Ria Hrušovská, osobní trenér: Jídlo neponechávám nikdy náhodě
Na dovolené jsem sice nebyla asi osm let, ale jezdím často na crossfit závody a akce spojené s Les Mills (moderní skupinové cvičení).
Tam všude je stravování pro mě základ.
Sama aktivně sportuji a dodržuji zásady zdravého stravování. S bratrem navíc coachujeme klienty, které kolikrát vedeme online i během jejich dovolených, aby se vydrželi stravovat tak, jak by měli. Ani na dovolené není radno moc polevovat.
Ria Hrušovská
Ať už jde o dovolenou, závody, nebo pracovní výjezd, je hlavní si zavčas zjistit, co vše je na daném místě dostupné.
Když člověk chce a zná svůj cíl, jde režim správného stravování dodržovat všude.
Všude totiž najdete obchod s potravinami a stejně tak si dnes lze vybrat zdravě i v restauraci. Neexistují v tomto směru žádné výmluvy. A to platí nejen o výživě, ale také o tréninku – výpady a kliky můžete dělat i na pláži a nic k tomu nepotřebujete, že?
Já osobně se držím už několik let svého osvědčeného systému – šest dní jím zdravě a soboty mám „cheating day“, kdy jím, na co mám chuť. A na tom nic nezmění ani dovolená. Tohle na mě funguje a vyhovuje mi to.
Pár mých tipů, co si můžete vzít kamkoliv s sebou:
rýžové chleby, žitné knackebroty
vločky obyčejné (oblíbila jsem si také kaše od Nominal)
kvalitní protein nebo proteinové tyčinky
sušené maso Jerky
ořechy
ovoce a zelenina (navíc obojí je dostupné opravdu všude)
Stejně tak lze v každém obchodě najít něco ve stylu cottage sýru.
Tohle byly ty “rychlé” varianty. Samozřejmě základ zdravé stravy tvoří kvalitní bílkoviny – ryby, maso, vajíčka, z rostlinných pak tofu a tempeh.
Jsem si jistá, že ve většině restaurací vám i na dovolené vyjdou vstříc a udělají vám jídlo bez omáčky. Navíc rýži, kuře a zeleninu umí opravdu všude.
Vždy učíme klienty číst etikety, aby věděli, co a jak si správně vybrat.
Ria Hrušovská s bratrem
Pokud se chcete “rozmazlovat”, občas si na cesty upeču něco sama, aby to odpovídalo fitness stravě.
Recept na MPT proteinové bobky:
500 g vloček 3 odměrky čoko proteinu 2 banány 250 ml vody (někdy je třeba i více)
Z hmoty vypracujeme „bobky“, které klademe na plech na pečící papír (nutnost). Doprostřed bobků dáme dia marmošku.
Pečeme cca deset minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.
No a samozřejmě, když je to dovolená, takže si občas dopřejte bez výčitek to, co máte rádi. Zkrátka pak přidáte cardio trénink, aby se to vyrovnalo. Vše je o rovnováze a po malém výkyvu najdete brzy po dovolené opět svůj řežim.
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.