Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Eliška Růžičková: Skákací guma zase trochu jinak – zkuste si skočit pro radost i super kondici!

Už jsme natočili skákací klasické retro a zabrousili i do světa fitness, kde jsme si ukázali, jak využít skákací gumy na posílení dolních končetin.

Ve 3.díle jsme se zaměřili i na ruce. A je to pořádná makačka!

Máme rádi tréninky, u kterých se člověk nejen baví, ale i posouvá trochu hranici své komfortní zóny. Opět se jedná o náročnější trénink nejen na ruce. Jedná se v podstatě o inspiraci pro náročnější sportovce na doplnění jejich tréninku, který je zaměřen na plyometrickou práci paží i nohou v horizontální poloze. Z dalších hlavních složek celého tréninku je zapojování středu těla.

Co je super na tomhle tréninku? Že opravdu budete vypadat v parku exoticky a posunete své hranice výkonu. Samozřejmě je možnost i méně náročnější bez odrazová varianta.

Trénink ve znamení kliků, vzporů, stojek

Klik s přesunem

– Tato verze kliků přes skákací gumu je dle mého názoru asi nejméně invazivní z celého tréninku. Je zde lepší možnost si vědomě pohlídat techniku provedení. Neměla by být prohnutá záda v bederní a krční oblasti. Dbejte i na správné souměrné položení dlaní (nevtáčejte dlaně k sobě). Zde bychom se mohli i pozastavit na využití celé plochy dlaně včetně prstů.

  • Nepřenášejte váhu pouze na patky dlaní a prsty správně rozprostřít. Mnoho lidí v dnešní době mají problémy se zápěstím právě například díky jejich zaměstnání. Pohyblivost zápěstí mnoho lidí podceňuje. Ale to by bylo na celý článek.

Leg side jump ve vzporu

– Výchozí poloha je ze vzporu ležmo. Opět zde dbejte pozor na správné položení dlaní zhruba v šíři ramen (přirozeně). Eliminujte prohnutí v bedrech a zkuste se odrazit do stran dle videa.

High Leg side jump ve vzporu

– vyšší level viz. leg side jump

Jumping Jack ve vzporu

– Výchozí poloha ve vzporu ležmo je stále stejná, jen jsme modifikovali práci nohou. Známý Jumping Jack jsme transformovali do horizontální polohy.

Skákací klasika ve vzporu

– Již z prvního dílu můžete znát skákací klasiku. Proč jí nezkusit po rukách? Tato verze už je pro pokročilé. Opatrně na zápěstí. Využití odrazových schopností z rukou může být v tréninku výživným zpestřením.

Cik – Cak jump ve vzporu

– Tady se krásně prostřídává odraz z nohou i rukou tzv. cik cak. Už je to složitější modifikace, u které se můžete vyřádit, pokud vám to gravitace dovolí bez úhony.

Jump over s meziskokem

– A zvyšujeme level. Pokud se dostanete do této fáze, už jste na  vysoké úrovni. Pro možnost zvednutí úrovně, je tu též možnost zvýšit výši gumy.

Jump over

– Pouze pro náročné. Posouváme hranice výkonu o pár centimetrů možná i metrů dál. (smích) viz.video

Odraz do stojky

– Na závěr jsme pro vás připravili opět odrazové cvičení do “skoro“ stoje na rukou. Odrazem snožmo se můžete dostat až do stoje na rukou. Záleží na jaké úrovni jste. Pokud nezvládnete stoj na rukou například o zeď, tak se nepouštějte do maximálního rozsahu odrazu, abyste se nezranili a neublížili zádům. Odraz může být do menší výšky.

Upozornění: Zdraví na prvním místě!

Pozor na techniku! Je potřeba dbát na individuální zvláštnosti každého jedince. Je vhodné mít už nějaký svalový benefit včetně pevného zápěstí a aktivního středu těla. Každý by měl sám odhadnout své dovednosti a aktuální zdravotní stav. Nic se nemá přehánět. Však skákání přes gumu má být pro radost.

Ve 4.díle se můžete těšit na to, jak vyžít skákací gumu v početné skupině. Netradičně tradiční retro.

Kamera: David Frýbert

Z archivu aneb přečtěte si také:

Martin: Jak zhubnout, když nemáte čas a milujete jídlo

Eliška Růžičková
www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

6.7.2017 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023