Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zdravé podzimní dobroty a osvědčená pravidla stravování a života

To, co bylo ve výživě TOP před pár lety, je třeba již dneska vyvráceno.

Já jsem si vzala informace z každého šuplíčku a udělala si svou kostku vhodnosti a nevhodnosti potravin dnešní doby.

Začala jsem u sebe (můj příběh na blogu aplikace KalorickeTabulky.cz) a teď to učím ostatní…

Jak se stravuji? Pestře. Snažím se intuitivně vybírat potraviny. Lidem doporučuji používat tzv. „selský rozum“. Nicméně před tím je vhodné si samostudiem načíst co nejvíce informací z různých zdrojů a udělat si úsudek o tom, co je, a co není správné.

  • Beru v potaz všechno, co může ovlivnit člověka v jeho životě – prostředí, v jakém žije, jeho somatotyp, krevní skupina, zásady ajurvédy, čínská medicína, ale samozřejmě i klasické zdravotnictví.
  • Beru člověka takového, jaký je – se vším, co k němu patří. A zohledňuji i rodinné zázemí, pracovní náplň, kvalitu spánku, stresovou zátěž i genetické zatížení v rodině.

Faktorů, které nás ovlivňují, je mnohem více a na každého působí navíc zcela individuálně to, jak potravu kouše, jakou kombinaci potravin v jednom jídle zvolí, neboť každý máme mikrobiom jinačí. Jeho kvalitu si vytváříme sami.

Všichni jistě víme, že náš mikrobiom tvoří neviditelní společníci v podobě virů, bakterií, kvasinek a roztočů, kteří osidlují naši nosní sliznici, ústní dutinu, pokožku, trávicí a močový a pohlavní trakt. Každý z nás má svůj unikátní mikrobiom. Dále záleží na věku, pohlaví, vlivech pracovního prostředí, užívání léků a doplňků výživy. Pokud se naruší rovnováha tohoto citlivého systému, mohou vzejít navenek zdravotní potíže a onemocnění.

Dva recepty pro inspiraci

Další najdete na mých stránkách (viz vizitka dole) a také v uzavřené skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami.

Pomazánka na chutné chlebíčky

100 g kuřecího pečeného masa (vychlazené a najemno nakrájené)
3 okurky kyselé najemno nakrájené
2 PL kečupu (domácího ideálně)
1 PL hořčice plnotučné
200 ml riccoty

Vše smícháme a mažeme na pečivo. Zdobíme ředkvičkou, granátovým jablkem a pistáciemi.

Polévka pro zahřátí a pohodu

malá dýně hokaido (nakrájet i se slupkou na kousky a dát vařit asi 15 minutek do litru a půl vody)
půl lžičky mořské soli nebo růžové himálajské soli
¼ lžičky koření garam masala
špetka mletého kmínu
půl ČL kurkumy
150 ml kokosového mléka z plechovky (husté)
1 PL lahůdkového droždí

Uvaříme a rozmixujeme. Mléko nakonec. Zdobíme kvítky nebo drcenými ořechy dle chuti, můžeme i semínka, např. dýňová. Do polévky jsem přidala i strouhaný sýr Grand Moravia (může být i jiný). Příloha žitné krutonky (na pánvi osmahneme na sucho, na kostičky na žitný chléb) nebo pohankové krekry s kořením garam masala.

Nezapomeňte

Každý z nás je opravdu unikátní a jedinečný. Naučte se všímat si vlastních potřeb a vyslyšet všechny signály, které nám naše tělo vysílá. Stravujte se s radostí. Nepodceňujte příznaky únavy a stresového zatížení. Vaše štěstí je ve vašich rukou. Krásné podzimní dny.

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak na naši postavu působí potraviny, ve kterých se kumuluje cukr, sůl, tuk a bílá mouka?

Markéta Matyášová
https://www.facebook.com/fitmakyta

  • výživová poradkyně a vášnivá kuchařka, co miluje zdravější vaření i pečení a vytváření nových ojedinělých receptur
  • absolventka půlročního kurzu o výživě a suplementaci s celostním zaměřením
  • životní krédo: Být Fit a šťastná a milovat celou cestu, která k tomu cíli vede. A to samé chci naučit i svoje klienty a všechny, co chtějí změnit svůj život
  • můj instagram

31.10.2018 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Komentáře

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články

Jak se stravovat a přistupovat k životu v období přechodu, radí Martin Řezníček, terapeut a lektor tradiční čínské medicíny

Jak se stravovat a přistupovat k životu v období přechodu, radí Martin Řezníček, terapeut a lektor tradiční čínské medicíny

Menopauza, neboli ukončení menstruačních cyklů, je vyvrcholením klimakterického období. Literárně nastává ve věku 49 let, jak psáno ve Vnitřním kánonu Žlutého císaře (Huang Di Nei Jing).

Průměrný věk menopauzy žen v západní Evropě je 50 let. Co dělat, aby se žena i v tomto čase cítila stále co nejlépe?

Celý článek 15.7.2020 0

Jana Najbrtová: Seniorem s radostí i v době koronaviru?

Jana Najbrtová: Seniorem s radostí i v době koronaviru?

V důsledku výjimečné situace se mnohým seniorům obrátil život vzhůru nohama. A trvá to už dlouho…

Myslete na svoje rodiče a prarodiče a pomáhejte jim co nejvíce udržovat život v „normálu“. Vaši pomoc velmi ocení i senioři ve vašem okolí, kteří třeba zůstali úplně sami…

Celý článek 8.5.2020 0