Letní chuťovky: Jak si osvěžit jídelníček radí Radka Neubertová
Kdo mě zná, ví, že pro svou rodinu a přátele ráda připravuji různé domácí dobroty.
Až se zima zeptá, co jsem dělala v létě, mohu říct, že kromě zmrzliny také báječné sirupy pro zdraví…
To, co bylo ve výživě TOP před pár lety, je třeba již dneska vyvráceno.
Já jsem si vzala informace z každého šuplíčku a udělala si svou kostku vhodnosti a nevhodnosti potravin dnešní doby.
Začala jsem u sebe (můj příběh na blogu aplikace KalorickeTabulky.cz) a teď to učím ostatní…
Jak se stravuji? Pestře. Snažím se intuitivně vybírat potraviny. Lidem doporučuji používat tzv. „selský rozum“. Nicméně před tím je vhodné si samostudiem načíst co nejvíce informací z různých zdrojů a udělat si úsudek o tom, co je, a co není správné.
Faktorů, které nás ovlivňují, je mnohem více a na každého působí navíc zcela individuálně to, jak potravu kouše, jakou kombinaci potravin v jednom jídle zvolí, neboť každý máme mikrobiom jinačí. Jeho kvalitu si vytváříme sami.
Všichni jistě víme, že náš mikrobiom tvoří neviditelní společníci v podobě virů, bakterií, kvasinek a roztočů, kteří osidlují naši nosní sliznici, ústní dutinu, pokožku, trávicí a močový a pohlavní trakt. Každý z nás má svůj unikátní mikrobiom. Dále záleží na věku, pohlaví, vlivech pracovního prostředí, užívání léků a doplňků výživy. Pokud se naruší rovnováha tohoto citlivého systému, mohou vzejít navenek zdravotní potíže a onemocnění.
Další najdete na mých stránkách (viz vizitka dole) a také v uzavřené skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami.
100 g kuřecího pečeného masa (vychlazené a najemno nakrájené)
3 okurky kyselé najemno nakrájené
2 PL kečupu (domácího ideálně)
1 PL hořčice plnotučné
200 ml riccoty
Vše smícháme a mažeme na pečivo. Zdobíme ředkvičkou, granátovým jablkem a pistáciemi.
malá dýně hokaido (nakrájet i se slupkou na kousky a dát vařit asi 15 minutek do litru a půl vody)
půl lžičky mořské soli nebo růžové himálajské soli
¼ lžičky koření garam masala
špetka mletého kmínu
půl ČL kurkumy
150 ml kokosového mléka z plechovky (husté)
1 PL lahůdkového droždí
Uvaříme a rozmixujeme. Mléko nakonec. Zdobíme kvítky nebo drcenými ořechy dle chuti, můžeme i semínka, např. dýňová. Do polévky jsem přidala i strouhaný sýr Grand Moravia (může být i jiný). Příloha žitné krutonky (na pánvi osmahneme na sucho, na kostičky na žitný chléb) nebo pohankové krekry s kořením garam masala.
Každý z nás je opravdu unikátní a jedinečný. Naučte se všímat si vlastních potřeb a vyslyšet všechny signály, které nám naše tělo vysílá. Stravujte se s radostí. Nepodceňujte příznaky únavy a stresového zatížení. Vaše štěstí je ve vašich rukou. Krásné podzimní dny.
31.10.2018 Markéta Matyášová Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa
Kdo mě zná, ví, že pro svou rodinu a přátele ráda připravuji různé domácí dobroty.
Až se zima zeptá, co jsem dělala v létě, mohu říct, že kromě zmrzliny také báječné sirupy pro zdraví…
Celý článek 29.6.2017
Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.
Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.
Celý článek 19.5.2025
Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.
Ale pojďme hezky od začátku.
Celý článek 17.5.2025
Jasně, každý z nás by nejraději viděl výsledky hned. Ale je potřeba si uvědomit, že na svou aktuální váhu jsme se taky nedostali přes noc. Takže rychle to dolů také nejde.
Vlastně… ani by nemělo.
Celý článek 15.5.2025
Pokud znáte hořčici jen tu světlou ze stánků s párky v rohlíku nebo z bufetů na stadionech, vězte, že její historie a počet druhů a možností je daleko širší.
A je dobré o tom něco málo vědět…
Celý článek 11.5.2025
Možná jste si všimli, že se vám v Kalorických Tabulkách změnil doporučený denní příjem, aniž byste sami měnili vstupní hodnoty. Abychom podrobně vysvětlili, co se stalo, vytvořili jsme tento článek.
Celý článek 7.5.2025