Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Rozdíl mez intervalovým a funkčním tréninkem

Než si začnete vybírat mezi intervalovým nebo funkčním tréninkem, je potřeba si ujasnit, co chcete dělat se svým tělem.

Ačkoliv si oba pojmy lidé dost často pletou, resp. je považují za totéž, rozdíl je poměrně velký.

  • Intervalový trénink je perfektní pro spalování tuků a zlepšení kondice.
  • Kruhový trénink spíše na nabrání svalové hmoty.

trénink v posilovně

Dovolte mi popsat tyto dva tréninky podrobněji, abyste měli snazší výběr.

Intervalový trénink

Je charakterizovaný jako krátká aktivita vysoké intenzity a rychlosti. Tento intenzivní úsek je následován tzv. odpočinkovým obdobím. V odpočinkovém období se vrátíte do svého standardního tempa, při kterém pohodlně pracujete na aerobním stroji a jste schopni plynulé řeči (speak test).

Příklad intervalového tréninku:

Běžíte po dobu 40 minut na běhacím páse. Abyste však trénink zefektivnili a zkrátili, rozhodnete se využít intervalový trénink. Tento trénink bude trvat pouze 20 min.

Budete při něm střídat rychlé 20-30 sekund dlouhé intenzivní úseky a další jednominutové dlouhé úseky odpočinkové. Všemu bude předcházet tříminutové rozehřátí (warm up) v rovnoměrném tempu.

Měli byste být zadýchaní na konci každého intervalu. Pokud mluvíte stále plynule a pohodlně, netrénovali jste dost intenzivně. Nezapomeňte ale trénink brát s určitým nadhledem, zvláště pokud začínáte a nemáte s intervaly žádné zkušenosti.

Intervalový trénink 20 minut

•    2-3 min rozehřátí (warm-up)
•    strečink dolních končetin
•    60 sekund volné tempo
•    30 sekund intenzivně
•    60 sekund volné tempo
•    30 sekund intenzivně
… až do celkové délky 20 min.
Na závěr 3 minuty volné tempo (cool down) a strečink (statický)

Kateřina Pávková

Funkční trénink

Ten lze definovat jako komplexní cvičení, které do činnosti zapojuje maximální množství svalových skupin – a to tak, aby byly co nejvíce napodobeny běžné denní aktivity člověka. Cvičí se s vlastní vahou, nebo pomůckami, kde se neklade tolik důraz na váhu, ale spíše na balanc, výdrž a dynamiku.

Skladba funkčního tréninku:

Před takto náročný trénink je samozřejmě potřeba zařadit rozcvičku, proto věnujte 5- 10 minut aerobní přípravě (rychlé dřepy, krátké sprinty) a rozcvičení všech svalových partií (jumping jack, rychlé dřepy, krouživé pohyby pro uvolnění všech velkých kloubů).

Na konec tréninku zařaďte 10 minut lehké aerobní aktivity (pomalá jízda na rotopedu, popřípadě běh na pásu, výklus) a úplně na závěr tréninku se věnujte 5-10 minut strečinku. A pak hurá do sprchy.

Kateřina Pávková
Kateřina Pávková

Účelem tréninku není naprosté vyčerpání, toho se vyvarujte. Úplné vyčerpání organismu není dobré ani z hlediska spalování tuků, ani z hlediska budování svalové hmoty! Může být nástrojem pro vrcholové vytrvalostní sportovce, ale pro nás, „obyčejné nadšence“, to není cesta. Proto doporučuji na první trénink lehké tempo a nikam nespěchat. Po odcvičení uvidíte, jak se budete cítit – příště můžete zrychlit a zintenzivnit cvičení, popřípadě zátěž snížit.

Ať už si vyberete intervalový nebo funkční trénink doporučuji, poslouchejte své tělo. Řekne vám to, co potřebujete a budou se vám lépe posouvat hranice.

Přeji sluníčkové dny a sportu zdar.

Kateřina Pávková www.fit2b.cz

Studentka medicíny III. fakulty Karlovy univerzity, instruktorka skupinových lekcí pro dospělé i děti.

Jistá nutkání pohybu spojené se sportem měla již od útlého dětství. Následně se stala reprezentantkou ČR s titulem mistr Evropy ve sportovním aerobiku. Dřinu vrcholového sportu pak vyměnila za práci s lidmi spojenou s rekreačním sportem a zdravým životním stylem.

19.5.2016 Kateřina Pávková Články, Fitness a wellness

Z archivu

Jana: Nevzdala som sa žiadnej známej chute, len som robila kompromisy

Další proměna z aplikace Kalorické Tabulky pro vaši motivaci.

Tentokrát se o svůj příběh podělila Jana (výška 152 cm, věk 43 let) ze Slovenska.

Celý článek 20.11.2020

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner