Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Negativní myšlenky, které nám brání v hubnutí

„Já to stejně zase nevydržím.“ – „Do bazénu? Ani náhodou, všichni by na mě zírali, že jsem tlustá.“- „Až zhubnu, tak se ke mně vrátí.“ – „Určitě se všichni smáli tomu, jak vypadám.“ – „Na školní sraz půjdu, až zhubnu, jinak bych se ztrapnila.“

Jsou vám některé věty povědomé?

Také vám naskakují v hlavě podobné věty, aniž byste přemýšleli? Prostě tam skočí a pak ovlivní vaše rozhodování? Říkáme jim negativní automatické myšlenky, negativní vnitřní řeč. Dle některých psychologů jsou negativní myšlenky režiséry našeho života. Ovlivňují náš život, i když racionálně, na základě zhodnocení skutečných faktů, bychom se rozhodli třeba zcela opačně.

Negativní vnitřní řeč, automatické vybavování negativní myšlenek a destruktivních dopadů vychází z tzv. chybných způsobů myšlení.

Kdy a proč se negativní myšlenky „učíme“?

Tyto neologické předpoklady si vytváříme přirozeně již od dětství. Vytváříme si obraz o sobě, jaký jsem, jak mě vnímá okolí, co ode mě okolí očekává, co od okolí očekávám já. Mnohdy jsou naše očekávání či představa, co od nás očekává naše okolí, přehnané či mylné.

Hlavní rysy negativních myšlenek:

•    Jsou to slova, věty nebo představy, které se dostávají do naší mysli automaticky, bez našeho úmyslu, jsou nutkavé.
•    Je obtížné je odehnat nebo „vypnout“ a myslet jiným způsobem.
•    Negativní myšlenky na sebe navazují a vytvářejí katastrofické scénáře.
•    Negativní myšlenky jsou zkreslené – přehánějí a ukazují jen nejhorší alternativy.
•    Bohužel, negativním myšlenkám věříme.
•    Čím více negativním myšlenkám věříme, tím hůře se cítíme.
•    Negativní myšlenky mají negativní vliv na naše chování.
•    Negativní myšlenky snižují naše sebevědomí.

Dovolte mi nabídnout pár tipů, jak pracovat s negativními myšlenkami, které „potkávám“ ve své praxi s klienty, kteří chtějí zhubnut:

1. KDYŽ JEDNOU, TAK POKAŽDÉ – MOC GENERALIZUJEME

Negativní myšlenka aneb co si říkáme: „Stejně to zase naberu zpátky. Bude to stejné jako minule. Nikdy si zredukovanou hmotnost neudržím.“

Co si opravdu má smysl říci:
Z jedné události nemá smysl vyvodit dalekosáhlé závěry. Budu se soustředit na skutečná fakta. Hubnu opravdu ve stejné situaci jako minule? Nemám už více informací zkušeností než minule? Pokud se mi již jednou podařilo zhubnout, tak určitě vím, jak na to. Pokud jsem poté přibrala, tak vlastně vím, čeho se vyvarovat.

Můj tip:
Vyvarujte se absolutních závěrů. Někdy nám opakované negativní předpovědi vezmou energii k úsilí o dobrý konec.

2. TEN SI O MNĚ URČITĚ POMYSLEL… – ČTENÍ MYŠLENEK DRUHÝCH

Negativní myšlenka aneb co si říkáme: „Všichni by se na mě u bazénu, ve fitness divně dívali, určitě by si řekli, jak jsem tlustá.“

Co si opravdu má smysl říci:
Často si naše vlastní pocity, hodnocení a myšlenky promítáme do chování druhých.
Vykašlete se na to, často přemýšlet, co si o vás ostatní myslí, nevkládejte jim do hlav své vlastní hodnocení.

Můj tip:
Upřímně – zas tak důležití, aby o nás ostatní neustále přemýšleli, nejsme. Psychologické studie říkají, že si v 80% vůbec svého okolí nevšimneme. Schválně, zkuste si vzpomenout, co měla na sobě osoba, se kterou jste dnes ráno mluvili jako první, kromě vašich příbuzných…

3. VŠECHNO, NEBO NIC – ČERNOBÍLÉ MYŠLENÍ

Negativní myšlenka aneb co si říkáme: „Nezhubla jsem těch kýžených 20 kilogramů, co jsem chtěla, ale jen 5…nestojím za nic, jsem hnusná, tlustá, zase jsme nesplnila své plány a očekávání. Všechna snaha byla nadarmo.“

Co si opravdu má smysl říci:
Máte tendenci vidět situace pouze ve dvou variantách? Buď jen DOBRÁ, nebo jen ŠPATNÁ? Buď splním na 100%, a jiný výsledek je špatný?
Takhle to přeci ve skutečnosti nefunguje. Vyvaruje se jednoznačných soudů, neškatulkujte do vymezených kategorií a extrémů. Při hubnutí se počítá každý kilogram dolů. V úvodu hubnutí se může stát, že ubývají centimetry, ale kilogramy jsou pořád stejné. Je to tím, že nám sice ubývá tělesný tuk, ale v protiváze si budujeme svalovou hmotu, takže hmotnostně jsme na tom stále stejně, i když pro naše zdraví je tento postup vlastně skvělý.

Některé mé klienty tato stagnace na váze štve, i když při racionální úvaze chápou, že i když se úbytek tělesného tuku neprojevuje výrazně na váze, tak je směr hubnutí správný.

Co s tím? Použijte jiný úhel pohledu na věc. Představte si, že by ve stejné situaci byla vaše kamarádka. Jak byste jí vysvětlili, že je to vlastně dobře nastartovaná redukce hmotnosti?

Můj tip:
Vůči svému okolí jsme mnohdy shovívavější a tolerantnější než sami k sobě. Buďte, prosím, sami sobě nejlepší kamarádkou, nejlepším přítelem, nikdo jiný si to nezaslouží více než vy.

4. NO TO BUDE PRŮŠVIH! – KATASTROFICKÉ MYŠLENÍ

Negativní myšlenka aneb co si říkáme: „Já do fitness na skupinové cvičení?  To se ztrapním, nevydržím to, nebudu držet rytmus, nezvládnu ty cviky, budu trapná mezi mladými holkami…“

Co si opravdu má smysl říci:
Vaše myšlení se zaměřuje vždy na tu nejhorší možnou variantu, která by v dané situaci mohla nastat.
Už předem si jen „pomyšlením“ vytváříte katastrofickou představou STRES, který ve vás vyvolává silnou emocionální odpověď – strach, obavy následně pak sebeobviňování, jak jsme nemožní. ZBYTEČNĚ!

Zhodnoťte situaci co nejreálněji, jaký průběh je opravdu, ale OPRAVDU pravděpodobný? Zkuste si tu situaci v hlavě přehrát co nejreálněji, co nejpodrobněji.
A pak si zkuste si představit ten vámi plánovaný „špatný konec“ do absurdních rozměrů: „Budu se tam válet na zemi, zbytek cvičících o mě zakopne, pak se tam budeme válet všechny na hromadě. Já nebudu schopná vstát, ještě udělám díru do podlahy, tam zakopne lektorka, až mi půjde pomoci…“
Tahle až absurdní představa vám může vaší negativní teorii tak shodit, že nám pak přijde ta představa prostě směšná a nereálná.

Můj tip:
Pro klid vaší duše, psychologické studie říkají, že naše nejčernější varianta má šanci nastat pouze v 5% případů. 95% je docela velké rozmezí, že? Tak proč se strachovat předem?

5. MĚLA BYCH ZHUBNOUT, MUSÍM! – OPRAVDU MUSÍŠ?

Negativní myšlenka aneb co si říkám: „Když zhubnu, tak si mě mé okolí bude více vážit.“ „Když zhubnu, tak mě bude mít víc rád (vrátí se ke mně).“

Co si opravdu má smysl říci:
Jediná a nejsilnější motivace k redukci hmotnosti jsme my sami. Opakovaně mám potvrzeno, že hubnutí kvůli někomu či něčemu jinému je marná snaha. Vnější problém, který se měl zhubnutím vyřešit, se stejně nevyřešil. A navíc se zhubnuté kilogramy se ve většině případů opět vrátí zpět.

Máte pocit, že musíte zhubnout, protože okolí očekává nějaký „tvar těla“, hmotnost, která odpovídá aktuálnímu pojetí krásy? Zamyslete se, zda a v čem vám nadbytečné kilogramy vadí? Co vám berou? Máte čas a prostor zrovna TEĎ ta „kila navíc“ řešit? Nechcete zhubnutím vyřešit něco jiného? V období, kdy máte například velký tlak pracovní, partnerské problémy, problémy v rodině, vás může neúspěch v hubnutí ještě více srazit na kolena a vzít vám energii k řešení aktuálnější problémů. Hubnutí v naprosté většině případů vyžaduje energii, čas a i nějaké peníze. Jste na to teď aktuálně připraveni? Pokud ANO, tak hurá do toho. Pokud NE, tak třeba za měsíc může být situace příznivější.
Tak ještě jednou: Opravdu musíte hubnout právě teď?

Můj tip:
V pravdě jediné, co opravdu musíme, je zemřít. Z trochu širšího pojetí, ne jenom ohledně hubnutí, platí že: „Pokud umíme nést důsledky našeho rozhodnutí, tak nemusíme vlastně NIC.“
Zkuste si opravdu v klidu představit, co se stane, když TO, co si myslíte, že byste měli, neuděláte, jaké to bude mít reálné dopady, když nebudete podle představ okolí, když TO nedokážete…on to totiž vlastně nemusí být takový průšvih, jaký si v hlavě malujeme.

Přeji vám laskavý přístup k sobě samým, nikdo jiný to za vás neudělá.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Petra L. Krajčinovič: Jak se dětem smysluplně věnovat a naučit je zdravě jíst

MUDr. Skalská Marie
www.profitinstitut.cz

Kouč aktivního životního stylu, lékařka, lektorka, fitness instruktorka a sportovní labužnice.
Zakladatelka Pro Fit Institutu, přednášející na FTVS UK, členka mezinárodních odborných společností.
S nadšením vám pomůže vyladit stravu a pohyb podle vašich potřeb, možností a chutí. V ambulantní praxi v Centru sportovní medicíny se zabývá sportovní medicínou a nutricí od dětí až po vrcholové sportovce.

31.7.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024