Chceme být štíhlí, a přitom konzumujeme dvojnásobné množství cukru, než je doporučováno.
Jíme nepřiměřeně velké porce, přichucujeme si jídlo různými omáčkami, kečupy, tatarkami a po obědě plném sacharidů a tuků si rádi dáme „něco dobrého“. Tedy zase sacharidy, jednoduché cukry a tuky.
Příjemné pocity dlouho nevydrží
Proč saháme po sladkém, slaném a tučném jídle, když víme, že nám škodí? Protože při konzumaci sladkého, ale i tučného jídla se nám vyplavují hormony, které způsobují příjemné pocity, klid a pohodu.
Ing. Petr Havlíček
Ale pozor – tento pocit trvá jen chvíli, pak nastává propad v náladě a startuje začarovaný kruh, kdy už zase saháme po sladkém…
Později nastává fáze, kdy se nám přebytečný tuk začne ukládat kromě do podkoží také do vnitřních orgánů. A tento orgánový tuk je už pro naše zdraví skutečně nebezpečný. Bývá příčinou řady zdravotních selhání. A jsme u nebezpečí kardiovaskulárních chorob, včetně infarktu či mozkové mrtvice.
Prvním krokem k nastartování změny je použití „zdravého selského rozumu“. Mimochodem, odborníci tvrdí, že cukr patří k potravinám, které omezují fungování mozku. Takže, pokud ho ještě máme, vezměme ho do hrsti a vyhoďme si z jídelníčku sušenky, dortíčky, čokolády, zmrzliny, přeslazené limonády, kečupy, tatarky, grilovací omáčky, ale také brambůrky, konzervované potraviny, polotovary a pokud možno smažené pokrmy.
Omezme pivo a alkohol.
Pryč ze začarovaného kruhu
Navíc, sladká chuť je návyková, takže když už se ocitáme v začarovaném kruhu, začínáme vlastně bojovat se závislostí. Dobrou zprávou je, že když sladké z jídelníčku vyloučíme, této závislosti se poměrně rychle zbavíme.
Ing. Petr Havlíček
Chcete se dostat z tohoto začarovaného kruhu a konečně už jednou provždy pochopit, co vám škodí, a co naopak prospívá? Motivaci, inspiraci, rady a tipy naleznete na stránkách Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republikywww.zdravijakovasen.cz. Zde se pod vedením a kontrolou známého specialisty na zdravou výživu Petra Havlíčka dozvíte, jak nastartovat zdravý životní styl, zbavit se nebezpečného tuku, ochránit své zdraví a začít se radovat ze zdravého a aktivního života.
Mnohdy, když se člověk přeorientuje na preferování zdravějších a kvalitnějších potravin, tak zjistí, že není zcela lehké se zorientovat v tom, jak, co a kolik toho nakupovat.
Na druhou stranu, pokud se naučí určitému systému, tak ještě ušetří, protože nebude vydávat peníze za nesmyslné a nekvalitní výrobky.
K měsíci květnu se podle TČM váže naše srdce, patří mu element ohně a emoce radosti.
A také o něm východní medicína říká, že je „císařem“ mezi orgány. Srdce má na starosti proudění krve, jeho stav ovlivňuje kvalitu tepen a žil, kvalitu celého našeho života.
Redukční dieta rozhodně není jenom o úpravě stravy.
Tedy abychom byli úplně přesní, teoreticky může být, ale zpravidla nevede k takovým výsledkům, jaké si v hlavě před začátkem hubnutí představujeme. A pokud už vede, je celý proces mnohem složitější a delší.