Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zdravé podzimní dobroty a osvědčená pravidla stravování a života

To, co bylo ve výživě TOP před pár lety, je třeba již dneska vyvráceno.

Já jsem si vzala informace z každého šuplíčku a udělala si svou kostku vhodnosti a nevhodnosti potravin dnešní doby.

Začala jsem u sebe (můj příběh na blogu aplikace KalorickeTabulky.cz) a teď to učím ostatní…

Jak se stravuji? Pestře. Snažím se intuitivně vybírat potraviny. Lidem doporučuji používat tzv. „selský rozum“. Nicméně před tím je vhodné si samostudiem načíst co nejvíce informací z různých zdrojů a udělat si úsudek o tom, co je, a co není správné.

  • Beru v potaz všechno, co může ovlivnit člověka v jeho životě – prostředí, v jakém žije, jeho somatotyp, krevní skupina, zásady ajurvédy, čínská medicína, ale samozřejmě i klasické zdravotnictví.
  • Beru člověka takového, jaký je – se vším, co k němu patří. A zohledňuji i rodinné zázemí, pracovní náplň, kvalitu spánku, stresovou zátěž i genetické zatížení v rodině.

Faktorů, které nás ovlivňují, je mnohem více a na každého působí navíc zcela individuálně to, jak potravu kouše, jakou kombinaci potravin v jednom jídle zvolí, neboť každý máme mikrobiom jinačí. Jeho kvalitu si vytváříme sami.

Všichni jistě víme, že náš mikrobiom tvoří neviditelní společníci v podobě virů, bakterií, kvasinek a roztočů, kteří osidlují naši nosní sliznici, ústní dutinu, pokožku, trávicí a močový a pohlavní trakt. Každý z nás má svůj unikátní mikrobiom. Dále záleží na věku, pohlaví, vlivech pracovního prostředí, užívání léků a doplňků výživy. Pokud se naruší rovnováha tohoto citlivého systému, mohou vzejít navenek zdravotní potíže a onemocnění.

Dva recepty pro inspiraci

Další najdete na mých stránkách (viz vizitka dole) a také v uzavřené skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami.

Pomazánka na chutné chlebíčky

100 g kuřecího pečeného masa (vychlazené a najemno nakrájené)
3 okurky kyselé najemno nakrájené
2 PL kečupu (domácího ideálně)
1 PL hořčice plnotučné
200 ml riccoty

Vše smícháme a mažeme na pečivo. Zdobíme ředkvičkou, granátovým jablkem a pistáciemi.

Polévka pro zahřátí a pohodu

malá dýně hokaido (nakrájet i se slupkou na kousky a dát vařit asi 15 minutek do litru a půl vody)
půl lžičky mořské soli nebo růžové himálajské soli
¼ lžičky koření garam masala
špetka mletého kmínu
půl ČL kurkumy
150 ml kokosového mléka z plechovky (husté)
1 PL lahůdkového droždí

Uvaříme a rozmixujeme. Mléko nakonec. Zdobíme kvítky nebo drcenými ořechy dle chuti, můžeme i semínka, např. dýňová. Do polévky jsem přidala i strouhaný sýr Grand Moravia (může být i jiný). Příloha žitné krutonky (na pánvi osmahneme na sucho, na kostičky na žitný chléb) nebo pohankové krekry s kořením garam masala.

Nezapomeňte

Každý z nás je opravdu unikátní a jedinečný. Naučte se všímat si vlastních potřeb a vyslyšet všechny signály, které nám naše tělo vysílá. Stravujte se s radostí. Nepodceňujte příznaky únavy a stresového zatížení. Vaše štěstí je ve vašich rukou. Krásné podzimní dny.

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak zhubnout s aplikací Kalorické Tabulky

Markéta Matyášová
https://www.fitmakyta.cz

    • Kvalifikovaná odborná výživová poradkyně a vášnivá kuchařka, jež miluje zdravější vaření i pečení a vytváření nových ojedinělých receptur. Autorka řady receptů a ukázkových jídelníčků v knize Kalorické Tabulky (Nakladatelství Jota, 2020).
    • Vzdělání: profesní kvalifikace v oboru výživy s vykonanou zkouškou, autorizovaný orgán Ministerstvo zdravotnictví.
    • Životní krédo: Zdravě jít a žít, fit a šťastní být. Své životní krédo chce předávat i svým klientům a pomáhat jim na jejich cestě za zdravím a štěstím. Naučit je, že zhubnout se dá s dostatkem jídla a z běžně dostupných potravin. A že svou váhu a spokojenost si mohou trvale udržet.
  • Instagram
  • Buď fit a hubni s Makytou na facebooku

31.10.2018 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024