Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak cvičit, aby šlo hubnutí téměř samo? Rozhovor s instruktorkou Lucií Dubnovou o výhodách i nástrahách novinek ve fitness

Pohyb tělu svědčí, o tom není pochyb. Jak se ale zorientovat v té nepřeberné nabídce, na kterou dnes lákají sportovní zařízení?

A jak je to s tím tolik populárním během? Na to vše jsem se ptala profesionální lektorky s patnáctiletou praxí Lucie Dubnové.

Lucie Dubnová

Lucie Dubnová

Jaké jsou podle tebe v poslední době trendy ve fitness? A jak se na ně díváš?

Pozoruji nárůst zájmu zejména o lekce typu kruhového či funkčního tréninku, Tabaty či Cross fitu. Předpokládám, že největším tahákem těchto hodin je fakt, že u lekce cvičící nemusí tolik přemýšlet a že je lektor dost často odrovná. Klient se pak často z takových hodin odplazí téměř po čtyřech a má tak trochu falešný pocit, že pro své tělo udělal maximum.

  • Naštěstí (z mého pohledu) mají klientky stále zájem o lekce typu starého dobrého a účinného Bodystylingu, který tu už funguje pěknou řádku let ve své takřka nezměněné podobě.

Jinak když pominu skupinové lekce, trendem poslední doby je jednoznačně běh. Předělala bych známé úsloví o skákání na „Kdo neběhá, není Čech“.

A jak už to tak bývá, bohužel do běhu jde bez předchozí průpravy i naprostý začátečník, protože jednak je to „in“ a taky poměrně levná záležitost. Běhá se venku a zapotřebí jsou jen kvalitní boty. Bohužel si lidé vůbec neuvědomují, že k tomu, aby správně běhali, musí umět správně pracovat s tělem – především s jeho středem a s hlubokým stabilizačním systémem páteře. Pokud nikdy nesportovali, určitě není vhodná alternativa hned naskočit do rozjetého „běhacího“ vlaku.

To je jistě dobré vědět. Pojďme se ještě víc zastavit u Bodystylingu, který jsi zmínila. Jak si vysvětluješ, že tento styl, který tu frčel po roce 1989, přežil všechny revoluční novinky?

Síla Bodystylingu je s největší pravděpodobností v poměrné jednoduchosti a účinnosti tohoto typu lekce. Pokud je navíc lekce správně sestavena, klient si tvaruje všechny potřebné partie dost často vahou vlastního těla či s pomocí činek nebo posilovacích gumiček – a to vše v rytmu příjemné ne příliš rychlé hudby.

Posilovací cviky tak v klidu a většinou i správně zvládá provést skoro každý – a nemusí tak navštěvovat např. posilovnu, pokud samozřejmě netrénuje s konkrétním cílem na budování svalové hmoty třeba na závody.

Svalovou hmotu navíc většinou budují převážně pánové a tomu se zde budeme věnovat jindy. Co bys ale doporučila ženám, které se cvičením začínají, případně znovuzačínají.

Když se cvičením začínáte, nedělejte si těžkou hlavu z toho, že vám hned vše nejde. Pokud závidíte ženám okolo sebe, že vše zvládají s naprostým přehledem, vězte, že je za tím několik desítek hodin tvrdé práce. Určitě se nepřepínejte. A pokud vám některý cvik nedělá dobře, nenuťte se do něj, nahraďte jej lehčí variantou a po lekci zkonzultujte s lektorem vše, co vás zajímá.

Věřím, že jsi těmito slovy rozptýlila strach nejedné ženy, která chce s jarním počasím změnit svůj životní styl. Strach z toho, že něco nezvládneme, může zbytečně odrazovat. A je pravda, že kolikrát se prostředí některých fitcenter netváří naprvní pohled zrovna přátelsky. Jak ty osobně nahlížíš na vývoj ve fitness a přístupu lektorů ke klientům?

Za dobu, po kterou vedu lekce (od roku 2000), se ve fitness hodně změnilo, a to v náplni jednotlivých hodin, stylu vedení lekcí, v pohledu na škodlivost různých cviků atd. Je toho spousta, co by se k této otázce dalo říct, nicméně když jsem já před lety absolvovala rekvalifikaci na instruktora aerobicu, neexistovalo, že by lektora mohl dělat naprosto každý bez patřičného vzdělání.

Dnes si bohužel člověk z ulice může udělat jednodenní kurz prakticky jakéhokoli sportovního zaměření a je „vyškoleným“ instruktorem, který vede skupinové lekce a může tak lidem ublížit, jelikož krom patřičného vzdělání není vyškolen jak správně komunikovat s klientelou atd.

  • To mi na dnešní době vadí nejvíc. Instruktor by nejen měl mít základní plnohodnotné vzdělání, ale měl by se i průběžně vzdělávat, protože jak jsem již psala, jak trendy, tak způsob pohlížení na jednotlivé cviky, se v průběhu let mění…

Také dost klientů cvičí dle např. youtube a různých návodů na to, jak rychle a efektivně zhubnout či vyrýsovat břišní pekáč. Neuvědomují si ale, že z videa nezískají žádnou zpětnou vazbu a pokud cvičí špatně, nikdo je ani slovně, ani případně „ručně“ neopraví. V tom je svět fitness a lekce (ať už skupinové nebo individuální) stále před moderními technologiemi napřed.

Vizitka hostaLucie Dubnová

Lucie Dubnová

kvalifikace:

  • Fitness instruktor Aerobic Proffesional
  • Pilatesova metoda cvičení
  • Jumping
  • Základy výživy pod FACE Czech
  • fitMAMI®
  • BOSU
  • Flexi-bar
  • Diplom Bodystyling

www.lucik.cz

Děkuji za rozhovor.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Postavte si malou vesničku! Víme, kde seženete skvělou stavebnici.

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

28.3.2016 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023