Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zuzana Švédová: Je čas dýní, tak si vychutnejte jednoduchý recept na zdravé jídlo

Podzim nám každoročně přináší krásně zabarvené dýně, které mám ve velké oblibě pro jejich výživovou hodnotu.

Existují desítky nejrůznějších odrůd. Přiznám se, že já osobně upřednostňuji spíše hokkaido a dýni máslovou a špagetovou.

Dýně využívám v kuchyni často a ráda. Na velkého „goliáše“ si moc netroufnu. Tato dýně je oproti výše zmíněným méně výrazná a také, pokud ji člověk rozkrojí, jejím zpracováváním stráví povětšinou celý den.

Proč jíst dýně?

Jaké jsou zdravotní přínosy dýní?

  • platí za jednu z nejlépe stravitelných potravin, které lahodí slinivce i žaludku
  • při pravidelné konzumaci upravuje činnost střev
  • svým zásaditým charakterem tlumí pálení žáhy
  • pro svůj vysoký obsah vlákniny patří na seznam detoxikační zeleniny
  • je cenná pro svůj vysoký obsah karotenů
  • je velmi dobrým zdrojem draslíku, za současného minima sodíku, čímž napomůže pacientům se srdečně cévními chorobami
  • jsou výborné při redukci –  díky vyššímu procentu vláknin krásně zasytí

K zesílení terapeutického účinku doporučuji konzumovat 3 x týdně.

Proč jíst dýně?

Recept na pohankové těstoviny s dýní

Suroviny

  • 350 g máslové dýně
  • 6 stroužků česneku
  • 3 PL medu, rozmarýn
  • kokosový olej, špenát
  • himalájská sůl, těstoviny
  • dle chuti parmazán, sušená rajčata

Postup

  1. Dýni rozkrájíme na kostky, česnek na plátky, smísíme s rozmarýnem, olejem, medem, posolíme.
  2. Umístíme na plech a pečeme do měkka.
  3. Několik kousků dýně vybereme a odložíme stranou.
  4. Zbytek umixujeme a promísíme s těstovinami, přidáme kousky dýně.
  5. Dle chuti posypeme parmazánem, sušenými rajčaty, špenátem.

Ať vám chutná.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak si vytvořit správný jídelníček pomocí aplikace Kalorické tabulky, radí Katka Dobešová, zkušená fitness lektorka a výživová poradkyně

Zuzana Švédová
https://www.facebook.com/poznejsvezdravi

Působí jako nutriční terapeutka se zálibou v byliny, bylinkové produkty, léčivý potenciál přírody, který povzbuzuje na těle i duchu. Její velkou láskou je též publikační činnost, kdy přispívá do hezké řádky novin a časopisů. V nedávné době jí vyšly knihy Zdravou stravou proti únavě a Štědrý bylinářův rok. Je maminkou pětiletého syna, ráda cestuje, vaří a nahlíží do starých archivů, ze kterých čerpá inspiraci pro svou tvorbu.

27.10.2016 Články, Recepty a výživa

Související články

Nejsou dnes jídla chudých spíše pro bohaté?

Nejsou dnes jídla chudých spíše pro bohaté?

Některé potraviny kdysi měly přízvisko „jídlo chudých“. Znamenalo to, že o takové pokrmy výše postavení pánové a dámy neměli zájem, neb takových bylo hodně a za lacino. Dokonce z toho vycházela a vychází i postní tradice.

Platí to i dnes?

Celý článek 16.6.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak vybrat ten nejvhodnější bílý jogurt

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak vybrat ten nejvhodnější bílý jogurt

Jogurt je znám už od pradávna nejen jako potravina, ale i jako léčivý produkt na vnější použití – například na lehké popáleniny nebo jako vyživující prostředek pro kůži (vyzkoušet ho lze i v podobě pleťové masky).

Na úvod musím říct, že jogurt je mou oblíbenou potravinou, a věřím, že po přečtení článku pochopíte, proč tomu tak je. A začnete jej také více zařazovat do svého jídelníčku.

Celý článek 13.6.2024