Zuzana Švédová: Je čas dýní, tak si vychutnejte jednoduchý recept na zdravé jídlo
Podzim nám každoročně přináší krásně zabarvené dýně, které mám ve velké oblibě pro jejich výživovou hodnotu.
Existují desítky nejrůznějších odrůd. Přiznám se, že já osobně upřednostňuji spíše hokkaido a dýni máslovou a špagetovou.
Dýně využívám v kuchyni často a ráda. Na velkého „goliáše“ si moc netroufnu. Tato dýně je oproti výše zmíněným méně výrazná a také, pokud ji člověk rozkrojí, jejím zpracováváním stráví povětšinou celý den.
Jaké jsou zdravotní přínosy dýní?
platí za jednu z nejlépe stravitelných potravin, které lahodí slinivce i žaludku
při pravidelné konzumaci upravuje činnost střev
svým zásaditým charakterem tlumí pálení žáhy
pro svůj vysoký obsah vlákniny patří na seznam detoxikační zeleniny
je cenná pro svůj vysoký obsah karotenů
je velmi dobrým zdrojem draslíku, za současného minima sodíku, čímž napomůže pacientům se srdečně cévními chorobami
jsou výborné při redukci – díky vyššímu procentu vláknin krásně zasytí
K zesílení terapeutického účinku doporučuji konzumovat 3 x týdně.
Recept na pohankové těstoviny s dýní
Suroviny
350 g máslové dýně
6 stroužků česneku
3 PL medu, rozmarýn
kokosový olej, špenát
himalájská sůl, těstoviny
dle chuti parmazán, sušená rajčata
Postup
Dýni rozkrájíme na kostky, česnek na plátky, smísíme s rozmarýnem, olejem, medem, posolíme.
Umístíme na plech a pečeme do měkka.
Několik kousků dýně vybereme a odložíme stranou.
Zbytek umixujeme a promísíme s těstovinami, přidáme kousky dýně.
Dle chuti posypeme parmazánem, sušenými rajčaty, špenátem.
Nutriční terapeutka, která důmyslně poskládanou stravou pomáhá nejen sobě, ale také svým klientům. Během své práce uplatňuje celostní přístup, neboť tělo a duše jedno jsou, kdy třeba najít kýženou rovnováhu. Řadu let přednáší, pořádá workshopy, ale také publikuje. Aktuálně je v obchodech její kniha Zdravou stravou proti únavě (Grada, 2020). Její velkou láskou je syn, příroda a byliny.
Ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami si užíváme jídlo každý den.
A to díky vynalézavým kuchařkám a kuchařům z řad uživatelů aplikace www.kaloricketabulky.cz. Klobouk dolů, jak dokážou doslova vykouzlit vyvážené pokrmy, jež skvěle chutnají a božsky vypadají.
Prosinec je pro mě časem, kdy nejen s klienty, ale i kamarády a rodinou diskutuji o tom, jak to udělat, aby se Vánoce, oslavy Silvestra a Nový rok tolik nepodepsaly na tělesné hmotnosti.
Své zkušenosti z praxe jsem sepsala do následujících řádků.
Komentáře
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.