Chceme být štíhlí, a přitom konzumujeme dvojnásobné množství cukru, než je doporučováno.
Jíme nepřiměřeně velké porce, přichucujeme si jídlo různými omáčkami, kečupy, tatarkami a po obědě plném sacharidů a tuků si rádi dáme „něco dobrého“. Tedy zase sacharidy, jednoduché cukry a tuky.
Příjemné pocity dlouho nevydrží
Proč saháme po sladkém, slaném a tučném jídle, když víme, že nám škodí? Protože při konzumaci sladkého, ale i tučného jídla se nám vyplavují hormony, které způsobují příjemné pocity, klid a pohodu.
Ing. Petr Havlíček
Ale pozor – tento pocit trvá jen chvíli, pak nastává propad v náladě a startuje začarovaný kruh, kdy už zase saháme po sladkém…
Později nastává fáze, kdy se nám přebytečný tuk začne ukládat kromě do podkoží také do vnitřních orgánů. A tento orgánový tuk je už pro naše zdraví skutečně nebezpečný. Bývá příčinou řady zdravotních selhání. A jsme u nebezpečí kardiovaskulárních chorob, včetně infarktu či mozkové mrtvice.
Prvním krokem k nastartování změny je použití „zdravého selského rozumu“. Mimochodem, odborníci tvrdí, že cukr patří k potravinám, které omezují fungování mozku. Takže, pokud ho ještě máme, vezměme ho do hrsti a vyhoďme si z jídelníčku sušenky, dortíčky, čokolády, zmrzliny, přeslazené limonády, kečupy, tatarky, grilovací omáčky, ale také brambůrky, konzervované potraviny, polotovary a pokud možno smažené pokrmy.
Omezme pivo a alkohol.
Pryč ze začarovaného kruhu
Navíc, sladká chuť je návyková, takže když už se ocitáme v začarovaném kruhu, začínáme vlastně bojovat se závislostí. Dobrou zprávou je, že když sladké z jídelníčku vyloučíme, této závislosti se poměrně rychle zbavíme.
Ing. Petr Havlíček
Chcete se dostat z tohoto začarovaného kruhu a konečně už jednou provždy pochopit, co vám škodí, a co naopak prospívá? Motivaci, inspiraci, rady a tipy naleznete na stránkách Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republikywww.zdravijakovasen.cz. Zde se pod vedením a kontrolou známého specialisty na zdravou výživu Petra Havlíčka dozvíte, jak nastartovat zdravý životní styl, zbavit se nebezpečného tuku, ochránit své zdraví a začít se radovat ze zdravého a aktivního života.
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.