Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

David Slevinský: Lehké zamyšlení o těžkém rozhodování – aneb jak se vyznat v suplementaci

Internet a časopisy na nás chrlí spousty reklamy na všelijaké doplňky výživy.

Často u nich najdeme grafy, ve kterých nás výrobci a prodejci upozorňují na vysokou účinnost oproti jiným produktům. Srovnávací grafy se nám líbí a marketéři to vědí.

Dnešní život zrychluje, už nás nebaví číst sáhodlouhé odstavce, co všechno produkt umí, z čeho všeho je složen, co „špatnýho“ tam – na rozdíl od jiných produktů – není apod. Na většinu lidí platí pěkný graf, titulky jako „jedinečný“, „nejlepší“, „bezkonkurenční“. A když se doplní pěknou fotkou, kde je „svalovec“ či „hezká holka“ PŘED a  PO, je rozhodnuto. Ano, to jsou největší stimuly pro naše rozhodování. Jak snadné…

jak si vybrat nejlepší suplementy

Ještě „lepší“ je, pokud daný produkt „používá“ nějaká celebrita. U doplňků výživy, prodávající se v lékárnách, je vhodná herečka, zpěvačka apod. Na facebooku či instagramu v oblasti fitness jedou jiné hvězdy.

Tady by se komerční popová hvězda s typem reklamy „1 tobolka a 5 kg tuku týdně dole“ nechytala. Tady by se jí vysmáli.
Fitness fanoušci se považují za znalejší a jen tak na něco neskočí. Tady doporučují pomůcky a produkty závodníci, většinou „bikinky“ a „kulturisté“. Jsou to sympatičtí hezcí lidé a nějak se živit musí, tak jim to nemějme za zlé.

Někteří i udané produkty opravdu používají, některé i fungují. V horším případě tomu nerozumí (omlouvám se, ale do této skupiny spadají spíše ty „bikiny“) a doporučí, co po nich sponzor chce.

Problém je, že je sleduje velké množství dívek, žen či mladých mužů, kteří často tápou v terminologii suplementace, nehledě na základní principy fungování těla. Proto právě pro ně nemusí být daný produkt vhodný nebo třeba stojí až na konci fronty toho, co potřebují.

Ve své praxi se často setkávám s tím, že lidé nevědí, které skupiny výrobků upřednostnit, co je to hlavní, bez čeho se pro další zlepšování neobejdou, bez čeho naopak ano a jak se v tom vyznat.

David Slevinský a Michal Suda
David Slevinský a Michal Suda

Chtějí kreatin nebo nějaké „enóčko“ (nakopávače před tréninkem) a celý jejich příjem energie a živin se skládá z ranního kafe, meníčka k obědu a večeře, co lednice dá. Poznám celkem rychle, jestli má cenu takovému nadšenci dál vysvětlovat, že by se ta „pětistovka“ hodila spíš na jinou věc. Znám i takové, kteří do doplňků výživy dávají celkem slušné peníze, ale jejich suplementace nemá hlavu ani patu – a např. proteinový koktejl v jejich jídelníčku nenajdete, protože jejich vzor ještě na něj nedělal reklamu.

Samozřejmě je dost odborných webů se spoustou článků o výživě, suplementaci a tréninku. Píší je vzdělaní a chytří lidé, kteří o daných věcech vědí mnohem víc než já. Ale vysoké procento lidí je nečte nebo čte jen zběžně.

Nerozumí jim. Proto další komplikaci vidím v tom, že se dotyční autoři nechtějí podepsat pod nějaký jednoduchý článek bez odborných výrazů. Aby toho nebylo málo, tak navíc i tyto články přinášejí celou řadu protichůdných doporučení a tvrzení, podepřených výzkumy renomovaných univerzit.

Teď si říkáte: Dobře, nenechám se ovlivnit reklamou. Co má tedy dělat? Zaplatit si trenéra či nutričního specialistu? Ale ten bude zase určitě nějak motivovaný nějakou značkou, aby nabízel jejich produkty! Ano, nebudu nalhávat, že to tak není. Ale ty rozdíly mezi zavedenými značkami jsou malé a je šance, že vám trenér poradí správné pořadí důležitosti a vysvětlí, proč to či ono používat.

suplement

A jak takového člověka najít? Řiďte se rozumem, auto si také nekoupíte v prvním bazaru, který máte cestou z práce. Dejte na doporučení, trenéra si prolustrujte na internetu, projděte si jeho výsledky s jinými klienty, najděte si někoho, kdo je vám blízký svým „naturelem“. A nezapomínejte na to, jaký máte cíl. Některý trenér může být super na nabrání svalů, ale nemá „šajn“ o tom, jak dostat do kondice atleta po operaci kolene.

A ve chvíli, kdy budete mít toho správného trenéra, který vám poradí s výživou a případnou suplementací, budete mít za sebou ten hlavní krok k tomu, abyste se příště trochu lépe zorientovali v té záplavě „výhodných“ nabídek už sami!

Abych neházel všechny do jednoho či dvou pytlů (úsměv), je skupina lidí, kteří důkladně prolezou informace k danému výrobku, vyhodnotí si ho od A po Z a až pak se rozhodnou pro koupi. Chvála jim.

David Slevinský www.natur-sport.cz

  • výživový poradce a jednatel Natur Sport s. r. o.,
  • provozovatel eshopu www.natur-sport.cz
28.7.2016 David Slevinský Články, Recepty a výživa

Z archivu

Co je lepší? Nárazová detoxikace vs. správný jídelníček po celý rok…

Z každé strany slyším detox! Osobně se detoxikačních kúr a všemožných módních rádobypůstů bojím.

Co to vlastně je? Móda, nebo nutnost?

Celý článek 31.3.2016

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner