj dosavadní život.

Cítil jsem určité vyhoření a touhu se posunout někam jinam. Mimo jiné jsem si doplnil vzdělání v disciplíně koučink pro osobní rozvoj , který mne úplně pohltil a krásně mi navazuje na mou dosavadní dvacetiletou praxi fitness trenéra.

V současné době, ať je všední den nebo víkend, můj den díky nejmladšímu členovi rodiny, který řídí v naší rodině budíček, zahajuji svůj program kolem šesté hodiny ranní.

David Huf
David Huf

David Huf, foto: Lenka Hatašová

Pracovní dny jsou u mne velmi různorodé. Řídím aktivity ve svých projektech větších sportovních akcí pro širokou veřejnost Do toho spolupracuji individuálně s klienty na osobním rozvoji a samozřejmě jako osobní fitness trenér. Abych zvládnul pracovní nasazení – poučen ze starých chyb, svou práci si plánuji v dlouhodobém i krátkodobém horizontu.

Co se týká mého stravování, tak si plně uvědomuji, že již nemám tak vysoký výdej jako v minulosti a dávám si tedy větší pozor na množství přijatých kalorií, složení jídelníčku a čas na regeneraci.

Byť je mi tento životní styl vlastní téměř 30 let, tak obzvlášť po překročení čtyřicítky vnímám tuto péči jako ještě více důležitou než v průběhu mé sportovní kariéry. Jsou to spojené nádoby pro mé zdraví i práci, na kterých vše stojí.

Jelikož za ta léta dobře znám svůj metabolismus, tak pro kontrolu se mi osvědčila pravidelná měření složení těla na diagnostice InBody 230 . Díky tomu přesně znám svou aktuální energetickou potřebu a mohu svůj příjem a výdej přizpůsobovat aktuálním potřebám…

Mým dlouholetým rituálem po probuzení je čerstvě vymačkaná citronová štáva s vodou. Dokonale nastartuje mé vnímání i můj metabolismus.

Před odchodem za svými klienty pravidelně stíhám vydatnou snídani – nejčastěji v podobě vařené pohanky s medem, oříšky, olivovým olejem, skořicí a chia semínky.

Většinou již den dopředu řeším, co mě druhý den čeká. A jídlo alespoň na dopolední část dne si chystám z domova – vždy odcházím se zásobou čerstvého ovoce, müsli tyčinek nebo kvalitních proteinových barů.

Olga Šípková a David Huf
Olga Šípková a David Huf

Olga Šípková a David Huf – dvě legendy aerobiku v rámci aktuálního projektu Tělo a Mysl tour

Mám to velké štěstí, že můj program si mohu sám plánovat, a tak pokud nemám pracovní oběd či schůzky, tak se s radostí vracím během poledne domů, kde chvilku relaxuji. Moje žena mi nachystá zdravý oběd (čerstvé těstoviny, různá rizota, maso krůtí nebo hovězí jako minutku s lehkou přílohou) a potěším se se synem.

  • A co určitě nemohu po obědě vynechat, to je dobrá káva, na které jsme se ženou oba závislí a máme to jako svůj denní rituál (každý máme nějakou tu závislost).

Odpoledne mě většinou čeká administrativní část dne a další „kolo“ pracovních schůzek. Svačím tedy opět „z vlastních zdrojů“ nebo pokud se pohybuji ve fitku, rád si dám proteinový koktejl nebo tvaroh s ovocem…

V podvečer se scházíme doma celá rodina. Tento čas věnuji převážně dětem. Uvědomuji si s příchodem druhého syna, jak čas strávený s nimi utíká tak moc rychle, že si nechci tyto okamžiky nechat ujít. Rád chystám děti ke koupeli a trávím s nimi tento čas před spaním. Žena zatím chystá lehkou a zdravou (jinak to ani neumí) večeři (saláty, maso ryby, domácí pomazánky, atd.)

  • Večer někdy ještě usedám k práci, případně na své spinningové kolo, kde minimálně 60 minut relaxuji a vypínám hlavu, která to po celém dni potřebuje.

V průběhu dne samozřejmě kromě pár šálků kávy piji spoustu čisté pramenité vody, nejraději s různým ovocem, nebo okurkami, limetou atd. Rád mám i pivo. Někdy si jej dám s chutí večer před spaním nebo v létě při mých oblíbených cyklistických vyjížďkách či turistických výletech.

Na co si dávám hodně pozor, je, abych při svém tempu a pracovním nasazení dodržoval dostatečný spánek, a tak po několika přečtených stránkách knihy usínám kolem 22 hod.

David Huf

davidhuf.cz

Akreditovaný profesionální kouč pro osobní rozvoj a fitness trenér

Organizátor Tělo a Mysl tour 2016 s Olgou Šípkovou, akcí Nepostradatelní – návrat aerobikových legend – a celoročních cvičebních aktivit pro seniory 60+

24.3.2016 David Huf Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Z archivu

Musíme mít při hubnutí hlad?

Občas se tvrdí, že bez hladu to nepůjde. Když chceme hubnout, začneme přece jíst míň, tak hlad mít zákonitě musíme. Ale je to pravda?

A pokud ano, co se s tím dá dělat?

Celý článek 26.2.2022

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner