Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Eliška Růžičková: Ztráta motivace aneb fakt pomohou motivační videa?

Fenoménem dnešní doby je MOTIVACE. Potřebuješ motivaci? Sněz si svého motivačního trolla!

Všichni jsme se s tím už určitě setkali. Ztráta, hledání a nastartování motivace jsou na denním pořádku nás všech. Ať už je to v zaměstnání, sportu či v soukromém životě.  Ale  co je ten kouzelný spouštěč oné motivace?

Jelikož jsem máma dvou holčiček, tak mám celkem slušný přehled o nejnovějších animácích. Teď aktuálně mě asi nejvíce inspiroval animák Trolls. Nechci vás zdržovat nějakými pohádkami a už vůbec ne dějem. Ale tato je celkem trefná. Budu velmi stručná, protože v pohádkách bývají dost často hluboké pravdy.

Pointou filmu je, že jistí Bergeni (něco jako zlobři), aby byli šťastni, musí sníst trolíka (malý roztomilý skřítek). Ve finále složitější zápletkou zjistí, že není potřeba se krmit malými úžasnými skřítky, aby byli šťastni, ale že to štěstí je v každém z nich (z nás). Nevím, zda je mi teď úplně rozuměno. Co tím chce básník říci? Já mám celkem jasno, ale stejně se pokusím toto moudro vysvětlit a transformovat do našich běžných životů.

  • Každý z nás to máme trochu jinak.

Například motivace pro pohyb, cvičení, trénink je jednou z velkých „BOOM“ dnešní doby. Všude na vás ze sociálních sítí vyskakují motivační videa, fotky, motta. Jak si s tím má mozek poradit? Motivuje vás to? Pokud ano, „jupí“, máte svého trolíka. A pak tedy jak dlouho vám trolík vydrží? Vteřinu, minutu, den, týden, měsíc?

Pro někoho může být takový trolík kamarádka, parťák, permice do fitka, plesové šaty, nový milenec, vidina lepšího výkonu, postavička snů, určitý druh ventilu. Ono je to vážně tak různorodé, že byste mě určitě i doplnili.

Jedna věc je hledání motivace, ale druhá stránka věci, možná i ta horší varianta, je ztráta motivace. Je velmi těžké se s tím vypořádat. Není to nic lehkého jak pro psychiku, tak pro tělo. Vše, co děláme, se na nás odráží, ať chcete, nebo ne. Řeč našeho těla, oči, pleť, výraz, celkové zdraví – to vše napovídá o naší psychické i fyzické pohodě. Nikdo není dokonalý, všichni máme své životy propleteny vším možným, ať už jsou to pozitivní či negativní aspekty.  Naivně podvědomě hledáme motivační trolly ve všem možném, jen aby nás udrželi v naději, že bude lépe. Není to žádná ostuda. Však dělá to každý.

  • Co mi ovšem nejde moc přes srdce je, že se z těchto motivačních trolíku dělá jeden veliký byznys, jenž mate lidi.

Pohled na naše motivační trolíky se dost mění s věkem. Úzce to souvisí s naším žebříčkem hodnot, který se mění například po silnějších životních zkušenostech. Mně asi v životě nejvíce přeházeli žebřík hodnot moje dvě krásné děti, zdraví moje a mých blízkých, nástup do nového zaměstnání, výkonnostní propad i vzestup. Jak říká můj tatínek: „ Vše souvisí s věkem“. Každý z nás zraje a učí se celý život. Co nás snad může popohnat dál, je, že všichni si hledáme své motivační trolíky, ale ve finále je to jen o nás samotných.

Kdo čekal, že mu napíšu recept na super motivaci, asi jsem ho zklamala. Pardon.

Neztrácejte svou motivaci, ať už pro cokoliv. Pokud vám tahle moje trolý myšlenka pomůže, tak budu jen ráda.

Buďte fajné

 

Anketa: Co je vaším motivačním motorem, co se týká pohybových aktivit?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Z archivu aneb přečtěte si také:

Co jedl Karel IV.?

Eliška Růžičková
www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

27.4.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024