Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Co je lepší? Nárazová detoxikace vs. správný jídelníček po celý rok…

Z každé strany slyším detox! Osobně se detoxikačních kúr a všemožných módních rádobypůstů bojím.

Co to vlastně je? Móda, nebo nutnost?

Proč bychom měli podnikat na jaře něco speciálního, aby se naše tělo vyčistilo? Vždyť tělo musí detoxikovat každou vteřinu! Když vyjdete ven a nadechnete se vzduchu, kde jezdí auta, tělo musí detoxikovat zplodiny z výfuků, při trávení probíhají detoxikační procesy, nebo když pijeme alkohol, kouříme cigarety, bereme léky, antikoncepční pilulky, ale i při nemoci, či stresu…

  • Tělo musí odstraňovat volné radikály a odbourávat odpad. Detoxikujeme nepřetržitě.

Tato životně důležitá funkce je absolutně závislá na živinách, které přijímáme stravou, obzvlášť Zdeňka Kovářovánekalorických (vitaminy/minerály). To, co sníme, by současně mělo obsahovat živiny pro detoxikaci.

Takže ano, můžeme tělu s detoxikací pomoci, když mu budeme dodávat dostatek kvalitní stravy, nikoliv mu ji odepírat. Místo detoxikační kúry, která vás bude třeba stresovat,  začněte přemýšlet o svém jídelníčku z dlouhodobého hlediska.

Kořenová zelenina má vysoké hodnoty detoxikačních živin (antioxidantů). Když máme nedostatek těchto živin, detoxikace pokulhává a časem se to může projevit třeba častějšími infekcemi, únavou, kruhy pod očima, špatnou pletí atd. Čím víc tělo zatěžujeme, tím víc živin potřebujeme. Předčasné stárnutí je výsledkem velké zátěže a nedostatku živin.

Pokud chceme být odolní a co nejvíce detoxikačně schopní, musíme tělu denně dodávat potřebné vitaminy a minerály a u živin kalorických (sacharidy, bílkoviny, tuky) je moudré si hlídat poměry. Maso například obsahuje hodně béček a dalších látek, které hrají klíčovou roli v detoxikaci, ale příliš bílkovin je pro tělo zatěžující, protože při jejich trávení vzniká odpad náročný na odbourávání.

  • Můj názor: Pokud víme, že přirozenou stranou nezajistíme dostatečný příjem vitaminů a minerálů, jsem zastáncem doplňování pomocí  kvalitních suplementů

Ideální je cca 15 % bílkovin s každým jídlem. Ať už je celková porce jídla jakkoliv veliká, tu největší část na talíři by mělo tvořit ovoce, či zelenina, druhou – menší – část příloha (luštěniny, celozrnná rýže, brambory, tmavé pečivo) a třetí – nejmenší – kvalitní bílkoviny.

Skutečně to nejlepší, co pro sebe a své děti můžeme udělat, je vyhýbat se polotovarům, které výrobou ztratily většinu vitaminů a minerálů, a vařit dobrá jídla z čistých surovin a plodů. Když si navíc člověk trochu hlídá zmíněné poměry, dlouhodobě si udrží ideální váhu.

Přikládám jídelníček, který se mi osvědčil:

Snídaně

Větší miska do dvou třetin plná ovoce (mix pomeranč/jablko, v sezóně doplňuji o jahody, meloun, meruňky atd.), 4 lžíce obyčejných vloček, hrstka rozmixovaných ořechů a semen, které mám připravené na týden dopředu a udržuji v chladu. Vše zaliju trochou rostlinného mléka (když není, tak kravským). Pokud vím, že nebudu mít možnost si dát za dvě hodiny svačinu, tak si k tomu dám tmavý chléb s vajíčkem, nebo jen se sýrem, či fazolky.

Svačina

Menší krajíc tmavého chleba s čedarem apod.

Oběd

Pokud mohu vařit, pak téměř vždy na pánvi připravím velký mix zeleniny (cibule, česnek, květák, brokolice, mrkev, špenát…), k tomu většinou červenou čočku, která je téměř do pěti minut uvěřená a přidám tak šest malých kousků masa nebo sóji, či vajíčko.

Svačina

Odpoledne svačinu často nestíhám, ale stačí jablko s ořechy nebo tvarohem, či avokádo s malým krajícem tmavého chleba nebo větší blok čedaru s paprikou apod.

Večere

Opět vycházím ze zeleninového mixu, je to základ každého hlavního jídla kromě snídaně, kde je to ovoce. Mám ráda vaření v páře, třeba losos je takto úžasný a zeleninu není třeba solit, jídlo si uchovává přirozenou chuť. Musela jsem si pořídit i troubu s možností vaření v páře. Několikrát týdně do velké zapékací misky připravím mix zeleniny (červená řepa, mrkev, pastyňák, hrášek, brokolice…), k tomu přidám malé porce ryby nebo kuřecího masa a připravím rýži, hrách nebo opékané brambory.

A pravidelně si dopřeju trochu sladkého, třeba čokoládu nebo různé ovocné pyré s kokosovým mlékem a občas zhřeším zcela, když babička přiveze makové buchty. Takto se stravuji léta, nepřiberu ani deko a cítím se skvěle. Nemusíte změnit vše od základů, je lepší postupovat malými  krůčky. K těm lepším věcem si člověk cestu najde… Důležité je nějak začít.

Takže za mě detoxikační kúry by měly představovat výlet do čistých hor na 10 dní, nulový stres a pravidelný příjem pravého jídla bohatého na živiny!

Zdeňka Kovářová

ravaja.cz

Podnikavá matka dvou dětí, kterou nikam nevedoucí kolotoč s antibiotiky přivedl k léčbě kvalitní stravou a živinovými doplňky. „Studium fungování těla“ ji chytlo natolik, že dnes vyrábí vlastní řadu výživových doplňků.

31.3.2016 Zdeňka Kovářová Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Taky pořád nestíháte? Jak postupovat, abychom získali více času

Náš život se stává instantní. Je rychlý, pohodlný, ale na druhou stranu občas za moc nestojí.

Využíváme moderní technologie, abychom ušetřili čas, ale paradoxně si v té moderní době, ve které žijeme, stále více lidí stěžuje na to, že nemá čas…

Celý článek 8.2.2021

Související články

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Romana (minus 38 kg): Císařovna tančící v dešti

Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.

Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.

Celý článek 19.10.2024

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner