
Vláknina – kde ji vzít, a nekrást
Vláknina je jedno z koleček, které se v aplikaci Kalorické Tabulky plní horko těžko, dokud se v tom člověk nenaučí trochu “chodit”.
Pojďme si připomenout, jak na to…
Celý článek 3.6.2023 0
Ti, kdo mě znají, vědí, že nezastávám žádný výživový styl, ba naopak, snažím se na nedostatky a zejména nástrahy výživových směrů upozorňovat.
Bojuji proti mediálním bublinám a přeinformovanosti ze stran pseudo-odborníků a snažím se raději každého navést na zdravý selský rozum.
V moderní době je velmi těžké udělat si vlastní názor, který nebyl ovlivněn nikým a ničím. Vyžaduje to nezaujaté znalosti na úrovni biologie, chemie a biochemie – a ty já se snažím šířit.
Příprava jídla by měla být radostnou nutností. V momentě, kdy se spoléháme na polotovary, předpřipravená jídla a vyhledáváme výhradně restaurace a fast food zařízení, je něco špatně. Často mi klienti říkají, že na to prostě nemají čas… A já jím říkám, ať nejsou líní. Nekompromisně. Všechna práce ze začátku trvá dlouho, ale když si ji osvojíte, zvládnete vše raz dva. Všechno jde, když se chce – i stravovat se lehce, pestře, zdravě a z kvalitních surovin.
Příprava: 30 min
Porce: 2
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Vhodné pro bezlepkovou dietu.
Ingredience
• 100 g quinoy
• 1 vrchovatá lžička skořice
• 1 hrneček mandlového mléka
• voda
• 1 lžíce třtinového cukru
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 2 lžíce medu
• hrst oříšků dle chuti
• (ovoce dle chuti)
Postup
1. Quinou nejprve spařte horkou vodou. Zalijte ji v rendlíku vařící vodou, promíchejte, nechte asi minutu stát a poté slijte.
2. K slité quinoe přidejte mandlové mléko a ještě tak půl hrnečku vody. Přidejte skořici, cukr a vanilkový extrakt. Nechte vařit na mírném plameni za občasného míchání asi 20 min. V případě potřeby doplňte vodu a ke konci už raději míchejte stále, aby se kaše nepřichytila.
3. Kaši podávejte tzv. „přelitou“ do misky, ochucenou medem a posypanou oříšky… a nebo ozdobte ovocem dle chuti.
Polenta, neboli kukuřičná kaše, je výbornou bezlepkovou přílohou, která vybízí k všestrannému použití a dochucení. U nás je nejčastěji k dostání jako instantní polenta – sypká směs, kterou stačí jen zalít vodou, několik minut povařit a je hotovo. Z polenty lze připravit jak knedlíky, tak kaši, placky či pizzový základ.
Příprava: 45 min
Porce: 2
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany. Vhodné pro bezlepkovou dietu.
Ingredience (na formu Ø 24 cm)
těsto
• 65 g instantní polenty
• 280 ml vody
• 1 lžička lahůdkového droždí
• sůl, pepř
rajčatový sos
• 3 měkká rajčata (nebo konzervovaná rajčata)
• lžíce rajského protlaku
• 1 stroužek česneku
• oregano, sůl, pepř
topping
olivy, tofu, kukuřice, žampiony, listový špenát, cuketa… dle chuti
Postup
1. Formu na pizzu vymažte máslem/olejem a vysypejte lehce moukou.
2. V menším hrnci uvařte instantní polentu. Smíchejte vodu s polentou, přiveďte k varu a vařte za stálého míchání dokud nevznikne hustá kaše. Osolte, opepřete a přidejte lahůdkové droždí.
3. Zchladlou polentovou hmotu dejte do formy a rovnoměrně rozprostřete.
4. Nyní si připravte rajčatový sos. Rajčata, protlak, česneka koření spolu poduste v malém kastrůlku a nechtezhoustnout. Omáčkou potřete polentový korpus.
5. Ingredience na pizzu si pokrájejte na menší kousky a poklaďte je navrch.
6. Pečte v předem předehřáté troubě na 200 °C asi 20–25 min, raději kontrolujte.
7. Po vyndání nechte pizzu ještě lehce zchladnout a podávejte.
Granátové jablko patří mezi superpotraviny – nutno říci, že právem. Mezi proklamované účinky látek v něm obsažených patří schopnost pomáhat neutralizovat škodlivé efekty volných radikálů (má silné antioxidační účinky), čistit krev, zabraňovat tvorbě cévních usazenin, zmírňovat kyselost žaludku a obecně napomáhat zdravému trávení. Biologicky aktivní látky také podporují celkovou imunitu organismu a posilují funkce tělesných orgánů.
