David Huf: O tělo a mysl je nutné vědomě pečovat. Já se to naučil až před nedávnem. A tady je můj recept, včetně jídelníčku
Po patnácti letech, kdy jsem byl stále v akci, jsem přehodnotil svůj dosavadní život.
Cítil jsem určité vyhoření a touhu se posunout někam jinam. Mimo jiné jsem si doplnil vzdělání v disciplíně koučink pro osobní rozvoj , který mne úplně pohltil a krásně mi navazuje na mou dosavadní dvacetiletou praxi fitness trenéra.
V současné době, ať je všední den nebo víkend, můj den díky nejmladšímu členovi rodiny, který řídí v naší rodině budíček, zahajuji svůj program kolem šesté hodiny ranní.
David Huf, foto: Lenka Hatašová
Pracovní dny jsou u mne velmi různorodé. Řídím aktivity ve svých projektech větších sportovních akcí pro širokou veřejnost Do toho spolupracuji individuálně s klienty na osobním rozvoji a samozřejmě jako osobní fitness trenér. Abych zvládnul pracovní nasazení – poučen ze starých chyb, svou práci si plánuji v dlouhodobém i krátkodobém horizontu.
Co se týká mého stravování, tak si plně uvědomuji, že již nemám tak vysoký výdej jako v minulosti a dávám si tedy větší pozor na množství přijatých kalorií, složení jídelníčku a čas na regeneraci.
Byť je mi tento životní styl vlastní téměř 30 let, tak obzvlášť po překročení čtyřicítky vnímám tuto péči jako ještě více důležitou než v průběhu mé sportovní kariéry. Jsou to spojené nádoby pro mé zdraví i práci, na kterých vše stojí.
Jelikož za ta léta dobře znám svůj metabolismus, tak pro kontrolu se mi osvědčila pravidelná měření složení těla na diagnostice InBody 230 . Díky tomu přesně znám svou aktuální energetickou potřebu a mohu svůj příjem a výdej přizpůsobovat aktuálním potřebám…
Mým dlouholetým rituálem po probuzení je čerstvě vymačkaná citronová štáva s vodou. Dokonale nastartuje mé vnímání i můj metabolismus.
Před odchodem za svými klienty pravidelně stíhám vydatnou snídani – nejčastěji v podobě vařené pohanky s medem, oříšky, olivovým olejem, skořicí a chia semínky.
Většinou již den dopředu řeším, co mě druhý den čeká. A jídlo alespoň na dopolední část dne si chystám z domova – vždy odcházím se zásobou čerstvého ovoce, müsli tyčinek nebo kvalitních proteinových barů.
Olga Šípková a David Huf – dvě legendy aerobiku v rámci aktuálního projektu Tělo a Mysl tour
Mám to velké štěstí, že můj program si mohu sám plánovat, a tak pokud nemám pracovní oběd či schůzky, tak se s radostí vracím během poledne domů, kde chvilku relaxuji. Moje žena mi nachystá zdravý oběd (čerstvé těstoviny, různá rizota, maso krůtí nebo hovězí jako minutku s lehkou přílohou) a potěším se se synem.
A co určitě nemohu po obědě vynechat, to je dobrá káva, na které jsme se ženou oba závislí a máme to jako svůj denní rituál (každý máme nějakou tu závislost).
Odpoledne mě většinou čeká administrativní část dne a další „kolo“ pracovních schůzek. Svačím tedy opět „z vlastních zdrojů“ nebo pokud se pohybuji ve fitku, rád si dám proteinový koktejl nebo tvaroh s ovocem…
V podvečer se scházíme doma celá rodina. Tento čas věnuji převážně dětem. Uvědomuji si s příchodem druhého syna, jak čas strávený s nimi utíká tak moc rychle, že si nechci tyto okamžiky nechat ujít. Rád chystám děti ke koupeli a trávím s nimi tento čas před spaním. Žena zatím chystá lehkou a zdravou (jinak to ani neumí) večeři (saláty, maso ryby, domácí pomazánky, atd.)
Večer někdy ještě usedám k práci, případně na své spinningové kolo, kde minimálně 60 minut relaxuji a vypínám hlavu, která to po celém dni potřebuje.
Na co si dávám hodně pozor, je, abych při svém tempu a pracovním nasazení dodržoval dostatečný spánek, a tak po několika přečtených stránkách knihy usínám kolem 22 hod.
Akreditovaný profesionální kouč pro osobní rozvoj a fitness trenér
Organizátor Tělo a Mysl tour 2016 s Olgou Šípkovou, akcí Nepostradatelní – návrat aerobikových legend – a celoročních cvičebních aktivit pro seniory 60+
Snažíte se držet dietu nebo jíst zdravě, ale stále dokola selháváte? Máte za sebou nespočet pokusů o změnu jídelníčku, ale nikdy vám to nevydrží už napořád?
Prozradím vám jedno tajemství. To, co považujete za selhání, je ve skutečnosti úplně normální.
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.