Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Reality show à la Alexandra Fraisová: Zpátky na startu aneb přidejte se ke mně a zhubněte!

Zkoušeli jste se dostat do formy po dlouhé pauze? A třeba zhubnout pár kilo, která vás otravují už několik let? Mně se to zrovna letos všechno sešlo tak, že stojím znovu na startu a pokouším se vrátit tam, kde jsem byla ještě relativně nedávno.

A vy můžete tu cestu sledovat. A samozřejmě se přidat!

Kdo jsem? Výživová poradkyně, trenérka, tanečnice, koučka zdravého životního stylu, zakládající členka Rady pacientů při EASO, a taky velmi zaměstnaná žena s civilním povoláním. Žena, které se nějak nedostává hodin v běžném dni. Bývalá sportovkyně, zvyklá být většinu dospělého života štíhlá (no dobře, někdy až hubená).

  • Jenomže poslední roky se všechno nějak překulilo na druhou stranu.

Sportovala a tančila jsem pořád hodně, ale po operaci střev a především pak po druhém závažném úrazu nohy jsem najednou začala přibírat. Tělo drželo pohromadě, jen bylo najednou celé nějak větší.

Jasně, štvalo mě to, ale utáhla jsem pořád slušná kila v tělocvičně, odtančila několik hodin v kuse a vzdát se koláčku? To jsem vydržela tak dva tři dny, a pak jsem zase usoudila, že malý kousek nevadí. A on to byl malý kousek tady, malý kousek onde, vždyť to přece vyběhám na příštím tréninku… Znáte to.

A tak zatímco soukromí klienti se ozdravovali a hubli a nastartovávali změnu stravování a životního stylu, která jim měla ideálně vydržet do konce života – já totiž nehraju na diety, ale na zdravý život, při kterém je hubnutí příjemný bonus –, já zůstávala na svém. Přesněji na svém novém čísle na váze a na centimetru, když jsem se změřila. A taky na své nové velikosti. A salto už jsem, mimochodem, udělat nezvládla.

Kdy se to zlomilo?

Loni se objevily další zdravotní problémy, které vyústily letos na jaře ve větší operaci. Ve dvanácti týdnech rekonvalescence, kdy jsem se dávala dohromady, jsem měla spoustu času přemýšlet. A tak mě něco napadlo.

Udělám veřejnou přehlídku toho, jak se ženská středního věku, která ví, co má dělat, a radí to druhým, snaží udělat něco sama se sebou a vrátit se do formy. Dobrá, už asi ne do vrcholné formy, ale pořád do dost dobré formy.

A tak nás s Kalorickými tabulkami napadl projekt takové „reality show“. Přímý přenos. Přehlídka toho, jak… bojuju? Ne, to není boj. To je návrat. To jsou tři měsíce soustředěné snahy vrátit tělo do velmi dobrého provozu.

Jak to bude probíhat?

Během tří měsíců budu hlídat jídelníček a taky ho zveřejňovat. Poctivě fotit a ukazovat na své facebookové stránce, poctivě zapisovat do Kalorických tabulek. Budu zveřejňovat svoje tréninky – a ty budou začínat opravdu od nejzákladnějších a nejjednodušších. Budu přiznávat svoje pocity i slabosti, které k takové cestě prostě patří.

  • Nikdo nejsme dokonalý a nikdo nepřetočíme svůj životní styl ze dne na den o 180 stupňů. A když jo, tak to stejně dlouho nevydržíme.

Chci ukázat, co jde a jak. Nemůžu sobě ani jiným slibovat, že za ty tři měsíce ubyde tolik a tolik kil. Moje tělo bylo kvůli nemoci několik let vystavené hodně nízkému příjmu. Dlouhé roky jsem ho zatěžovala nadměrným pohybem. Je pod vlivem hormonů a léků, které ztěžují jeho fungování. Ale to neznamená, že mám na všechno rezignovat, že ne? Jsem v jistém směru podobná chronickým dietářkám, které přijdou do určitého věku a mají dvě možnosti: vzdají se a nechají vše plynout – a kila naskakovat –, nebo začnou naopak držet nesmyslné diety a hladovky a cvičit do úmoru. Ani jedno není zrovna nejlepší.

Za tři měsíce chci předvést, co jde zvládnout v běžném náročném provozu s hlavním zaměstnáním a vedlejšákem. Chci ukázat udržitelný způsob stravování, ve kterém se občas nějaký koláček určitě objeví. Nebo zmrzlina. Chci představit, jak si najít čas na sportování a co můžeme dělat. Nebudou tam k vidění těžké tréninky v tělocvičně, protože těžší činky musejí ještě nějakou chvíli počkat, až moje tělo bude zdravější. Ale většinu žen stejně představa těžce naložené činky ještě pořád leká.

Ukážu cvičení v domácích podmínkách s minimálním vybavením – stačí nakoupit pár DVD, dobré boty, sportovní oblečení a případně lehčí činky. Nebudu připravovat vlastní cvičební lekci, ale využiju, co se nabízí. No, možná někdy nějakou vymyslím. Ale ukážu, jak vypadá celý můj cvičební program a co zahrnuje. A nebude chybět ani prostor pro relaxaci, protože ta je stejně důležitá jako jídelní nebo cvičební program.

Vše budete moci sledovat u mě na Facebooku a v pravidelných článcích tady na Kalorických tabulkách. Držte mi palce!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kávoviny místo kávy – pít, či nepít?

Alexandra Fraisová
https://www.rohlikovka.cz

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Po letech působení v mezinárodních obezitologických uskupeních při EASO pracuje opět s českými klienty. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách.

1.6.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024