Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Eliška Králová: Není třeba se vzdávat sladkého, ani když chcete být štíhlí

Pečení je moje velká láska. Své první dílo jsem upekla s pomocí maminky ve čtyřech letech. Byl to perník s čokoládovou polevou.

Mimochodem tento perník patří mezi moje nej moučníky dosud.
Dříve jsem si dopřávala hodně sladkého. Jelikož jsem nebyla předtím žádný sportovec a měla jsem sedavé zaměstnání, vážila jsem cca o 15 kg více než nyní. Cestou ráno do práce jsem si koupila do kanceláře 2 čokocroissanty a slupla je místo kvalitní snídaně. K obědu většinou něco smaženého v restauraci. Až když moje váha byla na 70 kg, řekla jsem si, že s tím musím něco udělat.

Zamilovala jsem se do běhu a souběžně s tím přišel i zájem o zdravou stravu. Kila šla dolů a mě těšilo, jak mi lidi říkají, že jsem zhubla.  Moje láska ke sladkému však neustala.  Po porodu se ještě zvětšila. Začala jsem proto zkoušet péct zdravěji a eliminovala jsem o trochu kupované sladké.

  • Nejdříve jsem začala sladit banánem, ale používala jsem hladkou pšeničnou mouku. Postupně jsem přešla ke špaldové, mletým ovesným vločkám, mletému kokosu… Nyní nejraději peču z celornné špaldy, moučník dostane jemně oříškovou chuť.

Používala jsem také hojně kokosový olej, který jsem si osobně dovezla ze Srí Lanky, sem tam na něm lehce osmažím palačinku či lívanečky, ale jinak do moučníků místo másla a oleje používám bílý jogurt.

Čím sladím?

V první fázi jsem objevila Irbis vločka sladidlo – to mě velmi překvapilo, že chutná stejně jako cukr. Když jsem se ale vyptávala v lékárně, co to vlastně je, tak mi nebyli schopni vysvětlit –  jen že je to prostě umělé sladidlo. Chvilku jsem sladila také proteinem, ten měl ale vždy umělou pachuť po sladidlu.

Nejvíce nyní sladím flavdropsy s různými příchutěmi. Jediné negativum vidím v tom, že je to sukralóza. Co jsem ale objevila,  jsou flavdrops slazené stévií – nemá hořkou pachuť a jsou opravdu skvělé.

Pečení miluju. Když jsem byla 3 týdny na dovolené na Srí Lance, tak jsem se těšila teda v první řadě na svoje dítě (smích), ale v druhé řadě na to, jak budu péct! Odjakživa jsem jídla ráda designovala. Relaxuji u sledování design jídel ostatních bloggerů na Instagramu, ovšem zůstávám u svého stylu, což chci nadále zachovat.

Mám svůj styl, většinou peču „od oka“, ingredience nevážím. Dá se říct, že to pečení je stále na jedno brdo. Moje pečení a celkově blog se asi lidem líbí, jelikož jsem vytvořila stránku koncem dubna 2016 a nyní mám již skoro 18 tis followers. Jelikož se věnuji i focení, tak si všechna jídla sama fotím. Miluju to, dělám to co mě baví.

Stojí mě to hodně času. Vedle blogu se starám o malé dítě a pracuji na poloviční úvazek ve škole. Co se týče váhy, tak jsem nepřestala běhat ani v těhotenství. Během těhotenství jsem stále pokračovala ve fit jídelníčku, i tak se mi narodila holčička 3,5 kg. Díky sportu a stravě jsem se celé těhotenství cítila naprosto skvěle. Jsem velice akční, válet se na gauči mě moc nebaví. Miluju hlavně pohyb v přírodě.

ŠPALDOVÝ MEDOVNÍK NA PLECH

Těsto slazené pouze fladropsem, náplň z měkkého tvarohu, trochy medu a oříšků. Je vlhký, voňavý a prostě skvělý!

  • 200 g špaldovky
  • flavdrops či jiné sladidlo
  • 2 kávové lžičky perníkové koření
  • 1 kávová lžička skořice
  • 1/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 ks vejce
  • trocha nízkotučného mléka (dle konzistence těsta)

Náplň:

  • 1 měkký nízkotučný tvaroh
  • 2 lžičky medu
  • flavdrops vanilka
  • 30 g mletých vlašských ořechů

Posypka:

  • hrst mletých vlašských ořechů
  • nastrouhané těsto
  • 1 kávová lžička skořice

POSTUP: Do misky dejte mouku, sladidlo, vejce, perníkové koření, skořici a prášek do pečiva a tvarujte těsto. Podle potřeby přilejte trochu mléka. Z těsta vyválíme rovnoměrnou placku a vykrojíme pláty dle velikosti plechu. Na plech dáme pečící papír a pláty dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů na 10-15 minut.

Během pečení si připravíme náplň. Do misky dáme tvaroh, med, sladidlo a mleté ořechy a vše důkladně promícháme. Upečené plátky necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme na tác plát, potřeme ho krémem a takto postupně na sebe navrstvíme všechny a proložímě krémem. Poslední plátek nastrouháme a přidáme k mletým ořechům a skořici. Promícháme a získáme posypku, kterou obsypeme celý dort. Hotový dort dáme přes noc do lednice naležet.

FIT VANILKOVÁ JABLKA V ŽUPANU

Jablko pečené ve výborném těstíčku obalené ve vlašákách a přelité vanilkovou omáčkou.

Na 1 kus: 1/2 jablka zbaveného jádřinců a na těsto: 2 lžíce celozrnné špaldové mouky smíchám s 2 lžícemi nízkotučného tvarohu (já dala Pilos Lidl), malou lžičku kokos. oleje, flavdrops vanilkové nebo sladidlo či vanilkovou esenci, špetku prášku do pečiva – vypracuji těsto (jde to moc pěkně) a obalím tím jablko, které pak potřu rozmíchaným vajíčkem a posypu oříšky, peču cca 20 – 25 minut na 180 stupňů, podávám s vanilkovou omáčkou klasicky z vanilkového pudinku.

Dobrou chuť!

Eliška Králová https://www.facebook.com/FITlifestylewithEli

  • Absolventka VŠ –  speciální pedagogika a online kurz výživy.
  • Miluje focení – svoje jídla si sama fotí a upravuje.
  • Zajímá se o nové trendy v oblasti zdravé výživy a zúčastnila se konference výživových trendů 21. stol. Food 21.
9.2.2017 Eliška Králová Články, Recepty a výživa

Z archivu

Zdravé podzimní dobroty a osvědčená pravidla stravování a života

To, co bylo ve výživě TOP před pár lety, je třeba již dneska vyvráceno.

Já jsem si vzala informace z každého šuplíčku a udělala si svou kostku vhodnosti a nevhodnosti potravin dnešní doby.

Celý článek 31.10.2018

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner