Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Výživová poradkyně Martina Jandová: 13 cm v pase dole aneb Jak zhubnout i přes nástrahy celiakie a štítné žlázy – ukázka jídelníčku

Chtěla bych vám představit svou klientku Lucku a zároveň se s ní vlastně pochlubit.

Podívejte se, jak se tato paní proměnila v krásnou mladou dámu – a to během tříměsíčního programu.

Lucka (34 let) byla jako dítě téměř podvyživená. Až do své dospělosti nemusela jídlo řešit. Někdy jí dokonce vyloženě vadilo, že je až příliš hubená –  vážila 53 kg. Mohla se cpát od rána do večera a nepřibrala ani gram. A to kvůli potížím se štítnou žlázou. Vše se změnilo kolem jejích dvacátých narozenin. Změnila léčbu a štítná žláza začala fungovat normálně. Jedla sice stále stejně, ale najednou začala přibírat a štíhlá postava byla pryč.


Přibírání přisuzovala sice štítné žláze, ale teď už sama říká, že za to mohla „rozežranost“, ne zdravotní problémy. Běžně obědvala guláš s pěti knedlíky a pak se ještě dojídala chlebem.

S nadbytečnými kily se rozhodla zatočit, ale bojovala s nimi několik let úplně bezúspěšně. Maximální váhy dosáhla ve třiceti letech, kdy ručička váhy ukazovala 86 kg. Cítila se opravdu mizerně, a proto stále zkoušela zhubnout. Rozjel se kolotoč diet.

  • Vyzkoušela téměř všechny možné diety, ale žádná neměla dlouhého trvání, pár kilo zhubla, ale za chvilku je měla zase zpátky, mnohdy ještě víc. Klasika.

V třiatřiceti letech jí byla diagnostikována celiakie. V té době měla 82 kg a domnívala se, že díky bezlepkové stravě začne určitě hubnout. Vždyť je to v současné době přece populární! Spousta lidí vynechává lepek. A hubne před očima. Nebo se o tom často aspoň píše.

Bohužel to nebyl její případ. I když vynechala všechny potraviny s lepkem a nahradila je těmi bezlepkovými, váha nešla dolů. Naopak ještě stoupala nahoru až dosáhla opět 86 kg. Navíc jídelníček se jí zdál  časem stereotypní a nezajímavý. Lepek nejedla, ale nevěděla jak si sestavit vyvážený jídelníček, ve kterém je všeho tak akorát.

Lucka se rozhodla pro radikální změnu a nechala si sestavit bezlepkový jídelníček „ušitý“ přímo pro její tělo.

Jak Lucka vnímala nově nastavený jídelníček na míru?

„Po úpravě jídelníčku jsem začala ubývat na váze, vracela se mi dosavadní energie a radost ze života. Martinka mi můj jídelníček hodně obohatila a zpestřila. Zpočátku jsem bojovala s množstvím jídla, kterého na mě bylo moc, ale po krátké době jsem si zvykla. Největší radost mám, že i teď můžu zhřešit něčím sladkým. A to aniž bych měla pocit viny, že jsem sama sebe zklamala. Dnes mě moje velká proměna těší – mám dole 6 kg a 13 cm v pase. A chci pokračovat nadále. Přeci nedržím žádnou dietu, ale změnila jsem životní styl, který mi vyhovuje. Moc děkuji Martince, že mi otevřela oči a ukázala mi správnou cestu. Také velké díky mému manželovi a synovi, které mi jsou velkou oporou a fandí mi“.

Jak vypadá Lucky současný jídelníček? Na ukázku se podívejte zde

Sama Lucie říká, rozhodně jí nepřijde, že by hladověla. Naopak jí mnohem více než dříve, ale kvalitněji. V současné době se bezlepkových potravin dá koupit spousta, takže ani celiakie není problém. Díky pravidelnému sportu si může dovolit i občasný „hříšek“. Ráda si dá bezlepkovou pizzu či nějaký sladký koláč.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Úsloví o jídle mají pravdu

Martina Jandová
www.martina-jandova.cz

Výživová poradkyně, jež mimo jiné radí:

  • Zapomeňte na slovo dieta!
  • Naprogramujte se na nový životní styl, který nikdy neskončí!
  • Mějte se rádi a změnu dělejte pro sebe, ne pro nikoho jiného!

Najdete ji také na facebooku a Instagramu.

25.5.2017 Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024