Denní menu s recepty podle Lucie Blechové, spoluautorky úspěšného článku o bazálním metabolismu a hubnutí bez jo-jo efektu
Mezi nejoblíbenější obsah na blogu Kaloricketabulky.cz patří jídelníčky a snadné recepty na zdravá jídla.
Připravila jsem tedy pro vás ukázku jídel, která k sobě ladí v jeden den. A navíc nejsou časově náročná na přípravu. Ať vám chutná!
Moje denní menu – cca 8000 kJ
Snídaně – pohanková kaše s ovocem
150 ml mléka
40 g pohankové instantní kaše
200 g ovoce
chia semínka
ořechy
stévie, med nebo javorový sirup
Mléko si ohřejeme v mikrovlnné troubě, pak přisypáváme pohanku a vše mícháme vidličkou, než vznikne kaše. Přidáme nakrájené ovoce. Já měla půl banánu, půlku kaki a kiwi. Přisypeme chia semínka a ořechy. Na doslazení můžete použít med, javorový sirup či stévii.
Energetická hodnota cca 1800 kJ
Přesnídávka – vaječná pomazánka
1 vejce uvařené natvrdo
1 gervais
sůl, pepř, mletá paprika
lžička zakysané smetany
½ lžičky hořčice plnotučné
(rozpis je na dvě porce)
Uvařené vejce si nakrájíme nadrobno do misky, přidáme gervais, sůl, pepř, dle chuti mletou papriku, smetanu a hořčici. Vše promícháme do pomazánky, můžete použít i čerstvé bylinky (libeček, kudrnku).
Podáváme na plátku „cornies“, ale můžete použít knäckebrot či váš oblíbený druh chleba.
Energetická hodnota pomazánky je cca 1110 kJ. Energetická hodnota jedné porce pomazánky je tedy cca 555 kJ
Oběd – losos v troubě s batáty
125 g lososa
1 PL pesta
6 ks cherry rajčat
1 ks batát (150 g)
100 g fazolky
50 g dýně hokaido
sůl, pepř, koření
olivový olej 1 lžička
Troubu si předehřejeme na 220 stupňů. Na plech dáme pečící papír a do jedné části dáme na kolečka nakrájený batát, vedle nakrájenou dýni hokaido, vše pokapeme olivovým olejem a osolíme. Lososa si osolíme, opepříme a okořeníme z obou stran, dáme na pečící papír, potřeme pestem a poklademe půlkami rajčat. Vše dáme asi na 10-15 minut do trouby. Fazolky si připravíme v páře cca 7 min.
Předem naložené maso ugrilujeme či orestujeme. Já dělám steak na grilu bez tuku. Zeleninu nakrájíme na malé kousky, přidáme koření, bylinky, olivový olej a můžeme i balsamico.
Můžete podávat s plátkem žitného či slunečnicového chleba (i nasucho opečený).
Takzvané „light“ výrobky zažívaly v minulých letech velkou přízeň. Ta poslední dobou naštěstí klesá. Lidem se dostává do podvědomí, že cesta ke zdraví a pěstěnější postavě většinou vede jinudy…
Pojďme se pro jistotu podívat na tuto skupinu potravin zblízka.