Zelený čaj v otázkách a odpovědích
Kolik se dá udělat nálevů? Jak dlouho při kterém nálevu nechat lístky louhovat? Je možné nechat čaj přes noc?
A co je to kompletní kolečko čaje?
Nejsou tuky jako tuky. Asi vás nijak nepřekvapí, že jednotlivé tuky se od sebe vzájemně velmi liší, a to nejen co se týče jejich účinků na náš organismus a potažmo naše zdraví, ale i co se týče jejich vlastností při vaření a úpravě pokrmů.
Je vždy nutné zvážit, za jakým účelem budeme tuk používat…
Tuky, které jsou z nutričního hlediska nejvhodnější, nemusí být pro určitý druh použití žádnou výhrou. A naopak. A protože není jednoduché tato dvě hlediska vždy správně posoudit, sepsali jsme pro vás deset jednoduchých pouček, které by vám měly ve vašem rozhodování ohledně tuků pomoci.
Z hlediska výživy a účinku tuků v našem organismu je vhodné dávat přednost tukům bohatým na nenasycené mastné kyseliny včetně těch polynenasycených (známých pod názvy omega-3 a omega-6). Pokud však budeme chtít tuk využít na tepelnou úpravu, je potřeba dát přednost naopak tukům bohatším na nasycené a mononenasycené kyseliny, které jsou tepelně stabilnější. A tak občas nezbývá než dělat kompromisy.
Benefitů, které nám panenské oleje přinášejí, využívejte zásadně ve studené kuchyni nebo na závěrečné dochucování teplých pokrmů. Obsahují sice mnoho prospěšných látek, ty se ovšem působením vysoké teploty ničí, přičemž z nich mohou vznikat naopak látky zdraví škodlivé.
Panenské oleje obecně mívají na rozdíl od těch rafinovaných specifickou chuť. Vyzkoušejte si tedy, jak vám která chuť bude vyhovovat.
Navíc, jak již bylo zmíněno, tento druh olejů nemusíte využívat výhradně pro dochucování salátů a jiných studených pokrmů. Mohou skutečně skvěle posloužit i jako taková „třešnička na dortu“ při přípravě teplých jídel.
Na opékání nebo krátké jednorázové smažení se z běžně dostupných tuků nejvíce hodí řepkový olej. I přesto se v českých domácnostech stále nejčastěji objevuje olej slunečnicový. Ten má přitom, na rozdíl od toho řepkového, mnohem vyšší obsah polynenasycených mastných kyselin, které nejsou za vyšších teplot stabilní.
Do fritézy patří fritovací oleje. Zdá se to být samozřejmé, ale často tomu tak není. Na delší smažení je skutečně lepší využít oleje k tomu určené, a to i přesto, že se z hlediska složení tváří, že jsou zdraví méně prospěšné. Mají ovšem tu nespornou výhodu, že lépe než ostatní druhy olejů, snesou i vysokou teplotu po delší dobu.
Jedna z nevýhod másla je, že se poměrně rychle přepaluje, tudíž na smažení není příliš vhodné. Pokud byste se ale jednou za čas prostě nemohli obejít bez řízku osmaženém na másle, doporučujeme vyzkoušet přepuštěné máslo zvané ghí. To oproti tomu klasickému neobsahuje vodu ani zbytkové bílkoviny a je tudíž stabilnější i při vyšších teplotách, přičemž typické senzorické vlastnosti másla zůstávají zachovány.
U pomazánek už máte z hlediska stability tuků trochu volnější ruku, proto se zde můžete zaměřit na to, abyste si vybrali tuk s co nejpříznivějším složením mastných kyselin. Nebojte se využít margarín, nebo i majonézu či olej.
Dressing, ať už na salát nebo třeba jako studená omáčka k masu či teplé zelenině, lze připravit nejenom z oleje, ale použít můžete i majonézu. Ačkoliv majonéza bývá často považována za takového dietního strašáka, z hlediska složení mastných kyselin je poměrně vhodná. A to z toho důvodu, že základem většiny majonéz je kromě žloutku i řepkový olej.
Ačkoliv kolem margarínů koluje v dnešní době celá řada mýtů, nenechte se jimi zmást. V dnešní době už má díky nové technologii výroby většina kvalitních margarínů příznivé složení mastných kyselin bez obsahu škodlivých transmastných kyselin. Nemusíte tedy mít z jejich konzumace žádné obavy.
Do litých těst na koláč, do perníku, bábovky či muffinů můžete použít olej, který v sobě kombinuje dobrou tepelnou stabilitu a výhodné složení pro náš organismus, tedy nejlépe ten řepkový.
Stejně jako u jiných potravin, i nabídka olejů je v dnešní době skutečně široká. Nemusíte se tedy držet jen těch klasických dobře známých druhů, ale pusťte se bez obav do experimentování. Méně známé oleje mohou totiž váš jídelníček nejenom obohatit o prospěšné látky, ale i o skvělé dosud nepoznané chutě.
Tuky je potřeba také správně skladovat. Stejně tak jako tukům bohatým na polynenasycené mastné kyseliny nesvědčí vyšší teplota, neprospívá jim ani světlo. Proto je určitě nenechávejte vystavené v průhledných lahvích někde na lince, ale schovejte je raději na tmavší místo, či (pokud to daný druh vyžaduje) rovnou do lednice.
6.3.2017 Ing. Málková Hana Články, Recepty a výživaKolik se dá udělat nálevů? Jak dlouho při kterém nálevu nechat lístky louhovat? Je možné nechat čaj přes noc?
A co je to kompletní kolečko čaje?
Celý článek 14.1.2023
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Celý článek 19.11.2024
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.
Celý článek 17.11.2024
Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.
Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.
Celý článek 13.11.2024
Dnes si povídáme s uživatelkou aplikace Kalorické Tabulky, která dlouhodobě žije ve Švédsku. Sympatická Eliška je součástí původní komunity Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami na Facebooku, jež se k naší radosti stále rozrůstá.
Jak se tedy žije a hlavně stravuje ve Švédsku?
Celý článek 10.11.2024
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.
Celý článek 6.11.2024