Letní chuťovky: Jak si osvěžit jídelníček radí Radka Neubertová
Kdo mě zná, ví, že pro svou rodinu a přátele ráda připravuji různé domácí dobroty.
Až se zima zeptá, co jsem dělala v létě, mohu říct, že kromě zmrzliny také báječné sirupy pro zdraví…
Jarní období s sebou přináší vícero změn.
Prodlužuje se den, posouvá se zimní čas na letní, teplé počasí láká ke stále větší tělesné aktivitě a naše tělo, které jsme v zimním období zahřívali těžšími pokrmy, se najednou nečekaně zasekne.
Najednou jsme unavení. My, sovy, se stáváme po ránu téměř nepoužitelnými a večer mnohdy nechutně podrážděnými, občas dokonce máme všichni pocit, že přestáváme být pány svého času… „Čím to,“ říkáme si, „vždyť jsme se přece na jaro tak těšili? No jo, to je ta jarní únava!“
Téměř v každém magazínu, ať už tištěném nebo internetovém, se dočteme, jak předejít jarní únavě – detoxikací. Nalezneme spousty rad a doporučení, také tipy na ty nejúžasnější a nejúčinnější suplementy, které nás jarní únavy zbaví téměř po dni jejich užívání…
Jak se v tom má ale člověk vyznat? Je potřebná nějaká radikální změna stravy, nebo opravdu stačí samotné užívání suplementů, případně zelených potravin?
Takzvaná jarní detoxikace, tedy očista těla, nebude fungovat, pokud zároveň nezvýšíte příjem tekutin (nejlépe v podobě čisté neperlivé vody) a neupravíte si svůj jídelníček! Aspoň po nějakou dobu se pokuste omezit těžká masitá jídla, vyřaďte z jídelníčku bílý rafinovaný cukr a kávu buď úplně vynechejte, nebo si dopřejte jeden šálek v dopoledních hodinách.
Pokud máte popíjení kávy spíše jako odpolední rituál, nahraďte ji nějakou zdravější alternativou. Vyzkoušejte třeba ajurvédskou kávu. Do jídelníčku zařaďte lehčí jídla, zeleninové polévky, saláty z čerstvé listové zeleniny a taky čerstvé bylinky, například tymián, pažitku, medvědí česnek, jarní cibulku, naťovou petržel a koriandr.
Čerstvě lisované šťávy z ovoce nebo zeleniny, jsou dobrým zpestřením jídelníčku a navíc právě v jarním období dobrým zdrojem vitaminů, pokud máte kvalitní odšťavovač. Můžete si dát fresh jako nápoj k snídani, popíjet ho v odlehčovací dny, případně jej použít jako zdravý zdroj cukru v případě chuti na sladké.
Jako svačinu v pracovním dni bych doporučila raději čerstvé ovoce, které dodá tělu i potřebnou vlákninu a zasytí na delší dobu. Smoothie je dobrým zdrojem vitamínů, vlákniny a pokud jej doplníte například chia semínky nebo mandlemi, mandlovým či jiným mlékem, mohou vám dobře nahradit hlavní jídlo. Do smoothie lze také přidat lžičku či dvě zelených potravin. Taková kombinace polníčku, avokáda a zeleného ječmene je zdravá a chuťově velmi zajímavá.
Smoothie je taky vhodnou variantou snídaně pro ty, kteří nejsou po ránu z jakéhokoli důvodu schopni se vydatně nasnídat, například vstávají brzy ráno a jejich žaludek to prostě „nedá“.
Třeba Spirulina, temně modrozelená sladkovodní řasa se specifickou chutí a zápachem, dodává tělu jak dobře vstřebatelné bílkoviny, železo, vápník a další důležité minerály, tak vitaminy řady B, beta karoten a chlorofyl. Spirulina je skvělým doplňkem pro detoxikaci organismu a obnovu sil. Pokud ji máte v práškové podobě, můžete si připravit opět chuťově velmi zajímavé smoothie.
Smoothie se spirulinou doporučuji doplnit buď zeleně zbarvenými ovocem a zeleninou (kiwi, zelené jablko, salátová okurka, polníček, baby špenát apod.), které dají vyniknout chuti samotné spiruliny, anebo třeba jahodami a kustovnicí čínskou, které chuť spiruliny potlačí a zvýrazní více sladkou ovocnou chuť.
Potřebné suroviny:
• velká hrst jahod
• malá hrstka kustovnice čínské
• 1 čajová lžička spiruliny
• 1 dcl studené vody
Potřebné suroviny:
• 1 oloupané kiwi
• 1/3 oloupané salátové okurky
• 1 čajová lžička spiruliny
• 1 dcl studené vody
Postup přípravy je v obou případech zcela jednoduchý. Všechny ingredience rozmixujeme ve smoothie makeru a ihned podáváme.
14.4.2016 Svatava Zacharová Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživaKdo mě zná, ví, že pro svou rodinu a přátele ráda připravuji různé domácí dobroty.
Až se zima zeptá, co jsem dělala v létě, mohu říct, že kromě zmrzliny také báječné sirupy pro zdraví…
Celý článek 29.6.2017
Trend snižování spotřeby lepkového pečiva a lepku obecně je poslední dobou v módě.
Chce to však opravdu přemýšlet, jestli třeba není vhodnější jen se více věnovat svému jídelníčku a trochu přehodnotit stravovací návyky než začít držet bezlepkovou dietu, protože to streemoval někdo slavný na instáči…
Celý článek 23.3.2025
V dobách válek a hladu se lidé snažili zpracovat kde co z přírody.
Třeba listí z buku nebo bukvice.
Celý článek 21.3.2025
Ušetři čas při opakujících se zápisech a použij nové kopírování jednotlivých položek z celého dne do dnů nastávajících.
Celý článek 18.3.2025
Mnoho z vás si poctivě hlídá kolečka celkového kalorického příjmu či jednotlivých makroživin, ale někdy se stane, že se to celé trochu splaší.
Zapomenete si to ohlídat a rázem nevěřícně koukáte na to, jak kolečka namísto uklidňující zelené barvy září v barvách červených. Zahodili jste celou svoji snahu?
Celý článek 17.3.2025
Ve své nutriční poradně vídám ve spojitosti se stavováním mnoho různých typů lidí. A každému se dá vyhovět…
Někteří lidé potřebují v jídle pestrost, variabilitu, pořád něco nového a nemají rádi v jídle nudu.
Celý článek 14.3.2025