Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Proč na jaře tolik lidí trápí jarní únava? A co se s tím dá dělat?

Jarní období s sebou přináší vícero změn.

Prodlužuje se den, posouvá se zimní čas na letní, teplé počasí láká ke stále větší tělesné aktivitě a naše tělo, které jsme v zimním období zahřívali těžšími pokrmy, se najednou nečekaně zasekne.

Najednou jsme unavení. My, sovy, se stáváme po ránu téměř nepoužitelnými a večer mnohdy nechutně podrážděnými, občas dokonce máme všichni pocit, že přestáváme být pány svého času… „Čím to,“ říkáme si, „vždyť jsme se přece na jaro tak těšili? No jo, to je ta jarní únava!“

detox

Téměř v každém magazínu, ať už tištěném nebo internetovém, se dočteme, jak předejít jarní únavě – detoxikací. Nalezneme spousty rad a doporučení, také tipy na ty nejúžasnější a nejúčinnější suplementy, které nás jarní únavy zbaví téměř po dni jejich užívání…

Jak se v tom má ale člověk vyznat? Je potřebná nějaká radikální změna stravy, nebo opravdu stačí samotné užívání suplementů, případně zelených potravin?

  • Pokud si pořídíte kvalitní zelené potraviny, jako jsou zelený ječmen, chlorella nebo spirulina a dále budete zatěžovat své tělo těžkými masitými pokrmy, cukrem a nadměrným pitím kávy pro povzbuzení nebo ještě hůře tolik oblíbené energetické nápoje, žádné zázraky nečekejte!

Takzvaná jarní detoxikace, tedy očista těla, nebude fungovat, pokud zároveň nezvýšíte příjem tekutin (nejlépe v podobě čisté neperlivé vody) a neupravíte si svůj jídelníček! Aspoň po nějakou dobu se pokuste omezit těžká masitá jídla, vyřaďte z jídelníčku bílý rafinovaný cukr a kávu buď úplně vynechejte, nebo si dopřejte jeden šálek v dopoledních hodinách.

Pokud máte popíjení kávy spíše jako odpolední rituál, nahraďte ji nějakou zdravější alternativou. Vyzkoušejte třeba ajurvédskou kávu. Do jídelníčku zařaďte lehčí jídla, zeleninové polévky, saláty z čerstvé listové zeleniny a taky čerstvé bylinky, například tymián, pažitku, medvědí česnek, jarní cibulku, naťovou petržel a koriandr.

A co tolik oblíbené freshe nebo smoothies?

Čerstvě lisované šťávy z ovoce nebo zeleniny, jsou dobrým zpestřením jídelníčku a navíc právě v jarním období dobrým zdrojem vitaminů, pokud máte kvalitní odšťavovač. Můžete si dát fresh jako nápoj k snídani, popíjet ho v odlehčovací dny, případně jej použít jako zdravý zdroj cukru v případě chuti na sladké.

Jako svačinu v pracovním dni bych doporučila raději čerstvé ovoce, které dodá tělu i potřebnou vlákninu a zasytí na delší dobu. Smoothie je dobrým zdrojem vitamínů, vlákniny a pokud jej doplníte například chia semínky nebo mandlemi, mandlovým či jiným mlékem, mohou vám dobře nahradit hlavní jídlo. Do smoothie lze také přidat lžičku či dvě zelených potravin. Taková kombinace polníčku, avokáda a zeleného ječmene je zdravá a chuťově velmi zajímavá.

Smoothie je taky vhodnou variantou snídaně pro ty, kteří nejsou po ránu z jakéhokoli důvodu schopni se vydatně nasnídat, například vstávají brzy ráno a jejich žaludek to prostě „nedá“.

detox

Jak dostat do jídelníčku nenásilně zelené potraviny?

Třeba Spirulina, temně modrozelená sladkovodní řasa se specifickou chutí a zápachem, dodává tělu jak dobře vstřebatelné bílkoviny, železo, vápník a další důležité minerály, tak vitaminy řady B, beta karoten a chlorofyl. Spirulina je skvělým doplňkem pro detoxikaci organismu a obnovu sil. Pokud ji máte v práškové podobě, můžete si připravit opět chuťově velmi zajímavé smoothie.
Smoothie se spirulinou doporučuji doplnit buď zeleně zbarvenými ovocem a zeleninou (kiwi, zelené jablko, salátová okurka, polníček, baby špenát apod.), které dají vyniknout chuti samotné spiruliny, anebo třeba jahodami a kustovnicí čínskou, které chuť spiruliny potlačí a zvýrazní více sladkou ovocnou chuť.

Jahodové smoothie se spirulinou

Potřebné suroviny:
•    velká hrst jahod
•    malá hrstka kustovnice čínské
•    1 čajová lžička spiruliny
•    1 dcl studené vody

Jahodové smoothie se spirulinou

Zelené smoothie se spirulinou

Potřebné suroviny:
•    1 oloupané kiwi
•    1/3 oloupané salátové okurky
•    1 čajová lžička spiruliny
•    1 dcl studené vody

Postup přípravy je v obou případech zcela jednoduchý. Všechny ingredience rozmixujeme ve smoothie makeru a ihned podáváme.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Cecílie Jílková: Změnit od základu jídelníček je snadnější, než myslíte. Jak na to?

Svatava Zacharová
svatavazacharova.com

Výživové poradenství v oblasti zdravého životního stylu a detoxikace organismu

Autorka vlastních webových stránek plných báječných a zdravých receptů

14.4.2016 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024