Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Co je lepší? Nárazová detoxikace vs. správný jídelníček po celý rok…

Z každé strany slyším detox! Osobně se detoxikačních kúr a všemožných módních rádobypůstů bojím.

Co to vlastně je? Móda, nebo nutnost?

Proč bychom měli podnikat na jaře něco speciálního, aby se naše tělo vyčistilo? Vždyť tělo musí detoxikovat každou vteřinu! Když vyjdete ven a nadechnete se vzduchu, kde jezdí auta, tělo musí detoxikovat zplodiny z výfuků, při trávení probíhají detoxikační procesy, nebo když pijeme alkohol, kouříme cigarety, bereme léky, antikoncepční pilulky, ale i při nemoci, či stresu…

  • Tělo musí odstraňovat volné radikály a odbourávat odpad. Detoxikujeme nepřetržitě.

Tato životně důležitá funkce je absolutně závislá na živinách, které přijímáme stravou, obzvlášť Zdeňka Kovářovánekalorických (vitaminy/minerály). To, co sníme, by současně mělo obsahovat živiny pro detoxikaci.

Takže ano, můžeme tělu s detoxikací pomoci, když mu budeme dodávat dostatek kvalitní stravy, nikoliv mu ji odepírat. Místo detoxikační kúry, která vás bude třeba stresovat,  začněte přemýšlet o svém jídelníčku z dlouhodobého hlediska.

Kořenová zelenina má vysoké hodnoty detoxikačních živin (antioxidantů). Když máme nedostatek těchto živin, detoxikace pokulhává a časem se to může projevit třeba častějšími infekcemi, únavou, kruhy pod očima, špatnou pletí atd. Čím víc tělo zatěžujeme, tím víc živin potřebujeme. Předčasné stárnutí je výsledkem velké zátěže a nedostatku živin.

Pokud chceme být odolní a co nejvíce detoxikačně schopní, musíme tělu denně dodávat potřebné vitaminy a minerály a u živin kalorických (sacharidy, bílkoviny, tuky) je moudré si hlídat poměry. Maso například obsahuje hodně béček a dalších látek, které hrají klíčovou roli v detoxikaci, ale příliš bílkovin je pro tělo zatěžující, protože při jejich trávení vzniká odpad náročný na odbourávání.

  • Můj názor: Pokud víme, že přirozenou stranou nezajistíme dostatečný příjem vitaminů a minerálů, jsem zastáncem doplňování pomocí  kvalitních suplementů

Ideální je cca 15 % bílkovin s každým jídlem. Ať už je celková porce jídla jakkoliv veliká, tu největší část na talíři by mělo tvořit ovoce, či zelenina, druhou – menší – část příloha (luštěniny, celozrnná rýže, brambory, tmavé pečivo) a třetí – nejmenší – kvalitní bílkoviny.

Skutečně to nejlepší, co pro sebe a své děti můžeme udělat, je vyhýbat se polotovarům, které výrobou ztratily většinu vitaminů a minerálů, a vařit dobrá jídla z čistých surovin a plodů. Když si navíc člověk trochu hlídá zmíněné poměry, dlouhodobě si udrží ideální váhu.

Přikládám jídelníček, který se mi osvědčil:

Snídaně

Větší miska do dvou třetin plná ovoce (mix pomeranč/jablko, v sezóně doplňuji o jahody, meloun, meruňky atd.), 4 lžíce obyčejných vloček, hrstka rozmixovaných ořechů a semen, které mám připravené na týden dopředu a udržuji v chladu. Vše zaliju trochou rostlinného mléka (když není, tak kravským). Pokud vím, že nebudu mít možnost si dát za dvě hodiny svačinu, tak si k tomu dám tmavý chléb s vajíčkem, nebo jen se sýrem, či fazolky.

Svačina

Menší krajíc tmavého chleba s čedarem apod.

Oběd

Pokud mohu vařit, pak téměř vždy na pánvi připravím velký mix zeleniny (cibule, česnek, květák, brokolice, mrkev, špenát…), k tomu většinou červenou čočku, která je téměř do pěti minut uvěřená a přidám tak šest malých kousků masa nebo sóji, či vajíčko.

Svačina

Odpoledne svačinu často nestíhám, ale stačí jablko s ořechy nebo tvarohem, či avokádo s malým krajícem tmavého chleba nebo větší blok čedaru s paprikou apod.

Večere

Opět vycházím ze zeleninového mixu, je to základ každého hlavního jídla kromě snídaně, kde je to ovoce. Mám ráda vaření v páře, třeba losos je takto úžasný a zeleninu není třeba solit, jídlo si uchovává přirozenou chuť. Musela jsem si pořídit i troubu s možností vaření v páře. Několikrát týdně do velké zapékací misky připravím mix zeleniny (červená řepa, mrkev, pastyňák, hrášek, brokolice…), k tomu přidám malé porce ryby nebo kuřecího masa a připravím rýži, hrách nebo opékané brambory.

A pravidelně si dopřeju trochu sladkého, třeba čokoládu nebo různé ovocné pyré s kokosovým mlékem a občas zhřeším zcela, když babička přiveze makové buchty. Takto se stravuji léta, nepřiberu ani deko a cítím se skvěle. Nemusíte změnit vše od základů, je lepší postupovat malými  krůčky. K těm lepším věcem si člověk cestu najde… Důležité je nějak začít.

Takže za mě detoxikační kúry by měly představovat výlet do čistých hor na 10 dní, nulový stres a pravidelný příjem pravého jídla bohatého na živiny!

Zdeňka Kovářová pravaja.cz

Podnikavá matka dvou dětí, kterou nikam nevedoucí kolotoč s antibiotiky přivedl k léčbě kvalitní stravou a živinovými doplňky. „Studium fungování těla“ ji chytlo natolik, že dnes vyrábí vlastní řadu výživových doplňků.

31.3.2016 Zdeňka Kovářová Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Proměna Tomáše: Jaké byly hlavní změny v jídelníčku a jak vypadá jeho den zapsaný do aplikace Kaloricketabulky.cz?

Představuje vám dalšího úspěšného uživatele aplikace Kaloricketabulky.cz.

Kromě tradičního popisu cesty k jeho proměně se můžete podívat také na jeho jeden den zapsaný v naší aplikaci.

Celý článek 16.10.2017

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner