Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Nejlepší návod, jak se zdravým životním stylem a hubnutím začít – a hlavně u toho vydržet

Kdo by to neznal? Toužíte žít zdravěji, být víc fit, zhubnout, dostat se do kondice, jen jako by vám v tom pořád něco bránilo.

Tady oslava, tam zase firemní večeře, do toho má někdo z rodiny určitě narozeniny a přátelé vás ještě pozvali na svatbu…

A navíc bylo léto a prázdniny, tak kdo by odolal zmrzlině, buřtům anebo třeba těm dobrým koláčkům na dovolené v hotelu. Ale už určitě začnete!

  • od prvního
  • od pondělí
  • od Nového roku
  • od začátku měsíce
  • od září…

Nebo až se zaběhne školní rok. Rozhodli jste se taky právě začít? Ale co teď? Víte, kam chcete dojít? Jestliže chcete něco změnit, ujasněte si napřed, co přesně chcete měnit. Musíte vědět, kam jdete.

CHCETE ZAČÍT HUBNOUT A VYDRŽET? PŘIDÁVEJTE!

Potřebujete si ten svůj cíl nějak popsat

Určete si jasnou hodnotu, kterou můžete změřit: Chcete vážit tolik a tolik kilo? Dosáhnout takového a takového procenta tuku? Naměřit v pase tolik a tolik centimetrů? Tak si to jasně řekněte, nebo ještě lépe zapište.

Jakmile víte, kam směřujete, měli byste se vydat na cestu. Ale nesnažte se měnit úplně všechno ze dne na den. Přerod o 180 stupňů je k vidění leda ve špatném filmu. Neslibujte si, že ode dneška už se nedotknete dortíku, budete dvě hodiny denně cvičit a nachodíte 15 kilometrů za den. To byste na cestě za svým lepším já dlouho nevydrželi. A nezakazujte si a nenakazujte si, co všechno už nesmíte.

Lidský mozek totiž lépe přijímá to kladné, člověk lépe reaguje na pochvalu, snaží se víc, když je povzbuzován. Tak nekárejte a netrestejte sami sebe zákazy. Místo toho se zaměřte na to, co můžete vylepšovat a přidávat.

Důležitý přístup

Nevnímejte, co NESMÍTE, omezujete, vylučujete, přehlížíte, odstraňujete, z jídelníčku vyhazujete, ale soustřeďte se na to, co PŘIDÁVÁTE.

  • PŘIDÁVÁTE zeleninu a ovoce tak, abyste splnili 5 porcí na den (3 porce zeleniny, 2 porce ovoce).
  • PŘIDÁVÁTE neslazené tekutiny. Šikovná vychytávka je dát si sklenici vody před každým jídlem.
  • PŘIDÁVÁTE si bílkovinu (maso, tvaroh, jogurt, sýr, náhrady bílkoviny, vajíčka, sóju atd.) ideálně ke každému jídlu.
  • PŘIDÁVÁTE si rybu a luštěninu nejméně 1 x týdně.
  • PŘIDÁVÁTE si 5 minut cvičení o reklamní pauze oblíbeného pořadu, u kterého jinak prosedíte hodinu (a zatím si ten pořad ani to vysedávání na gauči nezakazujete).
  • A zatím nic NEUBÍRÁTE.

Proč?

Když přidáte zeleninu a ovoce a dáte si k jídlu bílkovinu, hned bude jídlo vyváženější, aniž z něho něco programově odstraňujete.

Když chcete ke svačině koláč, fajn, ale před ním snězte kousek ovoce. Koláče se vejde míň a chuť na sladké už částečně nasytíte tím ovocem. A jen tak mimochodem, ovoce zajistí, že se vám neuvolní po koláčku tolik inzulinu do krve – obsahovalo totiž vlákninu.

voda pro hubnutí

Když se před tím jídlem napijete, sníte o něco méně, než jste byli zvyklí.

Když si u televize při reklamě zacvičíte, je to sice jenom pár minut, ale pokud u televize prosedíte hodin víc, těch pauz se nasbírá taky několik a minuty naskáčou. Není to ještě cílený pohyb v delším časovém úseku, ale je to aspoň něco. A pohyb má sklon se během dne takzvaně kumulovat (nasčítá se – každý, byť krátký výdej energie navíc o něco málo zrychlí metabolismus) – takže i tyhle krátké minutovky mají cenu.

Soustřeďte se tedy na to, co přidáváte. Nic si neupírejte. Víc prostoru pro to dobré značí, že tomu nedobrému zůstane místa méně. A než se nadějete, budete bezbolestně jíst zeleninu, dobře pít, jíst vyrovnaně a ještě se hýbat. A navíc to nebude žádné omezování, které by vás nutilo zase se vším skončit… a pak od příštího prvního, od nového roku, od jara, od narozenin začínat zase nanovo.

Alexandra Fraisová

www.rohlikovka.cz

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Po letech působení v mezinárodních obezitologických uskupeních při EASO pracuje opět s českými klienty. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách.

22.9.2016 Alexandra Fraisová Články, Jak zhubnout

Z archivu

Zdeňka (52 let): Má „cukrová“ cesta s Kalorickými Tabulkami

Byla jsem požádána, abych jako motivaci sepsala svůj příběh. Nedávno mi totiž kontrola u lékaře potvrdila, že se mi podařilo nejen zhubnout, ale úspěšně srazit na kolena strašáka jménem diabetes, lidově cukrovku.

A to vše díky úpravě jídelníčku a životního stylu, ke kterému mě dovedla aplikace Kalorické Tabulky.

Celý článek 25.1.2023

Související články

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jste s hubnutím neustále na začátku? Vyzkoušejte tipy, jak se konečně posunout vpřed!

Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.

Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.

Celý článek 9.11.2025

O kaloriích nevážně: Jídla v těstíčku

Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.

Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.

Celý článek 6.11.2025

Veronika Mayová: I pozitivní myšlenky mohou být nechtěné a kazit nám hubnutí

Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?

Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…

Celý článek 3.11.2025

Gen Z delikatesa Gochujang

Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.

V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.

Celý článek 31.10.2025

Ing. Barbora Karásková: Proč řešit ultrazpracované potraviny v jídelníčku?

Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.

Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.

Celý článek 28.10.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner