Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

David Juřina: Každý by si měl najít svou vnitřní rovnováhu a cvičit a jíst především pro zdraví a pohodu

Již nějaký čas zveřejňujeme na blogu příběhy vás, uživatelů aplikace Kaloricketabulky.cz.

Děkujeme za všechny ohlasy, názory a povzbuzení, které píšete přímo pod články, na facebook nebo přes zprávy.

Měli jsme zde již maminky, které shazovaly těhotenská kila, ženu, která si díky zhubnutí zachovala zdraví, a samozřejmě další příběhy, které se snažíme vybírat tak, aby vás motivovaly k práci vlastní spokojenosti, ale třeba také varovaly před přílišným tlačením na pilu. Viz příběh dívenky, která spadla do anorexie.

Dnes vám přinášíme příběh mladého muže, který naši práci již nějaký čas sleduje a komentuje přes zprávy. A protože se jedná o instruktora, který pracuje s lidmi, a zároveň zapracoval i sám na sobě, pozvala jsem ho jako hosta na náš blog. Vše do sebe zapadá…

David Juřina

David Juřina

Člověk by se měl mít svým způsobem rád. Vím, že to spojení někomu může připadat dosti samolibé až šamponově vymazlené, ale je hodně lidí, kteří cvičí a nemají se rádi už jen pro to, jak vypadají,“ říká na úvod David Juřina (38 let), který sportuje celý svůj život a dodává, že výše jmenovaní jsou buď na tom psychicky hodně špatně, nebo sami pro sebe nechtějí nic udělat a pouze svou neschopnost všemožně omlouvají.

  • Na druhou stranu si je vědom, že ani opačný extrém není dobrý a vede až přehnanému zájmu o tělesnou schránku. Takže přiměřeně, příměřeně… „Mít se rád na úrovni vlastního JÁ není vůbec na škodu a spíše nás posouvá dále,“ míní oblíbený lektor Zumba fitness z Mostu, který pomáhá uvědomit si tuto důležitou věc ženám na svých lekcí takřka denně.

Jsme na světě tak krátkou dobu, že když promrháme celý život prací, nervováním se nad banálními věcmi, honěním se za kariérou, ale hlavně za množstvím vydělaných peněz, nezbude nám s toho krátkého života nic pěkného,“ tvrdí moudře muž, který ví, co chce od života, a přiznává, že v něm je kus velkého dítěte, díky kterému lépe zvládá věci kolem sebe. „Vést kvalitní a vyrovnaný život je opravdu těžké, někdy až nadživotně složité, ale každý si ho můžeme buď zničit nebo přizpůsobit tak, abychom byli spokojeni jak sami se sebou, tak se samotným životem.

Davidova proměna

David bez rozpaků přiznává, že nežil zdravě, ale poslední dobou se začal snažit, především z důvodů zdravotních. „Nejsem  vegetarián ani nic podobného. Ano, omezuji maso, ale klidně  si ho dám. Obdivuji lidi, kteří si vytýčí náročný cíl a jdou si za ním, ale já nechci být otrokem nějaké ´filozofie´, takže víceméně hřeším,“ vysvětluje s typickým nadhledem muž, který ví, že jakákoliv smysluplná změna k lepšímu je především mravenčí práce a běh na dlouhou trať, celoživotní a zavazující proces.

  • Jeho krédem je: Všeho s mírou… „A jdu s Mírou klidně na pivo, když mám chuť,“ směje se bývalý tanečník, který poslední dobou začal posilovat, protože po několika letech vedení převážně tanečních lekcí pro veřejnost cítil, že musí sám se sebou něco udělat.

Byl jsem unavený, na nic jsem neměl chuť. Člověk stárne a přemýšlí sám o sobě, co by mohl změnit. Po nastudování problému jsem došel k závěru, že musím posílit své tělo jinak, protože už nezvládalo ten styl a tempo, v kterém jsem jel,“ říká lektor, který jen a jen dával, a tak trochu asi zapomněl na sebe. „Měl jsem bušení srdce s částečnou poruchou spánku, moje svalovina doslova požírala to, co jsem na těle měl, a můj zdravotní stav se řítil do temných hlubin,“ popisuje svůj stav David, jenž se rozhodl pro razantní změnu.

David Juřina v akci

David Juřina v akci

Je to paradox, protože vím, že u ostatních dívek, žen, ale i  pánů se povětšinou hubne a drží se drastické diety, které často nevedou k ničemu. Dietou a necvičením si člověk huntuje své tělo. Já musel přibrat opravdu pár kilo – avšak ne tuku, ale čisté svaloviny,“ vysvětluje sympatický mladý muž, z kterého energie přímo sálá.

Protože jsem v pubertálních letech chodil dost často do posilovny a ten základ tam někde byl, oprášil jsem staré základní cviky a šel do toho. Potřeboval jsem k tomu i sparing partnera, který by na mě dohlížel a vzájemně jsme se povzbuzovali. A protože jsme ektmorfové – a těm bohužel svaly rostou pomaličku, nasadili jsme suplementaci. Chceme prostě přibrat a vypadat mohutněji. Základem všeho je dobře jíst, přijmout dostatečné množství všech živin,“ vysvětluje.

Jak cvičím:

3x – 4x do týdne fitness, cardio trénink já osobně neřeším, protože jsem instruktorem Zumby a mám tohoto pohybu dost.

  • Zaměřuji se na všechny svalové partie, protože pokud něco budeme „flákat“, budou se svaly rozvíjet nerovnoměrně. Každopádně moc mě baví cvičit prsní svaly. Cvičím technikou nabalování vah, tzn. první série je protažení s nízkou váhou, aby se sval zahřál a připravil, druhá série váhy, které zvládnu zvednout alespoň 10x bez pomoci sparing partnera, třetí série silové maximum, které se dá zvládnout  pouze 4-6x bez pomoci sparing partnera a ostatní s dopomocí, čtvrtá série je dojížděcí série s váhou,  která je zvládnutelná bez pomoci. Tento systém držíme a zatím to funguje. Je jasné, že zanedlouho dojde ke stagnaci všech svalových partií a budou chtít nastartovat jiným systémem.

Poznámka redakce: Pokud začínáte se cvičením, nechte si poradit od zkušeného osobního trenéra.

David Juřina

David Juřina

Jaké beru suplementy:

  • BCAA aminokyseliny před tréninkem společně s Argininem. Po tréninku já osobně nepřijímám žádný sacharid, ale 15 – 30 minut po tréninku doplním bílkoviny shakem.
  • Vitamíny a ostatní doplňky stravy doplňuji každý den – a to magnesium, zinek, B6, ale podávám i stimulant testosteronu Tribulus Terestris pro harmonizaci a sexuální funkce celého těla (smích).

Všechny uvedené suplementy jsou legální. Nejsem blázen a anabolika bych nikdy nekonzumoval. Výše vypsané věci jsou běžné a tělu vlastní, např. aminokyseliny jsou v doporučené míře nezbytné pro fungování zatíženého aktivního těla sportem. Musíme si uvědomit, že pokud tělo zatěžujeme extrémním způsobem, bohužel za pár let se nám ozve a bude chtít doplnit své zásoby, které už nemá z čeho brát.

Na vhodnou suplementaci se raději neptejte výživových poradců a jiných lidí, kteří nerozumí kulturistice apod. Poraďte se u těch, kteří mají papír jako fitness trenér, nikdy neberte něco jen proto, že to užívá kamarád. Stimulaci testosteronu přírodní formou doporučuji každému muži nad 30 let,“ uzavírá vyprávění o své proměně pro zdraví David Juřina.

Vizitka hosta:

David Juřina:  www.fitsdavidem.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Téměř osmdesát kilo zhubla za tři roky s aplikací KalorickeTabulky.cz úžasná Kateřina Timková. Jak to dokázala?

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

1.6.2015 Články, Fitness a wellness, Jak si udržet zdraví

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023