Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zdravé podzimní dobroty a osvědčená pravidla stravování a života

To, co bylo ve výživě TOP před pár lety, je třeba již dneska vyvráceno.

Já jsem si vzala informace z každého šuplíčku a udělala si svou kostku vhodnosti a nevhodnosti potravin dnešní doby.

Začala jsem u sebe (můj příběh na blogu aplikace KalorickeTabulky.cz) a teď to učím ostatní…

Jak se stravuji? Pestře. Snažím se intuitivně vybírat potraviny. Lidem doporučuji používat tzv. „selský rozum“. Nicméně před tím je vhodné si samostudiem načíst co nejvíce informací z různých zdrojů a udělat si úsudek o tom, co je, a co není správné.

  • Beru v potaz všechno, co může ovlivnit člověka v jeho životě – prostředí, v jakém žije, jeho somatotyp, krevní skupina, zásady ajurvédy, čínská medicína, ale samozřejmě i klasické zdravotnictví.
  • Beru člověka takového, jaký je – se vším, co k němu patří. A zohledňuji i rodinné zázemí, pracovní náplň, kvalitu spánku, stresovou zátěž i genetické zatížení v rodině.

Faktorů, které nás ovlivňují, je mnohem více a na každého působí navíc zcela individuálně to, jak potravu kouše, jakou kombinaci potravin v jednom jídle zvolí, neboť každý máme mikrobiom jinačí. Jeho kvalitu si vytváříme sami.

Všichni jistě víme, že náš mikrobiom tvoří neviditelní společníci v podobě virů, bakterií, kvasinek a roztočů, kteří osidlují naši nosní sliznici, ústní dutinu, pokožku, trávicí a močový a pohlavní trakt. Každý z nás má svůj unikátní mikrobiom. Dále záleží na věku, pohlaví, vlivech pracovního prostředí, užívání léků a doplňků výživy. Pokud se naruší rovnováha tohoto citlivého systému, mohou vzejít navenek zdravotní potíže a onemocnění.

Dva recepty pro inspiraci

Další najdete na mých stránkách (viz vizitka dole) a také v uzavřené skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami.

Pomazánka na chutné chlebíčky

100 g kuřecího pečeného masa (vychlazené a najemno nakrájené)
3 okurky kyselé najemno nakrájené
2 PL kečupu (domácího ideálně)
1 PL hořčice plnotučné
200 ml riccoty

Vše smícháme a mažeme na pečivo. Zdobíme ředkvičkou, granátovým jablkem a pistáciemi.

Polévka pro zahřátí a pohodu

malá dýně hokaido (nakrájet i se slupkou na kousky a dát vařit asi 15 minutek do litru a půl vody)
půl lžičky mořské soli nebo růžové himálajské soli
¼ lžičky koření garam masala
špetka mletého kmínu
půl ČL kurkumy
150 ml kokosového mléka z plechovky (husté)
1 PL lahůdkového droždí

Uvaříme a rozmixujeme. Mléko nakonec. Zdobíme kvítky nebo drcenými ořechy dle chuti, můžeme i semínka, např. dýňová. Do polévky jsem přidala i strouhaný sýr Grand Moravia (může být i jiný). Příloha žitné krutonky (na pánvi osmahneme na sucho, na kostičky na žitný chléb) nebo pohankové krekry s kořením garam masala.

Nezapomeňte

Každý z nás je opravdu unikátní a jedinečný. Naučte se všímat si vlastních potřeb a vyslyšet všechny signály, které nám naše tělo vysílá. Stravujte se s radostí. Nepodceňujte příznaky únavy a stresového zatížení. Vaše štěstí je ve vašich rukou. Krásné podzimní dny.

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Proč je dobré hlídat nasycené mastné kyseliny pomocí aplikace Kalorické Tabulky?

Markéta Matyášová
https://www.fitmakyta.cz

    • Kvalifikovaná odborná výživová poradkyně a vášnivá kuchařka, jež miluje zdravější vaření i pečení a vytváření nových ojedinělých receptur. Autorka řady receptů a ukázkových jídelníčků v knize Kalorické Tabulky (Nakladatelství Jota, 2020).
    • Vzdělání: profesní kvalifikace v oboru výživy s vykonanou zkouškou, autorizovaný orgán Ministerstvo zdravotnictví.
    • Životní krédo: Zdravě jít a žít, fit a šťastní být. Své životní krédo chce předávat i svým klientům a pomáhat jim na jejich cestě za zdravím a štěstím. Naučit je, že zhubnout se dá s dostatkem jídla a z běžně dostupných potravin. A že svou váhu a spokojenost si mohou trvale udržet.
  • Instagram
  • Buď fit a hubni s Makytou na facebooku

31.10.2018 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Jak dlouho je možné uchovat hotové pokrmy v lednici?

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Jak dlouho je možné uchovat hotové pokrmy v lednici?

Spousta z nás zajisté občas přemýšlí, kde ušetřit čas na věci, které nám dělají radost. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že největší žrout vzácných chvil odpočinku je pro mě každodenní příprava jídla.

A proto se také já snažím tento čas minimalizovat tím, že si uvařím a jídla připravím na více dní dopředu.

Celý článek 25.11.2023

Jak se skutečně stravuje výživová poradkyně, máma od rodiny?

Jak se skutečně stravuje výživová poradkyně, máma od rodiny?

V představě většiny lidí je výživová poradkyně ztělesněním dokonale vyváženého zdravého života. Představujeme si ji, jak si připravuje podklady pro cvičení, zatímco si mixuje zelené smoothie.

Ale jaký je skutečný život výživové poradkyně, která je také matkou a zároveň podnikatelkou?

Celý článek 2.11.2023

Zdeňka (35 let): V jednu chvíli byly Kalorické Tabulky tím jediným, o co jsem se mohla při hubnutí opřít. Dnes se o ně opírám při práci se svými klienty.

Zdeňka (35 let): V jednu chvíli byly Kalorické Tabulky tím jediným, o co jsem se mohla při hubnutí opřít. Dnes se o ně opírám při práci se svými klienty.

Můj soukromý i profesní život nejvíc ovlivnila obezita, kterou jsem trpěla od předškolního věku. I přesto, že jsem ideální váhy postupně dosáhla, trvalé následky kilogramů navíc si nesu stále s sebou a většiny z nich se už nikdy nezbavím.

Mohla bych se celoživotně utápět ve svých zdravotních neduzích, být naštvaná na rodiče, že to nechali zajít tak daleko, ale rozhodla jsem se jinak: Co se stalo, nezměním, budoucnost ale ovlivnit můžu, a to nejen u sebe a svých dětí…

Celý článek 26.10.2023