Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jarka Matoušková: Pikle v kuchyni aneb zdraví a štíhlost díky synergii potravin

Nové trendy ve výživě atakují svět, a tak jsme stále bohatší o mnohé studie, jež prokazují vliv stravy na zdraví a délku života. Otázkou ale zůstává, které trendy nám opravdu prospějí…

Každý se může rozhodnout, jestli bude masožravcem, vegetariánem, veganem, nebo jestli se bude živit jako jeskynní lidé anebo jíst jen syrovou stravu. Trendů je spousta, ale ne vše, co je nové, je to nejzdravější a optimální pro konkrétního jedince.

Mnohokrát se mi v praxi potvrdilo, že s ohledem na nejrůznější zdravotní potíže, ale i v případě úplně zdravého jedince, funguje na každého něco jiného. Přes všechny trendy za optimální považuji pestrou stravu, se zastoupením co největšího množství skutečných nebo chcete-li přirozených a co nejméně průmyslově zpracovaných potravin s dostatečným podílem ovoce a zeleniny. A jejich dobré kombinace.

  • Někdy se snažíme rozluštit úplně jednoduchou hádanku, na jejíž řešení díky zaběhnutému myšlení nepřijdeme. S myšlením v oblasti zdravého stravování je to stejné. Teprve když se oprostíme od uvažování, na které jsme zvyklí a začneme myslet jinak, nastanou změny. Zkusme se tedy podívat na stravování z jiného úhlu pohledu a změna myšlení se třeba dostaví.

Synergicky, ale energicky

Synergie je dnes již zdomácnělé slovo i v češtině. Snad nejvíc oblíbené ve velkých korporacích, kde se využívání synergických efektů jednotlivých „dceřinek“ skloňuje mnohokrát denně. Těžko říci, s jakým výsledkem, ale v korporacích je to IN.

  • V běžném životě synergii ale často vědomě nepoužíváme. A přitom kam se podíváme, tam se projevuje synergie, počínaje biochemií našich buněk až po mnoho každodenních činností, které ovlivňují náš život. Zkusme se podívat na synergii z pohledu, který možná ještě neznáte, nebo si ho jen neuvědomujete A přitom je nesmírně důležitý pro zdraví, imunitu, správnou funkci orgánů, látkovou přeměnu a také pro tolik diskutované hubnutí.

V závislosti na kombinaci určitých potravin totiž může dojít jednak ke snížení využitelnosti některých látek, které obsahují, anebo naopak ke zvýšení využitelnosti látek jiných. Trochu „na hlavu“ by bylo, kdybychom záměrně využitelnost živin chtěli snižovat. A přitom to často všichni zcela nevědomky děláme. Jak tedy při vaření a přípravě jídel kombinovat potraviny tak, abychom co nejlépe využili látky potřebné pro náš organismus? Nehledejte nic složitého. Začínáme. Kde? V kuchyni a v hrnci, odkud poznatky přeneseme na talíř.

I v kuchyni ale začínáme zpravidla teorií. Že je to otrava? Kolik z vás ale používá kuchařky od šéfkuchařů a hubnoucích guru? Kolik z vás denně hledá informace o výživě na internetu, kolik z vás se stalo členem nejrůznějších skupin řešících jídlo a stravování? Kolik z vás využívá teoretické poznatky nejrůznějších výživových trendů? Nejdřív jste se s nimi také museli seznámit, abyste je mohli aplikovat v praxi.

1 + 1  je víc než 2

Výživové synergie a dosažení co nejvyššího účinku všech zdraví prospěšných látek v potravinách můžeme dosáhnout vhodným výběrem a vzájemnou kombinací živin ve stravě složené ze skutečných potravin. Rozhodně toho nedosáhneme vysokými dávkami jednotlivých složek, daleko vhodnější je používat dávky menší a potraviny rotovat. Vzájemnou vhodnou kombinací a rotací si dokážeme ozdravit naše těla a zajistit si do zdraví i do budoucna.

Zdraví totiž závisí na optimální funkci miliardy buněk orgánů a těla jako celku. Také všechny buňky našeho těla pracují v dokonalé synergii. Každá buňka zpracovává živiny, které jíme v potravě, a přetváří je na energii potřebnou pro udržování života množstvím biochemických reakcí provázaných mezi sebou. Hlavním cílem metody synergie potravin je optimalizace buněčné látkové výměny a zpětné ovlivňování rovnováhy živin synergií. Musí však být splněna podmínka správné aplikace zákonů výživové synergie a žádnou nevynechat.

  • Podle západní medicíny jsou to čtyři zdroje bioenergie: kyslík, voda, makroživiny (bílkoviny, sacharidy a tuky) a mikroživiny (vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy).

Poskládejte si z živin puzzle

Tuky, bílkoviny a sacharidy jako makroživiny jsou energetické zdroje pro buňky. Tyto „suroviny“ se postupně štěpí na energii potřebnou pro další správnou činnost a výživu buněk, aby měly dostatek energie na tvorbu metabolitů aminokyselin, mastných kyselin, hormonů a různých specializovaných bílkovin, které vytváří buněčné struktury. Pomáhají ale také předávat biologické zprávy mezi buňkami a tělesnými orgány, zabezpečují tělesnou celistvost a stabilitu a posilují obranyschopnost organizmu. Synergie makroživin pomáhá zpětně využívat všechny výživové složky. Využitelnost makroživin je obvykle vysoká – více než 90 % množství obsaženého ve stráveném množství potraviny.

Na rozdíl od nich, absorpce a využití mikroživin, jako jsou vitamíny, minerální látky, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy a bioaktivní fytochemikálie (např. flavonoidy, karotenoidy), se liší. Prvním krokem k využití je uvolnění živiny a její chemická přeměna umožňující její prostup stěnou střeva. Jedním slovem biodostupnost. Živiny se uvolňují žvýkáním potravy v ústech a působením enzymů – a po spolknutí vlivem kyselého prostředí a enzymů žaludku. Hlavní oblastí absorpce živin je tenké střevo, do nějž potrava ze žaludku přechází. Zde pak nastupují další enzymy přítomné v pankreatické šťávě.

Na co nesmíme nikdy zapomenout, je skutečnost, že živiny se ovlivňují navzájem. Pro maximální efekt je třeba vybrat vhodné kombinace živin a jejich správný vzájemný poměr. Celková úroveň účinnosti je pak větší, než bychom očekávali. Když nastane synergie, platí, že 1+1 >2! A nezapomeňte: Náš organizmus je mnohonásobně složitější než jakýkoliv stroj a pořád mu tak úplně nerozumíme a hlavně neposloucháme jeho signály. Pravidelně a neomylně dobíjíme chytré telefony, tablety a čtečky, které bez šťávy prostě zhasnou. Když zapomeneme, jednoduše strčíme do nabíječky a k naší radosti slouží dál. Tělo  však recykluje, regeneruje, užívá a znovu využívá všechno, co je možné, samo, nepotřebuje síť. Ale pokud se o něj nebudeme starat, zhasne a tyhle baterky už nedobijeme. A nové nejsou.

Haló, volají kalorie: My jsme tady také!

Pouze kalorie ale nejsou adekvátním měřítkem naší výživy. Jsme jimi posedlí někdy od 20. let 20. století, kdy jsme je začali počítat. Kalorie nám dodávají energii, ale když máme pouze energii, bez dalších výživových složek, dlouho zdraví nezůstaneme, nebo spíše dlouho nepřežijeme. Proto když uvažujeme o makroživinách, které přepočítáváme na kalorie, uvažujeme v intencích kvantity. Pokud se ale podíváme na mikroživiny, nutně musíme vidět kvalitu. Proto i tady je třeba vidět synergii. Čím více výživových prvků kalorie obsahuje, tím je nutričně bohatší. A těchto kalorií se nemusíme bát, naopak, musíme je dokázat najít, zkombinovat a využít.

  • Na co ale musíme zapomenout, jsou kalorie úplně prázdné.

Jídlo jako spojenec

Za palivo, které dáváme svému tělu, neseme odpovědnost my sami. Buďme tedy nanejvýš vybíraví, pokud jde o skladbu potravin. Není bílkovina jako bílkovina. Zdravý tuk udržuje zdraví a mládí. A také sacharidy jsou dobré i špatné. Budete-li cenné živiny v jídle správně kombinovat, najdete-li si správné spojence a uzavřete s nimi výhodné spojenectví na celý život, vyhrajete. Na co při kombinacích nesmíme zapomínat? Na své zdravotní dispozice a indispozice. Ne všechny potraviny jsou vhodné pro všechny. Ty, co jednomu pomohou, druhému uškodí.

Která spojenectví uzavřít?

Mezi spolehlivé spojence zařadíme snadno a lehce využitelné bílkoviny živočišného i rostlinného původu, přičemž rostlinné zdroje bílkovin budeme vhodně kombinovat se složenými sacharidy. Například luštěniny s celozrnným pečivem nebo fazole s rýží. Předností takové kombinace je vysoká využitelnost bílkovin i obsah živin. Tato kombinace pro naše tělo přináší spoustu minerálních a balastních látek, vitamínů a bioaktivních rostlinných látek.

Sacharidy neházejte do jednoho pytle s nálepkou “pozor, jed”. Když budeme do stravy zařazovat sacharidy s nízkým glykemickým indexem, jako jsou ovoce, zelenina nebo celozrnné produkty z obilovin, nejen že neuděláme chybu, ale prospějeme našemu zdraví. Potraviny v přírodním stavu, tedy průmyslové nezpracované, obsahují vysoký podíl vitamínů, minerálů i balastních látek, a jsou štěpeny velmi pomalu. Tím udržují hladinu krevního cukru poměrně vyrovnanou, do krve je vyplavováno méně inzulinu a když si dáme pozor na skladbu tuků ve stravě, tukové polštářky se rozplynou.

A pak musíme uzavřít koaliční smlouvu s tuky. Nepovažujte je za nepřátele, jen si kvalitního partnera vyberte. Spojte se s nenasycenými mastnými kyselinami, které ve dne v noci pilně pracují pro naše tělo, stávají se součástí stabilních buněčných stěn, udržují nám zdravé a pružné cévy a posilují obranyschopnost organismu. Do koaliční smlouvy s tuky nepatří líné tuky, nasycené mastné kyseliny. Sice je také spalujeme k získání energie, ale tuk, který zůstane navíc, a že ho často je více než dost, je přenášen do tukových buněk a ukládán. A kde hlavně? V našich útrobách, v podobě viscerálního tuku, který nás ohrožuje na zdraví.

  • Nezapomenout! Dobře rozžvýkaná strana je základem toho, jak zdraví z talíře přesunout do těla.

A příště vzhůru do praxe. Pojďte, budeme si hrát a počítat při hře s tím, že i mistr tesař se jednou utne. Za rok při třech až pěti jídlech denně sníme 1095 až 1825 jídel. Myslíte si, že pár jídel, které nebude splňovat synergické efekty potravin nás zabije? Nezabije. I kdyby je splňovala jen polovina, je to velký a rázný krok na cestě za zdravím.

Použité zdroje:
Dr. Matthias Rath „Cellular Nutrient Synergy in Health“

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak si vybrat restauraci, kde se naobědváte bez pocitu viny

Mgr. Matoušková Jaroslava
www.fitalita.cz

  • Majitelka výživové poradny Fitalita
  • Kouč pro zdravé stravování
  • Autorka metody Synergie potravin
  • Nepřítel univerzálních jídelníčků, všech extrémů, vnucování doplňků stravy a pochybných zázraků

13.4.2017 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024