Příprava: 25 min
Porce: 2
Označení: Vhodné pro vegetariány. Vhodné pro bezlepkovou dietu.
Ingredience
• 100 g quinoy
• 100 g baby špenátu
• 1 zralé avokádo
• 250 g vařené brokolice na páře
• zrníčka z jednoho granátového jablka
• 1 lžíce opražených dýňových semínek
• 1 lžíce opražených slunečnicových semínek
• čerstvé bylinky (bazalka, máta)
Na zálivku
• šťáva z jedné půlky citrónu
• 3 lžíce extra panenského olivového oleje
• lžička dijonské hořčice
• lžička vinného octa
• sůl, pepř
Postup
1. Quinou uvařte podle návodu – zpravidla 1:2,5 dílům osolené vody cca 20 min (hlídejte, aby se voda nevyvařila a quinoa se vám nepřichytla).
2. Do velké mísy nakrájejte na drobno uvařenou brokolici, avokádo a přidejte opláchnutý baby špenát. Přisypte načechranou quinou, opražená semínka, pokrájené bylinky a zrníčka z granátového jablka.
3. Vše lehce promíchejte a na závěr přilijte zálivku. Už jen zlehka promíchejte a servírujte na talíře
Příprava: 15 min
Porce: 4
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany.
Ingredience
• 200 g uzeného tofu
• 2–3 lžíce lahůdkového droždí
• 2 lžíce sojanézy (lze použít i lehčí sójový jogurt bez příchutě)
• 2 ks jarní cibulky nebo 1/2 červené cibulky nasekané najemno
• 1 lžička sypkého zeleninového bujónu Würzl
• 2 lžíce vody (na případné zředění pomazánky)
• na ozdobu – řapíkatý celer, ředkvičky
Postup
1. Uzené tofu nejprve nahrubo nastrouhejte na struhadle (pokud se vám podaří najemno, tak je to lepší). Poté k němu přidejte lahůdkové droždí, zeleninový bujón, najemno pokrájenou cibulku a sojanézu. Pokud by byla směs moc tuhá, přidejte podle potřeby trochu vody.
2. Pomazánku nechte alespoň hodinu/dvě uležet a poté podávejte – buď volně v misce k namazání nebo na krekrech či malých krajíčcích kváskového chleba, které můžete ještě ozdobit kousky řapíkatého celeru nebo ředkviček.
Strava, kterou nyní preferuji, je převážně vegetariánská. Můj receptář, jenž nedávno vznikl ve spolupráci s Jóga DNES, je souborem inspirací na malá jídla, hlavní pokrmy i sladké deserty a snídaně, které odpovídají zdravému, pestrému a racionálnímu stravování. Potravinářský byznys nám vnucuje tolik zpracovaných potravin, které nepotřebujeme, že často zapomínáme na ty základní, jednoduché a přirozené…
Jak Kateřina objevila Kaloricketabulky.cz, zhubla, uzdravila se a začala se mít ráda
25.4.2016 Články, Recepty a výživa
Vláknina je jedno z koleček, které se v aplikaci Kalorické Tabulky plní horko těžko, dokud se v tom člověk nenaučí trochu “chodit”.
Pojďme si připomenout, jak na to…
Celý článek 3.6.2023 0
Když si začneme zapisovat do aplikace Kalorické Tabulky, většina z nás zjistí, že mnohem větší problém máme s dosáhnutím zelených koleček u bílkovin a vlákniny než u sacharidů a tuků.
Proto se dnes zaměříme na to, kolik bílkovin bychom měli denně přijímat v závislosti na svém cíli a jak je co nejvhodněji do stravy doplnit.
Celý článek 21.5.2023 0
Ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami je obdivuhodné množství lidí, kteří umí dobře poradit, správně inspirovat a ve vhodnou chvíli podpořit.
A také jsou tam úplné kouzelnice, které ze základních surovin vytvoří chutná veledíla. Postupně si je zde představujeme.
Celý článek 6.5.2023 0