Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Hana Málková: Jak zařadit do jídelníčku zeleninu, když není času nazbyt

Častá odpověď mých klientů na otázku, proč jim v jídelníčku chybí zelenina je, že nebyl čas na přípravu. 

Možná i vám se pod pojmem zeleninové jídlo vybaví jen představa, kolik času jeho příprava zabere – nákup, škrábání, loupání, mytí, krájení, strouhání, případně i vaření, dušení…

Ve výsledku to celé ovšem může zabrat řádově maximálně desítky minut včetně vaření, je to tedy vždy především o stanovení priorit a pokud člověk bude chtít, tak si těch pár minut na přípravu určitě najde.

Nicméně i tak někdy nastanou situace, kdy opravdu není času nazbyt a ne vždy má člověk čas či možnost připravit si čerstvý zeleninový salát nebo jiné zeleninové jídlo. Občas se zase stane, že nestihnete zajít na nákup a nevlastníte zahrádku, kde by bylo vše po ruce. Proto se vyplatí, abyste byli i tak připraveni a svůj jídelníček v těchto situacích o zeleninu neochuzovali.

A jak na to?

Kupte si krájenou zeleninu nebo hotový salát

Pro začátek si kupte v obchodě hotový zeleninový salát či předpřipravenou krájenou zeleninu. Zejména ve větších městech už je dnes nabídka poměrně široká, můžete sehnat různé druhy listových salátů, mrkev, či rovnou celou zeleninovou směs.

  • Není třeba už nic krájet ani mýt, stačí jen přidat pár kapek olivového oleje na ochucení, případně nějaké koření, bylinky, citronovou šťávu nebo ocet a hned máte hotovou super svačinku.
  • Když přidáte ještě nějaký zdroj bílkovin (např. tuňáka, cottage či jiný sýr), k tomu kousek celozrnného pečiva, tak je hlavní jídlo během chvilky na světě.

Až vám saláty zachutnají, tak třeba časem zjistíte, že ani nakrájet si vlastní zeleninu nedá tolik práce a zabere to maximálně deset minut.

Mějte doma trvanlivé zásoby

Využijte mrazák i spíž a vybavte si je trvanlivými zeleninovými zásobami, po kterých můžete sáhnout opravdu kdykoli, pokud zrovna nemáte k dispozici čerstvou zeleninu nebo nemáte čas na její přípravu. A i kdybyste ji měli, tak se někdy vyplatí si jídelníček zpestřit, nežli jíst stále dokola jen stejný salát z rajčat, papriky a okurky. A navíc kvalitní mražená i sterilovaná zelenina může leckdy kvalitou a obsahem prospěšných látek dokonce předčit zeleninu čerstvou.

Ptáte se, jak je to možné? Zelenina pro následné zamrazení či konzervování se sklízí ve své nejvyšší zralosti, kdy obsahuje i nejvyšší podíl většiny vitaminů a dalších příznivých látek. Následně se šetrně zpracovává, a to způsobem, při kterém dochází jen k minimálním ztrátám prospěšných látek. Ve výsledku se vám tedy může dostat na stůl mražená či sterilovaná zelenina, která na tom bude s obsahem prospěšných látek mnohem lépe než zelenina „čerstvá“, která byla sklizena v době, kdy ještě nebyla zralá, procestovala půl světa, poté ležela nějakou tu dobu v regálech supermarketu a poté ještě několik dní u vás v lednici.

  • Pozor: I mezi mraženou a sterilovanou zeleninou jsou však velké rozdíly a je potřeba vybírat kvalitní výrobky.

Využijte mraženou zeleninu

Využití mražené zeleniny je opravdu všestranné a můžete ji použít téměř jakkoli – jako samostatnou přílohu k masu, do těstovinových jídel, zapečených brambor či rizota, hodí se také na přípravu polévek či pomazánek.

  • Ušetříte čas očišťováním, krájením a předvářením, a jak již bylo řečeno, o pozitivní živiny se neochudíte, mnohdy právě naopak.
  • Velkou výhodou také je, že můžete využít směsí více druhů zeleniny – vaše jídlo a společně s tím i váš jídelníček tedy bude pestrý a nemusíte řešit problém, kolik druhů zeleniny musíte nakoupit a jak je stihnout zpracovat, aby se vám nezkazily.

Pokud máte vlastní zásoby ze zahrádky, které nestihnete za čerstva zpracovat, zamrazte si zeleninu sami. Ale když byste kupovali běžnou zeleninu v supermarketu, kterou byste následně předvářeli a mrazili, tak uděláte lépe, pokud toto zpracování necháte na profesionálech a sáhnete rovnou po mražené zelenině od ověřeného výrobce.

Nebojte se sterilované zeleniny

U sterilované zeleniny se většinou obejdete bez vaření a jídlo máte hotové opravdu během pár minut. Pokud vám například zbyla uvařená příloha z předešlého dne, tak máte během chvilky na stole rizoto či směs s těstovinami nebo bramborami. Ideálně přidejte ještě nějaký zdroj bílkovin, aby vás jídlo i zasytilo a dodalo všechny potřebné živiny. A pokud zrovna nemáte uvařenou přílohu, tak sáhněte po kuskusu, který stačí jen zalít vodou. Přidáte například tuňáka, šunku či sýr, libovolnou sterilovanou zeleninu (výborná je například kombinace hrášku s mrkví) a jídlo je hotové do pěti minut. Tímto způsobem si můžete připravit i oběd s sebou do krabičky.

  • Pokud vám bude stačit jídlo na studeno, tak si můžete ze sterilované zeleniny připravit i rychlý salát nebo pomazánku. Stačí například hrášek rozmixovat či rozmačkat vidličkou, na dochucení přidat bylinky, česnek či strouhaný parmezán a máte připravené luxusní pohoštění pro nečekanou návštěvu.
  • A když je nejhůř a počítáte opravdu každou minutu, tak jen sáhněte po plechovce, jednoduše otevřete a máte v mžiku hotový „salát“.

Výhodné jsou výrobky, ve kterých je kombinace více druhů zeleniny.

  • Plechovku se zeleninou si můžete vzít do zásoby i do práce, třeba se vám bude hodit, až si jednou zapomenete svačinu. Určitě to bude lepší varianta než čokoládová tyčinka z automatu nebo koláček z nejbližší pekárny.
  • A když třeba někdy nestihnete oběd, tak si přibalte ještě jednu plechovku s tuňákem, přikousněte knäckebrot a máte plnohodnotný „nouzový“ oběd.

Stejně tak můžete sterilovanou zeleninu skvěle využít třeba na cestách nebo při kempování, jen si s sebou nezapomeňte přibalit lžičku.

Sušená zelenina do polévek a omáček

Velmi praktické je také využití sušené zeleniny. K dostání je třeba sušená na kostičky nakrájená mrkev, celer či petržel, nebo rovnou jejich směsi, které se výborně hodí do polévek nebo omáček. Opět ušetříte čas mytím, očišťováním a krájením a máte zeleninu k dispozici, kdykoli ji potřebujete. Sušenou zeleninu si také můžete připravit doma z vlastních zásob, čas sice neušetříte, ale peníze určitě ano.

Tipy na závěr:

Pořiďte si parní hrnec:

Jestli máte rádi teplou variantu zeleniny, parní hrnec je vhodným pomocníkem. Vaření na páře je velmi šetrné a pomáhá zachovat co nejvíce vitamínů. Ideální jsou parní hrnce s několika patry, do jednoho dáte např. rýži, do druhého maso nebo vejce, do třetího zeleninu a jídlo na celý den je hotovo.

Do práce, do školy či na cesty vyrazte s krabičkou:

Připravte si na svačinu krabičku se zeleninou. Můžete ji pak po celý den uzobávat či si ji přidat k jinému jídlu. Nejpraktičtější jsou cherry rajčátka, ředkvičky nebo si předem nakrájejte i další druhy zeleniny, třeba papriku nebo listy salátu. Uvidíte, že těch pár minut navíc, které ráno strávíte v kuchyni, během dne uvítáte. Případně si můžete koupit vaničku cherry rajčátek cestou do práce a pak už je jen omýt.

Ing. Málková Hana www.stob.cz

odbornice na výživu společnosti STOB

absolventka VŠCHT (zaměření Kvalita a bezpečnost potravin) a řady výživových kurzů a seminářů

spoluautorka knih a dalších pomůcek pro rozumné hubnutí

13.7.2017 Ing. Málková Hana Články, Recepty a výživa

Z archivu

MUDr. Petra Uríková: Strava ovlivňuje celý organismus – a to i pleť, vlasy a nehty

To, že stravování nepůsobí na naše tělo jen tím, že nám dodává živiny, je už asi všeobecně známé. Určitě jste mnohokrát slyšeli větu „Jste to, co jíte“.

Ale napadlo vás někdy, jak moc strava ve skutečnosti ovlivňuje vaše zdraví?

Celý článek 10.12.2020

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner