Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Karolína Racková: Office jóga aneb jak předcházet problémům ze sedavého zaměstnání

Dnešní téma je věnováno všem, kteří pracovní dobu prosedí na kancelářské židli, obličej jim ozařuje počítač, prsty neustále běhají po klávesnici a ruka přeskakuje z klávesnice na myš.

Sedavé zaměstnání spolu s prací na počítači představuje pro řadu z nás celý pracovní den.

Pokud tuto pro naše tělo stereotypní činnost dostatečně nekompenzujeme pohybem (nejlépe na čerstvém vzduchu) a protahováním namáhaných částí těla, je pravděpodobné, že v budoucnosti budeme trpět (a možná že i trpíme) nepříjemnými zdravotními následky. Ze zdravotních problémů, které přináší moderní doba, nové technologie a náplň práce, se stalo téma samo o sobě a měli bychom mu věnovat dostatečnou pozornost. Naštěstí, vhodnými cviky se můžeme nepříjemnostem vyhnout.

Zaměříme se na několik zdravotních obtíží, za kterými stojí dlouhé sezení a práce s počítačem a uvedeme si nápravné techniky, které můžeme použít i jako prevenci pro vznik problémů.

Hrudník, páteř, hlava

Posaďte se pohodlně na židli, obě chodidla jsou v kontaktu se zemí. Pokud nemáte v kanceláři zimu, klidně si vyzujte boty a nechte chodidla volně dýchat. Kotníky jsou přímo pod koleny a kolena na šířku vašich boků. Položte si dlaně na stehna, uvolněte paže.

  • Pokročilí mohou zvolit Padmásanu – lotosový květ.

Záda jsou rovná a uvolněná. S nádechem vnímejte, jak se vaše páteř prodlužuje a temeno hlavy se přibližuje stropu. Na chvíli zavřete oči, soustřeďte se na uvolňování očních víček a svalů v obličeji.

Přeneste pozornost do oblasti mezi obočím a pokuste se ji také uvolnit, vyjasněte čelo. Pokud vás bolí hlava, můžete tuto oblast bříšky prstů na rukou jemně promasírovat. Je to oblast spojena s mozkem, mělo by se vám ulevit.

Setrvejte několik dechových cyklů v klidu. Během této doby je vaše pozornost u dechu, uvolňování svalů vašeho těla nebo v oblasti mezi obočím.

Viz obrázek vpravo: Položte si dlaně v týl a propleťte prsty. Nechte váhu hlavy spočívat ve vašich dlaních, jako by to byl polštář, do kterého jste hlavu zabořili. Oči zůstávají zavřené. Dýchejte do hrudníku. Otevírání hrudníku napravuje deformace hrudního koše způsobené dlouhým sezením. Také příjemně protáhnete oblast břicha.

S výdechem přibližte bradu ke krční jamce a naopak nechte působit váhu spojených dlaní na vaši krční páteř, kde cítíte příjemné protažení. Po několika dechových cyklech (vaše tělo vám dá vědět, kdy skončit) rozpleťte prsty a srovnejte hlavu na střed.

Karpální tunel

Syndrom karpálního tunelu – toto nepříjemné onemocnění má na svědomí práce s myší a klávesnicí. Vlivem dlouhodobě nesprávně posazené dlaně na myši a klávesnici a špatného úhlu v zápěstí se ucpávají cévy, mediánní nerv a karpální tunel se zužuje. Cítíte brnění, bolest nebo si všímáte snížené citlivosti v oblasti prstů na rukou a zápěstí? Věnujte tomu zvýšenou pozornost!

Prevence a jak pomoci

Stojíte čelem ke zdi. Přitiskněte dlaň ke stěně, prsty míří k zemi loketní jamka vzhůru. Palec srovnejte vodorovně se zemí (můžete si pomoci prsty druhé ruky). Zůstaňte půl minuty a opakujte na druhou ruku. Cítíte příjemný tah na vnitřní straně zápěstí. Zápěstí, které vás trápí, potřebuje jedenkrát delší dobu pro protahování.

Další cvik: Předpažte, dlaně míří proti sobě. Schovejte palce do dlaní, ostatní prsty palce obejmou. Sevřeli jste ruce do pěstí. Nyní vytočte nehty proti obličeji. Cítíte tah na vnější straně zápěstí. Opět vydržte několik dechových cyklů.

Na problémy s karpálním tunelem je účinné protahovat i ramena a paže po celé jejich délce. Pozice, která je výborná na ramena a vy ji můžete praktikovat i v kanceláři, se nazývá Orlí paže – na obrázku vpravo. Sedíte na židli, záda jsou vyhlazená. Uvolněte ramena. Předpažte a vložte pravý loket do levé loketní jamky.

Dlaně míří ke stropu, paže jsou překříženy v loktech. Pokrčte lokty, vytočte dlaně směrem ven a spojte. Pokud dlaně nespojíte, nevadí – jakmile jsou lokty pokrčené, položte dlaně na ramena, tj. pravou dlaň na levé rameno a levou dlaň na pravé rameno. Lokty ponechte na výšku ramen. Setrvejte, jak dlouho je vám příjemné a paže vyměňte.

Přeji příjemné cvičení, zdravé tělo a čistou mysl.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Vystudovaná technoložka potravin a odbornice na výživu: Kolik tuků a jaké denně přijímat?

Karolina Racková
www.yogakarolina.com

Karolina studuje obor Sociální pedagogika na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Její oblast zájmu leží hlavně v psychohygieně a terapii. Studovala také v Londýně a absolvovala semináře v Německu (Heidelberg). Jako lektorka jógy vede lekce Hatha jógy a Vinyasa flow jógy v pražských jógových studiích. Jógové zkušenosti nabyla v Německu, na Srí Lance i u nás.  Karolina je maminkou dvou krásných dětí.

18.5.2017 Články, Fitness a wellness, Jak si udržet zdraví

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023