Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Proč říci ne dietě orientované na vysoký obsah živočišných bílkovin

Mnoho lidí miluje maso, vejce a bez sýru či tvarohu si nedokáží život vůbec představit. A tak najíždějí s chutí na keto/paleo/low carb programy, které jsou navíc poslední dobou IN.

Pojďme se podívat na bezpečnost těchto vysokoproteinových diet.

Dieta “masožravců“ se těší v posledních pěti letech až neuvěřitelné oblibě. Tento přístup ke stravování však může negativně ovlivnit zdraví střev a následně pak celého fungování organismu. Velmi často se totiž potlačuje konzumace ovoce, luštěnin, občas i škrobových druhů zeleniny.

Proč říci ne jakékoli dietě orientované na vysoký obsah živočišných bílkovin

Každá dieta/ změna jídelníčku nějak ovlivňuje střevní mikroflóru, mikroorganismy přítomné v zažívacím traktu. Tyto organismy ale hrají v těle klíčové role – od podpory imunitního systému a metabolismu, podpory hormonální rovnováhy, řízení nálady až po udržování funkce mozku.

Zdraví každého člověka začíná ve střevech

Nejde „jen o trávení“. V roce 2018 studie zahrnující více než 11 tisíc lidí z pětačtyřiceti zemí zjistila, že tělo potřebuje rostliny k udržení dobrého zdraví střev. Velká rozmanitost ovoce a zeleniny hraje tedy  nemalou roli v otázce zdravého střevního mikrobiomu.

Všichni tak nějak povětšinou víme, že zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny poskytují základní vitamíny a minerály. Z rostlin získáváme ale také vlákninu. A vláknina je základní složkou potravy pro zdravé střevo. Střevní mikroby konzumují vlákninu k produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA), které pomáhají posilovat dobré střevní mikroby a bojovat proti zánětlivým organismům.

Přítomnost SCFA také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, snižovat hladinu cholesterolu a posilovat imunitní systém. Tyto výhody pak snižují riziko srdečních onemocnění, mrtvice a rakoviny.

Protože ve stravě jedlíků orientovaných zejména na živočišné složky potravy chybí rostliny, které (jak už bylo zmíněno) jsou hlavním zdrojem vlákniny, mohou mít lidé na této stravě nižší hladiny SCFA. Rozmanitost rostlin v jejich pokrmech je mnohdy téměř „nulová“ (úplný základ je 30 různých druhů zeleniny + další druhy ovoce), což má za následek to, že střevo neprospívá tak, jak by mělo.

  • V roce 2014 vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali pouze živočišné produkty, měli ve střevním mikrobiomu významné změny za méně než 24 hodin po zahájení stravy. Za pouhých pět dní na stravě složené zejména z živočišných bílkovin studie odhalila, že lidské tělo začalo nahrazovat “dobré “ protizánětlivé bakterie“ špatnými “ zánětlivými bakteriemi.

Co k tomu dodat?

Buďte opatrní! Moc doporučuji, než se vůbec pustíte do nějaké diety, nechte si udělat rozbor krve, moči a změřit tlak. Výsledky následně konzultujte s praktickým lékařem nebo ještě lépe s nutričním terapeutem. Velmi často se mi v praxi stává, že klienti mnohdy ani netuší, že mají zvýšený cholesterol, celkové tuky či kyselinu močovou. Strava orientovaná na živočišné bílkoviny tyto parametry ještě zhoršuje a za pár měsíců, při hodně dobré vůli, let, člověk odchází z lékařské ordinace s receptem na léky, které bude brát do konce života. V drtivé většině případů úplně zbytečně.

foto: designer491/cz.depositphotos.com

Tip redakce

Hlídejte si množství vlákniny pomocí aplikace www.kaloricketabulky.cz.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Renata Daubnerová: Inspirace na zdravé denní menu od nutričního terapeuta

Renata Daubnerová: Inspirace na zdravé denní menu od nutričního terapeuta

Za tu dobu, co se věnuji poradenství, jsem pochopila jednu základní věc, kterou zkrátka nejde obejít: pokud si své jídlo člověk alespoň z části denně neplánuje, nemůže se divit, že se mu stravování nevede podle jeho představ.

Zkrátka krabičky mají něco do sebe, pokud si na ně navyknete, můžete s úsporou času nachystat hlavní jídla na více dnů nejen sobě, ale i celé své rodině.

Celý článek 30.3.2017 0

Bc. Daubnerová Renata
www.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

8.6.2021 Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024