Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

MUDr. Petra Uríková: Strava ovlivňuje celý organismus – a to i pleť, vlasy a nehty

To, že stravování nepůsobí na naše tělo jen tím, že nám dodává živiny, je už asi všeobecně známé. Určitě jste mnohokrát slyšeli větu „Jste to, co jíte“.

Ale napadlo vás někdy, jak moc strava ve skutečnosti ovlivňuje vaše zdraví?

Strava nám dodává živiny. To je samozřejmé. Díky ní získáme potřebné množství bílkovin, sacharidů a tuků, ale také vitaminů a ostatních mikronutrientů. Ale to není vše.

MUDr. Petra Uríková: Strava ovlivňuje celý organismus – a to i pleť, vlasy a nehty

Pro naše tělo není důležité jen to, kolik těchto látek sníme, ale také to, jak jsou vzájemně namíchány, jak jsou upraveny, a třeba i to, v jakém ročním období nebo fyzickém a psychickém stavu si je dáváme.

Kdyby stačilo přijímat jen určité poměry hlavních živin a k tomu dostatek mikronutrientů, bylo by to jednoduché. Mohli bychom být všichni zdraví, hubení a cítit se stále dobře. Ale možná jste už sami zjistili, že když si jídelníček správně poskládáte, daří se vám poměrně rychle dávat kila dolů, ale zároveň se občas objeví nějaké neduhy, které jste dřív neměli.

Mohou to být třeba trávicí potíže, únava, chutě na konkrétní potraviny nebo zhoršování kvality pleti a nehtů. Případně i padání vlasů. O menší výkonnosti a menší chuti na sex nemluvě.

  • Neobjeví se všechno a neobjeví se u každého, ale vše uvedené patří mezi časté příznaky spojené s redukční dietou.

Jak je to možné, když máte jídelníček poskládán správně?

„Poskládán správně“ je totiž jen z jednoho úhlu pohledu – v tomto případě z hlediska množství energie (kilojoulů) a poměru živin, které se nám nabízí. Existují ale i jiné úhly pohledu. Například to, co je správně ze „západního“ pohledu, může být z „východního“pro některé jedince úplně špatně.

Zkusím vám to vysvětlit na základě mých zkušeností z praxe tradiční čínské medicíny.

Západní redukční jídelníček – když to zjednoduším – stojí na tom, že ubereme energetický příjem a/nebo zvýšíme výdej tak, abychom méně energie přijímali, než vydávali. Zároveň musíme dodržet určitý poměr živin, aby tělo dostalo vše, co potřebuje, a určitý počet denních porcí. Nejlépe v pravidelných časech, aby si tělo zvyklo, že dostane vše potřebné a nemusí šetřit. Pro většinu lidí to ve finále znamená jíst více bílkovin a zeleniny a snažit se omezit sacharidy a tuky.

  • Obvykle se ale v rámci vyššího příjmu bílkovin zařadí větší množství mléčných výrobků a většina zeleniny se konzumuje syrová, abychom získali dostatek vitaminů.

To ale z pohledu dietetiky tradiční čínské medicíny může být pro některé jedince problém. Pokud před začátkem diety byli unavení, měli chutě na sladké, trávicí potíže jako nadýmání a řidší stolici, otoky nebo aspoň váčky pod očima, je velmi pravděpodobné, že jim tato strava nebude vyhovovat. Tito lidé nejspíš nebudou ani hubnout a jejich potíže se mohou dokonce prohlubovat. Stejné potíže ale mohou vzniknout i u lidí, kteří dříve potíže neměli. Zkrátka jen proto, že se jejich strava změnila.

Pro představu si uvedeme několik příznaků, které mohou vzniknout nevhodnou volbou stravy. Tím myslím jídelníček, který bude sice splňovat parametry redukční diety, ale nebude pro váš typ vhodný z hlediska tradiční čínské medicíny.

Padání vlasů nebo změna kvality vlasů a nehtů

(Z hlediska TČM způsobeno především nedostatkem krve Jater a esence Ledvin, suché a lámavé vlasy mohu být způsobeny i prázdnotou Žaludku a Sleziny, bílé tečky na nehtech nedostatkem čchi).

Nevhodná strava: Příliš syrového a studeného jídla – například mléčné výrobky a syrová zelenina několikrát denně, příliš kořeněná jídla, velké množství kávy, kakaa, černého čaje, příliš grilovaných a smažených jídel. Kromě uvedených skupin potravin jsou na vině také stres, hektický životní styl, nepravidelné stravování nebo tvrdý alkohol.

Kdy se projeví: Změna kvality vlasů a nehtů se může projevovat v rámci týdnů, vypadávání vlasů dle mých zkušeností následuje obvykle tak 3-6 měsíců po nějaké významné změně. Ať už je to velká změna stravování, velká psychická či fyzická zátěž, porod nebo vážná nemoc.

Jak to zlepšit? Snažit se jíst pravidelně, s rozumnými rozestupy jednotlivých jídel a v rozumnou denní dobu. Je vhodné si aspoň 2x denně dát tepelně upravené jídlo (včetně zeleniny v nějaké tepelné úpravě). V chladném ročním období je ideální, když jsou téměř všechna jídla tepelně upravená a případně doplněná trochou přílohy nebo salátu z čerstvé zeleniny. Je také důležité dbát na pestrost jídelníčku a nepřehánět to s užíváním kávy, kakaa ani kvalitních zelených a černých čajů. Přestože je jejich kalorická hodnota nízká, nejsou pro tělo vhodné v neomezeném množství.

Zhoršení pleti v obličeji

(Z hlediska TČM se jedná především o syndromy hromadění horkosti a vlhko-horké škodliviny v kůži, může jít ale i o hromadění vlhkosti a tanu, spojených s oslabením Sleziny.)

Tady záleží, o jaké projevy na pleti se jedná. Můžeme si je rozdělit do 2 základních skupin:

1. Akné (červené vyrážky, které mohou být i hnisavé)

Nevhodná strava: příliš koření, smažená jídla, grilovaná jídla, prudce opékaná jídla, kombinace smaženého jídla a mléčného výrobku nebo příliš kořeněného jídla a mléčného výrobku

2. Matná mastná pleť se sklonem k otokům

Nevhodná strava: mléčné výrobky, studená jídla a nápoje, příliš syrové zeleniny, studených salátů, příliš bílé mouky, bílého cukru, tučných jídel. Škodí také nepravidelnost ve stravě, stravování ve spěchu nebo příliš pozdě večer.

Kdy se projeví: Pleť většinou odráží změny ve stravování okamžitě. Pokud si dáte například grilované maso s jogurtovým dresingem, můžete zaznamenat nové pupínky už následující den. Mastná pleť se sklonem k otokům bývá výsledkem spíš dlouhodobého nevhodného stravování, obvykle se rozvine v rámci týdnů.

Jak to zlepšit? Je vhodné zařadit co nejvíce tepelně upravené stravy, která bude vařená, dušená nebo dělaná na pánvi či v troubě s malým množstvím tuku, a ne na příliš vysokou teplotu.

  • Jídla je samozřejmě možné kořenit, ale nepřehánět to s množstvím koření, zejména ne s pepřem, chilli a zázvorem. Vhodnější je pro dochucení jídel zvolit čerstvé nebo sušené bylinky.
  • Pokud máte problém spíš s maštěním pleti a sklonem k otokům, je vhodné omezit mléčné výrobky a jako zdroj bílkovin volit raději maso nebo luštěniny.
  • Syrovou zeleninu a ovoce co nejvíce nahraďte jejich tepelně upravenou variantou, bílou mouku nahraďte celozrnnou a snažte se omezit množství cukru, které přijímáte.
  • Chutě na sladké můžete zahánět čtverečkem kvalitní čokolády, trochou oříšků nebo semínek či obilnými kašemi.
    Vhodné jsou také přílohy jako bulgur, kuskus, pohanka nebo kroupy, protože dlouhodobé konzumování obilovin v této podobě pomáhá postupně redukovat chutě na sladké.

Na těchto příkladech vidíte, že někdy může být užitečné přidat do věci ještě další pohled. Mnoho z potravin, které způsobují tyto příznaky, jsou potraviny, které mají velmi nízkou kalorickou hodnotu, takže by v redukční dietě vadit neměly. Ze západního pohledu ne, z toho východního ale ano. Dobrou zprávou ale je, že se oba pohledy dají výborně kombinovat a vzájemně se doplňují, takže když se vám podaří získat další vhled, je to ku prospěchu. A je to cesta, jak se cítit co nejvíc fit.

technická poznámka: Jednotlivé orgány mají v TČM mnohem širší význam než v západní medicíně, proto pro odlišení používám velké písmeno. Například když se řekne Játra, tak pod tento výraz spadá nejen fyzický orgán játra, ale také všechny jejich funkce, šlachy, vazy, oči, zelená barva, kyselá chuť, jaro, dětství, vítr, hněv nebo agresivita, což jsou všechno aspekty prvku Dřevo, ke kterému Játra patří.

foto: cz.depositphotos.com

MUDr. Uríková Petra https://mudr-urikova.com

10.12.2020 MUDr. Uríková Petra Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Eliška Růžičková: Běh v chladném počasí

Co mě přimělo napsat tento článek? Jelikož nejsem příznivcem běhacích pásů a zvedání železa, tak snad těchto pár odstavců přiměje k zamyšlení ty, kteří zanevřeli na podzimní a zimní  běhání, protože je venku chladno nebo dokonce mrzne.

Shrnu to do tří základních bodů. Proč vyběhnout a jak se na běh připravit?

Celý článek 30.10.2014

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner