Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jarka Matoušková: Jak bojovat s kily navíc s pěti křížky na zádech aneb fit a štíhlá i po padesátce

Jaké je hubnutí po padesátce? Spousta žen nejspíš odpoví, že to nejde, případně že to je velmi obtížné.

Možná vás, dámy, tak trochu škodolibě potěší, že ani chlapi na tom ale nejsou o mnoho lépe. I oni mohou mít potíže, protože i oni prožívají období známé jako mužský přechod.

Co znamená padesátka?

Po padesátém roce života se zpomaluje metabolismus a zvyšuje se ukládání tuku. Potýkáme se s projevy hormonálních změn – klesá nám hladina estrogenu, což může mít vliv na naše zdraví i štíhlou linii. Záměrně říkám může. Padesátka je totiž významným jubileem, určitou hranicí, často strašákem, na kterého všechno svalujeme. Kila navíc, vrásky, ztrátu mladistvého vzhledu i pružnosti kůže, únavu, ztrátu vitality.

jak zhubnout v padesáti

První „–sát“ na konci věkové číslovky mnohé děsí. Ale musíme si uvědomit, že v padesáti s námi začíná naše tělo i zdraví účtovat. Teď se v plném světle začíná ukazovat, jak moc jsme se dosud o sebe starali a co všechno jsme zanedbali. Za úbytkem energie a radosti ze života obvykle totiž nestojí samotný věk, ale důsledky špatného dosavadního životního stylu. Tak to prostě je, to jsou fakta.

Dobrou zprávou je ovšem to, že se nemusíte nečinně poddat osudu a čekat, co bude, rezignovat, vzdychat a zkoušet  v kabinkách s nenáviděnými zrcadly stále větší velikosti oblečení.

  • Zhubnout a zůstat štíhlá, být nabitá energií, vypadat svěže a mít hladkou pleť – to je snem každé ženy. Tak si ho splňte! Je pár minut po dvanácté, ale zdravé hubnutí funguje i po padesátce a s trochou odvahy, trpělivosti, vůle se dají nejen nadbytečné kilogramy zvládnout.

Vyhlašte válku hormonům a zhubněte i po padesátce!

Nebojujete ovšem s kilogramy ani s hormony, ale sami se sebou. A je jedno, jestli jste žena nebo muž. Pro někoho není padesátka žádný věk, pro jiného může tohle číslo znamenat velké změny, třeba i zásadní rozdíl v čísle na váze. Avšak kdo chce, může si i v těchto letech udržet štíhlou linii a hmotnost mít i třeba lepší, než když mu bylo třicet.

  • Univerzální řešení neexistuje, každé tělo je originál.  Ale i přesto můžeme tukové polštáře zlikvidovat a získanou postavu si udržet.

Výmluvy, výmluvy, výmluvy. Kolik já jsem jich už poradně slyšela:

  • Nemám čas.
  • Stejně to nemá cenu.
  • Teď už s tím nenadělám.
  • Mám to v genech.
  • Nemám na to energii.
  • Manžel jíst zdravě nikdy nebude.

jak zhubnout po padesátce

Vymyslet výmluvy je velmi snadné. Daleko obtížnější je přijmout sami za sebe zodpovědnost. Víte, co doopravdy funguje? Když si místo výmluv nastavíte meze a disciplínu.

Takže to zkuste jinak:
1.    Přestaňte obviňovat manžela nebo partnera, že tloustnete kvůli jeho stravovacím návykům.
2.    Přestaňte si namlouvat, že nemáte čas na přípravu jídla kvůli tomu, že musíte ještě chodit do práce.
3.    Přestaňte obviňovat rodinu, že je příliš náročná a nemáte už energii pro sebe.
4.    Přestaňte svádět na rodiče, že máte nadváhu.
5.    Přestaňte svalovat vinu na stres za to, že jste závislí na čokoládě.
6.    Přestaňte se vymlouvat na hormony a geny.
7.    Přestaňte s tím, že zdravý životní styl a zdravé jídlo jsou drahé.
8.    Přestaňte hrát tuhle obviňovací hru a koukejte věci vzít pěkně do vlastních rukou, a hned!

PROČ?
Protože, když se rozhodnete, můžete dokázat cokoliv. I s věkovou číslovkou „–sát“. Dělejte to jen kvůli sobě. Ať si ostatní dělají, co chtějí. Kašlete na posměšné poznámky a významné pohledy a oči obrácené v sloup. Nenechte se od změny k lepšímu stylu života od nikoho odradit. A přetočte nazpátek biologické hodiny, stejně jako to dokázaly moje klientky. Jak? Velká dávka chtění, rozhodnutí, plán a disciplina.  A nezapomeňte, štíhlí zůstávají déle mladí.

  • Jak přepsat věkovou číslovku „– sát“? Všechno souvisí se vším, takže čtěte dál.

Jsme tak mladí, jak mladá je naše nejmladší buňka

Představte si, že jdete na kávu s kamarádkou, kterou jste víc jak tři měsíce neviděla. Potkají se totiž dva úplně noví lidé, protože za 100 dnů dokážeme obnovit všechny buňky našeho těla, s výjimkou těch v kostech a mozku. Ty si dávají na čas. Kosterní buňky se dokáží obnovit zhruba za 7 let, o mozkových jsme si až donedávna mysleli, že pouze odumírají, ale i ty podle nové výzkumné studie Salkova ústavu v San Diegu v Kalifornii mohou růst a obnovovat se. A jak může dopadnout toto setkání? Pokud se kamarádka rozhodla se sebou něco dělat, skoro ji nepoznáte. Protože díky novému životnímu stylu je štíhlejší, vypadá mladší a svěží. Vyzařuje světlo a energii.

Jak obnovit buňky?

Musíte si uvědomit, že stárnutí nezačíná s první vráskou v obličeji, několika šedivými vlasy či pár kily navíc. To jsou jen vnější projevy procesu, který se v průběhu let odehrává v každé nejmenší částečce našeho těla, v buňce.

  • Všechny buňky se po celý život neustále dělí. Pokožka, cévy, svalstvo, kosti – veškeré tkáně jsou nepřetržitě obnovovány. Co se mění, je rychlost, s jakou se tato obnova odehrává. Nejrychleji obnova probíhá v dětství, průběhem času se zpomaluje, ve fázi „-cet“ a „-sát“ se objevuje stále méně nových buněk a ty původní zákonitě přebírají veškeré úkoly. Jsou unavené, vytvářejí slabší pojivovou tkáň, produkují méně hormonů.

Měli byste ale vědět, že tomuto procesu nejsme vydáni napospas, protože i proti genetickému plánu můžeme zasáhnout a zub času pozastavit přesně tam, kde stárnutí začíná –  v buňce. Jak?

Máme to na talíři

Buňky jsou stále hladové a navíc vysoce náročné. Je dobré jim dopřávat jen to nejlepší. A tím nemyslím super drahou gastronomii. Vzhledem k těžké práci, kterou vykonávají, potřebují správné stavební látky a dostatek ochranných látek, aby se ubránily volným radikálům.

  • Správnými ochránci před volnými radikály jsou vitamíny E, C a A a také flavonoidy. Všechny mají antioxidační účinky a vyřazují volné radikály z ringu. Vedle těchto látek přijímaných potravou chytají a zneškodňují volné radikály také enzymy produkované organismem. U nás, s věkovou číslicí „-cet“ a „–sát“, jejich produkce polevuje, ale žádnou paniku. Pokud do své stravy zařadíte dostatek potravin obsahujících želeno, selen, mangan, zinek a měď, přispějete k posílení ochrany buněk a k produkci většího množství enzymů, které volné radikály neutralizují.

Ve spojení s pravidelným pohybem může jejich požadavky uspokojit optimálně zvolená strava zajišťující velké množství vitamínů, minerálních látek a stopových prvků – bioaktivních substancí. Zároveň by měla být optimální i kombinace živin dodávajících energii, tedy optimální kombinace bílkovin, sacharidů a tuků.

jak zhubnout v padesáti

Hormony jsou strážci mládí

Vedle ochrany před volnými radikály tvoří vyrovnaná hladina hormonů další základní stavební kámen strany, díky které ženy mohou zvítězit nad věkovou číslovkou „– sát“. Hormony, zejména estrogeny, ale také melatonin a růstový hormon somatotropin zpomalují stárnutí a udržují člověka mladým. Tito pomocníci se usazují u buňky a spouštějí procesy látkově přeměny, které podporují dělení buněk a vedou k jejich rychlejší obnově. Estrogeny regulují strukturu pokožky, somatotropin stimuluje odbourávání tuků a podporuje tvorbu pevných svalů, melatonin stojí na stráži u regenerační fáze a chrání buňky.

  • Když je nám „– cet“ a „–sát“, produkce hormonů polevuje, ale to neznamená se vzdát. Zvýší-li se hladina estrogenů v krvi, strhne to k činnosti i ostatní hormony a ty začnou pracovat pro nás. Klesající estrogeny v tomto věku můžeme doplnit fytoestrogeny, které najdeme v běžných potravinách. Ty pak v kombinaci se správnou bílkovinou podněcují produkci růstového hormonu a větší množství růstového hormonu zvyšuje v návaznosti na náš zdravý životní styl tvorbu melatoninu.

A nezapomínejte na to, že hormony rozpumpujete pohybem. Estrogeny a růstový hormon se totiž tvoří ve větší míře při pohybu. Při pohybu tělo produkuje navíc  i další dva hormony adrenalin a noradrenalin, které mají, kromě dalších, velmi důležitý úkol. Štěpí tukové zásoby v organismu.

  • No řekněte, nedokázala to příroda báječně zařídit?

Chytré stravování znamená úspěch

Nepočítejte jenom kalorie, protože kalorie nejsou adekvátním měřítkem naší výživy. Schválně zdůrazňuji slovo JENOM.
Kaloriemi jsme všichni posedlí někdy od dvacátých let 20. století, kdy jsme je začali počítat. Kalorie nám dodávají energii, ale když máme pouze energii, bez dalších výživových  složek, dlouho zdraví nezůstaneme, nebo spíše dlouho nepřežijeme. Proto když uvažujeme o makronutrientech, které přepočítáváme na kalorie, uvažujeme v intencích kvantity. Pokud se ale podíváme na mikronutrienty, nutně musíme vidět kvalitu.

Čím více výživových prvků kalorie obsahuje, tím je nutričně bohatší. A těchto kalorií se nemusíme bát, naopak, musíme je dokázat najít, zkombinovat a využít. Na co ale musíme zapomenout, jsou kalorie prázdné.

Výživné látky – dobrá kombinace

Buďte, dámy a pánové, nanejvýš vybíraví, pokud jde o skladbu potravin. Není bílkovina jako bílkovina, zdravý tuk udržuje zdraví a mládí a sacharidy jsou dobré i špatné. Budete-li cenné živiny v jídle správně kombinovat, najdete-li si správné spojence a uzavřete s nimi výhodné spojenectví na celý život, vyhrajete.

Které spojenectví uzavřít?

Mezi spolehlivé spojence zařadíme snadno a lehce využitelné bílkoviny živočišného i rostlinného původu, přičemž rostlinné zdroje bílkovin budeme vhodně kombinovat se složenými sacharidy. Například luštěniny s celozrnným pečivem nebo fazole s rýží. Předností takové kombinace je vysoká využitelnost bílkovin a vysoký obsah živin. Tato kombinace pro naše tělo přináší vysoký obsah minerálních a balastních látek, vitamínů a bioaktivních rostlinných látek.

Sacharidy neházejte do jednoho pytle s nálepkou “pozor jed”. Když budeme do stravy zařazovat sacharidy s nízkým glykemickým indexem, jako jsou ovoce, zelenina nebo celozrnné produkty z obilovin, nejen že neuděláme chybu, ale prospějeme našemu zdraví. Potraviny v přírodním stavu, tedy průmyslové nezpracované, obsahují vysoký podíl vitamínů, minerálů i balastních látek, a jsou štěpeny velmi pomalu. Tím udržují hladinu krevního cukru poměrně vyrovnanou, do krve je vyplavováno méně inzulinu a když si dáme pozor na skladbu tuků ve stravě, tukové polštářky se rozplynou.

jak zhubnout v šedesáti
A pak musíte uzavřít koaliční smlouvu s tuky. Nepovažujte je za nepřátele, jen si kvalitního partnera vyberte. Spojte se s nenasycenými mastnými kyselinami, které ve dne v noci pilně pracují pro naše tělo, stávají se součástí stabilních buněčných stěn, udržují nám zdravé a pružné cévy a posilují obranyschopnost organismu. Do koaliční smlouvy s tuky nepatří líné tuky, nasycené mastné kyseliny. Sice je také spalujeme k získání energie, ale tuk, který zůstane navíc, a že ho často je více než dost, je přenášen do tukových buněk a ukládán.  A kde hlavně? V našich útrobách, v podobě viscerálního tuku, který nás ohrožuje na zdraví.

Pár dobrých tipů:

Srovnejte si hlavu a mysl
K hlavě a naší mysli neodmyslitelně patří disciplína, kázeň a řád, protože tyto 3 faktory, vznikající v naší mysli, jsou základy zdravého života. Sebedisciplína nás podporuje, poskytuje nám stabilitu a základovou konstrukci toho, co pro zdraví děláme.

Dbejte o svou výživu a střeva
Za palivo, které dáváme svému tělu, neseme odpovědnost my sami. Naše tělo je geniálně sestavený stroj, skládající se z miliard buněk, které potřebují kvalitní palivo.

Nezapomínejte na pohyb
Když se jedná o výživu, jsme tím, co jíme. Když jde o pohyb, jsme to, jak se hýbeme. Pohyb posiluje svaly, srdce, plíce, posiluje dokonce i mozek a zlepšuje náladu.  S věkovou číslovkou „–cet“ a „- sát“ si musíme neustále uvědomovat, že nejsou-li svaly pravidelně uváděny alespoň do minimálního pohybu a námahy, ztrácí tělo už po 40. roce věku ročně asi 250 g aktivní svalového hmoty, a místo ní nasbírá 500 g ochablého tuku. A to úplně nezávisle na tom, co jíme. Ale i tomuto vývoji můžeme předejít.

Dopřejte si regeneraci a relax
Nemáte čas? Co to je za výmluvu? Děti vyletěly z hnízda, založily rodiny, většinou, kromě hlídání vnuků máme na starost už jen sebe, případně partnera. Proč tedy nezajít do sauny nebo relaxovat v odpočinkové místnosti? Proč si nedojít na masáž? Proč si nevzít v neděli odpoledne na procházku do lesa knížku? Proč si nenapustit vanu a jen tak v klidu odpočívat? Ztráta času? To rozhodně ne. Je to trochu těžší s přinutit, ale odměna, která vás čeká, se ničemu nevyrovná.

Pozor na nádobí
I když velké talíře jsou velmi módní a nádherně vypadají, na lákavé mísy na těstoviny a obří mělké talíře se také vejde mnohem víc jídla, aniž by porce působily přehnaně bohatě.

Bacha na alkohol
Alkohol podněcuje chuť k jídlu a oslabuje činnost jater, čističky těla a spalovny tuků. Kromě toho je samý cukr. Sklenka vína tu a tam nemůže škodit, ale pokud se chcete zbavit nadváhy, zapomeňte na něj až do doby, než dosáhnete svůj cílový hmotnostní ideál. Stojí to za to.

Spáči bývají štíhlejší
Studie prokázaly, že ten, kdo spí jen 5 – 6 hodin, bývá podle průzkumů až o 50 % častěji ohrožen nadváhou než ti, kteří v noci spí 7 – 9 hodin. Proč? Při nedostatku spánku se tvoří víc grehlinu, což je hormon, který podporuje chuť k jídlu. Zároveň je vyplavováno méně hormonu leptin, který mozku zprostředkovává pocit příjemného zasycení a brzdí chuť na další jídlo.

Jarka Matoušková

Jíst a zůstat štíhlá je jako výhodně nakupovat

Ideální je, když tělo dostane co možná nejvíce ochranných a stavebních látek za málo kalorií. Vitamíny, rostlinné látky a minerály, k tomu hodnotné bílkoviny, cenné mastné kyseliny, balastní látky a kvalitní sacharidy. Tento kulinářský hon, který dlouhodobě podporuje dobrý zdravotní stav i náš vzhled, se odborně nazývá stravou s vysokým podílem živin. A stejně jako podnikáte hon na výhodný nákup a dokážete ho považovat za zábavu, naučte se zábavně skládat i svoje jídlo.

S padesátkou na krku už máme odjedeno
Cpali jsme se celý život vším možným, uspokojovali své chuťové buňky a teď divíme. Zakládali jsme si na problém a teď ho máme. Myslete právě teď víc než kdy jindy na to, po když je nám „–cet“ a „-sát“, je všechno jinak. Tukové polštářky rostou rychleji a tvrdošíjně se ukládají na bocích. U mužů se rostoucí břicho jeví jako nevyhnutelné. Sakra, copak tělo najednou využívá každou kalorii dvakrát? Ne, ale reaguje jinak než dřív. Proto ho musíme přelstít.

Pokud se s problémem „sátky“ potýkáte a chcete přetočit biologické hodiny, ale přitom máte pocit, že vás něco omezuje či stresuje, ráda vám pomůžu. Hubnout se dá vždy, nehledě na věk či zdravotní stav. Důležitý je cíl, motivace a odhodlání, že to zvládnete. A hlavně žádné extrémy!  Snad vás tyto informace motivují k akci, a kdyby ne, podívejte. Díky této metodě synergie potravin a stravovacímu režimu jsem sama v 53 letech odhodila 25 kilogramů za 4 měsíce.

V mé poradně mám hodně klientek ve věku sát plus. Té zatím nejstarší, která právě dokončila svůj program a má můj hluboký obdiv, je 73 let. Šla do toho s odvahou a odhodláním. Naučila se jíst, ztratila 15 kg tuku za 3 měsíce a omládla o 25 let.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jarka Matoušková: Hubnout v tandemu? Proč ANO, a proč NE?

Mgr. Matoušková Jaroslava
www.fitalita.cz

  • Majitelka výživové poradny Fitalita
  • Kouč pro zdravé stravování
  • Autorka metody Synergie potravin
  • Nepřítel univerzálních jídelníčků, všech extrémů, vnucování doplňků stravy a pochybných zázraků

5.12.2016 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024