Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pozor na cukr! Tělo ho vyžaduje, i když mu škodí

Chceme být štíhlí, a přitom konzumujeme dvojnásobné množství cukru, než je doporučováno.

Jíme nepřiměřeně velké porce, přichucujeme si jídlo různými omáčkami, kečupy, tatarkami a po obědě plném sacharidů a tuků si rádi dáme „něco dobrého“. Tedy zase sacharidy, jednoduché cukry a tuky.

Příjemné pocity dlouho nevydrží

Proč saháme po sladkém, slaném a tučném jídle, když víme, že nám škodí? Protože při konzumaci sladkého, ale i tučného jídla se nám vyplavují hormony, které způsobují příjemné pocity, klid a pohodu.

Ing. Petr Havlíček

Ing. Petr Havlíček

Ale pozor – tento pocit trvá jen chvíli, pak nastává propad v náladě a startuje začarovaný kruh, kdy už zase saháme po sladkém…

Později nastává fáze, kdy se nám přebytečný tuk začne ukládat kromě do podkoží také do vnitřních orgánů. A tento orgánový tuk je už pro naše zdraví skutečně nebezpečný. Bývá příčinou řady zdravotních selhání. A jsme u nebezpečí kardiovaskulárních chorob, včetně infarktu či mozkové mrtvice.

Prvním krokem k nastartování změny je použití „zdravého selského rozumu“. Mimochodem, odborníci tvrdí, že cukr patří k potravinám, které omezují fungování mozku. Takže, pokud ho ještě máme, vezměme ho do hrsti a vyhoďme si z jídelníčku sušenky, dortíčky, čokolády, zmrzliny, přeslazené limonády, kečupy, tatarky, grilovací omáčky, ale také brambůrky, konzervované potraviny, polotovary a pokud možno smažené pokrmy.

  • Omezme pivo a alkohol.

Pryč ze začarovaného kruhu

Navíc, sladká chuť je návyková, takže když už se ocitáme v začarovaném kruhu, začínáme vlastně bojovat se závislostí. Dobrou zprávou je, že když sladké z jídelníčku vyloučíme, této závislosti se poměrně rychle zbavíme.

Ing. Petr Havlíček

Ing. Petr Havlíček

Chcete se dostat z tohoto začarovaného kruhu a konečně už jednou provždy pochopit, co vám škodí, a co naopak prospívá? Motivaci, inspiraci, rady a tipy naleznete na stránkách Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky www.zdravijakovasen.cz. Zde se pod vedením a kontrolou známého specialisty na zdravou výživu Petra Havlíčka dozvíte, jak nastartovat zdravý životní styl, zbavit se nebezpečného tuku, ochránit své zdraví a začít se radovat ze zdravého a aktivního života.

PR článek

Z archivu aneb přečtěte si také:

Renata Daubnerová, nutriční terapeut: Nízkokalorické léto budiž pochváleno, ale pozor na umělá sladidla!

redakce
www.kaloricketabulky.cz

5.9.2016 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024