Zuzana Švédová: Je čas dýní, tak si vychutnejte jednoduchý recept na zdravé jídlo
Podzim nám každoročně přináší krásně zabarvené dýně, které mám ve velké oblibě pro jejich výživovou hodnotu.
Existují desítky nejrůznějších odrůd. Přiznám se, že já osobně upřednostňuji spíše hokkaido a dýni máslovou a špagetovou.
Dýně využívám v kuchyni často a ráda. Na velkého „goliáše“ si moc netroufnu. Tato dýně je oproti výše zmíněným méně výrazná a také, pokud ji člověk rozkrojí, jejím zpracováváním stráví povětšinou celý den.
Jaké jsou zdravotní přínosy dýní?
platí za jednu z nejlépe stravitelných potravin, které lahodí slinivce i žaludku
při pravidelné konzumaci upravuje činnost střev
svým zásaditým charakterem tlumí pálení žáhy
pro svůj vysoký obsah vlákniny patří na seznam detoxikační zeleniny
je cenná pro svůj vysoký obsah karotenů
je velmi dobrým zdrojem draslíku, za současného minima sodíku, čímž napomůže pacientům se srdečně cévními chorobami
jsou výborné při redukci – díky vyššímu procentu vláknin krásně zasytí
K zesílení terapeutického účinku doporučuji konzumovat 3 x týdně.
Recept na pohankové těstoviny s dýní
Suroviny
350 g máslové dýně
6 stroužků česneku
3 PL medu, rozmarýn
kokosový olej, špenát
himalájská sůl, těstoviny
dle chuti parmazán, sušená rajčata
Postup
Dýni rozkrájíme na kostky, česnek na plátky, smísíme s rozmarýnem, olejem, medem, posolíme.
Umístíme na plech a pečeme do měkka.
Několik kousků dýně vybereme a odložíme stranou.
Zbytek umixujeme a promísíme s těstovinami, přidáme kousky dýně.
Dle chuti posypeme parmazánem, sušenými rajčaty, špenátem.
Působí jako nutriční terapeutka se zálibou v byliny, bylinkové produkty, léčivý potenciál přírody, který povzbuzuje na těle i duchu. Její velkou láskou je též publikační činnost, kdy přispívá do hezké řádky novin a časopisů. V nedávné době jí vyšly knihy Zdravou stravou proti únavě a Štědrý bylinářův rok. Je maminkou pětiletého syna, ráda cestuje, vaří a nahlíží do starých archivů, ze kterých čerpá inspiraci pro svou tvorbu.
Takzvané „light“ výrobky zažívaly v minulých letech velkou přízeň. Ta poslední dobou naštěstí klesá. Lidem se dostává do podvědomí, že cesta ke zdraví a pěstěnější postavě většinou vede jinudy…
Pojďme se pro jistotu podívat na tuto skupinu potravin zblízka.