Jak se stravuji? Pestře. Snažím se intuitivně vybírat potraviny. Lidem doporučuji používat tzv. „selský rozum“. Nicméně před tím je vhodné si samostudiem načíst co nejvíce informací z různých zdrojů a udělat si úsudek o tom, co je, a co není správné.
Beru v potaz všechno, co může ovlivnit člověka v jeho životě – prostředí, v jakém žije, jeho somatotyp, krevní skupina, zásady ajurvédy, čínská medicína, ale samozřejmě i klasické zdravotnictví.
Beru člověka takového, jaký je – se vším, co k němu patří. A zohledňuji i rodinné zázemí, pracovní náplň, kvalitu spánku, stresovou zátěž i genetické zatížení v rodině.
Faktorů, které nás ovlivňují, je mnohem více a na každého působí navíc zcela individuálně to, jak potravu kouše, jakou kombinaci potravin v jednom jídle zvolí, neboť každý máme mikrobiom jinačí. Jeho kvalitu si vytváříme sami.
Všichni jistě víme, že náš mikrobiom tvoří neviditelní společníci v podobě virů, bakterií, kvasinek a roztočů, kteří osidlují naši nosní sliznici, ústní dutinu, pokožku, trávicí a močový a pohlavní trakt. Každý z nás má svůj unikátní mikrobiom. Dále záleží na věku, pohlaví, vlivech pracovního prostředí, užívání léků a doplňků výživy. Pokud se naruší rovnováha tohoto citlivého systému, mohou vzejít navenek zdravotní potíže a onemocnění.
100 g kuřecího pečeného masa (vychlazené a najemno nakrájené) 3 okurky kyselé najemno nakrájené 2 PL kečupu (domácího ideálně) 1 PL hořčice plnotučné 200 ml riccoty
Vše smícháme a mažeme na pečivo. Zdobíme ředkvičkou, granátovým jablkem a pistáciemi.
Polévka pro zahřátí a pohodu
malá dýně hokaido (nakrájet i se slupkou na kousky a dát vařit asi 15 minutek do litru a půl vody) půl lžičky mořské soli nebo růžové himálajské soli ¼ lžičky koření garam masala špetka mletého kmínu půl ČL kurkumy 150 ml kokosového mléka z plechovky (husté) 1 PL lahůdkového droždí
Uvaříme a rozmixujeme. Mléko nakonec. Zdobíme kvítky nebo drcenými ořechy dle chuti, můžeme i semínka, např. dýňová. Do polévky jsem přidala i strouhaný sýr Grand Moravia (může být i jiný). Příloha žitné krutonky (na pánvi osmahneme na sucho, na kostičky na žitný chléb) nebo pohankové krekry s kořením garam masala.
Nezapomeňte
Každý z nás je opravdu unikátní a jedinečný. Naučte se všímat si vlastních potřeb a vyslyšet všechny signály, které nám naše tělo vysílá. Stravujte se s radostí. Nepodceňujte příznaky únavy a stresového zatížení. Vaše štěstí je ve vašich rukou. Krásné podzimní dny.
výživová poradkyně a vášnivá kuchařka, co miluje zdravější vaření i pečení a vytváření nových ojedinělých receptur
absolventka půlročního kurzu o výživě a suplementaci s celostním zaměřením
životní krédo: Být Fit a šťastná a milovat celou cestu, která k tomu cíli vede. A to samé chci naučit i svoje klienty a všechny, co chtějí změnit svůj život
Komentáře
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.