Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Co je lepší? Nárazová detoxikace vs. správný jídelníček po celý rok…

Z každé strany slyším detox! Osobně se detoxikačních kúr a všemožných módních rádobypůstů bojím.

Co to vlastně je? Móda, nebo nutnost?

Proč bychom měli podnikat na jaře něco speciálního, aby se naše tělo vyčistilo? Vždyť tělo musí detoxikovat každou vteřinu! Když vyjdete ven a nadechnete se vzduchu, kde jezdí auta, tělo musí detoxikovat zplodiny z výfuků, při trávení probíhají detoxikační procesy, nebo když pijeme alkohol, kouříme cigarety, bereme léky, antikoncepční pilulky, ale i při nemoci, či stresu…

  • Tělo musí odstraňovat volné radikály a odbourávat odpad. Detoxikujeme nepřetržitě.

Tato životně důležitá funkce je absolutně závislá na živinách, které přijímáme stravou, obzvlášť Zdeňka Kovářovánekalorických (vitaminy/minerály). To, co sníme, by současně mělo obsahovat živiny pro detoxikaci.

Takže ano, můžeme tělu s detoxikací pomoci, když mu budeme dodávat dostatek kvalitní stravy, nikoliv mu ji odepírat. Místo detoxikační kúry, která vás bude třeba stresovat,  začněte přemýšlet o svém jídelníčku z dlouhodobého hlediska.

Kořenová zelenina má vysoké hodnoty detoxikačních živin (antioxidantů). Když máme nedostatek těchto živin, detoxikace pokulhává a časem se to může projevit třeba častějšími infekcemi, únavou, kruhy pod očima, špatnou pletí atd. Čím víc tělo zatěžujeme, tím víc živin potřebujeme. Předčasné stárnutí je výsledkem velké zátěže a nedostatku živin.

Pokud chceme být odolní a co nejvíce detoxikačně schopní, musíme tělu denně dodávat potřebné vitaminy a minerály a u živin kalorických (sacharidy, bílkoviny, tuky) je moudré si hlídat poměry. Maso například obsahuje hodně béček a dalších látek, které hrají klíčovou roli v detoxikaci, ale příliš bílkovin je pro tělo zatěžující, protože při jejich trávení vzniká odpad náročný na odbourávání.

  • Můj názor: Pokud víme, že přirozenou stranou nezajistíme dostatečný příjem vitaminů a minerálů, jsem zastáncem doplňování pomocí  kvalitních suplementů

Ideální je cca 15 % bílkovin s každým jídlem. Ať už je celková porce jídla jakkoliv veliká, tu největší část na talíři by mělo tvořit ovoce, či zelenina, druhou – menší – část příloha (luštěniny, celozrnná rýže, brambory, tmavé pečivo) a třetí – nejmenší – kvalitní bílkoviny.

Skutečně to nejlepší, co pro sebe a své děti můžeme udělat, je vyhýbat se polotovarům, které výrobou ztratily většinu vitaminů a minerálů, a vařit dobrá jídla z čistých surovin a plodů. Když si navíc člověk trochu hlídá zmíněné poměry, dlouhodobě si udrží ideální váhu.

Přikládám jídelníček, který se mi osvědčil:

Snídaně

Větší miska do dvou třetin plná ovoce (mix pomeranč/jablko, v sezóně doplňuji o jahody, meloun, meruňky atd.), 4 lžíce obyčejných vloček, hrstka rozmixovaných ořechů a semen, které mám připravené na týden dopředu a udržuji v chladu. Vše zaliju trochou rostlinného mléka (když není, tak kravským). Pokud vím, že nebudu mít možnost si dát za dvě hodiny svačinu, tak si k tomu dám tmavý chléb s vajíčkem, nebo jen se sýrem, či fazolky.

Svačina

Menší krajíc tmavého chleba s čedarem apod.

Oběd

Pokud mohu vařit, pak téměř vždy na pánvi připravím velký mix zeleniny (cibule, česnek, květák, brokolice, mrkev, špenát…), k tomu většinou červenou čočku, která je téměř do pěti minut uvěřená a přidám tak šest malých kousků masa nebo sóji, či vajíčko.

Svačina

Odpoledne svačinu často nestíhám, ale stačí jablko s ořechy nebo tvarohem, či avokádo s malým krajícem tmavého chleba nebo větší blok čedaru s paprikou apod.

Večere

Opět vycházím ze zeleninového mixu, je to základ každého hlavního jídla kromě snídaně, kde je to ovoce. Mám ráda vaření v páře, třeba losos je takto úžasný a zeleninu není třeba solit, jídlo si uchovává přirozenou chuť. Musela jsem si pořídit i troubu s možností vaření v páře. Několikrát týdně do velké zapékací misky připravím mix zeleniny (červená řepa, mrkev, pastyňák, hrášek, brokolice…), k tomu přidám malé porce ryby nebo kuřecího masa a připravím rýži, hrách nebo opékané brambory.

A pravidelně si dopřeju trochu sladkého, třeba čokoládu nebo různé ovocné pyré s kokosovým mlékem a občas zhřeším zcela, když babička přiveze makové buchty. Takto se stravuji léta, nepřiberu ani deko a cítím se skvěle. Nemusíte změnit vše od základů, je lepší postupovat malými  krůčky. K těm lepším věcem si člověk cestu najde… Důležité je nějak začít.

Takže za mě detoxikační kúry by měly představovat výlet do čistých hor na 10 dní, nulový stres a pravidelný příjem pravého jídla bohatého na živiny!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak na bolavá záda? Je to až neuvěřitelně snadné…

Zdeňka Kovářová
pravaja.cz

Podnikavá matka dvou dětí, kterou nikam nevedoucí kolotoč s antibiotiky přivedl k léčbě kvalitní stravou a živinovými doplňky. „Studium fungování těla“ ji chytlo natolik, že dnes vyrábí vlastní řadu výživových doplňků.

31.3.2016 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024