Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zuzana Švédová: Je čas dýní, tak si vychutnejte jednoduchý recept na zdravé jídlo

Podzim nám každoročně přináší krásně zabarvené dýně, které mám ve velké oblibě pro jejich výživovou hodnotu.

Existují desítky nejrůznějších odrůd. Přiznám se, že já osobně upřednostňuji spíše hokkaido a dýni máslovou a špagetovou.

Dýně využívám v kuchyni často a ráda. Na velkého „goliáše“ si moc netroufnu. Tato dýně je oproti výše zmíněným méně výrazná a také, pokud ji člověk rozkrojí, jejím zpracováváním stráví povětšinou celý den.

Proč jíst dýně?

Jaké jsou zdravotní přínosy dýní?

  • platí za jednu z nejlépe stravitelných potravin, které lahodí slinivce i žaludku
  • při pravidelné konzumaci upravuje činnost střev
  • svým zásaditým charakterem tlumí pálení žáhy
  • pro svůj vysoký obsah vlákniny patří na seznam detoxikační zeleniny
  • je cenná pro svůj vysoký obsah karotenů
  • je velmi dobrým zdrojem draslíku, za současného minima sodíku, čímž napomůže pacientům se srdečně cévními chorobami
  • jsou výborné při redukci –  díky vyššímu procentu vláknin krásně zasytí

K zesílení terapeutického účinku doporučuji konzumovat 3 x týdně.

Proč jíst dýně?

Recept na pohankové těstoviny s dýní

Suroviny

  • 350 g máslové dýně
  • 6 stroužků česneku
  • 3 PL medu, rozmarýn
  • kokosový olej, špenát
  • himalájská sůl, těstoviny
  • dle chuti parmazán, sušená rajčata

Postup

  1. Dýni rozkrájíme na kostky, česnek na plátky, smísíme s rozmarýnem, olejem, medem, posolíme.
  2. Umístíme na plech a pečeme do měkka.
  3. Několik kousků dýně vybereme a odložíme stranou.
  4. Zbytek umixujeme a promísíme s těstovinami, přidáme kousky dýně.
  5. Dle chuti posypeme parmazánem, sušenými rajčaty, špenátem.

Ať vám chutná.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Využijte svou dovolenou k nastartování zdravého stravování

Zuzana Švédová
poznejsvezdravi.cz

Nutriční terapeutka, která důmyslně poskládanou stravou pomáhá nejen sobě, ale také svým klientům. Stravuje se více méně vegetariánsky, využívá léčivých principů živé stravy. Zároveň čerpá z kořenů tradiční čínské medicíny, makrobiotiky, ayurvedy, z tradic tohoto národa, kdy celé generace rostly a sílily na tom, co se tu prý nyní vytrácí.

Na svých stránkách nabízí cenově dostupné e-booky a jídelníčky na míru.

27.10.2016 Články, Recepty a výživa

Komentáře

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články

Martin Schmiedl: Desatero zdravého jídelníčku

Martin Schmiedl: Desatero zdravého jídelníčku

Často se mě lidé ptají na to, jak si správně sestavit jídelní plán.

S tvorbou jídelníčku vždy ochotně pomůžu, i přesto však věřím, že pro sestavení nutričně vyváženého jídelníčku nemusíme být výživovými experty či vědci z laboratoří.

Celý článek 8.4.2019 0