Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Petra Školová: Mateřství a zdravý životní styl – lze to skloubit?

Nikdy jsem si nemyslela, že to řeknu, natož napíšu do článku, ale „být maminkou je opravdu úžasné a je to veliké štěstí“.

A jak být maminkou, která se cítí dobře a má energii (alespoň někdy), na to se pokusím odpovědět v článku…

Mám ani ne roční dcerku a už v těhotenství jsem si představovala, jak budu s malou cvičit, běhat s kočárkem, zdravě jíst a pracovat. Pár lidí mě od této krásné představy zrazovalo, ale já věřím v sílu pozitivního myšlení. Naštěstí se mi tato síla potvrdila, i když nikdy není nic jen růžové.

Petra Školová: Mateřství a zdravý životní styl – lze to skloubit?

Tímto článkem nechci předávat a šířit rady, které by měly platit na 100 %, ale chtěla bych alespoň předat nějaké tipy a třeba i inspirovat k tomu, že být mámou a cítit se dobře, je reálné. Lze tedy vůbec skloubit starání se o miminko se zdravým životním stylem? Osobně si myslím, že by ženy neměly v tento čas přestat pečovat také o sebe. Dokonce by se měly svým způsobem dát na první místo. I když to možná vyznívá sobecky, jistě mi dáte za pravdu, že pokud maminka nebude zdravá a v pohodě, nemůže se ani starat o svého potomka.

  • Není žádnou novinkou, že vše je o hlavě. Myslím si, že i mateřství je o nastavení mysli matky. I s naším pediatrem jsme se na tom shodli – pokud je matka v pohodě, dítě je také v pohodě. Vím, že je někdy těžké to aplikovat do praxe, ale jde to.

Zkuste pro začátek zařazovat maličkosti do běžného denního harmonogramu a co nejvíce aktivit dělat s miminkem/dítkem. Předáváte mu tím vlastně nenásilně zdravé návyky. Například Dánové, kteří patří údajně mezi nejšťastnější národy na světě, mají pro společně strávené chvíle pohody slovo „hygge“.

Společné cvičení:

Africké tance, cvičení na pánevní dno, kdy si miminko položíte vedle/na sebe, vyloženě cvičit s miminkem apod. Spoustu nápadů najdete na YouTube, případně na speciálních akcích ve vašem okolí.

Strava:

Pokud máte ještě možnost ovlivnit to, co jí vaše dítě (u miminek je to jednodušší), jezte to samé. Inspiraci na recepty pro děti nacházím v Bibli dětských pokrmů od Annabel Karmel nebo na varilamysicka.cz.

Duševní hygiena:

Mně osobně pomáhají dechová cvičení inspirované jógou. Využívala jsem je, i když se mi naší malou nedařilo utišit. Začala jsem zhluboka a klidně dýchat a zklidňovat sama sebe a být tam jen pro ni… A ejhle, najednou byla v klidu a usnula. Miminka/děti jsou opravdu na maminky naladěné, alespoň tímto se mi to vícekrát potvrdilo. A pokud máte možnost, dopřejte si chvilku sama pro sebe a pro vás a vašeho partnera, jak se všude doporučuje. Je to potřeba.

Možná si po přečtení článku říkáte, že to vždy není tak jednoduché. Ano, dávám vám za pravdu. Pokud se ale alespoň něco z výše zmíněného povede, je to úspěch! A jak mi řekla má výborná kamarádka, i „zenový člověk je jen člověk“ a má své chvilky. Proto si myslím, že nemít vše na 100% je naprosto v pořádku.

Tip redakce KalorickéTabulky.cz

Začněte si co nejdříve hlídat jídelníček pomocí aplikace www.kaloricketabulky.cz, které vám napoví, zda se vám daří v tom shonu mít vyváženou stravu. Možná budete, milé maminky, překvapené, že máte málo bílkovin nebo dokonce nízký energetický příjem.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Petra Školová
https://www.skolova.cz

  • Vysokoškolské studium v oboru Výchova ke zdraví na JU v Českých Budějovicích
  • Instruktor pohybových aktivit se zaměřením na civilizační onemocnění
  • Koučování Lifestyle trénink (Institut zdravého životního stylu)
  • Workshop – Výživa a pohyb při sedavém zaměstnání (s MUDr. Kateřinou Hlavatou – Vím, co jím)
  • Motto: Nemusím, ale CHCI zdravě žít, cvičit, věřit v sebe!

27.8.2020 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024